POPCORN - kalorie, właściwości i wartości odżywcze

2018-02-26 14:42 Marzena Masna, dietetyk

Popcorn jest jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie, jednak mało kto wie, ile kalorii ma popcorn oraz jakie są jego właściwości i wartości odżywcze. Popcorn jest bogatym źródłem polifenoli oraz błonnika pokarmowego, jednak przygotowuje się go z dodatkiem dużej ilości tłuszczu, soli czy cukru. Sprawdź, czy popcorn jest zdrowy.

Popcorn to przekąska, której właściwościwartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku, będącego kolebką popcornu. Historia popcornu sięga 3600 r. p.n.e., jednak pierwsze udokumentowane wzmianki o nim pochodzą z 1820 roku. Natomiast popcorn spopularyzował dopiero w latach 90 XIX wieku właściciel sklepu z cukierkami - Charles Cretos, który wynalazł maszynę do produkcja tego przysmaku i zaczął na dużą skalę sprzedawać prażone ziarna kukurydzy w swoim sklepie.

Popcorn otrzymuje się w wyniku prażenia specjalnie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy w wysokiej temperaturze, które zostają rozpęcznione wskutek nagłego obniżenia ciśnienia. 90 proc. kukurydzy wykorzystywanej do produkcji popcornu nie jest genetycznie modyfikowana, jednak w popcornie mogą znajdować się pozostałości pestycydów, dlatego warto wybrać popcorn ekologiczny.

Spis treści:

  1. Popcorn - właściwości
  2. Popcorn - wartości odżywcze
  3. Popcorn - z mikrofali, patelni
  4. Popcorn - zastosowanie w kuchni

 

Popcorn - właściwości

Popcorn jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - w 100 g popcornu jest 10 g tego składnika. Ma on korzystny wpływ na organizm: poprawia trawienie, zapobiega cukrzycy. Ma też pozytywny wpływ na układ krążenia.

Dodatkowo popcorn jest źródłem polifenoli - związków o działaniu przeciwutleniającym, które zmiatają wolne rodniki. Jednak nie zbadano biodostępności biologicznej przeciwutleniaczy pochodzących z popcornu. Poza tym popcorn dostarcza witaminy i składniki mineralne.

Popcorn zawiera znaczną ilość manganu, składnika mineralnego odpowiedzialnego za tworzenie tkanki łącznej i kości. Mangan wspomaga budowę kości (szczególnie u osób podatnych na osłabienie kości, takich jak kobiety po menopauzie) i chroni przed osteoporozą, zapaleniem stawów i chorobą zwyrodnieniową stawów. Ponadto mangan zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i trzustki.

Czy to oznacza, że popcorn jest zdrowy? Niestety nie, ponieważ popcorn przygotowuje się z dodatkiem dużej ilości tłuszczu, soli czy cukru - składników, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

Poza tym popcorn może wywoływać objawy alergii, takie jak jak obrzęki ust czy trudności w oddychaniu. Poza tym nie powinny go spożywać osoby z nieswoistymi stanami zapalnymi jelit, ponieważ podrażania przewód pokarmowy i wywołuje niepożądane reakcje.

Warto wiedzieć

Popcorn solony - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 500 kcal

Białko - 9, 00 g
Tłuszcz - 28,10 g

- kwasy tłuszczowe nasycone - 4,89 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 8,17 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 13,42 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 8,17 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 15,9 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 13,42 g

Cholesterol - 0,0 g
Węglowodany - 57,2 g
Błonnik - 10,0 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 10,0 mg (1%)
Sód - 884,0 mg (60%)
Fosfor - 250,0  mg (36%)
Potas - 225,0 mg (6%)
Magnez - 108,0 mg (2 7%)
Żelazo - 2,78 mg (28%)
Cynk - 2,64 mg (24%)
Miedź - 0,221 mg (25%)
Selen - 7,3 µg (13%)
Mangan - 0,879 mg (38%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,134 mg (10%)
Witamina B2 - 0,136  mg (10%)
Witamin B6 - 0,209 mg (16%)
Niacyna - 1,55 mg (10%)
Witamina B12 - 0,0 µg (0%)
Foliany - 17,0 µg (4%)
Witamina C - 0,3 mg (0,3%)
Witamina A - 1,0 µg (0,1%)

Źródło: Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Popcorn - z mikrofali, patelni

Popcorn ma wiele różnych form. Ten dostępny w kinach jest bardzo kaloryczny, zawiera nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych, a dodatkowo jest źródłem soli.

Z kolei popcorn przeznaczony do kuchenek mikrofalowych czy do prażenia na patelni jest produkowany z użyciem uwodornionych olejów, które są bogate kwasy tłuszczowe typu trans. Dodatkowo zawiera substancje dodatkowe: słodziki, masło, substancje zapachowe. A w opakowaniu znajduje się związek chemiczny - kwas perfluorooktanowy (PFOA) - który powoduje problemy z tarczycą oraz ADHD.

WARTO WIEDZIEĆ: PFC - toksyczne substancje w opakowaniach do żywności

Najzdrowszy jest popcorn przygotowany z kukurydzy pochodzenia ekologicznego na oleju roślinnym z dodatkiem ziół, przypraw czy czosnku.

Popcorn - zastosowanie w kuchni

Popcorn najczęściej podaje się solony lub słodzony, jednak sposób jego podawania różni się w zależności od regionu. W Ameryce Północnej popcorn spożywa się solony, z masłem, toffi lub przyprawami. W Peru popcorn słodzi się cukrem lub mlekiem skondensowanym, zaś w Meksyku popcorn podaje się z ostrymi sosami, serem lub masłem.

Czekolada z popcornem i truskawkami

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE