KOMOSA RYŻOWA (quinoa) - właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej

14 komentarze
Autor: Monika Majewska

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie.

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" i „matką zbóż”. Nic dziwnego - quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.

Komosa ryżowa jest spokrewniona z polską komosą białą (lebiodą) i komosą wielonasienną. Obecnie, poza Ameryką Południową, quinoa hodowana jest w USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wyspach Brytyjskich.

Komosa ryżowa (quinoa) źródłem pełnowartościowego białka

Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka.

W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Komosa ryżowa (quinoa) może zapobiegać nowotworom

Komosa ma potencjalne działanie antynowotworowe - przekonują naukowcy z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie. Z ich badań wynika, że wyciągi z nasion, kiełków i liści komosy ryżowej wyraźnie hamują proliferację komórek raka szczurzej prostaty, a także ograniczają ich międzykomórkową komunikację za pośrednictwem złącz szczelinowych oraz aktywność migracyjną in vitro.

Komosa ryżowa (quinoa) może zapobiec miażdżycy

Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Nie przegap

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g

Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g 
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g

Witaminy

Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6  - 0.123 mg
Kwas foliowy -  42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg

Minerały

Wapń – 17 mg
Żelazo  - 1,49 mg
Magnez  - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas  - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk  - 1,09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Komosa ryżowa (quinoa) dla chorych na celiakię

Quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, w związku z tym od lat jest polecana osobom z chorobą trzewną. Jednak niektóre badania zasugerowały, że komosa ryżowa może zaszkodzić osobom cierpiącym na celiakię - zaostrzyć przebieg choroby poprzez stymulowanie wrodzonej i nabytej odpowiedzi immunologicznej pacjentów. W związku z tym naukowcy z Kings College w Londynie postanowili przeprowadzić odpowiednie badania i raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości. W eksperymencie wzięło udział 19 pacjentów, którzy stosują dietę bezglutenową. Przez 6 tygodni codziennie podawano im 50 gramów quinoy. Następnie zbadali pacjentów, a ostateczne wyniki opublikowali na łamach "The American Journal of Gastroenterology". Z badań wynika, że codzienne spożywanie komosy ryżowej (w ilości 50 g dziennie) jest bezpieczne dla pacjentów z celiakią. Jednocześnie zaznaczają, że należy przeprowadzić kolejne badania, które pozwolą określić długoterminowe efekty spożycia komosy ryżowej przez osoby z chorobą trzewną.

Ważne

Ważne

Quinoa może powodować alergie?

Jak dowiadujemy się z czasopisma Polskiego Towarzystwa Przyrodników im. Kopernika "Kosmos", w 2008 r. we Francji odnotowano pierwszy przypadek reakcji anafilaktycznej po spożyciu komosy ryżowej. Pacjent z wcześniejszymi przypadkami alergii wykazywał reakcję systemową z dysfagią (zaburzenia połykania), dysfonią (osłabienie głosu), uogólnioną pokrzywką oraz obrzękiem. Skórny test punktowy był pozytywny dla nasion komosy i negatywny dla innych spożywanych równolegle substancji.

Fakt ten jest niepokojący z perspektywy zastosowania komosy ryżowej jako substytutu zbóż u osób na nie uczulonych i/lub przebywających na diecie bezglutenowej.

Komosa ryżowa (quinoa) a cukrzyca

Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest niski IG = 35. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone - na 21,30 g węglowodanów, tylko 0,87 to cukry proste. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.

To ci się przyda

To ci się przyda

Komosa ryżowa (quinoa) - zastosowanie w kuchni

Quinoa ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu.

Komosa ryżowa (quinoa) - jak gotować?

Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

Komosa ryżowa jest dobrą alternatywą dla ryżu i kasz

Źródło: TVN Meteo Active/x-news

Bibliografia: Sułkowski M., Gawlik-Dziki U., Czyż J., Komosa ryżowa — słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach, "Kosmos. Problem nauk biologicznych" 2011, nr 3-4.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 10.03.2016

Komentarze (1 - 10 z 14)
wafelek, 28.02.2016 13.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jest w realu po 30zł/kg na dziale gdzie się samodzielnie pakuję różne ziarna na wagę.
 
Źródło zdrowia, 04.11.2015 08.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wartości podane są na 100g ugotwanej komosy, stąd więc 120 kcal :-)
 
rrr, 09.09.2015 23.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
gfg
 
kosmatykiop, 27.07.2015 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ktoś Ci Wiola naopowiadał bajek, że za kilogram 40 zł?? Na Yerba Mate Store z tego co widzę za 250 gram - 9zł (Intenson), a kilogram za 29zł. Znam, kupuję, jadam jako zdrową alternatywę do dań obiadowych. Pychota!
 
Kubs, 30.06.2015 16.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sprobujcie komose ryzowa z kaparami, czerwona papryka, awokado, czerwona i lososiem.... pycha :-)
 
Wiola, 18.05.2015 22.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Buba, kto bogatemu zabroni:) różnica jest taka, że 1kg komosy ryżowej to koszt w granicach 40zł ;)
 
Buba, 24.04.2015 22.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój pies jest alergikiem być może na ryż czy zamiast ryżu można zastąpić komosą ryżową jaka jest różnica?!
 
komosa, 29.03.2015 13.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tmike. Wszystko się zgadza. Wystarczy zajrzeć sobie na stronę United States Department of Agriculture Agricultural Research Service
 
Tmike, 27.03.2015 16.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Upewnijcie się czy aby na pewno dane przedstawione w tabeli wartości odżywczych są poprawne ;) coś mi nie pasuje z tym białkiem zresztą tak jak z kalorycznością...
 
hogata, 26.02.2015 18.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
przepyszna.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

55834

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

45559

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

42487

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

38820

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoja dieta powinna się składać z 4-5 posiłków w ciągu dnia jedzonych w odstępach 3-4-godzinnych. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci zjedzenia jakiejś słodkiej przekąski. Powinnaś wyeliminować ze...

Lekarz decyduje o dawce leku i czasie jego brania i to jest poza dyskusją. Jeśli chodzi o dietę kontrolującą dnę, zawsze warto ją zastosować. Polega ona na ograniczeniu w diecie mięsa, ryb i warzyw...

Forum
data

Lipiec 25, 2016

Zamiast tabletek najlepiej jest korzystać z soków, przecierów czy sorbetów które się pozyskuje w sposób naturalny. Dla Mnie witaminy w kapsułkach to może być co najwyżej tran. Takie 'zbiory witamin', najczęściej są dostarczane w nadmiarze i wiele z nas pozbywa się ich wraz z moczem. Sok...

data

Lipiec 25, 2016

Picie wody to faktycznie bardzo fajna sprawa. Ale ja jestem za żywieniem na bazie soków, naturalnych, najlepiej pozyskiwanych samodzielnie. Z tego co wiem, tylko niewielki procent soków dostępnych w tradycyjnych sklepach jest faktycznie w 100% naturalny. Najgorsze, że owe soki mają...

data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.