KOMOSA RYŻOWA (quinoa) - właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej

15 komentarze
Autor: Monika Majewska

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie.

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" i „matką zbóż”. Nic dziwnego - quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.

Komosa ryżowa jest spokrewniona z polską komosą białą (lebiodą) i komosą wielonasienną. Obecnie, poza Ameryką Południową, quinoa hodowana jest w USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wyspach Brytyjskich.

Komosa ryżowa (quinoa) źródłem pełnowartościowego białka

Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka.

W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Komosa ryżowa (quinoa) może zapobiegać nowotworom

Komosa ma potencjalne działanie antynowotworowe - przekonują naukowcy z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie. Z ich badań wynika, że wyciągi z nasion, kiełków i liści komosy ryżowej wyraźnie hamują proliferację komórek raka szczurzej prostaty, a także ograniczają ich międzykomórkową komunikację za pośrednictwem złącz szczelinowych oraz aktywność migracyjną in vitro.

Komosa ryżowa (quinoa) może zapobiec miażdżycy

Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g

Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g 
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g

Witaminy

Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6  - 0.123 mg
Kwas foliowy -  42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg

Minerały

Wapń – 17 mg
Żelazo  - 1,49 mg
Magnez  - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas  - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk  - 1,09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Komosa ryżowa (quinoa) dla chorych na celiakię

Quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, w związku z tym od lat jest polecana osobom z chorobą trzewną. Jednak niektóre badania zasugerowały, że komosa ryżowa może zaszkodzić osobom cierpiącym na celiakię - zaostrzyć przebieg choroby poprzez stymulowanie wrodzonej i nabytej odpowiedzi immunologicznej pacjentów. W związku z tym naukowcy z Kings College w Londynie postanowili przeprowadzić odpowiednie badania i raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości. W eksperymencie wzięło udział 19 pacjentów, którzy stosują dietę bezglutenową. Przez 6 tygodni codziennie podawano im 50 gramów quinoy. Następnie zbadali pacjentów, a ostateczne wyniki opublikowali na łamach "The American Journal of Gastroenterology". Z badań wynika, że codzienne spożywanie komosy ryżowej (w ilości 50 g dziennie) jest bezpieczne dla pacjentów z celiakią. Jednocześnie zaznaczają, że należy przeprowadzić kolejne badania, które pozwolą określić długoterminowe efekty spożycia komosy ryżowej przez osoby z chorobą trzewną.

Ważne

Ważne

Quinoa może powodować alergie?

Jak dowiadujemy się z czasopisma Polskiego Towarzystwa Przyrodników im. Kopernika "Kosmos", w 2008 r. we Francji odnotowano pierwszy przypadek reakcji anafilaktycznej po spożyciu komosy ryżowej. Pacjent z wcześniejszymi przypadkami alergii wykazywał reakcję systemową z dysfagią (zaburzenia połykania), dysfonią (osłabienie głosu), uogólnioną pokrzywką oraz obrzękiem. Skórny test punktowy był pozytywny dla nasion komosy i negatywny dla innych spożywanych równolegle substancji.

Fakt ten jest niepokojący z perspektywy zastosowania komosy ryżowej jako substytutu zbóż u osób na nie uczulonych i/lub przebywających na diecie bezglutenowej.

Komosa ryżowa (quinoa) a cukrzyca

Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest niski IG = 35. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone - na 21,30 g węglowodanów, tylko 0,87 to cukry proste. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.

To ci się przyda

To ci się przyda

Komosa ryżowa (quinoa) - zastosowanie w kuchni

Quinoa ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu.

Komosa ryżowa (quinoa) - jak gotować?

Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

Komosa ryżowa jest dobrą alternatywą dla ryżu i kasz

Źródło: TVN Meteo Active/x-news

Bibliografia: Sułkowski M., Gawlik-Dziki U., Czyż J., Komosa ryżowa — słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach, "Kosmos. Problem nauk biologicznych" 2011, nr 3-4.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 10.03.2016

Komentarze (1 - 10 z 15)
MarianoProdi, 18.09.2016 08.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na bazarach w Kielcach jest po 15 zł za kg. Idąc od ul Seminaryjskiej, pierwszym wjazdem trzeba iść między warzywami do samego końca. Po prawej znajdziecie wszystko co zdrowe w normalnych cenach. Pan Adam jest od wtorku do soboty. Osobiście polecam.
 
wafelek, 28.02.2016 13.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jest w realu po 30zł/kg na dziale gdzie się samodzielnie pakuję różne ziarna na wagę.
 
Źródło zdrowia, 04.11.2015 08.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wartości podane są na 100g ugotwanej komosy, stąd więc 120 kcal :-)
 
rrr, 09.09.2015 23.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
gfg
 
kosmatykiop, 27.07.2015 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ktoś Ci Wiola naopowiadał bajek, że za kilogram 40 zł?? Na Yerba Mate Store z tego co widzę za 250 gram - 9zł (Intenson), a kilogram za 29zł. Znam, kupuję, jadam jako zdrową alternatywę do dań obiadowych. Pychota!
 
Kubs, 30.06.2015 16.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sprobujcie komose ryzowa z kaparami, czerwona papryka, awokado, czerwona i lososiem.... pycha :-)
 
Wiola, 18.05.2015 22.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Buba, kto bogatemu zabroni:) różnica jest taka, że 1kg komosy ryżowej to koszt w granicach 40zł ;)
 
Buba, 24.04.2015 22.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój pies jest alergikiem być może na ryż czy zamiast ryżu można zastąpić komosą ryżową jaka jest różnica?!
 
komosa, 29.03.2015 13.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tmike. Wszystko się zgadza. Wystarczy zajrzeć sobie na stronę United States Department of Agriculture Agricultural Research Service
 
Tmike, 27.03.2015 16.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Upewnijcie się czy aby na pewno dane przedstawione w tabeli wartości odżywczych są poprawne ;) coś mi nie pasuje z tym białkiem zresztą tak jak z kalorycznością...
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

78645

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

63140

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

59055

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

53509

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz...

To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość...

Forum
data

Wrzesień 30, 2016

No ja niestety skutki niedoboru magnezu odczułam na sobie. Byłam zdenerwowana, nie mogłam się skupić, łapały mnie skurcze i skakała powieka. Strasznie denerwujące uczucie. Przeczytałam gdzieś, że kawa wypłukuje magnez, więc postarałam się ją ograniczyć. Po jakimś czasie rzeczywiście...

data

Wrzesień 26, 2016

zaczynam pracę w promocji wody Kropla Zdrowia, dlatego polecam tę wodę. Buteleczka dziennie i po 3 dniach od razu widać poprawę samopoczucia. Skład mineralny idealny dla dzieci i osób dorosłych, świetnie uzupełnia również niedobory minerałów osób starszych. Zwłaszcza jeżeli masz dużo...

data

Wrzesień 21, 2016

Może być zdrowy, spokojnie;) Ja na przykład ostatnio kupiłam sobie gotowy obiad wegetariański z primavika.pl i powiem wam, że te bitki były zdecydowanie bardziej zdrowe niż to co zazwyczaj gotuje w domu - nie miały soi, glutenu, cukru i w ogóle żadnych konserwantów! Więc jeśli tak...

data

Wrzesień 17, 2016

a jakie są najlepsze? bo szczerze mówiąc mi polecono kwasy omega 3 od GSH Polska. Widze poprawę nawet w paznokciach i włosach, zastanawia mnie jak inne tablety działaja...ale te mi bardzo pasują!

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.