Powrót do artykułu
Amarantus
Fot.: getty images
Komosa ryżowa (quinoa)
Fot.: getty images
Sago
Fot.: getty images
Sorgo
Fot.: getty images
Tapioka
Fot.: getty images
Zobacz następną galerię
Poznaj produkty bogate w błonnik
Poznaj produkty bogate w błonnik

Poznaj produkty bogate w błonnik

Produkty bez glutenu - poznaj te mniej znane

Produkty bez glutenu - poznaj te mniej znane

Amarantus

Inaczej zwany szarłatem, należy do najstarszych roślin uprawnych świata, pochodzi z Ameryki Południowej. Ma sporo łatwo przyswajalnego bezglutenowego białka, a także błonnika, żelaza, wapnia, oraz kwasy tłuszczowe NNKT. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. Z rośliny uzyskuje się m.in. mąkę, kaszę, płatki i tzw. popping, czyli amarantus ekspandowany.

Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa (quinoa) To gatunek rośliny jednorocznej uprawiany w Ameryce Południowej. Wytwarza bogate w skrobię nasiona, które są także źródłem białka, składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. Quinoa ma też dużo błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. W ziarnach komosy ryżowej znajdziemy również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ziarna komosy gotuje się podobnie jak inne kasze i ryż, ok. 15 minut, w proporcji: 2 porcje wody na 1 porcję kaszy.

Sago

Rodzaj mączki wyrabianej z wnętrza palmy sagowej, ceniony w kuchni Azji Południowej. Służy do zagęszczania potraw, przyrządzania ciast, kleików. Sago to węglowodany w niemal czystej postaci, z niewielką domieszką białka, błonnika, wapnia i żelaza oraz śladowymi ilościami tłuszczu, karotenu, kwasu askorbinowego i witaminy B1. Mąka sago zawiera jednak niezwykle dużą ilość przeciwutleniaczy – flawonoidów i fenoli. Sago dostępne jest też w postaci grysiku (perły).

Sorgo

To trawa z rodziny wiechlinowatych, pochodząca z Afryki, uprawiana także w Chinach, Indiach i Ameryce Środkowej. Nasiona zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sporą porcję błonnika. Sorgo ma wysoką jak na zboże zawartość białka - 11 g na 100 g produktu. Ma kilka odmian: białą, brązową, czerwoną i czarną – trzy ostatnie są szczególnie cenione za zawartość antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli. Sorgo wykorzystuje się najczęściej do produkcji mąki, kaszy, chleba, makaronów.

Tapioka

Nazwę tę nosi bogata w skrobię kasza powstała z mączki, uzyskanej z bulw manioku jadalnego. Maniok uprawia się głównie w Peru, Boliwii, Brazylii, uprawy można spotkać także w Nigerii oraz w Malezji, Tajlandii, Wietnamie, Indiach. W składzie tapioki znajdują się lekkostrawne węglowodany, a także białko oraz witaminy - A, witaminy z grupy B i witamina C oraz cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Występuje pod postacią mąki lub perełek, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste.

email