Dieta zupowa, czyli jedz zupy i chudnij

2022-01-24 16:38

Jedzenie zupy sprzyja zdrowiu i utrzymaniu zdrowej figury, dlatego dieta nazywana zupową (soup diet) robi furorę. Pozwala stracić nawet 9 kg w ciągu tygodnia. Sprawdź zasady diety zupowej i dowiedz się, jak gotować zupy, by nie tylko odchudzały, ale były zdrowe i pożywne.

Młoda kobieta gotuje w kuchni.
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Dieta zupowa - skąd pochodzi?
  2. Dieta zupowa - zasady
  3. Dieta zupowa - ważne dodatki
  4. Dieta zupowa - wskazania zdrowotne
  5. Dieta zupowa - wady
  6. Dieta zupowa - przepisy na lekkie zupy

Dieta zupowa to program odżywiania opierający się na jedzeniu wyłącznie zup przez siedem dni. To wariant dla tych, którzy chcą szybko stracić na wadze, nie głodując i nie tracąc energii.

Dieta zupowa - skąd pochodzi?

Dieta zupowa narodziła się wśród celebrytów, pragnących zaskoczyć świat spektakularną utratą kilogramów. Spopularyzowana przez brazylijską prezenterkę i modelkę Adriane Galisteu, soup diet szybko zdobyła serca jej rodaczek, a potem kobiet w innych krajach.

Zdaniem Brazylijki na częstym jedzeniu samej zupy można w ciągu tygodnia stracić nawet 9 kg. Na takie obietnice należy jednak patrzeć z rezerwą, ponieważ w przypadku przeciętnej kobiety to raczej mało prawdopodobne, zwykle chudnie się 2–3 kg tygodniowo. Zresztą tak szybki spadek wagi byłby dla nas niekorzystny.

Zupa to potrawa wyjątkowa – łatwa, tania i chyba jedyna, którą możesz zastąpić każdy posiłek bez szkody dla zdrowia. Wystarczy kilka prostych składników, by powstało lekkie danie, które nawadnia, syci i rozgrzewa. I w zdrowy sposób pomaga schudnąć.

Jej najważniejszym składnikiem są warzywa i wywar z nich, ale po dodaniu do garnka zbóż, chudego mięsa czy ryby i doprawieniu zupy ziołami i chudym nabiałem zyskujemy pełnowartościowy, zbilansowany posiłek.

Dieta płynna, opierająca się na bulionach warzywnych sprawi, że skóra będzie wyglądać młodziej. Dzięki dużej zawartości warzyw i owoców obfituje w błonnik.

Zdaniem eksperta: Ile powinien ważyć człowiek?

Dieta zupowa - zasady

Zakładając, że średnia kaloryczność porcji 250 g zupy wynosić będzie ok. 150 kcal, a zjesz 5-6 porcji w ciągu dnia, dostarczysz organizmowi nie więcej niż 900 kcal, czyli mniej niż połowę tego, co potrzebujesz. Waga będzie więc spadała dość szybko.

Jest też druga opcja tej diety: zupę możesz jeść jako jeden lub dwa z 5 posiłków w ciągu dnia (np. na obiad i kolację lub tylko na obiad czy kolację). Taką dietę można stosować bez ograniczeń czasowych.

Chociaż z dietą opartą na zupach kojarzy się głównie zupę kapuścianą, warto zadbać o różnorodność. Ulubiona zupa Polaków, czyli pomidorowa, to doskonałe źródło likopenu, który odmładza i działa przeciwnowotworowo.

Jeśli jednak ma być daniem odchudzającym, zrezygnuj z makaronu i białego ryżu. Tradycyjna ogórkowa jest też bardzo zdrowa, ale warto do niej dodać posiekany szczypior lub dymkę – zaostrzą jej smak, a jednocześnie dostarczą witaminy C, wapnia i żelaza, co da organizmowi lepszą ochronę przed jesiennymi infekcjami.

Starta surowa rzepa natomiast to nieocenione źródło błonnika i wszystkich witamin z grupy B. Przy okazji jest też efektowną dekoracją każdej zupy krem.

Dieta zupowa sprawdzi się doskonale jako jednodniowy detoks. Można wtedy ugotować spory garnek ciepłej strawy i podzielić na kilka porcji, ewentualnie zmieniając dodatki, np. rano z jogurtem, po południu z siemieniem lnianym, wieczorem z pestkami słonecznika itd. Jeśli dieta ma trwać dłużej, lepiej jeść różne zupy, by dieta była bardziej zbilansowana i urozmaicona.

Czytaj także: Zupa z dyni- przepisy. Jak zrobić zupę dyniową?

Dieta zupowa - ważne dodatki

To one decydują o wartościach odżywczych posiłku. Jeśli dołożysz porcję kaszy lub ciemnego ryżu, wzbogacisz ją o węglowodany złożone. Jeśli w zupie znajdą się rośliny strączkowe, chude mięso lub ryba – zyska solidną porcję białka.

Zioła ułatwią trawienie, a kleks z jogurtu to dodatek wapnia.

Do zup warto dodawać przyprawy:

Pestki i orzechy to dobre źródło witamin z grupy B i nienasyconych kwasów omega, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego.

Ważnym dodatkiem do zupy jest tłuszcz. Nawet osoby dbające o linię powinny dodawać do zupy łyżeczkę oliwy lub masła, ponieważ bez nich organizm nie wykorzysta witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Ale zupa może obejść się bez:

  • soli - najlepiej dosolić ją do smaku już na talerzu
  • tłustej śmietany
  • zasmażki z mąki
  • kostek rosołowych obfitujących w tłuszcze utwardzane (i oczywiście sól)

Z takimi dodatkami zupa przestaje być zdrowym posiłkiem.

Czytaj też: Ile kalorii ma krupnik i czy jest zdrowy?

Dieta zupowa - wskazania zdrowotne

Dieta oparta na zupach jest niekiedy uzasadniona z powodów zdrowotnych. Są wskazane w chorobach, które przebiegają z bólem gardła i przy trudnościach z przełykaniem (wówczas nie powinny być zbyt pikantne ani gorące).

To także najprostszy detoks po przejedzeniu lub zatruciu – wystarczy dzień, dwa, by trawienie wróciło do równowagi. Płynne i półpłynne pokarmy nie obciążają układu pokarmowego, są bowiem łatwiejsze do strawienia niż te w formie stałej. To pozwala układowi trawiennemu odpocząć i zregenerować się.

Dietę opartą na zupach docenią też osoby z problemami stomatologicznymi, np. noszące aparat ortodontyczny, będące w trakcie leczenia protetycznego, cierpiące na afty. Dokładnie zmiksowane zupy można pić przez grubą słomkę.

Dieta zupowa - wady

Nasz układ pokarmowy potrzebuje stałych pokarmów. Podczas żucia rusza produkcja enzymów trawiennych, a do mózgu dochodzi sygnał, który pobudza działanie kolejnych odcinków przewodu pokarmowego.

Gryzienie, żucie jedzenia wpływa korzystnie na stan zębów i zgryzu. U osób ze skłonnością do zaciskania szczęk żucie jest najlepszą terapią, która rozluźnia napięte mięśnie żuchwy i całej twarzy.

Jak gotować warzywa, by zachowały witaminy?

Smacznej zupy nie da się zrobić w pięć minut – dłuższe gotowanie wydobywa z tego dania pełnię smaku i aromatu, staje się ono bardziej esencjonalne.

Większość warzyw nawet podczas dłuższego gotowania zachowuje wartości odżywcze, a niektóre nawet zyskują, np. marchew staje się bogatsza w beta-karoten, a pomidory w likopen.

Tylko wrażliwe na działanie wysokich temperatur witamina C czy kwas foliowy "uciekają".

Dlatego, aby straty były jak najmniejsze, najlepiej wkładać warzywa do garnka, gdy woda już wrze, i używać przykrywki, aby skrócić czas przyrządzania.

Niektóre warzywa najlepiej dodawać krótko przed końcem gotowania, np. różyczki brokuła, a już na talerzu warto posypać zupę zieleniną, zwłaszcza natką, bogatą w witaminę C i kwas foliowy.

Pamiętaj też, że zupy nie lubią częstego odgrzewania. Lepiej trzymać gotowe danie w lodówce i odgrzewać partiami.

Dieta zupowa - przepisy na lekkie zupy

Wszystkie przepisy na jedną porcję.

Zupa kapuściana odchudza

Składniki: 

  • 5 liści kapusty włoskiej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • kminek mielony

Sposób przyrządzenia:

  1. Poszatkowaną kapustę ugotuj z selerem, zmiksuj z koperkiem i czosnkiem.
  2. Wlej sok z cytryny, dopraw pieprzem i kminkiem, wymieszaj.

Krem z rybą szybko regeneruje

Składniki:

  • mały por
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • listek laurowy
  • 150 g filetów z białej ryby
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • tymianek

Sposób przyrządzenia:

  1. W garnku roztop masło. Wrzuć umyte i pokrojone drobno warzywa.
  2. Smaż ok. 5 minut, mieszając.
  3. Zalej wywarem, doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj ok. 15 minut.
  4. Filety pokrój w kostkę i lekko osolone podpiecz na grillowanej patelni.
  5. Do zupy dodaj rybę, gotuj razem 2-3 minuty.
  6. Dodaj jogurt i kaszę, zmiksuj. Przypraw do smaku.

Zupa marchewkowa rozgrzewa

Składniki: 

  • 2 marchewki
  • 1/4 cebuli
  • 2/3 szklanki wywaru z warzyw
  • 1/4 pęczka kolendry
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:

  1. Na oliwie podsmaż pokrojoną marchewkę z posiekaną cebulą, aż cebula zmięknie.
  2. Dodaj bulion warzywny i kolendrę.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż marchew zmięknie (ok. 10 minut).
  4. Przestudź, zmiksuj na jednolitą konsystencję.
  5. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.

Krem z pomidorów idealny na kolację

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • plaster selera
  • kawałek pora
  • łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Pomidory i włoszczyznę zalej w garnku ok. 1/2 litra wody i ugotuj do miękkości.
  2. Całość zmiksuj w blenderze, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Gotowy krem posyp natką pietruszki.

Krem z brokułów lekkostrawny, ale sycący

Składniki:

  • 200 g brokułów świeżych lub mrożonych
  • 1/2 średniej marchewki
  • szalotka
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Brokuły i marchewkę ugotuj w małej ilości wody.
  2. Szalotkę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj do zupy.
  3. Wszystko zmiksuj i dopraw do smaku.
  4. Gotową zupę posyp uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni.

Prawda czy fałsz? Sprawdź, co wiesz o odchudzaniu

Pytanie 1 z 15
Odchudzanie polega na drastycznym ograniczeniu liczby kalorii.
odchudzanie