Pomarańcza gorzka: właściwości lecznicze

2020-10-26 12:40 Magdalena Gajda

Pomarańcza gorzka to jedna z 3 głównych odmian pomarańczy. Owoc ten wziął swoją nazwę zwyczajową od gorzko-kwaśnego, ale i orzeźwiającego smaku. Gorzka pomarańcza jest jedzona najczęściej pod postacią konfitury, jest też głównym składnikiem pewnego znanego likieru. Z właściwości leczniczych gorzkiej pomarańczy korzysta od wieków medycyna arabska i chińska, ale też i współczesna farmakoterapia. Skąd się wzięła pomarańcza gorzka i jakie ma zalety zdrowotne?

Pomarańcza gorzka (Citrus aurantium L.) to mniej znana siostra pomarańczy słodkiej (tzw. chińskiej) i pomarańczy bergamotki.

Owoce gorzkiej pomarańczy – nie tak duże jak pomarańczy słodkiej, nieco spłaszczone, o grubej ciemnopomarańczowej skórce rosną na wiecznie zielonych zielonych, wieloletnich krzewach o wyjątkowo gęstych i kłujących gałęziach, a osiągających wysokość nawet do 10 metrów.

Gorzka pomarańcza pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Do Europy, a dokładnie do krajów śródziemnomorskich sprowadzili ją Arabowie w X w. Obecnie, głównymi producentami gorzkiej pomarańczy są: Indie i Hiszpania.

Dlaczego gorzka pomarańcza była cenionym owocem w dawnej medycynie arabskiej, chińskiej i japońskiej? Dlaczego z gorzkiej pomarańczy tak chętnie korzysta także współczesna medycyna?

Spis treści

  1. Pomarańcza gorzka: składniki
  2. Pomarańcza gorzka: właściwości zdrowotne
  3. Pomarańcza gorzka: odchudzanie
  4. Pomarańcza gorzka: w kuchni
Pomarańcza gorzka: właściwości lecznicze
Autor: Getty Images

Pomarańcza gorzka: składniki

Pod względem składu, pomarańcza gorzka nie różni się od swojej słodkiej siostry. Do najważniejszych składników gorzkiej pomarańczy należą bowiem:

i substancje goryczkowe, które odpowiadają za gorzko-kwaśny posmak owoców, ale także pobudzają do szybszego działania soki trawienne w żołądku.

Pomarańcza gorzka: właściwości zdrowotne

Owoce gorzkiej pomarańczy, od wieków wykorzystywane są pod różnymi postaciami w tradycyjnej medycynie wschodniej. Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy ceniony jest m.in. za:

Suszona skórka z gorzkiej pomarańczy wykorzystywana jest w Chinach w leczeniu niestrawności i pobudzania apetytu.

Z kolei wytwarzane z gorzkich pomarańczy olejki eteryczne poprawiają nastrój, działają uspokajająco i przeciwdziałają depresji.

Pomarańcza gorzka: odchudzanie

Nie wspomnieliśmy dotąd o jeszcze jednym składniku gorzkiej pomarańczy, a dokładnie jej niedojrzałego miąższu i skórki – czyli synefrynie. A to dzięki synefrynie, gorzką pomarańczę włączono na listę produktów przyśpieszających redukcję masy ciała, czyli odchudzanie w leczeniu nadwagi i otyłości.

Synefryna pod względem budowy i właściwości przypomina efedrynę – substancję o działaniu termogenicznym, której stosowanie jest zakazane z powodu jej niekorzystnego wpływu na zdrowie. Synefryna jest bezpieczna, pod warunkiem, że jest zażywana w określonych ilościach i u określonych pacjentów.

Synefryna pobudza przemianę materii, zmniejsza apetyt jednocześnie pobudzając organizm do większej aktywności ruchowej i intelektualnej. To dlatego, wielu producentów włącza synefrynę do składu swoich preparatów odchudzających.

Jednak z drugiej strony, synefryna działa także niezwykle pobudzająco na układ sercowo-naczyniowy, przyśpieszając krążenie krwi i podnosząc ciśnienie. Dlatego środki z tą substancją nie mogą być stosowane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.

Czytaj też: Synefryna z gorzkiej pomarańczy - właściwości odchudzające.

Pomarańcza gorzka: w kuchni

Ze względu na specyficzny, podobny nieco do grejpfruta posmak, owoce gorzkiej pomarańczy rzadko spożywa się w wersji naturalnej. Najczęściej robi się z nich konfitury, dżemy, marmolady, obsmażonymi w cukrze ozdabia się ciasta, a gorzko-pomarańczowy olejek dodaje się do słodkich wypieków.

Gorzką pomarańczę można także dostać w wersji sproszkowanej. Jest wtedy świetnym dodatkiem do napojów (np. herbaty), albo do przyprawia różnego rodzaju potraw.

Jednak najsłynniejszym „wcieleniem” gorzkiej pomarańczy jest… alkohol, a dokładnie niebieski likier Curacao. Gorzkiej pomarańczy używa się także do aromatyzowania innych likierów i nalewek.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE