Herbata z cytryną: czy jest szkodliwa?

2020-10-19 14:13 Magdalena Gajda

Herbata z cytryną jest u nas jednym z najpopularniejszych napojów sezonu jesienno-zimowego. Po herbatę z cytryną sięgamy szczególnie chętnie podczas infekcji, aby złagodzić towarzyszące im dolegliwości. Ale czy herbata z cytryną jest rzeczywiście tak zdrowa za jaką ją uważamy?

Herbata z cytryną od lat zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród napojów rozgrzewających i wzmacniających. I herbata i cytryna zawierają bowiem składniki cenne dla organizmu zwłaszcza w okresach i stanach, gdy jego odporność spada, np. podczas przeziębieniagrypy lub innych infekcji wirusowych, w tym także zakażenia koronawirusem.

Niektóre badania pokazują jednak, że połączenie obu tych produktów może być dla zdrowia szkodliwe. Czy herbata z cytryną jest dla nas groźna? Jak pić herbatę z cytryną, aby rzeczywiście wyszła nam na zdrowie?

Polecamy: Mikstura z sody oczyszczonej i soku cytryny - właściwości zdrowotne

Spis treści

  1. Herbata z cytryną: właściwości herbaty
  2. Herbata z cytryną: właściwości cytryny
  3. Herbata z cytryną: czy szkodzi?
  4. Herbata z cytryną: jak przygotować?

Herbata z cytryną: właściwości herbaty

Herbata, dzięki zawartym w niej garbnikom (taninie), flawonoidom (głównie katechinie) oraz alkaloidom (przede wszystkim: kofeinie) zaliczana jest do jednych z najzdrowszych napojów świata.

To właśnie dzięki nim, herbata:

Herbata z cytryną: właściwości cytryny

Cytryna kojarzy nam się zazwyczaj z witaminą C, choć owoc ten nie jest najbogatszym źródłem tej witaminy. Cytryna zawiera jednak w sobie dodatkowo sporo rutyny, dzięki której witamina ta dłużej zachowuje się w organizmie.

Na tym jednak nie kończy się dobroczynne działanie cytryny. Zawiera ona bowiem takie składniki jak:

Wszystkie one sprawiają, że cytryna wykazuje wiele właściwości podobnych do herbaty. I nie chodzi tylko o wzmacnianie odporności i łagodzenie infekcji, ale także o np. przyspieszenie detoksykacji organizmu czy ochronę przez nowotworami.

Herbata z cytryną: czy szkodzi?

Jakiś czas temu pojawiały się w mediach doniesienia mówiące o tym, że połączenie dwóch tak zdrowych produktów jak herbata i cytryna może być szkodliwe. Sprawcą całego zamieszania stał się glin.

Glin, przybierający postać lekkiego, srebrzystego metalu, to jeden z najpowszechniej występujących w skorupie ziemskiej pierwiastków chemicznych. Duże pokłady glinu znajdują się także w glebie, które upodobały sobie: kawa, kakao oraz nasza bohaterka – herbata. Nic więc dziwnego, że pierwiastek ten zawierają również liście tej rośliny, które tak chętnie zamieniamy w aromatyczny napój. Czy glin w takiej postaci może nam zaszkodzić?

Glin zyskał złą sławę jako pierwiastek, który odkłada się w mózgu i może doprowadzić do upośledzenia działania ośrodkowego układu nerwowego. Ale spokojnie – dzieje się tak niezmiernie rzadko i to najczęściej u tych osób, które mają długotrwały kontakt z glinem np. podczas pracy.

Nie jest jednak możliwe, aby glin z liści herbaty mógł nam zaszkodzić. Powód jest prosty. Glin z herbacianych liści nie przedostaje się do naparu, ponieważ nie ma takich właściwości, aby rozpuścić się w wodzie. A jeśli nawet w naparze znajdą się jakieś śladowe ilości glinu, to jest on wydalany wraz z moczem. I to jest wydalany bardzo szybko, bo organizm rozpoznaje go jako substancję, która nie jest mu potrzebna do działania.

Właściwości glinu mogą się jednak zmienić w środowisku kwaśnym. Na przykład wtedy, gdy do herbaty dodamy soku z cytryny. Wtedy glin zamienia się w cytrynian glinu. Ten związek z kolei, nasz organizm przyswaja bardzo dobrze i to on może doprowadzić do schorzeń otępiennych, np. choroby Alzheimera.

Ale tutaj znowu uspokajamy. Po pierwsze: powstałego w ten sposób cytrynianu glinu jest niewiele. Moglibyśmy zastanawiać się czy nam zaszkodził, jeśli pilibyśmy herbatę z cytryną hektolitrami i to codziennie. A po drugie: jest sposób, aby nie dopuścić do tego, aby cytrynian glinu w herbacie się wytrącił.

Herbata z cytryną: jak przygotować?

Herbata z cytryną nam zatem w żaden sposób nie zaszkodzi, jeśli w odpowiedni sposób ją przyrządzimy. Zasady są proste:

  • wybierajcie dobre gatunkowo herbaty, aby mieć pewność, że nie powstały ze starych liści, w których dłużej kumulował się glin,
  • zanim dodacie do herbaty soku z cytryny lub plasterek cytryny, wystudźcie napar do temperatury ok. 45 stopni i koniecznie wyjmijcie z niego torebkę lub zaparzacz z liśćmi.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE