Herbata owocowa: czy warto ją pić? Najzdrowsze herbaty owocowe

2020-09-10 9:10 Katarzyna Hubicz

Herbata owocowa jest smaczna i znakomicie gasi pragnienie - dlatego trudno znaleźć kogoś, kto nie piłby jej w życiu choć raz. Wiele osób pije ją regularnie, zastępując nią inne napoje. Wybór herbat owocowych jest ogromny - ale czy herbata owocowa to jeszcze herbata? Jakie są rodzaje herbat owocowych i którą herbatę owocową wybrać, by mieć pewność, że jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa?

herbata owocowa
Autor: Getty Images

Herbata owocowa nie jest herbatą w dosłownym tego słowa znaczenia. Klasyczne, dobrej jakości herbaty owocowe nie zawierają bowiem liści herbaty, a jedynie susz z owoców lub ich suszone kawałki.

To właśnie odróżnia je od aromatyzowanej czarnej herbaty, w składzie której dominują liście herbaty, nie ma zaś - albo jest ich bardzo niewiele - suszonych owocowych dodatków.

Herbaty owocowe dostępne są w różnej postaci. Najczęściej spotyka się je w torebkach lub w postaci sypanej - te ostatnie dostępne są przede wszystkim w herbaciarniach i sklepach specjalizujących się w sprzedaży herbat.

W sklepach spożywczych można natomiast często spotkać również herbaty owocowe w formie instant, czyli granulek, które całkowicie rozpuszczają się pod wpływem ciepłej wody. Nazwa jest myląca: nie jest to bowiem herbata, lecz napój o konkretnym smaku.

Spis treści

  1. Rodzaje herbat owocowych 
  2. Jakie właściwości ma herbata owocowa
  3. Które herbaty owocowe są najzdrowsze?
  4. Jaką herbatę owocową wybrać?
  5. Jak parzyć herbatę owocową?

Rodzaje herbat owocowych 

W sklepach jest wiele rodzajów herbat owocowych - większość z nich są to kompozycje różnych owoców, dające, w zależności od proporcji użytych składników, bardzo ciekawe efekty smakowe.

Najpopularniejsze z klasycznych herbat owocowych w Polce to herbata z aronii, herbata z malin, herbata z hibiskusa, herbata z dzikiej róży, herbata z owoców leśnych (w składzie ma m.in. poziomki, maliny, jeżyny), a także herbata z żurawiny.

Z mieszanek herbat owocowych bardzo smaczne i popularne są herbaty mandarynkowo-imbirowe, herbata z czarnej porzeczki z cytryną, a także kompozycje, w których dominuje hibiskus, a dodatkiem są suszone wiśnie, maliny, papaja, ananas, mango, jagody goji, czy jabłka.

Jakie właściwości ma herbata owocowa

Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, zatem w odróżnieniu od tradycyjnej herbaty nie ma działania pobudzającego. Można ją pić na ciepło - wtedy rozgrzewa, lub na zimno - po schłodzeniu znakomicie orzeźwia.

Herbata owocowa ma również właściwości zdrowotne, które zależą od tego, który rodzaj suszu lub suszonych kawałków owoców dominuje w jej składzie. Może działać przeciwzapalnie, napotnie (np. herbata malinowa), wspierać pracę układu moczowego, poprawiać odporność, a nawet obniżać cholesterol

Które herbaty owocowe są najzdrowsze?

Które herbaty owocowe warto pić? Ich wybór jest bardzo duży, a na szczególną uwagę zasługuje kilka z nich: 

Herbata z aronii - jest bogata w witaminy (m.in. wit. z grupy B, wit. C i wit. E), rutynę, wapń, żelazo, jod. Wspiera układ krwionośny, reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia przemianę materii

Herbata żurawinowa - ma działanie przeciwbakteryjne, zawiera m.in. wit. C. Wspomaga pracę układu moczowego, warto ją pić w przypadku skłonności do częstych infekcji pęcherza moczowego, chorób nerek, a także w przypadku kamicy nerkowej.

Herbata z dzikiej róży - jest bogata w przeciwutleniacze (w tym tilirozydem, który przyspiesza spalanie tłuszczu), zawiera również wit. C, polifenole, wit. E, flawonoidy. Poprawia odporność, sprzyja utracie wagi, może też pomagać w łagodzeniu bólu z powodu choroby zwyrodnieniowej stawów, niektóre badania sugerują również, że zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Herbata malinowa - dobrej jakości herbata malinowa to cenne źródło kwasów organicznych, witamin (w tym C, PP, wit. z grupy B), składników mineralnych (żelaza, wapnia, potasu). Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, napotne, znakomicie rozgrzewa w chłodne dni, a zawarte w niej przeciwutleniacze mogą pomagać obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Herbata z hibiskusa (kwiatu malwy sudańskiej) -  jest bogata w m.in. w wit. C, składniki mineralne, a także w przeciwutleniacze, obniżające poziom cholesterolu LDL - jednym z nich jest delifinidyna, która może pomagać kontrolować wagę. Herbata z hibiskusa działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pomaga łagodzić kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia po chorobie.

Jaką herbatę owocową wybrać?

Wybierając herbatę owocową, należy kierować się zarówno jej właściwościami,  jak i składem - oba są równie ważne.

Ponieważ herbata owocowa ma właściwości owoców, z jakich została przyrządzona, w pierwszej kolejności należy sprawdzić, co znajduje się w jej składzie - czy są to suszone owoce aronii, malina, róża, hibiskus, czy może mieszanki tych owoców (i w jakich proporcjach).

Warto też pamiętać, że dobrej jakości herbata owocowa powinna zawierać przede wszystkim susz z liści lub owoców - i muszą być one na pierwszej lub pierwszych pozycjach w składzie.

Niektóre herbaty owocowe są dodatkowo wzbogacane wit. C, która jest tracona w procesie produkcji. Dobra herbata owocowa nie może natomiast zawierać wzmacniaczy smaku, składników poprawiających jej aromat czy barwników, regulatorów kwasowości, słodzików czy cukru. 

Jak parzyć herbatę owocową?

By herbata owocowa zachowała smak i właściwości owoców, z jakich powstała, należy parzyć ją w odpowiedni sposób. Suszu nie zalewamy wrzątkiem - do filiżanki lub kubka należy wsypać łyżeczkę herbaty (lub taką samą ilość umieścić w specjalnym zaparzaczu), następnie zalać ją wodą o temperaturze nie wyższej, niż 90-95 st. C.

Czas jej parzenia to zwykle ok. 7-10 minut, choć w przypadku  niektórych mieszanek, zwłaszcza tych ze specjalistycznych sklepów, zawierających owoce egzotyczne, może być nieco inny (i warto się co do tego upewnić po zakupie).

Po tym czasie warto usunąć owoce lub susz, bo zbyt długo parzone mogą sprawić, że herbata stanie się zbyt gorzka lub cierpka. W odróżnieniu od innych rodzajów herbat (np. zielonej) tych owocowych nie należy ponownie zaparzać: susz po parzeniu trzeba od razu wyrzucić.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE