MĄKA BEZGLUTENOWA - rodzaje mąki bez glutenu [LISTA]

2017-09-24 15:14 Marzena Masna, dietetyk

Mąka bezglutenowa jest coraz bardziej popularna. Mąki bez glutenu cechuje duża różnorodność smaku, zapachu, sposobu wykorzystania oraz wyrobów, które się z nich otrzymuje. Mąka bezglutenowa może być użyta do pizzy, na pierogi czy do wypieku chleba. Mąki bezglutenowe różnią się też wartością odżywczą i właściwościami zdrowotnymi. Poznaj bogactwo mąk bezglutenowych i możliwości ich wykorzystania. Oto lista mąk bez glutenu.

Mąka bezglutenowa jest coraz bardziej popularna. Nic dziwnego, wyroby otrzymywane z użyciem mąki bez glutenu charakteryzują się większą kruchością, są mniej pulchne i często mają smak i zapach charakterystyczny dla mąki, z której są przygotowane. Wyroby otrzymywane z mąki bezglutenowej są smaczne i mają wyższą wartość odżywczą niż te z mąki pszennej i są doskonałym urozmaiceniem diety bezglutenowej.

Mąka bezglutenowa - gryczana

Mąka gryczana zalicza się do mąk naturalnie pozbawionych glutenu. Charakteryzuje się ciemną barwą i lekko gorzkim smakiem. Te cechy nadaje potrawom, które są przygotowane na jej bazie.

Mąka gryczana to świetne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu i miedzi. Wartość odżywcza mąki gryczanej warunkuje jej szerokie spektrum działania: wpływa pozytywnie na układ krążenia, zmniejsza poziom glukozy we krwi, chroni przed uszkodzeniami DNA, wpływa na metabolizm tłuszczu. Jej właściwości zdrowotne powinny docenić szczególnie osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, osoby z problemami trawiennymi oraz diabetycy z uwagi na niski IG tej mąki.

Mąkę gryczaną w przemyśle spożywczym wykorzystuje się do produkcji ciast, pieczywa oraz makaronów. W kuchni można ją użyć do wypieków ciast, muffinów, ciasteczek oraz do przygotowania naleśników, omletów i placuszków.

Mąka gryczana jest szeroko dostępna, zarówno w sklepach stacjonarnych, supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, jak i sklepach internetowych. Cena waha się od 7 zł do nawet 15 zł za kilogram ekologicznej mąki gryczanej.

Mąka bezglutenowa - kukurydziana

Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy. Jest mąką naturalnie pozbawią glutenu o żółtej barwie, nadająca potrawom ten kolor. Mąka kukurydziana to doskonałe źródło karotenoidów, które mają działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Ponadto luteina i zeaksantyna z grupy karotenoidów zapobiegają wystąpieniu chorób oczu związanych z wiekiem.

Mąka kukurydziana zawiera dużo błonnika,witaminy A, B1, B6, magnezu, żelaza i cynku, co wpływa na jej właściwości zdrowotne: wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia insulinowrażliwość tkanek na insulinę oraz reguluje aktywność enzymów.

Mąka kukurydziana w przemyśle spożywczym jest wykorzystywana do produkcji pieczywa, ciast, tortilli. W kuchni z mąki kukurydzianej można przygotować naleśniki, omlety, racuchy, kopytka, a także użyć jako zagęszczacz do zup i sosów. Potrawy przygotowane z mąki kukurydzianej mają charakterystyczną żółtą barwę.

Mąka bezglutenowa - ryżowa

Mąka ryżowa jest otrzymywana przez zmielenie ryżu brązowego lub białego, stąd też jej barwa może być różna. Mąka ryżowa jest mąką naturalnie bezglutenową, jednak przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy nie została zanieczyszczona glutenem w trakcie produkcji.

Mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk. Witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie, m.in.: układu sercowo- naczyniowego, układu nerwowego, układu immunologicznego oraz wpływa na metabolizm energii w organizmie. Dodatkowo walory odżywcze mąki ryżowej mogą poprawiać stężenie glukozy we krwi. Może też wpływać korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Właściwości zdrowotne mąki ryżowej powinny docenić także osoby będące na diecie odchudzającej oraz mające problemy z zaparciami.

Mąka ryżowa znajduje zastosowanie głównie do produkcji żywności. Jest bardzo popularna w krajach azjatyckich. W krajach zachodnich jest wykorzystywana do produkcji makaronów ryżowych, ciast, słonych przekąsek. Mąką ryżowa ma zbliżone właściwości technologiczne do mąki pszennej, dlatego może być z powodzeniem stosowana jako jej zamiennik. Mąkę ryżową można kupić w sklepach stacjonarnych, supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych, a jej cena waha się od 6 do 9 zł za kilogram.

Jaka mąka do czego? [#TOWIDEO]

Mąka bezglutenowa - migdałowa

Mąka migdałowa jest otrzymywana przez zmielenie migdałów. Ma słodki, migdałowy smak i białą barwę. Mąka migdałowa jest doskonałym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a zawiera stosunkowo mało węglowodanów. Dzięki temu może być z powodzeniem wykorzystywana przez osoby będące na diecie o niskiej zawartości węglowodanów czy na diecie ketogenicznej. Mąka migdałowa to również doskonałe źródło magnezu, żelaza i wapnia.

Mąka migdałowa jest doskonałą alternatywą dla mąki pszennej. Można ją wykorzystać do wypieków, naleśników, zagęszczania sosów i zup oraz jako dodatek do deserów, koktajli i płatków śniadaniowych, ponieważ można ją spożywać na surowo.

Mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład - najlepsza jakościowo mąka migdałowa powinna mieć w składzie tylko migdały. Cena mąki migdałowej waha się od 46 do nawet 100 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - kokosowa

Mąkę kokosową produkuje się, wykorzystując miąższu kokosa. Charakteryzuje się białą barwą, delikatnym zapachem i lekko wyczuwalnym smakiem kokosa. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik i nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT). Jest polecana dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, paleo, odchudzającej, o niskiej zawartości węglowodanów oraz dla diabetyków. Mąka kokosowa wspomaga metabolizm, obniża stężenie glukozy we krwi, stężenie cholesterolu oraz triglicerydów we krwi.

Mąkę koksową można wykorzystać do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek oraz naleśników i omletów.
Mąka koksowa jest dostępna w supermarketach na działach ze zdrową żywnością oraz sklepach ze zdrową żywnością. Cena mąki kokosowej waha się od 6 do nawet 58 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - kasztanowa

Mąkę kasztanową otrzymuje się z kasztanów jadalnych. Charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym zapachem. Tekstura mąki jest bardzo zbliżona do tekstury mąki pszennej.

Mąka kasztanowa zawiera wysokiej jakości białka z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Ponadto jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6.
Mąka kasztanowa sprawdzi się do wypieków ciast, ciasteczek, pieczywa, naleśników, omletów, gofrów czy do przygotowania słonych przekąsek.

Mąkę kasztanową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak mąka kasztanowa nie jest mąką tanią, za 250 g mąki kasztanowej trzeba zapłacić od 10 do 23 zł.

Mąka bezglutenowa - amarantusowa

Mąka z amarantusa ma ziemisty smak i tendencję do przyjmowania smaków innych potraw.
Mąka amarantusowa to doskonałe źródło białka, magnezu, manganu, fosforu i żelaza. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi oraz wpływa na zdrowie kości. Dodatkowo jest polecana kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość folianów.

Mąka z amarantusa świetnie sprawdzi się do przygotowania ciast, ciasteczek, naleśników, placuszków, na słono oraz jako dodatek do pieczywa, musli, owsianek czy granoli. Mąkę amarantusową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Za mąkę amarant sową trzeba zapłacić od 20 do 25 zł za kilogram.

Wszystko o mące. Jaka mąka do jakiego wypieku?

' Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Mąka bezglutenowa - z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy zawiera duże ilości błonnika, co sprawia, że jest doskonałą propozycją dla osób na diecie odchudzającej oraz z problemami trawienia. Ponadto mąka z ciecierzycy posiada prawidłowy stosunek zawartości magnezu do wapnia oraz jest źródłem witamin z grupy B i folianów.

Z mąki z ciecierzycy można przygotować socca - placek z pesto i serem, który wywodzi się z Lazurowego Wybrzeża, a także placuszki oraz pieczywo. Mąkę z ciecierzycy można wykorzystać także jako zagęszczacz do sosów i zup, dodatek sklejający w kotletach, pulpetach, gołąbkach oraz dodatek do panierek.

Mąkę z cieciorki można kupić w sklepach internetowych oraz na działach z kuchniami świata. Koszt mąki waha się od 8 do 16 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - sojowa

Mąkę sojową otrzymuje się z nasion soi. Mąka sojowa zwiększa wilgotność wypieków, poprawia ich smak i konsystencję.  Mąka z soi to źródło wysokiej jakości białka (zawiera niezbędne aminokwasy), błonnika pokarmowego i związków bioaktywnych - izoflawonów. Dodatkowo dostarcza żelaza, potasu i witamin z grupy B.

Mąką sojowa świetnie sprawdzi się jako składnik mieszanek mąk do wypieku ciasteczek oraz drożdżowego pieczywa. Mąkę sojową można kupić w supermarketach w działach ze zdrową żywnością oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Jej cena waha się od 5 do 13 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - jaglana

Mąkę jaglaną otrzymuje się przez zmielenie kaszy jaglanej, otrzymywanej z prosa. Charakteryzuje się słodkim smakiem, a teksturą przypomina mąkę pszenną. Mąka jaglana ma właściwości alkalizujące, dzięki temu przywraca równowagę kwasowo- zasadową w organizmie. Jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne i jest lekkostrawna.

Mąkę jaglaną można wykorzystać do przygotowania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale sprawdzi się do przygotowania kruchych ciast i ciasteczek, naleśników, omletów, racuszków, naleśników typu pancakes, muffinów, spodów do tart, pieczywa, bułeczek. Mąkę jaglaną można kupić w sklepach spożywczych. Cena waha się od 6 do 20 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - tapioki

Mąka z tapioki jest mąką skrobiową uzyskiwaną z bulw manioku. Charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem oraz białą barwą. Jest produktem niskokalorycznym i bezcukrowym. Stosowana jest głównie jako substancja zagęszczająca do sosów, zup. Można jej także użyć do przygotowania budyniów, puddingów. Mąkę z tapioki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością w cenie około 12-17 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - z sorgo

Mąka z sorgo jest mąką ciężką, dlatego najlepiej sprawdzi się w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi. Jest doskonałym urozmaiceniem chleba, bułek, ciast, ciasteczek. Dodatkowo można ją stosować jako zagęszczacz do zup i sosów.

Mąka z sorgo to dobre źródło błonnika i przeciwutleniaczy. Zmniejsza stany zapalne w organizmie i wyrównuje poziom glukozy we krwi. Mąkę z sorgo można kupić w sklepach ze zdrową żywnością w cenie około 13-15 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - z komosy ryżowej

Mąka z ziaren komosy ryżowej charakteryzuje się orzechowym smakiem i jasnokremową barwą. Mąka z komosy ryżowej zawiera wysokiej jakości białko, jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, wapń fosfor, witaminę E, witaminy grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana dla diabetyków.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do innych mąk jak również samodzielny składnik do wypieku ciast, ciasteczek, pieczywa, naleśników, gofrów, placków, tortilli, spodów do pizzy.

Mąka z komosy ryżowej jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach na działach ze zdrową żywnością, a jej cena waha się od 20 do nawet 120 zł za kilogram.

Mąka bezglutenowa - owsiana

Mąka owsiana jest otrzymywana przez zmielenie ziaren owsa pochodzącego z naturalnych upraw. Ma kremową barwę z delikatnym orzechowym posmakiem. Mąka owsiana to dobre źródło białka, błonnika, flawonoidów, saponin i steroli roślinnych. Dodatkowo mąka owsiana jest źródłem magnezu, potasu, wapnia, selenu, cynku i miedzi.

Mąkę owsianą można wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek, placków, pieczywa oraz naleśników. Mąkę owsianą bezglutenową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach, jednak należy zwrócić uwagę na symbol przekreślonego kłosa, by mieć pewność, że jest ona bezglutenowa. Cena mąki owsianej bezglutenowej waha się w granicach 15 do 20 zł za kilogram.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Kaśkaaa
|

Dla dzieci polecam mąkę ryżową

Ddd
|

Ryżowa

Alex
|

ja np. do naleśników w ogóle nie używam mąki "sklepowej", a jedynie zmielone płatki owsiane :)

emania
|

Która z wymienionych mąk bezglutenowych w smaku najbardziej przypomina mąkę pszenną tak żeby dzieci nie poznały w smaku w np naleśnikach?

AAAleks
|

Dlaczego nikt nie pisze, że niektóre z mąk mają wysoki IG? Należy urozmaicać dietę stosując mąkę grochową, z ciecierzycy, lnianą bądź teff.