Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

22 komentarze
Autor: Monika Majewska

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i lecznicze posiada bób oraz komu i dlaczego może zaszkodzić.

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych. Ceni się go ze względu na liczne właściwości lecznicze. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości. Sprawdź pozostałe prozdrowotne właściwości bobu.

Bób w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia

Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak jeść bób - ze skórką czy bez skórki, gotowany czy surowy?

Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Ponadto w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów.

Gotowany bób a odchudzanie. Czy bób jest tuczący?

Gotowany bób w 100 g zawiera nie mało, bo aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości. Ponadto jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B - substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W związku z tym bób pomoże przetrwać kryzys w czasie odchudzania.

Ważne

Ważne

Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g

Wartość energetyczna - 110 kcal
Białko ogółem - 7,60  g
Tłuszcz - 0,40  g 
Węglowodany - 19,65  g
Błonnik - 5,4  g

Witaminy

Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711  mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6  - 0,072 mg
Kwas foliowy -  104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg

Minerały

Wapń – 36 mg
Żelazo  - 1,50 mg
Magnez  - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas  - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 1,01 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Bób możesz jeść w ciąży, pod warunkiem że nie cierpisz na cukrzycę ciążową

Według zaleceń specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego. Witamina B9 bierze bowiem udział w procesie wzrostu i rozwoju nowych komórek, a tym samym może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu. 100 g świeżych ziaren bobu zawiera aż 423 mikrogramy tej cennej witaminy, w związku z czym pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Jeśli jednak cierpisz na cukrzycę ciążową, poszukaj innych źródeł kwasu foliowego. Indeks glikemiczny gotowanego bobu jest wysoki i wynosi aż 80 (IG surowego bobu = 40), w związku z tym bób stanowi zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki. Z tych samych powodów powinien ograniczyć jego spożywanie każdy diabetyk.

Bób pomocny w leczeniu anemii

Bób jest pomocny w leczeniu zarówno niedokrwistości mikrocytarnej - będącej konsekwencją niedoboru żelaza, jak i i anemii megaloblastycznej, spowodowanej niedoborem kwasu foliowego i witaminy B12.

Zarówno żelazo, jak i kwas foliowy są niezbędne w procesie produkcji krwinek czerwonych, które są odpowiedzialne za transport tlenu do wszystkich komórek w organizmie. W przypadku obu rodzajów niedokrwistości proces ten ulega zaburzeniu.

Bób jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego w związku z tym, przy jednoczesnym przyjmowaniu odpowiednich dawek witaminy B12 z innych źródeł, skutecznie pomaga w leczeniu anemii megaloblastycznej.

Komu i dlaczego może zaszkodzić bób?

Bób nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową. U tych chorych organizm z niewiadomych przyczyn produkuje duże ilości kwasu moczowego, który w nadmiarze gromadzi się w organizmie. Kwas moczowy jest końcowym produktem przemiany puryn, które znajdują się m.in. w bobie. U niektórych pacjentów może dojść do powikłań, m.in. do kamicy nerkowej związanej z wytrącaniem się złogów moczanowych.

Ponadto bób może sporadycznie powodować poważne reakcje alergiczne. Do wystąpienia objawów chorobowych po spożyciu bobu dochodzi zazwyczaj u osób cierpiących na fawizm (tzw. chorobę fasolową) - genetycznie uwarunkowaną chorobę związaną z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD).

Bobu powinny unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Wzdęcia i gazy są wywołane przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Możesz jednak uniknąć problemów żołądkowych, odpowiednio gotując ziarna.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak gotować bób?

Do gotowania wybierz tylko te ziarna, które są intensywnie zielone, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu i ładnej, gładkiej skórce. Następnie dokładnie opłucz bób pod strumieniem zimnej wody. Włóż bób do garnka, zalej wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosyp 1 płaską łyżkę cukru. Doprowadź do wrzenia i dopraw szczyptą soli (można także dodać kilka gałązek kopru lub rozgnieciony czosnek). Bób należy gotować pod przykryciem, na dużym ogniu do czasu, aż zmięknie. Młode ziarna gotuje się zazwyczaj ok. 15 minut, starsze nieco dłużej (nawet 30 minut).

Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć?

Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Następnie wylej wodę i ponownie ugotuj bób w nowej wodzie, dodając szczyptę soli na koniec gotowania.

Jedzenie bobu w chorobie Parkinsona

Niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona produkowane są na bazie bobu, ponieważ jest on naturalnym źródłem lewodopy - biologicznie aktywnej formy dopaminy (neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi). Lewodopa może przechodzić z krwi do mózgu, gdzie jest przetwarzana w brakującą dopaminę, dzięki czemu poprawia sprawność ruchową chorego. Jednak według specjalistów z University of Maryland Medical Center osoby z chorobą Parkinsona, które zażywają tabletki z lewodopą i chcą spożywać bób, powinny najpierw skonsultować się z lekarzem. Badania wykazały, że bób uniemożliwia właściwe wykorzystanie leku, znacząco zwiększając jego stężenie we krwi.

Przepis na pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie

Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie

10 niedocenianych WARZYW: jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, kabaczek

10 niedocenianych WARZYW: jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, kabaczek

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 07.07.2016

Komentarze (1 - 10 z 22)
ddxt, 11.07.2016 23.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ale zasadniczo tylko sezonowy.Młody bób można kupić w sklepach i sieciach, pewno bywa gdzieś i kiedyś mrożony. Różni się jakością, dobry w polskim markecie, zielony cały, zawsze zawiązany w woreczku foliowym. Fanatycy gotują kika minut, a gotuje się 15-30, aż się pomarszczy.Młody nie szkodzi, i nie szkodzi kiedy się pije wodę.Najlepiej z koperkiem i kminkiem, na koniec masłem.
 
Joanna Julia S., 23.06.2016 14.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo lubię bób - najbardziej taki zwyczajnie ugotowany w osolonej wodzie. Wtedy też najmniejsze ziarenka zjadam ze skórką :P
 
ania, 21.06.2016 18.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bób gotuje na parze , parowar dobrej jakosci- czas to 10 min
 
Mora, 17.06.2016 11.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie, przestańcie wszędzie dodawać ten cukier... No do bobu nawet...? Litości!
 
Maciej, 05.02.2016 21.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytam już kolejny artykuł o znamiennych skutkach warzyw. Kurde - czosnek/cebula - antybakteryjny, czyści organizm - kurkuma - anty wszysztko - buraki - chronią wątrobę - jabłka - anty utleniacze / odmładzające - pomarancze, cytryna - odporność - kartofle/ziemniaki - odporność i białko - kiwi - bomba witaminowa - orzechy - skóra i mózg - jajka - bomba białkowa (wiem, to nie warzywo) - ryby - chronią przed miażdżycą, osteoporozą, wspomaga mózg Wychodzi na to, że wsuwając tylko warzywa, owoce i ryby, mając bezstresowe życie i aktywne można dożyć tych 120 lat.
 
Iga, 24.08.2015 07.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja kupuję bób suchy tak jak fasolę czy groch ale po ugotowaniu jest bardzo smaczny!
 
bob, 10.08.2015 23.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Warto jeszcze dodać, że bób jako roślina owszem (tak jak podano w artykule) nie zawiera dużo sodu, jednak często to co znajdziemy w sklepach (w puszkach) już zawiera go sporą ilość (tu: http://dietetycy.org.pl/bob-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/ )
 
Uzależniony od bobu, 29.06.2015 22.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedynie szkoda, że sezon na bób taki krótki.
 
oioi, 22.06.2015 11.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja właśnie wrąbałam pół kilo nie zdążył się dogotować bo wyżarłam z gara w trakcie gotowania...i z 500 kalorii ...musi być gorący i twardy .mniam
 
mango, 19.05.2015 20.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
udalo mi sie kupic dzis bob na Florydzie , przedwaznie nie jest latwo o niego, ale jest pewnie sezon teraz bo juz kiedys kupilam go w tym czasie z dwa lata temu w jednym i tym samym miejscu co dzis. Obralam , ugotowalam i wlala jem i sie zajadam.. przepadam za bobem , nawet na Floruydzie mozna sie nim najesc w sezonie i zaznaczam tylko swiezy ze strakow!!
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

207

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

203

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

198

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

174

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.