SÓL - biały zabójca

24 komentarze
Autor: Olga Zdanowicz

Sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę.

Jeszcze w latach 80. dzieci uczyły się, że sól jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i sił. To wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki, sałatki, zupy czy ziemniaków bez słonego dodatku. Przecież to jeden z czterech podstawowych smaków. Jednak naukowcy coraz częściej przestrzegają przed szkodliwością soli. Najwięksi przeciwnicy nazywają ją nawet "białym śmieciem".

Nie przegap

Sól przyczynia się do wielu chorób

Polacy uwielbiają sól. Zdaniem WHO przodujemy w jej spożyciu w Europie. Potwierdzają to eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego- spożywamy jej aż 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wiadomo już, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu redukuje ciśnienie tętnicze (skurczowe o 5 - 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 - 5 mm Hg), ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe (o jedną czwartą) oraz pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami. Jej nadmiar przeciąża również nerki. To nie koniec. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Niektórzy porównują jej trucicielską moc do.. silnie toksycznego gazu - chloru. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Dlaczego? Nerki wydalając sód z organizmu wydalają też wapń.

Ważne

Ważne

Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.

Niewielka ilość soli nie zaszkodzi

Niewielka ilość soli - do 5 g dziennie (ok. 1 płaska łyżeczka) - jest wskazana, a nawet niezbędna. Nasi przodkowie stosowali ją przede wszystkim dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw. Dziś mamy lodówki oraz bogactwo innych przypraw i nie musimy stosować jej aż w takich ilościach. Jednak wykorzystywana z umiarem nie zaszkodzi. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 03.04.2011 12:42
ciekawe jak to jest ze snusem ? ;p
Nie zarejestrowany, 08.08.2010 17:37
Witam wszystkich. Sól jest żeczywiście białym zabujcą .przekonałam sie na własnym wyglądzie i zdrowiu. Także uwielbialam sól. Ale zaczołam tyć i puchnąć. Więc przeszłam na diete .ograniczyłam sól do pół łyżeczki dziennie. .nie jadam żadnych kupnych wędlin .sama gotuje kawałek mięsa z np. Czosnkiem majerankiem ,lub włoszczyzną. Póżniej to mięso lub rybe daje na kanapki .z liści sałaty lub innego warzywa. To działa-chudne i czuje sie coraz lepiej
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Ile jeść soli? Zapotrzebowanie na sód w diecie

Ile jeść soli? Zapotrzebowanie na sód w diecie

SÓL szkodzi osobom z nadciśnieniem tętniczym

SÓL szkodzi osobom z nadciśnieniem tętniczym

Nadmiar soli w diecie dziecka powoduje otyłość, miażdżycę, demineralizację kości

Nadmiar soli w diecie dziecka powoduje otyłość, miażdżycę, demineralizację kości

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 24)
Kaja, 04.03.2016 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sol jest bardzo wazna dla zycia, jej brak skutkuje brakiem sodu, obnizona podazą sodu w organizmie, a to oznacza bardzo niebezp.sytuacje dla organizmu, zawroty glowy, drzenie, oslabienie, bole miesni, omdlenia, splatanie a nawet smierc
 
claudia, 01.07.2015 18.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ty siesbie nazywasz normalnym to juz wiele za siebie mowi. Hahaha... czy robiles jakiekolwiek badania z sola himalajska??? Zal mi ciebie....
 
modern, 14.04.2015 17.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niedługo WHO wyda konwencje odnośnie prawidłowego podcierania tyłka :) W latach 90 XX wieku lekarze, naukowcy krzyczeli że masło jest niezdrowe, że najlepsza jest margaryna - na serce tylko margaryna:)
 
Pacjent, 14.02.2015 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pierwiastki Soli Kamiennej pochodzącej z pasma gór soli himalajskiej 100% czysta sól - zawiera 84 "naturalne" pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu: wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna, antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, złoto, rtęć, tal, ołów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton.
 
Asiulka, 06.02.2015 14.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sól nie jest niezdrowa. Zatrzymuje wodę w organizmie i dlatego sprawia wrażenie, że jest się opuchniętym. Jak ktoś przestaje jeść sól i chudnie tzn. że traci wodę. Tyle w temacie.
 
Normalny, 28.11.2014 09.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skąd taka dziwaczna informacja - wszystkie ośrodki badawcze mówią że ponizej 5 g/dobę jest niekorzystne - nie zaśmiecaj internetu bzdurami
 
mario, 22.08.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SÓL JEST ZDROWA! 30 lat temu to może sobie można było gadać o tym, że sól jest nie zdrowa, ale teraz to już durnota. Faktycznie jak się jest JUŻ chorym na nadciśnienie czy inne choroby naczyniowo-wieńcowe, to trzeba zmniejszyć spożycie soli, ale jak człowiek jest zdrowy to sól jest niezbędnym składnikiem diety. BIAŁYM I CICHYM ZABÓJCĄ JEST CUKIER!
 
twoja stara, 12.07.2014 19.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
do ''sól jest git''
 
twoja stara, 12.07.2014 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
frank sinatra chlal i palil i dozyl 83 lat ..moze teraz bedzie chlac i palic papierochy???? ...stara a glupia jestes. masz wiedze sprzed 100 lat kiedy wszyscy byli tepi i zacofani czas otworzyc oczy babuniu ;)
 
sól jest git, 03.07.2012 01.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam 45 lat, badania robię co pół roku, wyniki zadziwiają mojego lekarza rodzinnego. Takie SUPER wszystkie. Używam soli w nadmiarze i nie wyobrażam sobie inaczej .Mam kolegów którzy unikają soli jak ognia bo się głupot naczytali, za to alkohol piją w ilościach hurtowych. Jakoś im nie szkodzi, dziwne ale, przynajmniej tak myślą. Mój wujek umarł w wieku 85 lat, trzeba było widzieć te kilogramy soli które pochłanial, niejeden mdlarz umarłby od samego patrzenia na to. Polecam książkę " Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia." Poczytajcie , zmądrzejecie. Są trzy rodzaje białej śmierci - mąka - cukier i - lekarz pierwszego kontaktu. Pozdrawiam wszystkich mdlarzy lubiących mdłe żarcie.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

42473

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

40323

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

39561

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

21829

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Powinnaś zrobić diagnostykę: sprawdzić enzymy trawienne, zrobić próby wątrobowe i wreszcie posiew kału. Zdecydowanie wykluczyć z diety produkty, które będą pożywką dla bakterii produkujących gaz,...

Forum
data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

data

Czerwiec 06, 2016

Ja polecam zieloną herbatę osobicie bardzo mi smakuje :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.