SÓL - biały zabójca

27 komentarze
Autor: Olga Zdanowicz

Sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę.

Jeszcze w latach 80. dzieci uczyły się, że sól jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i sił. To wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki, sałatki, zupy czy ziemniaków bez słonego dodatku. Przecież to jeden z czterech podstawowych smaków. Jednak naukowcy coraz częściej przestrzegają przed szkodliwością soli. Najwięksi przeciwnicy nazywają ją nawet "białym śmieciem".

Sól przyczynia się do wielu chorób

Polacy uwielbiają sól. Zdaniem WHO przodujemy w jej spożyciu w Europie. Potwierdzają to eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego- spożywamy jej aż 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wiadomo już, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu redukuje ciśnienie tętnicze (skurczowe o 5 - 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 - 5 mm Hg), ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe (o jedną czwartą) oraz pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami. Jej nadmiar przeciąża również nerki. To nie koniec. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Niektórzy porównują jej trucicielską moc do.. silnie toksycznego gazu - chloru. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Dlaczego? Nerki wydalając sód z organizmu wydalają też wapń.

Ważne

Ważne

Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.

Niewielka ilość soli nie zaszkodzi

Niewielka ilość soli - do 5 g dziennie (ok. 1 płaska łyżeczka) - jest wskazana, a nawet niezbędna. Nasi przodkowie stosowali ją przede wszystkim dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw. Dziś mamy lodówki oraz bogactwo innych przypraw i nie musimy stosować jej aż w takich ilościach. Jednak wykorzystywana z umiarem nie zaszkodzi. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 03.04.2011 12:42
ciekawe jak to jest ze snusem ? ;p
Nie zarejestrowany, 08.08.2010 17:37
Witam wszystkich. Sól jest żeczywiście białym zabujcą .przekonałam sie na własnym wyglądzie i zdrowiu. Także uwielbialam sól. Ale zaczołam tyć i puchnąć. Więc przeszłam na diete .ograniczyłam sól do pół łyżeczki dziennie. .nie jadam żadnych kupnych wędlin .sama gotuje kawałek mięsa z np. Czosnkiem majerankiem ,lub włoszczyzną. Póżniej to mięso lub rybe daje na kanapki .z liści sałaty lub innego warzywa. To działa-chudne i czuje sie coraz lepiej
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Ile jeść soli? Zapotrzebowanie na sód w diecie

Ile jeść soli? Zapotrzebowanie na sód w diecie

SÓL szkodzi osobom z nadciśnieniem tętniczym

SÓL szkodzi osobom z nadciśnieniem tętniczym

Różowa sól himalajska - prawdziwe właściwości i zastosowanie "najzdrowszej" soli na świecie

Różowa sól himalajska - prawdziwe właściwości i zastosowanie "najzdrowszej" soli na świecie

Nadmiar soli w diecie dziecka powoduje otyłość, miażdżycę, demineralizację kości

Nadmiar soli w diecie dziecka powoduje otyłość, miażdżycę, demineralizację kości

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 27)
ANDRZEJ, 12.03.2017 09.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
....sól jest niezbędna do organizmu przeczyszcza żyły z wapnia i obniża ciśnienie ludzie którzy spożywają sól nie chorują na nadciśnienie są mniej podatni na zawał i udar mózgu......................to kłamstwo że sól szkodzi to cukier jest mordercą
 
keo, 04.01.2017 11.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ona zabija w każdej postaci!!!!! najlepiej jej w ogóle nie spożywać bo występuje naturalnie w wielu składnikach mineralnych a skraca życie i to o wiele!!!!
 
kris, 18.12.2016 03.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
biznesmeni piszą,że sól nie zdrowa bo po co im zdrowi ludzie,nie napełnią ich kieszeni.Dużo dobrej jakości soli i oczywiście do nawodnienia wody,opuchlizny świadczą o nadmiarze wody brudnej którą trzeba wypłukać czystą w wysokim wsk.ph
 
Kaja, 04.03.2016 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sol jest bardzo wazna dla zycia, jej brak skutkuje brakiem sodu, obnizona podazą sodu w organizmie, a to oznacza bardzo niebezp.sytuacje dla organizmu, zawroty glowy, drzenie, oslabienie, bole miesni, omdlenia, splatanie a nawet smierc
 
claudia, 01.07.2015 18.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ty siesbie nazywasz normalnym to juz wiele za siebie mowi. Hahaha... czy robiles jakiekolwiek badania z sola himalajska??? Zal mi ciebie....
 
modern, 14.04.2015 17.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niedługo WHO wyda konwencje odnośnie prawidłowego podcierania tyłka :) W latach 90 XX wieku lekarze, naukowcy krzyczeli że masło jest niezdrowe, że najlepsza jest margaryna - na serce tylko margaryna:)
 
Pacjent, 14.02.2015 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pierwiastki Soli Kamiennej pochodzącej z pasma gór soli himalajskiej 100% czysta sól - zawiera 84 "naturalne" pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu: wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna, antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, złoto, rtęć, tal, ołów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton.
 
Asiulka, 06.02.2015 14.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sól nie jest niezdrowa. Zatrzymuje wodę w organizmie i dlatego sprawia wrażenie, że jest się opuchniętym. Jak ktoś przestaje jeść sól i chudnie tzn. że traci wodę. Tyle w temacie.
 
Normalny, 28.11.2014 09.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skąd taka dziwaczna informacja - wszystkie ośrodki badawcze mówią że ponizej 5 g/dobę jest niekorzystne - nie zaśmiecaj internetu bzdurami
 
mario, 22.08.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SÓL JEST ZDROWA! 30 lat temu to może sobie można było gadać o tym, że sól jest nie zdrowa, ale teraz to już durnota. Faktycznie jak się jest JUŻ chorym na nadciśnienie czy inne choroby naczyniowo-wieńcowe, to trzeba zmniejszyć spożycie soli, ale jak człowiek jest zdrowy to sól jest niezbędnym składnikiem diety. BIAŁYM I CICHYM ZABÓJCĄ JEST CUKIER!
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

451

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

343

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

280

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

260

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.