SÓL - biały zabójca

23 komentarze
Autor: Olga Zdanowicz

Sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę.

Jeszcze w latach 80. dzieci uczyły się, że sól jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i sił. To wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki, sałatki, zupy czy ziemniaków bez słonego dodatku. Przecież to jeden z czterech podstawowych smaków. Jednak naukowcy coraz częściej przestrzegają przed szkodliwością soli. Najwięksi przeciwnicy nazywają ją nawet "białym śmieciem".

Nie przegap

Sól przyczynia się do wielu chorób

Polacy uwielbiają sól. Zdaniem WHO przodujemy w jej spożyciu w Europie. Potwierdzają to eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego- spożywamy jej aż 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wiadomo już, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu redukuje ciśnienie tętnicze (skurczowe o 5 - 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 - 5 mm Hg), ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe (o jedną czwartą) oraz pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami. Jej nadmiar przeciąża również nerki. To nie koniec. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Niektórzy porównują jej trucicielską moc do.. silnie toksycznego gazu - chloru. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Dlaczego? Nerki wydalając sód z organizmu wydalają też wapń.

Ważne

Ważne

Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.

Niewielka ilość soli nie zaszkodzi

Niewielka ilość soli - do 5 g dziennie (ok. 1 płaska łyżeczka) - jest wskazana, a nawet niezbędna. Nasi przodkowie stosowali ją przede wszystkim dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw. Dziś mamy lodówki oraz bogactwo innych przypraw i nie musimy stosować jej aż w takich ilościach. Jednak wykorzystywana z umiarem nie zaszkodzi. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 03.04.2011 12:42
ciekawe jak to jest ze snusem ? ;p
Nie zarejestrowany, 08.08.2010 17:37
Witam wszystkich. Sól jest żeczywiście białym zabujcą .przekonałam sie na własnym wyglądzie i zdrowiu. Także uwielbialam sól. Ale zaczołam tyć i puchnąć. Więc przeszłam na diete .ograniczyłam sól do pół łyżeczki dziennie. .nie jadam żadnych kupnych wędlin .sama gotuje kawałek mięsa z np. Czosnkiem majerankiem ,lub włoszczyzną. Póżniej to mięso lub rybe daje na kanapki .z liści sałaty lub innego warzywa. To działa-chudne i czuje sie coraz lepiej
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 23)
modern, 14.04.2015 17.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niedługo WHO wyda konwencje odnośnie prawidłowego podcierania tyłka :) W latach 90 XX wieku lekarze, naukowcy krzyczeli że masło jest niezdrowe, że najlepsza jest margaryna - na serce tylko margaryna:)
 
Pacjent, 14.02.2015 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pierwiastki Soli Kamiennej pochodzącej z pasma gór soli himalajskiej 100% czysta sól - zawiera 84 "naturalne" pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu: wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna, antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, złoto, rtęć, tal, ołów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton.
 
Grzegorz l.57, 14.02.2015 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja używam całe życie sól a ostatnie 3 lata sól Himalajską .Potwierdzam TEN bardzo mądry wpis POPRZEDNIKA ,,Są trzy rodzaje białej śmierci - mąka - cukier i - lekarz pierwszego kontaktu" Pozdrawiam. ps. polecam książki Jerzego Zięby choćby Ukryte Terapie - Czego ci lekarz nie powie .Ten człowiek wiedzą przewyższa NIEJEDNEGO lekarza .
 
Asiulka, 06.02.2015 14.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sól nie jest niezdrowa. Zatrzymuje wodę w organizmie i dlatego sprawia wrażenie, że jest się opuchniętym. Jak ktoś przestaje jeść sól i chudnie tzn. że traci wodę. Tyle w temacie.
 
Normalny, 28.11.2014 09.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skąd taka dziwaczna informacja - wszystkie ośrodki badawcze mówią że ponizej 5 g/dobę jest niekorzystne - nie zaśmiecaj internetu bzdurami
 
mario, 22.08.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SÓL JEST ZDROWA! 30 lat temu to może sobie można było gadać o tym, że sól jest nie zdrowa, ale teraz to już durnota. Faktycznie jak się jest JUŻ chorym na nadciśnienie czy inne choroby naczyniowo-wieńcowe, to trzeba zmniejszyć spożycie soli, ale jak człowiek jest zdrowy to sól jest niezbędnym składnikiem diety. BIAŁYM I CICHYM ZABÓJCĄ JEST CUKIER!
 
twoja stara, 12.07.2014 19.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
do ''sól jest git''
 
twoja stara, 12.07.2014 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
frank sinatra chlal i palil i dozyl 83 lat ..moze teraz bedzie chlac i palic papierochy???? ...stara a glupia jestes. masz wiedze sprzed 100 lat kiedy wszyscy byli tepi i zacofani czas otworzyc oczy babuniu ;)
 
sól jest git, 03.07.2012 01.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam 45 lat, badania robię co pół roku, wyniki zadziwiają mojego lekarza rodzinnego. Takie SUPER wszystkie. Używam soli w nadmiarze i nie wyobrażam sobie inaczej .Mam kolegów którzy unikają soli jak ognia bo się głupot naczytali, za to alkohol piją w ilościach hurtowych. Jakoś im nie szkodzi, dziwne ale, przynajmniej tak myślą. Mój wujek umarł w wieku 85 lat, trzeba było widzieć te kilogramy soli które pochłanial, niejeden mdlarz umarłby od samego patrzenia na to. Polecam książkę " Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia." Poczytajcie , zmądrzejecie. Są trzy rodzaje białej śmierci - mąka - cukier i - lekarz pierwszego kontaktu. Pozdrawiam wszystkich mdlarzy lubiących mdłe żarcie.
 
hashimoto, 13.09.2011 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zwiększona podaż jodu może doprowadzić do zapalenia tarczycy. Choruje na to 2% Polaków (w wieku ponad 50 lat byc może nawet 10%- szczegolnie kobiety) a jej objawy niektórym się mogą wydawać dolegliwościami wieku starczego, a nie maja z tym nic wspolnego
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

25430

Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w...

więcej

26521

DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15886

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Na początek trzeba wykonać badania organizmu: morfologię krwi, lipidogram, poziom cukru, badanie ogólne moczu, zmierzyć ciśnienie. Dopiero na podstawie tych analiz można będzie postawić diagnozę....

Jeżeli schudł już pan 16 kg, to dieta jest skuteczna. Uważam, że 800 kcal to za mało pod względem wartości odżywczej, co może skutkować wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Jeżeli jednak, mimo tak...

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Grupy wsparcia
data

Maj 27, 2015

a ja brałam jagody acai i one mi pomogły możesz spróbować może i u Ciebie się sprawdzą. Poczytaj o nich na moim blogu: http://precznadwadze.blog.pl/acai-berry-6200-miesieczny-test-produktu/

data

Maj 27, 2015

Witam, stosowałam to niby "cudo" przez 2 miesiące i powiem tyle... jedna wielka ściema. Nie dość, że oszukują, naciągają na kasę i obiecują cudowne efekty to jeszcze kompletny brak kontaktu. Zamówiłam 2 opakowania, przez błąd systemu nie zaczytał się adres dostawy, w związku z czym...

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 26, 2015

Popieram i potwierdzam na moim przypadku, też długo walczyłam i z pomocą przybyła Pani Ola z http://hh-life.pl/nowe-promocje-cenowe-na-diety-odchudzajace-online/. Polecam szczerze jej opiekę.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.