SÓL - biały zabójca

18 komentarze
Autor: Olga Zdanowicz

Sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę.

Jeszcze w latach 80. dzieci uczyły się, że sól jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i sił. To wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki, sałatki, zupy czy ziemniaków bez słonego dodatku. Przecież to jeden z czterech podstawowych smaków. Jednak naukowcy coraz częściej przestrzegają przed szkodliwością soli. Najwięksi przeciwnicy nazywają ją nawet "białym śmieciem".

Nie przegap

Sól przyczynia się do wielu chorób

Polacy uwielbiają sól. Zdaniem WHO przodujemy w jej spożyciu w Europie. Potwierdzają to eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego- spożywamy jej aż 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wiadomo już, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu redukuje ciśnienie tętnicze (skurczowe o 5 - 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 - 5 mm Hg), ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe (o jedną czwartą) oraz pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami. Jej nadmiar przeciąża również nerki. To nie koniec. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Niektórzy porównują jej trucicielską moc do.. silnie toksycznego gazu - chloru. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Dlaczego? Nerki wydalając sód z organizmu wydalają też wapń.

Ważne

Ważne

Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.

Niewielka ilość soli nie zaszkodzi

Niewielka ilość soli - do 5 g dziennie (ok. 1 płaska łyżeczka) - jest wskazana, a nawet niezbędna. Nasi przodkowie stosowali ją przede wszystkim dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw. Dziś mamy lodówki oraz bogactwo innych przypraw i nie musimy stosować jej aż w takich ilościach. Jednak wykorzystywana z umiarem nie zaszkodzi. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 03.04.2011 12:42
ciekawe jak to jest ze snusem ? ;p
Nie zarejestrowany, 08.08.2010 17:37
Witam wszystkich. Sól jest żeczywiście białym zabujcą .przekonałam sie na własnym wyglądzie i zdrowiu. Także uwielbialam sól. Ale zaczołam tyć i puchnąć. Więc przeszłam na diete .ograniczyłam sól do pół łyżeczki dziennie. .nie jadam żadnych kupnych wędlin .sama gotuje kawałek mięsa z np. Czosnkiem majerankiem ,lub włoszczyzną. Póżniej to mięso lub rybe daje na kanapki .z liści sałaty lub innego warzywa. To działa-chudne i czuje sie coraz lepiej
 

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 18)
mario, 22.08.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SÓL JEST ZDROWA! 30 lat temu to może sobie można było gadać o tym, że sól jest nie zdrowa, ale teraz to już durnota. Faktycznie jak się jest JUŻ chorym na nadciśnienie czy inne choroby naczyniowo-wieńcowe, to trzeba zmniejszyć spożycie soli, ale jak człowiek jest zdrowy to sól jest niezbędnym składnikiem diety. BIAŁYM I CICHYM ZABÓJCĄ JEST CUKIER!
 
twoja stara, 12.07.2014 19.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
do ''sól jest git''
 
twoja stara, 12.07.2014 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
frank sinatra chlal i palil i dozyl 83 lat ..moze teraz bedzie chlac i palic papierochy???? ...stara a glupia jestes. masz wiedze sprzed 100 lat kiedy wszyscy byli tepi i zacofani czas otworzyc oczy babuniu ;)
 
sól jest git, 03.07.2012 01.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam 45 lat, badania robię co pół roku, wyniki zadziwiają mojego lekarza rodzinnego. Takie SUPER wszystkie. Używam soli w nadmiarze i nie wyobrażam sobie inaczej .Mam kolegów którzy unikają soli jak ognia bo się głupot naczytali, za to alkohol piją w ilościach hurtowych. Jakoś im nie szkodzi, dziwne ale, przynajmniej tak myślą. Mój wujek umarł w wieku 85 lat, trzeba było widzieć te kilogramy soli które pochłanial, niejeden mdlarz umarłby od samego patrzenia na to. Polecam książkę " Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia." Poczytajcie , zmądrzejecie. Są trzy rodzaje białej śmierci - mąka - cukier i - lekarz pierwszego kontaktu. Pozdrawiam wszystkich mdlarzy lubiących mdłe żarcie.
 
hashimoto, 13.09.2011 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zwiększona podaż jodu może doprowadzić do zapalenia tarczycy. Choruje na to 2% Polaków (w wieku ponad 50 lat byc może nawet 10%- szczegolnie kobiety) a jej objawy niektórym się mogą wydawać dolegliwościami wieku starczego, a nie maja z tym nic wspolnego
 
BETI, 08.08.2010 17.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
WITAM WSZYSTKICH. SÓL JEST ŻECZYWIŚCIE BIAŁYM ZABUJCĄ .PRZEKONAŁAM SIE NA WŁASNYM WYGLĄDZIE I ZDROWIU. TAKŻE UWIELBIALAM SÓL. ALE ZACZOŁAM TYĆ I PUCHNĄĆ. WIĘC PRZESZŁAM NA DIETE .OGRANICZYŁAM SÓL DO PÓŁ ŁYŻECZKI DZIENNIE. .NIE JADAM ŻADNYCH KUPNYCH WĘDLIN .SAMA GOTUJE KAWAŁEK MIĘSA Z NP. CZOSNKIEM MAJERANKIEM ,LUB WŁOSZCZYZNĄ. PÓŻNIEJ TO MIĘSO LUB RYBE DAJE NA KANAPKI .Z LIŚCI SAŁATY LUB INNEGO WARZYWA. TO DZIAŁA-CHUDNE I CZUJE SIE CORAZ LEPIEJ
 
ewa, 01.08.2010 21.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od prawie 40 lat uzywam bardzo duzo soli,bez niej nie potrafie zjesc zadnego dania,-sypie ja do wszystkiego-bardzo bardzo duzo-i o dziwo nic mi nie dolega -czyzby organizm moj to tolerowal i tyle ilosci soli potrzebowal
 
merry, 28.06.2010 21.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Warzywa to jeszcze ujdą, mozna dosypać np. curry. Ale ryba na parze i do tego bez soli to obrzydlistwo, że większego nie ma. Lepiej życ krócej, a ze smakiem...
 
tętniak, 06.05.2010 01.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
osoby starsze i z andciśnieniem nie powinny przekraczać 1g na dobę
 
aga, 03.12.2009 19.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moja babcia ma ponad 90 lat i sól uratowala jej zycie chroniła przed bakteriami, była lekarstwem w czasie wojny , którą przezyła , jak zrobi pierogi to az jezyk skręca tyle soli i zyje i ma sie dobrze -0 chorób , nawet czyta , dobry wzrok , słuch i logiczne myslenie w tym wieku .....nie wierze w te bzdury o soli!
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
Najpopularniejsze artykuły
Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli? Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli?

Płatki zbożowe, nasiona, owoce, orzechy są kopalnią łatwo przyswajalnych witamin i minerałów....

więcej

5113

DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

6249

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

26043

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

6392

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 02, 2014

Kiedyś myślałam, że problem z nadwagą to faktycznie problem z żarciem. Do czasu. Po pierwszej ciąży pięknie wróciłam do swojej wagi (zbliżonej). Przytyłam 25 kg, ale po 6 miesiącach zostało mi tylko 8 kg do zgubienia. I traf chciał, że zaciążyłam. Niestety w drugiej ciąży nie było już tak...

data

Sierpień 31, 2014

no muszę przyznać że Aqua Slim działa, warto było w niego zainwestować:)

data

Sierpień 31, 2014

Taka szybka utrata wagi nie jest oznaką zdrowia (przy założeniu, że dieta była rozsądna). Lepiej przebadać się w kierunku wykluczenia choroby nowotworowej, która zazwyczaj powoduje nagłą i niekontrolowaną utratę wagi. Życzę negatywnych wyników badań.

data

Wrzesień 01, 2014

A orientujecie się może czy mogę pić ten slim coffee jak mam cukrzycę? Nie zaszkodzi mi to? Dla cukrzyków jest slim coffee diabetyk . Mój mąż ma cukrzycę i pije właśnie tą kawę. Nie zapominaj jednak o ćwiczeniach i odpowiedniej diecie dla tej choroby.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.