SÓL - biały zabójca

18 komentarze
Autor: Olga Zdanowicz

Sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę.

Jeszcze w latach 80. dzieci uczyły się, że sól jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i sił. To wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki, sałatki, zupy czy ziemniaków bez słonego dodatku. Przecież to jeden z czterech podstawowych smaków. Jednak naukowcy coraz częściej przestrzegają przed szkodliwością soli. Najwięksi przeciwnicy nazywają ją nawet "białym śmieciem".

Nie przegap

Sól przyczynia się do wielu chorób

Polacy uwielbiają sól. Zdaniem WHO przodujemy w jej spożyciu w Europie. Potwierdzają to eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego- spożywamy jej aż 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wiadomo już, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu redukuje ciśnienie tętnicze (skurczowe o 5 - 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 - 5 mm Hg), ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe (o jedną czwartą) oraz pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami. Jej nadmiar przeciąża również nerki. To nie koniec. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Niektórzy porównują jej trucicielską moc do.. silnie toksycznego gazu - chloru. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Dlaczego? Nerki wydalając sód z organizmu wydalają też wapń.

Ważne

Ważne

Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.

Niewielka ilość soli nie zaszkodzi

Niewielka ilość soli - do 5 g dziennie (ok. 1 płaska łyżeczka) - jest wskazana, a nawet niezbędna. Nasi przodkowie stosowali ją przede wszystkim dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw. Dziś mamy lodówki oraz bogactwo innych przypraw i nie musimy stosować jej aż w takich ilościach. Jednak wykorzystywana z umiarem nie zaszkodzi. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 03.04.2011 12:42
ciekawe jak to jest ze snusem ? ;p
Nie zarejestrowany, 08.08.2010 17:37
Witam wszystkich. Sól jest żeczywiście białym zabujcą .przekonałam sie na własnym wyglądzie i zdrowiu. Także uwielbialam sól. Ale zaczołam tyć i puchnąć. Więc przeszłam na diete .ograniczyłam sól do pół łyżeczki dziennie. .nie jadam żadnych kupnych wędlin .sama gotuje kawałek mięsa z np. Czosnkiem majerankiem ,lub włoszczyzną. Póżniej to mięso lub rybe daje na kanapki .z liści sałaty lub innego warzywa. To działa-chudne i czuje sie coraz lepiej
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 18)
mario, 22.08.2014 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
SÓL JEST ZDROWA! 30 lat temu to może sobie można było gadać o tym, że sól jest nie zdrowa, ale teraz to już durnota. Faktycznie jak się jest JUŻ chorym na nadciśnienie czy inne choroby naczyniowo-wieńcowe, to trzeba zmniejszyć spożycie soli, ale jak człowiek jest zdrowy to sól jest niezbędnym składnikiem diety. BIAŁYM I CICHYM ZABÓJCĄ JEST CUKIER!
 
twoja stara, 12.07.2014 19.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
do ''sól jest git''
 
twoja stara, 12.07.2014 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
frank sinatra chlal i palil i dozyl 83 lat ..moze teraz bedzie chlac i palic papierochy???? ...stara a glupia jestes. masz wiedze sprzed 100 lat kiedy wszyscy byli tepi i zacofani czas otworzyc oczy babuniu ;)
 
sól jest git, 03.07.2012 01.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam 45 lat, badania robię co pół roku, wyniki zadziwiają mojego lekarza rodzinnego. Takie SUPER wszystkie. Używam soli w nadmiarze i nie wyobrażam sobie inaczej .Mam kolegów którzy unikają soli jak ognia bo się głupot naczytali, za to alkohol piją w ilościach hurtowych. Jakoś im nie szkodzi, dziwne ale, przynajmniej tak myślą. Mój wujek umarł w wieku 85 lat, trzeba było widzieć te kilogramy soli które pochłanial, niejeden mdlarz umarłby od samego patrzenia na to. Polecam książkę " Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia." Poczytajcie , zmądrzejecie. Są trzy rodzaje białej śmierci - mąka - cukier i - lekarz pierwszego kontaktu. Pozdrawiam wszystkich mdlarzy lubiących mdłe żarcie.
 
hashimoto, 13.09.2011 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zwiększona podaż jodu może doprowadzić do zapalenia tarczycy. Choruje na to 2% Polaków (w wieku ponad 50 lat byc może nawet 10%- szczegolnie kobiety) a jej objawy niektórym się mogą wydawać dolegliwościami wieku starczego, a nie maja z tym nic wspolnego
 
BETI, 08.08.2010 17.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
WITAM WSZYSTKICH. SÓL JEST ŻECZYWIŚCIE BIAŁYM ZABUJCĄ .PRZEKONAŁAM SIE NA WŁASNYM WYGLĄDZIE I ZDROWIU. TAKŻE UWIELBIALAM SÓL. ALE ZACZOŁAM TYĆ I PUCHNĄĆ. WIĘC PRZESZŁAM NA DIETE .OGRANICZYŁAM SÓL DO PÓŁ ŁYŻECZKI DZIENNIE. .NIE JADAM ŻADNYCH KUPNYCH WĘDLIN .SAMA GOTUJE KAWAŁEK MIĘSA Z NP. CZOSNKIEM MAJERANKIEM ,LUB WŁOSZCZYZNĄ. PÓŻNIEJ TO MIĘSO LUB RYBE DAJE NA KANAPKI .Z LIŚCI SAŁATY LUB INNEGO WARZYWA. TO DZIAŁA-CHUDNE I CZUJE SIE CORAZ LEPIEJ
 
ewa, 01.08.2010 21.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od prawie 40 lat uzywam bardzo duzo soli,bez niej nie potrafie zjesc zadnego dania,-sypie ja do wszystkiego-bardzo bardzo duzo-i o dziwo nic mi nie dolega -czyzby organizm moj to tolerowal i tyle ilosci soli potrzebowal
 
merry, 28.06.2010 21.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Warzywa to jeszcze ujdą, mozna dosypać np. curry. Ale ryba na parze i do tego bez soli to obrzydlistwo, że większego nie ma. Lepiej życ krócej, a ze smakiem...
 
tętniak, 06.05.2010 01.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
osoby starsze i z andciśnieniem nie powinny przekraczać 1g na dobę
 
aga, 03.12.2009 19.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moja babcia ma ponad 90 lat i sól uratowala jej zycie chroniła przed bakteriami, była lekarstwem w czasie wojny , którą przezyła , jak zrobi pierogi to az jezyk skręca tyle soli i zyje i ma sie dobrze -0 chorób , nawet czyta , dobry wzrok , słuch i logiczne myslenie w tym wieku .....nie wierze w te bzdury o soli!
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i...

więcej

8341

Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

10027

 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

19362

Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek

Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej...

więcej

8214

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Agnieszko Przez 1-2 dni w ostrym stanie zazwyczaj nie podaje się w ogóle pokarmów. W czasie trwania głodówki nie wolno jednak w żadnym wypadku zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów,...

Grupy wsparcia
data

Listopad 23, 2014

Ja już od 3 miesięcy stosuję tabletki z acai . Jest kilka preparatów na rynku z tym składem, ale z opinii w internecie wynika, że Acai Berry 900 jest najlepszy i najbezpieczniejszy (oryginalna strona tutaj > http://goo.gl/6UEeqp) , dlatego postanowiłam go przetestować. Pierwsze kilogramy...

data

Listopad 23, 2014

Witam, szukam opinii o occie jabłkowym Ojca Mateusza na odchudzanie. Ktoś stosował na odchudzanie? Podobno lepszy pod względem jakości niż inne dostępne octy. Ma dużo pozytywnych opinii, ale ja szukam takich na odchudzanie. Czy ktos stosował i może coś napisać? odchudzanie octem...

data

Listopad 18, 2014

Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg...??

data

Listopad 21, 2014

lepszy jest od tego całego g***** sprzedawanego w aptekach i sklepach

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.