Różowa sól himalajska - prawdziwe właściwości i zastosowanie "najzdrowszej" soli na świecie

2020-05-05 15:22

Różowa sól himalajska jest reklamowana jako najzdrowsza sól na świecie. Podobno dzięki swoim właściwościom leczniczym od lat znajduje zastosowanie w Pakistanie, skąd pochodzi. Jeśli jednak bliżej przyjrzeć się słonym, różowym kryształkom, okaże się, że tak naprawdę niewiele się one różnią od zwykłej soli kuchennej, a twierdzenie, że sól himalajska jest "najczystszą i najzdrowszą solą dostępną na ziemi", która "zawiera 84 minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu", to czysty chwyt marketingowy.

Różowa sól himalajska jest reklamowana jako najzdrowsza sól na świecie. Podobno dzięki swoim właściwościom leczniczym już dawno znalazła zastosowanie w medynie naturalnej w Pakistanie. To właśnie tam, na głębokości ok. 500 metrów pod ziemią, znajdują się złoża soli himalajskiej, powstałe setki lat temu po osuszeniu oceanów. Sól ta wydobywana jest ręcznie i nie zawiera w składzie zanieczyszczeń. W związku z tym jest to "najczystsza sól dostępna na ziemi", a dodatkowo najzdrowsza, ponieważ "zwiera 84 minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu". Przynajmniej tak jest reklamowana.

A jakie są prawdziwe właściwości soli himalajskiej?

Sól himalajska - właściwości "najzdrowszej" soli na ziemi

Próżno szukać badań naukowych potwierdzających właściwości lecznicze różowej soli himalajskiej. W bazie PubMed - największej bazie wyników badań naukowych z całego świata - nie ma nic na ten temat.

Sól himalajska swoją różową barwę zawdzięcza zawartości tlenku żelaza.

Soli himalajskiej nie ma też na liście Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (United States Department of Agriculture, USDA), który regularnie publikuje informacje dotyczące wartości odżywczych różnych produktów.

To dziwne, ponieważ - jak można się dowiedzieć z reklam - sól himalajska zawiera aż 84 pierwiastki mineralne, czyli niemalże całą tablicę Mendelejewa. Informacja ta pochodzi z książki "Water & Salt - The Essence of Life" autorstwa dr Barbary Hendel, lekarza i biofizyka, oraz Petera Ferreira. To jedyne osoby, które podjęły się zbadania soli himalajskiej. Wykazali oni, że słone różowe kryształki są źródłem niemalże 100 substancji, w tym pierwiastków pozytywnie wpływających na stan zdrowia.

Warto wiedzieć

Wartość odżywcza soli himalajskiej

Zawartość najważniejszych pierwiastków mineralnych w soli himalajskiej (w 1 kg):

Sód - 382.61 g
Potas - 3,5 g
Magnez - 0.16 g
Fosfor - < 0.10 ppm
Wapń - 4.05 g
Chrom - 0.05 ppm
Mangan - 0.27 ppm
Cynk - 2.38 ppm
Żelazo - 38.9 ppm
Selen - 0.05 ppm
Brom - 2.1 ppm

Źródło: Barbary Hendeli, Petera Ferreira

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Sól himalajska - źródło 84 minerałów "niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu"

Sól himalajska jest reklamowana jako źródło 84 minerałów "niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu". Tymczasem z badań Barbary Hendel oraz Petera Ferreira wynika, że w soli himalajskiej można znaleźć też... uran, neptun, pluton oraz odkryte przez Marię Skłodowską-Curie polon i rad (zawartość każdego z tych pierwiastków to <0.001 ppm/kg). Dzięki nim sól himalajska może znaleźć zastosowanie w kuchni do... zbudowania domowej bomby atomowej.

Nie brakuje w niej też takich pierwiastków, jak rtęć, tal, ołów, bizmut, iryd, a także tych o bardziej egotycznych nazwach - antymon, tellur, lantan, cer, prazeodym czy samar. Z kolei zawartość złota i platyny tłumaczy, co miały na myśli osoby twierdzące, że sól himalajska zawiera "cenne składniki".

Sól himalajska - pomaga czy szkodzi?

Różowa sól himalajska - jak każdy rodzaj soli - szkodzi, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jednak nie ze względu na zawartość promieniotwórczych pierwiastków, ponieważ tych są śladowe ilości, lecz sodu.

Sól himalajska - podobnie jak sól kuchenna - w większości składa się z sodu. Spożywanie jej w nadmiarze może zaszkodzić zdrowiu... i finansom, ponieważ jak na sól nie jest tania (ok. 10 zł za 1 kg).

Sól himalajska - podobnie jak sól, którą można znaleźć w każdej kuchni - w około 38 proc. składa się z sodu, który w zbyt dużych ilościach może się przyczynić do nadciśnienia tętniczego, a dalej do zaburzenia pracy nerek, zawału serca czy udaru mózgu. Nieprawdą jest więc twierdzenie, że różowa sól himalajska wspomaga układ krwionośny, obniża ciśnienie itp.

Zwolennicy soli himalajskiej mogą argumentować, że zawiera ona w sporej ilości potas (3,5 g/kg), wapń (4,05 g/kg) i żelazo (38,9 ppm). Rzeczywiście, na tle innych pierwiastków znajdujących się w soli himalajskiej, występują one w znacznej ilości. Jednak wg zaleceń WHO dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g, czyli około 1 łyżeczki. A w tej znajduje się zaledwie 0,0175 g potasu i 0,02 g wapnia. Niewiele, by miały pozytywny wpływ na zdrowie.

Sól himalajska nie jest zdrowsza. Dlaczego? Wyjaśnia Agnieszka Piskała, dietetyczka

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Sól himalajska - czy zawiera jod?

Zagadką pozostaje zawartość jodu w różowej soli himalajskiej. Jedne źródła podają, że nie zawiera ona tego pierwiastka i trzeba ją wzbogacać. Jednak według danych podanych w książce "Water & Salt - The Essence of Life", wynika, że w soli himalajskiej można znaleźć <0,1 g/kg, tj. <10 mg/100 g tego pierwiastka.

Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Jego długotrwałe niedobory prowadzą do niedoczynności tarczycy, powiększenia gruczołu tarczowego i powstania wola. Znaczny niedobór jodu u kobiet w ciąży może powodować nieodwracalny niedorozwój mózgu u płodu i kretynizm; może być również przyczyną zaburzeń rozrodczości i większej śmiertelności dzieci. Zwykła sól nie zawiera jodu, dlatego w Polsce od 1997 r. stosuje się obowiązkowe wzbogacanie soli kuchennej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia w jod w ilości 2,3 ± 0,77 mg w 100 g soli kuchennej.

Sól himalajska- do czego może prowadzić jej nadużywanie? Wyjaśnia Agnieszka Piskała, dietetyczka

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.