SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

62 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym.

Jakie witaminy i minerały zawiera seler? W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

Nie przegap

Ważne

Ważne
  • Napar z nasion selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze i koi system nerwowy. Nie wolno jednak do tego celu stosować nasion przeznaczonych do uprawy, kupowanych w sklepach ogrodniczych. Mogą być spryskiwane ochronnymi środkami chemicznymi. W celach terapeutycznych stosujemy tylko nasiona kupione w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Miąższ selera ma tendencję do sinienia. Dlatego przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw kroimy warzywo na części, a dopiero później obieramy, dokładnie myjemy i kropimy sokiem z cytryny.

Właściwości lecznicze: seler odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie

Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Od czasów Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano go panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem.

Dziś wiemy, że dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Dlatego jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom.

Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.

Seler naciowy ułatwia odchudzanie

Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających. Szczególnie dotyczy to selera naciowego. Jest to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo - nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok.

Seler: kaloryczność, indeks glikemiczny i zawartość błonnika

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii, jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny - kluczowy wskaźnik np. w diecie Montignaca - różnią się znacząco. Indeks glikemiczny informuje o poziomie glukozy we krwi 2-3 godziny po jedzeniu - jeśli chcesz schudnąć, powinnaś unikać produktów o IG wyższym niż 50. Na wysokość IG pożywienia ma wpływ m.in. obróbka cieplna, dlatego surowy seler korzeniowy ma IG=35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające się powinny zatem jeść seler surowy, a nie w postaci zdrowej skądinąd zupy-kremu. Podobnie jest z selerem naciowym - najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek albo po prostu jako przekąskę.

  • seler korzeniowy - 21 kcal w 100 g; 1,8 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 35 (surowy korzeń), 85 (korzeń gotowany)
  • seler naciowy - 13 kcal w 100 g; 1,6 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 15

Sok z selera naciowego i jabłek - eliksir młodości

Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego "eliksiru", wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 14.11.2014 18:46
W latach 70-tych zachorowałam na GPP (gościec przewlekły postępujący). Leżąc w szpitalu reumatologicznym w Sopocie brałam 2 lata tzw. "złote zastrzyki" (sole złota rozpuszczone w jakimś oleju). Po każdym zastrzyku raz w tygodniu robione było badanie moczu. Jeżeli wynik był dobry dawka była zwiększana i automatycznie kuracja się skracała, jeżeli mocz był "zanieczyszczony" następna dawka była zmniejszana i kuracja się wydłużała. Moja mama przeczytała o właściwościach selera i co tydzień przed badaniem moczu przywoziła mi sok z selera. Płakałam, ale piłam. Mocz był czysty jak łza. 2 razy w ciągu 2 lat nie przywiozła mi soku, bo nie mogła. W moczu było wszystko. Błogosławię seler od dawna.
Redakcja, 30.04.2013 12:10
Dla wszystkich fanów selera naciowego przygotowaliśmy przepis na indiańską sałatkę selerową. Spróbujcie! http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/przepis/salatka-indianska-z-selera-naciowego-i-kurczaka,30/
 

Odmiany selera i przechowywanie

Seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Naciowy możemy trzymać w lodówce do tygodnia. Nie należy go wcześniej myć, tylko  owinąć w plastikową torbę. Najpopularniejsze są dwie odmiany selera naciowego: pascal - ciężki, ciemnozielony, czasem o żyłkowatej fakturze i zielonych liściach oraz złocisty z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi. W obu odmianach łodygi powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Miękka nać świadczy o tym, że termin spożycia minął. Bardziej odporne są selery korzeniowe, które na potrzeby kuchni wyhodowano prawdopodobnie we Włoszech dopiero w XVII wieku. Miąższ zdrowego selera jest jędrny, bez pustych przestrzeni i rdzawych plam. W przetwórstwie najchętniej wykorzystuje się odmiany odrzański, globus i makar. Na surówki najlepiej nadaje się odmiana gol.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 24.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 62)
mikiunia, 13.03.2016 17.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
właśnie kupiłam grube łodygi selera i kłopot jak zrobić sałatkę ,surówkę ,to co Pani zaproponoawła wygląda znakomcie .
 
Gość nie dzielny, 10.01.2016 19.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gwiazdy rozpoczynają dzień od drina a nie od szklanki soku, później działka amfy i do pracy,a w pracy drin,papieros,działka i tak to sie kręci.
 
bomba witaminiwa, 28.09.2015 18.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszy jest w formie surówek.
 
@RmIRON, 10.05.2015 20.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1 bulwa selera 300 g 2 łodygi selera naciowego 1/2 pęczka szczypioru 1 mała marchew 70 g 1/8 kapusty białej 125 g Wszystko zetrzeć na tarce z dużymi otworami. 1/2 cytryny 2 łyżki sosu tatarskiego Seler skropić sokiem z cytryny by nie czerniała w surówce, wszystko wymieszać z sosem tatarskim. Nie solić i pieprzyć.
 
bst, 08.03.2015 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni)" Sama konsumpcja selera chyba nie może zapobiegać zastojowi bo przecież odpływ żółci (pomijając patologiczne trudności z odpływem) następuje wskutek konsumpcji tłuszczu. l
 
selerówka, 25.02.2015 14.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sałatka, - seler naciowy( pokroić w plasterki) garść żurawiny, kukurydza, pierś z kurczaka usmażona,można dodać odrobinę przyprawy gyros, sól, pieprz połączyć z 2 ząbkami czosnku śmietanka połączona pół na pół z majonezem - pycha napój - 2 łodygi selera 1 kiwi łyżeczka płaska miodu, pół szklanki wody, zmiksować lub użyć blendera - pycha
 
c, 13.02.2015 09.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zła rekomendacja, dlatego, że piją to "celebryci"
 
jnka, 03.08.2014 09.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie znałam wcześniej wartości odżywczych selera naciowego ,ale jadłam sałatki na bazie bulwowego i bardzo poprawiłam wygląd skóry ,włosów ogólnie odmłodniałam o 15 lat a mój metabolizm wskoczył na z 48 na 32 lata .gorąco polecam .
 
seler, 13.04.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo bolała mnie ręka od barku aż po palce. Nie wiedziałam jak spać, jak ją położyć żeby nie bolało. Dowiedziałam się o selerze od osoby, którą kiedyś bolał kręgosłup. Zaczęłam pić sok z selera, szklankę na czczo rano. Po trzech dniach nie odczuwałam bólu. Piłam przez dwa tygodnie i obchodziłam się bez bólu. Spróbowałam odstawić sok. Przez dwa tygodnie nie czułam bólu. Kiedy ból powrócił, znów zaczęłam pić sok z selera. Tym razem zaczął skutkować po czterech dniach. Bojąc się nawrotu piłam sok przez dwa miesiące. W międzyczasie byłam na rehabilitacji, byli tam zdziwieni, że nie odczuwam bólu przy zabiegach, nie czułam prądu przepływającego przez moją rękę, aż sama byłam zdziwiona. Jak do tej pory ręka mnie nie boli. Czwarty miesiąc po zabiegach. Jak wróci ból będę piła sok, mam nadzieję, że tak samo zadziała.
 
ewa, 06.04.2014 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sama chętnie jem owoce, gorzej z warzywami, owoce lepiej nadają się na przekąskę i można je łatwiej nosić ze sobą. Dużo też jadam na mieście i stało się to co musiało się stać: niedobór potasu. Teraz suplementuje się katelinem, byle uniknąć nadciśnienia, zwiększyłam także ilość zjadanych warzyw. Lekarz mi powiedział, że jak tak będę robić dalej to uniknę tego choróbska.
 
następne »
strona 1 z 7
DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

24815

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

21880

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

19760

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

18270

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Forum
data

Kwiecień 28, 2016

W naturalny sposób ciężko dostarczyć wymaganą ilość witamin i minerałów więc niestety czasem trzeba wspomagać swój organizm tabletkami.

data

Kwiecień 26, 2016

Myślę, że w przypadku żółcieni pomarańczowej kluczowym słowem jest "może". Wiadomo, że jak z czymkolwiek przesadzimy, to może powodować jakąś niepożądaną reakcję. Nie dajmy się zwariować. Ile dziecko musiałoby przyjąć takiej żólcieni, żeby jakieś niepokojące objawy się pojawiły....

data

Kwiecień 26, 2016

Tak, magnez powinno się stosować w przypadku skurczu mięśni i drgań powiek, z tym drugim sama mam często problemy, ale odkąd biorę co rano kapsułki z magnezem przestało i bardzo dobrze, bo stawało się to już uporczywe.

data

Kwiecień 24, 2016

według mnie zalezy na co kogo stać. Uważam że lepiej jest zdrowiej się odżywaiać niż bawić się w wielkie eko. Np polecam parowar - swój kupiłam na electro.pl bo szybko mi sie przygoowuje jedzenie i jakoś ławiej mi chudnąć i dbać o linię przygotowując tak posiłki

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.