SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

55 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym.

Jakie witaminy i minerały zawiera seler?

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

Nie przegap

Ważne

Ważne
  • Napar z nasion selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze i koi system nerwowy. Nie wolno jednak do tego celu stosować nasion przeznaczonych do uprawy, kupowanych w sklepach ogrodniczych. Mogą być spryskiwane ochronnymi środkami chemicznymi. W celach terapeutycznych stosujemy tylko nasiona kupione w sklepach ze zdrową żywnością. 
  • Miąższ selera ma tendencję do sinienia. Dlatego przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw kroimy warzywo na części, a dopiero później obieramy, dokładnie myjemy i kropimy sokiem z cytryny.

Właściwości lecznicze: seler odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie 

Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Od czasów Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano go panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem.

Dziś wiemy, że dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Dlatego jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom.

Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.

Seler naciowy ułatwia odchudzanie

Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających. Szczególnie dotyczy to selera naciowego. Jest to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo - nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok.

Seler: kaloryczność, indeks glikemiczny i zawartość błonnika

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii, jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny - kluczowy wskaźnik np. w diecie Montignaca - różnią się znacząco. Indeks glikemiczny informuje o poziomie glukozy we krwi 2-3 godziny po jedzeniu - jeśli chcesz schudnąć, powinnaś unikać produktów o IG wyższym niż 50. Na wysokość IG pożywienia ma wpływ m.in. obróbka cieplna, dlatego surowy seler korzeniowy ma IG=35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające się powinny zatem jeść seler surowy, a nie w postaci zdrowej skądinąd zupy-kremu. Podobnie jest z selerem naciowym - najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek albo po prostu jako przekąskę.

  • seler korzeniowy - 21 kcal w 100 g; 1,8 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 35 (surowy korzeń), 85 (korzeń gotowany)
  • seler naciowy - 13 kcal w 100 g; 1,6 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 15

Sok z selera naciowego i jabłek - eliksir młodości

Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego "eliksiru", wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Redakcja, 30.04.2013 12:10
Dla wszystkich fanów selera naciowego przygotowaliśmy przepis na indiańską sałatkę selerową. Spróbujcie! http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/przepis/salatka-indianska-z-selera-naciowego-i-kurczaka,30/
Nie zarejestrowany, 30.04.2013 1:09
Wow, dzieki kochani za wszystkie podpowiedzi selerowe :)) Ja tylko dodam, ze dzieki podpowiedzi kolezanki z Kanady pozwalam sobie czasem na chrupiacy seler lodygowy "dipowany" w masle orzechowym.... wiem, ze moze ciut kaloryczne, ale mistrzostwo swiata :))
 

Odmiany selera i przechowywanie

Seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Naciowy możemy trzymać w lodówce do tygodnia. Nie należy go wcześniej myć, tylko  owinąć w plastikową torbę. Najpopularniejsze są dwie odmiany selera naciowego: pascal - ciężki, ciemnozielony, czasem o żyłkowatej fakturze i zielonych liściach oraz złocisty z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi. W obu odmianach łodygi powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Miękka nać świadczy o tym, że termin spożycia minął. Bardziej odporne są selery korzeniowe, które na potrzeby kuchni wyhodowano prawdopodobnie we Włoszech dopiero w XVII wieku. Miąższ zdrowego selera jest jędrny, bez pustych przestrzeni i rdzawych plam. W przetwórstwie najchętniej wykorzystuje się odmiany odrzański, globus i makar. Na surówki najlepiej nadaje się odmiana gol.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 04.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 55)
jnka, 03.08.2014 09.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie znałam wcześniej wartości odżywczych selera naciowego ,ale jadłam sałatki na bazie bulwowego i bardzo poprawiłam wygląd skóry ,włosów ogólnie odmłodniałam o 15 lat a mój metabolizm wskoczył na z 48 na 32 lata .gorąco polecam .
 
seler, 13.04.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo bolała mnie ręka od barku aż po palce. Nie wiedziałam jak spać, jak ją położyć żeby nie bolało. Dowiedziałam się o selerze od osoby, którą kiedyś bolał kręgosłup. Zaczęłam pić sok z selera, szklankę na czczo rano. Po trzech dniach nie odczuwałam bólu. Piłam przez dwa tygodnie i obchodziłam się bez bólu. Spróbowałam odstawić sok. Przez dwa tygodnie nie czułam bólu. Kiedy ból powrócił, znów zaczęłam pić sok z selera. Tym razem zaczął skutkować po czterech dniach. Bojąc się nawrotu piłam sok przez dwa miesiące. W międzyczasie byłam na rehabilitacji, byli tam zdziwieni, że nie odczuwam bólu przy zabiegach, nie czułam prądu przepływającego przez moją rękę, aż sama byłam zdziwiona. Jak do tej pory ręka mnie nie boli. Czwarty miesiąc po zabiegach. Jak wróci ból będę piła sok, mam nadzieję, że tak samo zadziała.
 
ewa, 06.04.2014 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sama chętnie jem owoce, gorzej z warzywami, owoce lepiej nadają się na przekąskę i można je łatwiej nosić ze sobą. Dużo też jadam na mieście i stało się to co musiało się stać: niedobór potasu. Teraz suplementuje się katelinem, byle uniknąć nadciśnienia, zwiększyłam także ilość zjadanych warzyw. Lekarz mi powiedział, że jak tak będę robić dalej to uniknę tego choróbska.
 
Fred, 25.09.2013 09.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam selerka ale naciowego, do zupy czy do rosołu jest świetny, aromat mniam. POLECAM.
 
Adam, 13.09.2013 23.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ten tekst z naukowego punktu widzenia jest bardzo mało wiarygodny. Podaje w dwóch miejscach odmienne dane o kaloryczności i w jednym totalną bzdurę na temat indeksu glikemicznego, który miałby zastosowanie i trzeba by było uważać nań przy zjadaniu tak ze 2 kilogramów selera na jedno posiedzenie :). Ta sama bzdura tyczy ułatwiania odchudzania. Najlepiej się odchudzać mniej jedząc i nie urozmaicając za bardzo. Seler może pomóc ewentualnie osobom aktywnym seksualnie. Duża zawartość cynku ( większa jest w jajkach czy serwatce ) może powodować, że takie osoby będą jeszcze aktywniejsze :). Co do gwiazd z Hollywood, to większość ma bardzo zniszczoną cerę, tak że powoływanie się na ich nawyki żywieniowe to zwykła głupota.
 
Marta, 13.07.2013 13.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia" Takie "żartobliwe" uwagi rodem z taniej gazetki dla pań sprawiają, że tekst traci na naukowej wiarygodności :/
 
Ania, 11.05.2013 16.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
PYSZNA SAŁATKA Seler naciowy pokroić w drobną kostkę - najpierw wzdłuż na cienkie paski, potem w poprzek. Dodać trochę suszonych żurawin i majonezu lub jogomajo. Wymieszać i zajadać. Pycha.
 
Anna, 29.04.2013 18.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Seler jest również pyszny w formie kotleta.Lekko podgotowany ,kroję w centymetrowe plastry ,obtaczam w jajku i bułce tartej.Piekę jak schaboszczaka pychota Polecam
 
selerniczka, 04.03.2013 18.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no i juz wiem dlaczego spada mi waga to seler nie lubie go ale jem i waga w dół polecam
 
Teresa, 09.02.2013 11.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Korzystalam przez dluzszy okres nadczo ,tarlam lyzke selera imieszalam z lyzeczka oliwy z oliwek i wiecie jak bardzo poprawilam cholesterol. Teraz pije rozne soki z domieszka selera naciowego. Jest naprawde super !
 
następne »
strona 1 z 6
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

22011

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

20192

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

13943

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

14304

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i moczu może być markerem wielu chorób: dny moczanowej, niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych. Może też być wynikiem nieprawidłowej diety, w której...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 31, 2014

słuchajcie jak można dostać się na taki ppokaz?

data

Październik 31, 2014

Dieta!

data

Październik 30, 2014

Schudłam i zmieniłam nawyki żywieniowe dzięki kuracji z tabletkami Foreverslim.Schudłam a dzięki zmianą jakie wprowadziłam potrafię do dnia dzisiejszego utrzymać wagę.Dla mnie to jest olbrzymi sukces bo nigdy wcześniej na żadnej diecie nie udało mi się schudnąc aż tyle.

data

Październik 31, 2014

Przy olbrzymich wątpliwościach .......podjęlam sie do zastosowania nowej dla mnie diety Bodykey. Polega ona na dostosowaniu diety / na podstawie badań genetycznych - wyk. w Austrii/ indywidualnie dla mnie. Znam osoby takie jak ja /po 60-tce/ktore stosują te zalecenia i powoli...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.