SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

76 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym.

Jakie witaminy i minerały zawiera seler? W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

Ważne

Ważne
  • Napar z nasion selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze i koi system nerwowy. Nie wolno jednak do tego celu stosować nasion przeznaczonych do uprawy, kupowanych w sklepach ogrodniczych. Mogą być spryskiwane ochronnymi środkami chemicznymi. W celach terapeutycznych stosujemy tylko nasiona kupione w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Miąższ selera ma tendencję do sinienia. Dlatego przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw kroimy warzywo na części, a dopiero później obieramy, dokładnie myjemy i kropimy sokiem z cytryny.

Właściwości lecznicze: seler odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie

Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Od czasów Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano go panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem.

Dziś wiemy, że dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Dlatego jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom.

Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.

Seler naciowy ułatwia odchudzanie

Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających. Szczególnie dotyczy to selera naciowego. Jest to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo - nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok.

Seler: kaloryczność, indeks glikemiczny i zawartość błonnika

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii, jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny - kluczowy wskaźnik np. w diecie Montignaca - różnią się znacząco. Indeks glikemiczny informuje o poziomie glukozy we krwi 2-3 godziny po jedzeniu - jeśli chcesz schudnąć, powinnaś unikać produktów o IG wyższym niż 50. Na wysokość IG pożywienia ma wpływ m.in. obróbka cieplna, dlatego surowy seler korzeniowy ma IG=35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające się powinny zatem jeść seler surowy, a nie w postaci zdrowej skądinąd zupy-kremu. Podobnie jest z selerem naciowym - najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek albo po prostu jako przekąskę.

  • seler korzeniowy - 21 kcal w 100 g; 1,8 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 35 (surowy korzeń), 85 (korzeń gotowany)
  • seler naciowy - 13 kcal w 100 g; 1,6 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 15

Sok z selera naciowego i jabłek - eliksir młodości

Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego "eliksiru", wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
nastkazub, 10.12.2016 15:03
siema
Nie zarejestrowany, 14.11.2014 18:46
W latach 70-tych zachorowałam na GPP (gościec przewlekły postępujący). Leżąc w szpitalu reumatologicznym w Sopocie brałam 2 lata tzw. "złote zastrzyki" (sole złota rozpuszczone w jakimś oleju). Po każdym zastrzyku raz w tygodniu robione było badanie moczu. Jeżeli wynik był dobry dawka była zwiększana i automatycznie kuracja się skracała, jeżeli mocz był "zanieczyszczony" następna dawka była zmniejszana i kuracja się wydłużała. Moja mama przeczytała o właściwościach selera i co tydzień przed badaniem moczu przywoziła mi sok z selera. Płakałam, ale piłam. Mocz był czysty jak łza. 2 razy w ciągu 2 lat nie przywiozła mi soku, bo nie mogła. W moczu było wszystko. Błogosławię seler od dawna.
 

Odmiany selera i przechowywanie

Seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Naciowy możemy trzymać w lodówce do tygodnia. Nie należy go wcześniej myć, tylko  owinąć w plastikową torbę. Najpopularniejsze są dwie odmiany selera naciowego: pascal - ciężki, ciemnozielony, czasem o żyłkowatej fakturze i zielonych liściach oraz złocisty z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi. W obu odmianach łodygi powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Miękka nać świadczy o tym, że termin spożycia minął. Bardziej odporne są selery korzeniowe, które na potrzeby kuchni wyhodowano prawdopodobnie we Włoszech dopiero w XVII wieku. Miąższ zdrowego selera jest jędrny, bez pustych przestrzeni i rdzawych plam. W przetwórstwie najchętniej wykorzystuje się odmiany odrzański, globus i makar. Na surówki najlepiej nadaje się odmiana gol.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 76)
b, 04.06.2017 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na górze, że bulwa ma 7 kcal a 20cm niżej, że 21 kcal
 
Nalalalala, 11.05.2017 19.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Seler przede wszystkim trzeba oczyścić z pestycydów! Płukać 2-3 minuty w roztworze kwasku cytrynowego lub octu a następnie tyle samo w roztworze sody (np w litrze wody)! Szczególnie jeżeli będziemy jeść go na surowo. Seler jest jedną z roślin, które najbardziej wchłaniają pestycydy. Chyba, że macie seler z ogrodu permakulturowego lub swojego! Niestety, ale w uprawach ekologicznych można stosować naturalne pestycydy, które są równie szkodliwe jak sztuczne także ze sklepu ekologicznego trzeba płukać tak, aby się ich pozbyć (czasami wystarcza samo gotowanie i to koniecznie w wodzie a nie na parze).
 
zdrowy, 24.03.2017 19.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
oczywiscie, ze sie da, sa nawet niezle. Ja jako mieszanke wybuchową, zawierającą w sobie chyba wszystko, co najlepsze, proponuję taką oto kombinację: pół korzenia selera, 2-3 łodygi selera naciowego, jabłko, parucentymetrowy kawałek imbiru, 1-2 marchewki. Po zrobieniu soku dodać łyzkę oliwy, aby pozwolić witaminom lepiej się wchlonąc. I bardzo smaczne, i bardzo zdrowe.
 
Agacior, 24.02.2017 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co na przykład dodajesz i jak robisz te soki?
 
ninka, 08.02.2017 16.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Myślę, że dla zachowania zdrowia i pięknej sylwetki można się przemóc :) Poza tym nikt nie mówi, że musisz pić sok z samego selera. Możesz dodać do niego dowolne owoce, warzywa i zioła i od razu będzie smaczniejszy! Sama tak robię.
 
Agacior, 07.02.2017 14.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bleee… przecież soki z selera muszą być paskudne. Da się to w ogóle wypić?
 
piotr, 15.01.2017 15.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dretwienie malych placow to problem z kregoslupem...znamto z autopsii
 
bolo, 04.12.2016 11.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wyciśnij sok z selera naciowego dodaj jedną marchewkę i kawałek świeżego imbiru, oczywiście wszystko wyciśnięte. Najlepiej wypić jedną szklaneczkę dziennie na czczo.
 
B, 27.11.2016 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Seler nie zaszkodzi, ale drętwienie palców może być spowodowane uszkodzeniami układu nerwowego. Lepiej porządnie się przebadaj.
 
kasia, 06.11.2016 00.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kochani,, dzięki za komentarze,,, pomogły mi się przełamać i drugi dzień jem seler naciowy.Mam nadzeje że mi też pomorze... Od tygodnia drentwieje mi mały palec u lewej ręki i lekarze nie potrafią powiedzieć dlaczego.. Więc postanowiłam sobie sama pomóc.. odezwe się wkrótce... Pozdrawiam serdecznie wszystkich..
 
następne »
strona 1 z 8
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

49

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

40

Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

37

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.