Węglowodany w diecie są niezbędne. Bez węglowodanów nie schudniesz!

6 komentarze
Autor: opracowanie redakcja na podstawie materiałów prasowych

Dlaczego nie warto usuwać węglowodanów z codziennej diety? Specjaliści w dziedzinie zdrowego odżywiania są zgodni – węglowodany są głównym źródłem energii, zwłaszcza dla naszego mózgu, dlatego bardzo istotnym jest, aby nasza dieta, także odchudzająca, dostarczała ich odpowiednią ilość do naszego organizmu. Niestety, na fali popularności diet białkowych utarło się błędne przekonanie, że węglowodany zagrażają sukcesowi każdej kuracji odchudzającej.

Zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić 50% - 60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Eliminacja cukrów z menu jest błędem, należy skupić się na odpowiednim ich wyborze.

Źródła „dobrych” i „złych” węglowodanów

Możemy wymienić trzy główne rodzaje węglowodanów obecnych w naszej diecie.

Najbardziej podstawowe to cukry proste, a wśród nich między innymi fruktoza obecna w owocach, laktoza w mleku, sacharoza, czyli cukier stołowy oraz glukoza – podstawowy związek energetyczny dla większości organizmów.

Złożone węglowodany pod postacią skrobi znajdziemy w wielu roślinach strączkowych, warzywach oraz ziarnach zbóż. Ostatni rodzaj węglowodanów to włókno, czyli błonnik, którego należy szukać w owocach, warzywach, roślinach strączkowych oraz w produktach pełnoziarnistych. Mimo że błonnik pokarmowy zaliczamy do tzw. „nietrawionych węglowodanów”, jest on istotnym składnikiem diet redukujących masę ciała, zwiększa bowiem poczucie sytości, ułatwiając w ten sposób przestrzeganie zaleceń dietetycznych i tym samym sprzyja odchudzaniu. Racjonalna dieta odchudzająca powinna dostarczać nie mniej niż 100 g węglowodanów dziennie, co zapobiega zużywaniu białka wewnątrzustrojowego na potrzeby energetyczne organizmu oraz powstaniu zakłóceń bilansu wodnego. Zarówno zawartość, jak i rodzaj spożywanych węglowodanów, mają bardzo ważny wpływ na stan zdrowia człowieka.

Niedobór węglowodanów może powodować otyłość, cukrzycę, miażdżycę i nowotwory

Niedobór węglowodanów lub ich nadmiar może stwarzać ryzyko rozwoju schorzeń dietozależnych, zwłaszcza otyłości, cukrzycy, miażdżycy i nowotworów przewodu pokarmowego.

Zbyt niska ilość węglowodanów w diecie, wpływając niekorzystnie na procesy metaboliczne, prowadzi do zaburzeń przemiany białek i tłuszczów. Z punku widzenia kuracji odchudzającej, bardzo ważne jest, że węglowodany uczestniczą w regulacji procesów sytości i głodu.

Ponadto wpływają na poziom glukozy i insuliny we krwi, metabolizm tłuszczów, a poprzez fermentację stymulują prawidłową czynność jelit. Mogą także spełniać funkcje immunomodelujące (np. probiotyki korzystnie wpływają na funkcjonowanie bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym), a także wpływać na wchłanianie wapnia. Powyższe właściwości mają ważne znaczenie dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

Węglowodany złożone ułatwiają kontrolę masy ciała, są ważnym składnikiem w profilaktyce cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, nowotworów jelita grubego, zaparć i odporności na infekcje jelitowe. Doniesienia naukowe wskazują, że diety o niskiej zawartości węglowodanów (poniżej 50%) oraz o wysokiej podaży tłuszczu (powyżej 35%) sprzyjają wręcz zwiększeniu masy ciała – komentuje ekspert DietBox.pl.

To ci się przyda

To ci się przyda

Aby organizm mógł właściwie pracować, należy spożywać urozmaicone produkty zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, które dostarczają różnorodnych składników odżywczych, w tym węglowodanów. Często to właśnie struktura spożycia węglowodanów jest nieprawidłowa.

Węglowodany, które są spożywane w nadmiarze, to głównie cukry proste (obecne np. w słodyczach, słodkich napojach), które odkładane są w postaci niepożądanej tkanki tłuszczowej. Dlatego też powinny być one zamieniane na węglowodany złożone. Ich bogatym źródłem są m.in. produkty zbożowe z grubego przemiału (pieczywo razowe, kasze, otręby, makarony pełnoziarniste), nasiona roślin strączkowych oraz surowe warzywa i owoce. Warto także zaznaczyć, że produkty te dostarczają nie tylko węglowodanów złożonych, ale również błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i niezbędnych składników mineralnych – mówi Justyna Zalega, dietetyk kliniczny, ekspert DietBox.pl

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 29.03.2016

Komentarze (1 - 6 z 6)
Fatboy, 23.06.2016 23.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kto sponsorowal artykuł? Pewnie producent wyrobów zbożowych? Dobra robota. Bzdury.
 
Bożenka, 05.08.2015 21.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
adrian - bardzo mądra wypowiedź! Weglowadany w postaci chleba, ciastek, ciast w tym z makaronów i pełnego przemiału plus cukier, słodycze, syrop glukozowo fruktozowy, syrop kukurydziany, wszelkie płatki śniadaniowe także olej utwardzony i chemia w pożywieniu wraz z glutaminaniem sodu i modyfikowaną kukurydzą lub soja są przyczyną chorób o których piszecie. Paliwem zaś dla każdej komórki ciała są sole mineralne, substancje śladowe i witaminy. Na szczęście wiedzę czerpiemy z innych jej źródeł niż ten artykuł sponsorowany..
 
elzebiusz, 13.04.2015 18.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W 1998r z powodu sporej nadwagi stwierdzono cukrzyce I stopnia. Meczylem sie przez rok... pozniej czaczalem jesc tylko bialka, tluszcze no i troch owocow i warzyw. Zero makaronu, chleba, czekoladek, pizzy itp... teraz waze tylko polowe i od 14 lat nie mam obiawow cukrzycy... Wiec kto ma racje?
 
amityr, 29.03.2015 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Węglowodany tylko w warzywach i owocach ale tyle żeby nie zakwasić organizmu. A to proste, stosować papierki wskaźnikowe rano przy oddawaniu moczu
 
Sportowiec, 19.11.2014 15.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kolega wyżej ma 100 % racji, węglowodany nie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mówię tutaj o węglowodanach w postaci np. makaronu, kaszy, ryżu, pieczywa itd. Warzywa natomiast - z pewnymi uwagami do warzyw strączkowych - są wskazane. Nie mówię tutaj żeby się nimi zapychać ale zadbać o prawidłowy poziom witamin jakie dostarczają. Za większość chorób cywilizacyjnych odpowiadają węglowodany. Na własnym przykładzie dodam, że jako osoba aktywna fizycznie, trenująca od kilku lat sporty siłowe, uważałem że bez węglowodanów NIE DA SIĘ FUNKCJONOWAĆ! Całe dnie byłem wtedy senny, zmęczony, nie miałem ochoty na nic. Od blisko 4 miesięcy ograniczyłem mocno spożywanie węglowodanów a jak mam ochotę to wybieram ziemniaki. Czuję się jak młody Bóg, wróciła ochota działania, nie jestem zmęczony, senny, stan zdrowia ZNACZNIE się poprawił, wszystkie wyniki się poprawiły. Nie odczuwam żadnej różnicy w treningach siłowych a czuję się powiedziałbym nawet lepiej. Do wszystkich którzy zastanawiają się nad dietą wysokotłuszczową polecam w szczególności KOKOS i jego przetwory.
 
adrian, 25.10.2014 17.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niedobór węglowodanów powoduje....? 1. Otyłość???? Yyyyyyyyyyyyyy otyłość spowodowana jest wyłącznie przez spożywane węglowodany. Na wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej diecie się NIE UTYJE. 2. Cukrzyca????? W tym momencie walę głową o ścianę. To wyłącznie węglowodany są powodem cukrzycy. To spożywanie ich powoduje skoki insuliny i insulinoodporność. 3. Miażdżyca? Patrz punkt 1. 4. Nowotwory??????????? Nowotwory?!?!?! Nowotwór do rozwoju potrzebuje węglowodanów. Patrz za co Otto Heinrich Warburg dostał nagrodę Nobla. Nie ma węglowodanów nie ma nowotworu. A i piszecie, że węglowodany są głównym paliwem. G***o prawda!!!!! Mózg jak i serce o 25% lepiej działa na ciałach ketonowych. A skąd ciała ketonowe w organiżmie i co to wogóle jest? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Zresztą o czym ja piszę.... to jak uczenie małpy obsługi komputera.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

110

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

93

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

91

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

84

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.