Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

93 komentarze
Autor: Iza Czajka, Iza Radecka

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły - to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Płatki owsiane - źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne - jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.

Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.

Nie przegap

Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Ważne

Ważne

Owsianka zapobiega miażdżycy

Najnowsze badania naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego dowiodły, że owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. Awentramidy mają też właściwości antyoksydacyjne - specjalizują się w wyłapywaniu groźnych form reaktywnych tlenu, które uszkadzają komórki naszego organizmu.

Płatki owsiane - najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia zawsze powinna zawierać produkty owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów.

Owsianka dobra dla osób na diecie

Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.
UWAGA. Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), ale ugotowana owsianka już wysoki (IG=60), dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

Ważne

Ważne

Owsianka kontra astma

Informacje zebrane przez naukowców z Finlandii pozwalają sądzić, że dzieci karmione owsianką są chronione przed astmą. Analizowano sposób odżywiania 1300 dzieci i stwierdzono, że te, które już w niemowlęctwie karmiono owsianką, były o 64 proc. mniej skłonne do chorowania na dolegliwości układu oddechowego niż te, którym owsiankę podano później. Im wcześniej wprowadzi się do menu dziecka owsiankę albo inne dania z owsa, tym rzadziej chorują one na choroby układu oddechowego. Ryzyko zachorowania na astmę spada prawie o dwie trzecie, jeśli dzieci jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę od wczesnego niemowlęctwa. Sugerowana ilość to średnia miseczka owsianki dziennie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.07.2015

Komentarze (1 - 10 z 93)
mn, 31.07.2015 10.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bardzo polecam jem codziennie gesta owsianke z otrebami zauwazylam ze oczy staly sie blyszczace i wszelkie zanieczyszczenia z nich zniknely czlowiek jest syty po takim posilku i zadowolony -antidotum na wszelkie choroby typ-zawal serca wylew itp
 
Tralala, 23.07.2015 22.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam dodać do owsianki nasiona Chia
 
Ala123, 13.07.2015 17.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam jeść owsiankę. Znalazłam kilka sposobów na przygotowanie posiłku z płatkami owsianymi na stronie http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/oswoic-owsianke/ Polecam :)
 
Agata, 03.07.2015 10.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój sposób na owsiankę jest genialny , daje dużo energii, chroni przewód pokarmowy i działa upiększająco na włosy i skórę , a zatem: kupuję płatki owsiane górskie, len pełne ziarno, tackę daktyli, opakowanie mieszanki studenckiej, daktyle pluczę pod strumieniem ciepłej wody, siekam daktyle i miesznkę studencką i wsypuję do jednego słoika, w drugim mam płatki w trzecim len, Rano biorę miseczkę, wsypuję 4 łyżki płatków, w młynku do kawy mielę łyżkę lnu, dodaję do płatków, potem dwie łyżki mieszanki bakaliowej zalewam gorącą woda 2cm nad poziom składników plus łyżeczka masła, to sobie pęcznieje i stygnie, i jem taką słodką papkę, jest pyszna, zero głodu do południa, zero problemu typu zaparcia, świetnie sie po tym czuję , tanie pyszne zdrowe śniadanie polecam i pozdrawiam Agata
 
Kocham, 13.04.2015 20.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lubie jeść prawie codzenne , jeśli bez owsianki to nie potrafię żyć. bo dające siły i chętnie pójść do ciężki pracy. pozdro..
 
c., 13.04.2015 10.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Himmler zalecał owsiankę.Nur fur deutsche.
 
lili, 13.03.2015 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam owsiankę z rodzynkami i suszonymi śliwkami mmm pycha inna wersja z pokrojonym bananem
 
dana, 27.02.2015 23.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie do wiary , az sie zdziwilam bo myslalam ze to moj komentarz ja robie dokladnie tak samo 5-6 lyzek platkow goraca woda tylko ze dodaje jeszcze kiwi i krem owocowy ktory jest podobej konsystencji do kislu , jem to codziennie na sniadanie i czuje sie syta i zadowolona ze zjadlam cos zdrowego :)
 
olenka, 31.12.2014 14.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odradzam orzeszki ziemne, bo naprawdę szkodliwe-kancerogenne. To nie orzeszki tylko jakaś fasolka w dodatku z mikrogrzybkami.
 
aaa, 24.12.2014 00.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cenne info :)
 
następne »
strona 1 z 10
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to...

więcej

22969

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

23406

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

O walorach zdrowotnych buraków oraz dlaczego barwią mocz przeczytasz na...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.