Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

100 komentarze
Autor: Iza Czajka, Iza Radecka

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły - to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Płatki owsiane - źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne - jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.

Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.

Nie przegap

Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Ważne

Ważne

Owsianka zapobiega miażdżycy

Najnowsze badania naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego dowiodły, że owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. Awentramidy mają też właściwości antyoksydacyjne - specjalizują się w wyłapywaniu groźnych form reaktywnych tlenu, które uszkadzają komórki naszego organizmu.

Płatki owsiane - najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia zawsze powinna zawierać produkty owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów.

Owsianka dobra dla osób na diecie

Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.
UWAGA. Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), ale ugotowana owsianka już wysoki (IG=60), dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

Ważne

Ważne

Owsianka kontra astma

Informacje zebrane przez naukowców z Finlandii pozwalają sądzić, że dzieci karmione owsianką są chronione przed astmą. Analizowano sposób odżywiania 1300 dzieci i stwierdzono, że te, które już w niemowlęctwie karmiono owsianką, były o 64 proc. mniej skłonne do chorowania na dolegliwości układu oddechowego niż te, którym owsiankę podano później. Im wcześniej wprowadzi się do menu dziecka owsiankę albo inne dania z owsa, tym rzadziej chorują one na choroby układu oddechowego. Ryzyko zachorowania na astmę spada prawie o dwie trzecie, jeśli dzieci jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę od wczesnego niemowlęctwa. Sugerowana ilość to średnia miseczka owsianki dziennie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 01.10.2015

Komentarze (1 - 10 z 100)
koń, 05.02.2016 09.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zastępuję płatkami owsianymi ryż, makaron, ziemniaki.... płatki mają ultra delikatny smak i świetnie przejmują smak potraw np: kurczak, pierś, czy filet z uda, z warzywami lub bez ale koniecznie w sosie!! Ilość potraw jaką można tak przyrządzić jest nieograniczona...
 
mija, 29.01.2016 13.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jakie płatki owsiane kupujesz zwykłe czy błyskawiczne? przecież zwykłe trzeba gotować co najmniej 6 min,a ty piszesz że zalewasz wrzątkiem,czy to wystarczy,czy płatki są miękkie.Nie chcę kupować błyskawicznych bo są bardziej przetworzone i mniej wartościowe.Ja gotuję na mleku 1,5 % i dodaję odrobinę soli,bez cukru i innych dodatków.
 
ziggy, 07.01.2016 10.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
garsc platkow plus pol garsci siemia lnianego zalewam wrzatkiem na sniadanie,,,,cos fantastycznego polewca
 
zdrowa, 06.12.2015 23.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
owsianka jest bardzo pożywna i do tego mega zdrowa. bardzo lubię owsiankę na mleku kokosowym z płatkami migdałów i musem jabłkowym (opcjonalnie można posypać cynamonem) :)
 
gringi, 29.11.2015 00.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
owsianka najlepsza na mleku z zurawina
 
Adam, 16.11.2015 08.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Codziennie rano robię sobie koktajl z płatkami owsianymi i orzechami plus jakiś owoc i odżywka białkowa a potem na siłownie żeby lepiej się obudzić i dostać zastrzyku energii. U mnie w Krakowie niedawno otworzyli profesjonalną siłownię dzięki czemu mogłem przestawić się na taki tryb życia.
 
monia, 21.10.2015 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od kilkunastu dni zajadam się owsianką wg pomysłu mojej córki. 5-6 łyżek płatków owsianych, do tego 1/3 dużego jogurtu naturalnego, cały banan i do malaksera. Jak ktoś woli rzadszą wersję można dolać odrobinę mleka. Próbowałam z innym owocami, ale ta mi smakuje najbardziej. Polecam wszystkim.
 
mn, 31.07.2015 10.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bardzo polecam jem codziennie gesta owsianke z otrebami zauwazylam ze oczy staly sie blyszczace i wszelkie zanieczyszczenia z nich zniknely czlowiek jest syty po takim posilku i zadowolony -antidotum na wszelkie choroby typ-zawal serca wylew itp
 
Tralala, 23.07.2015 22.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam dodać do owsianki nasiona Chia
 
Ala123, 13.07.2015 17.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam jeść owsiankę. Znalazłam kilka sposobów na przygotowanie posiłku z płatkami owsianymi na stronie http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/oswoic-owsianke/ Polecam :)
 
następne »
strona 1 z 10
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Siemię lniane, czyli nasiona lnu nie tylko na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu nie tylko na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

40960

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zabrzmi okrutnie, jak napiszę, że najlepiej nie słodzić w ogóle. Zatem jeżeli już musimy, to może być stewia w listkach, miód naturalny (tylko do zimnych potraw/płynów), cukier kokosowy, ewentualnie...

Ogórek konserwowy w przypadku zapalenia śluzówki żołądka, nieswoistych stanów zapalnych jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodów, choroby wątroby czy trzustki jest przeciwwskazany - może też...

Forum
data

Luty 07, 2016

W ośrodku brokowo.pl prowadzą diety działające pozytywnie na układ pokarmowy, z detoxykacją - oczyszczanie wątroby, w leśnej głuszy , czystym powietrzem oraz super atmosferą podreperujesz sobie zdrowie. Poza tym , zapraszamy na kajaki, grzyby, wycieczki , dyskusje, spacery, porady.

data

Luty 05, 2016

Zacznij pic wode i spozywaj wiecej blonnika...pij wode od samego rana jak wstaniesz 1 szklanka i postaraj sie wypic z 6 szklanek dziennie a zobaczysz ze pomoze.

data

Luty 04, 2016

działanie askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku, a takim z pewnością jest zalewa octowa ogórków konserwowych

data

Styczeń 31, 2016

Jeśli są konkretne niedobory witaminowe to niestety nie da się bez wspomagania tabletkami. Ważna jest profilaktyka zwracanie na to uwagi co się je żeby niedopuścić do szprycowania się lekami

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.