Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

86 komentarze
Autor: Iza Czajka

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły - to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Płatki owsiane - źródło błonnika

W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne. Beta-glukan jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. W wyniku tego procesu, powstają związki (kwasy organiczne) mające bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.

Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Nie przegap

Płatki owsiane - najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia, zawsze powinna zawierać produkty owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszechczasów.

Owsianka dla każdego

Owsianka na śniadanie, czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 03.09.2014

Komentarze (1 - 10 z 86)
dana, 27.02.2015 23.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie do wiary , az sie zdziwilam bo myslalam ze to moj komentarz ja robie dokladnie tak samo 5-6 lyzek platkow goraca woda tylko ze dodaje jeszcze kiwi i krem owocowy ktory jest podobej konsystencji do kislu , jem to codziennie na sniadanie i czuje sie syta i zadowolona ze zjadlam cos zdrowego :)
 
olenka, 31.12.2014 14.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odradzam orzeszki ziemne, bo naprawdę szkodliwe-kancerogenne. To nie orzeszki tylko jakaś fasolka w dodatku z mikrogrzybkami.
 
aaa, 24.12.2014 00.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cenne info :)
 
Drzeko, 02.11.2014 16.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Z orzeszkamiziemnymi lepsze ale to bardzo dobry pomysl dodawac otrebow do platkow owsianych, sa jeszcze otreby zytnie i pszeniczne ktore maja inny sklad aminokwasow i zapewne lepiej sie uzupelniaja, na pewno orzechy bo maja dobre tluszcze, z rana trzeba jesc tluszcze bo organizm na pewno je spali.] Pozdro
 
co_ jeść, 01.11.2014 05.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A jak to ma siędo tego http://www.tlustezycie.pl/2013/09/kwas-fitynowy-dualny-charakter-roslin.html i do tego "Niestety fitaza ulega zniszczeniu w ciągu 10 minut w temperaturze ok. 80 stopni, a w wilgotnym środowisku nawet w dużo niższej. To też powód, dla którego pełne ziarna bywają bardziej problematyczne, zwłaszcza te poddane dużej obróbce termicznej jak chrupkie chleby, płatki śniadaniowe czy musli. Ponadto zbyt szybkie mielenie zboża czy tez niepowdowienie przechowywanie również dezaktywuje fitazę."?
 
luna, 31.10.2014 07.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem codziennie na śniadanie płatki owsiane na wodzie od 2 lat, 5 łyżek stołowych płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) i do tego 1 łyżka otrębów owsianych zalewam gorącą wodą ale tylko tyle żeby powstała gęsta papka, czekam parę minut aż trochę przestygnie i spęcznieje i takie jem płatki na śniadanie, bez żadnych dodatków jak niektórzy stosują; rodzynki czy orzechy, jedyny dodatek to otręby owsiane. I jestem syta do 4 a nawet 5 godzin :)
 
gut_opinions, 12.10.2014 11.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a jak ten len przygotowujesz ? dzieki
 
Una, 03.10.2014 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Problem w tym,ze wiekszosc ludzi je owsianke na mleku, a mleko utrudnia wchlanianie zelaza. Plus jest paradoks,ze produkty wysokoblonnikowe rowniez hamuja przywajanie zelaza...
 
Mad, 10.06.2014 21.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"WITAM MIŁOŚNIKÓW OWSA !!! Szkoda ,ze rożni "specjaliści " od żywienia zapoznają dodać,ze aby działania OWSA ( również wszystkich innych produktów zbożowych ) miało maksymalnie pozytywne rezultaty dla organizmu trzeba zboża , kasze , płatki NAMOCZYĆ na minimum 8 godzin. ( np.: na noc ). Namoczenie uaktywnia enzym rozkładający kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie ( kwas fitynowy wiąże wapń, magnez, żelazo i cynk i inne minerały w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając ich wchłanianie ) W przeciwnym przypadku dobroczynne działanie jest ograniczone a co gorsza spożywanie dużych ilości fitonianów możne spowodować znaczne niedobory minerałów , alergie , zaburzenia jelitowe i zmniejszenie masy kostnej. Można namoczyć pł.owsiane np.: w stosunku 2:1, 3 :1 ( lub więcej wg.uznania ) i zagotować krócej lub dłużej. Niektóre osoby miksują blenderem moczone płatki i delikatnie podgrzewają w naczyniu szklanym żaroodpornym. Proponowanie przygotowywania pł. owsianych i innych produktów zbożowych tuż przed spożyciem i to jeszcze z dodatkiem mleka to rzeczywiście sposób ale dla ludzi , którzy maja zdrowie z żelaza. POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY." To żeś teraz pewnie przestraszył co bardzie płochliwe ptaszyny więc uspokajam: "Do niedawna uważano, że kwas fitowy może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia. Badanie na dużej populacji ludzi dowiodło jednak, że wysokie spożycie pokarmów zawierających kwas fitowy chroni przed osteoporozą". W dobrze zbilansowanej diecie nawet ta zmagazynowana forma fosforu, która tak podstępnie wiążę minerały uniemożliwiając ich wchłanianie nie spowoduje niedoborów. Owszem rośliny miewają charakter dualny ale żeby straszyć ludzi owsianką :)
 
Mad, 10.06.2014 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co ty wiesz o kaloriach :) Płatki owsiane są kaloryczne bo to głównie węglowodany ale złożone, czyli takie które powoli uwalniają glukozę do krwi zapewniając organizmowi na długo energię. Węglowodany proste są szybko rozkładane i powodują szybki skok glukozy we krwi są jak wyścigówka szybko startują, ale równie szybko się wypalają powodując uczucie głodu. Tak więc kaloria kalorii nierówna. Spokojnie Od płatów owsianych nie przytyjesz ale warto pamiętać aby w ostatnim posiłku ogólnie węglowodanów było mało. Indeks glikemiczny płatków owsianych zalanych wodą to IG 40 co plasuje go w tabeli średniej ale gotowana owsianka ma już IG ponad 60, czyli wysoki indeks.
 
następne »
strona 1 z 9
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

28144

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Przyznam szczerze, że ja również nie wiem, co można by zmienić. Istnieje teoria, że ok. 40 roku życia spowalnia się metabolizm i powinnyśmy jeść ok. 15% mniej. Jednak pani jadłospis wydaje się dobry,...

O wszystkich lekach i suplementach decyduje lekarz, najlepiej hepatolog w przypadku wątroby. Czy ucisk i wzdęcia to efekt gruczolaka, należałoby to zdiagnozować, porobić próby wątrobowe i inne...

Rozumiem, że jest pani ciężko, a taka reakcja otoczenia może być, nie tylko uciążliwa, ale i przykra. Chciałabym pomóc, zatem proszę prześledzić poniższe rady, może przyniosą efekt (o ile już się...

Grupy wsparcia
data

Luty 27, 2015

Zdecydowałąm się na suplement Novoslim bo bardzo opornie mi szło odchudzanie nie wiem z czego to wynika i nie wiem skąd te moje błędy żywieniowe sprawdziłą wszystko z dietetyczką czekam też na wyniki badań z traczycą. Zaczynam brać od 1 marca, jakieś sugestie? brać przed czy po...

data

Luty 27, 2015

Odkąd zainteresowałam się tabletkami na odchudzanie szukałam odpowiedniego środka, który nie będzie działał jak placebo, który faktycznie pomoże mi w mojej kuracji odchudzającej. 2 tygodnie wybierałam odpowiedni środek i w końcu zdecydowałam się na Slimcea. Nie do końca byłam przekonana....

data

Luty 27, 2015

Ja mam totalną alergię na chemię w suplementach oraz produktach .Zawsze trzy razy sprawdzę co zamierzam wziąć. Od stycznia piję Aloe Live Bio - jest to w 100% sok z aloesu, bez żadnych dodatków. Całkowite przeciwieństwo do tych sklepowych, w których aloesu jest jedynie niewielki procent....

data

Luty 27, 2015

jak slimcea jest sprzedawana tylko w sklepie u producenta :) nie ma go w aptekach. Jak ja zamawiałam to tylko na piekna24 albo na allegro na sklepowym profilu.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.