Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

80 komentarze
Autor: Iza Czajka

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły - to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Płatki owsiane - źródło błonnika

W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne. Beta-glukan jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. W wyniku tego procesu, powstają związki (kwasy organiczne) mające bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.

Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Nie przegap

Płatki owsiane - najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia, zawsze powinna zawierać produkty owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszechczasów.

Owsianka dla każdego

Owsianka na śniadanie, czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 03.09.2014

Komentarze (1 - 10 z 80)
gut_opinions, 12.10.2014 11.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a jak ten len przygotowujesz ? dzieki
 
Una, 03.10.2014 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Problem w tym,ze wiekszosc ludzi je owsianke na mleku, a mleko utrudnia wchlanianie zelaza. Plus jest paradoks,ze produkty wysokoblonnikowe rowniez hamuja przywajanie zelaza...
 
Mad, 10.06.2014 21.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"WITAM MIŁOŚNIKÓW OWSA !!! Szkoda ,ze rożni "specjaliści " od żywienia zapoznają dodać,ze aby działania OWSA ( również wszystkich innych produktów zbożowych ) miało maksymalnie pozytywne rezultaty dla organizmu trzeba zboża , kasze , płatki NAMOCZYĆ na minimum 8 godzin. ( np.: na noc ). Namoczenie uaktywnia enzym rozkładający kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie ( kwas fitynowy wiąże wapń, magnez, żelazo i cynk i inne minerały w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając ich wchłanianie ) W przeciwnym przypadku dobroczynne działanie jest ograniczone a co gorsza spożywanie dużych ilości fitonianów możne spowodować znaczne niedobory minerałów , alergie , zaburzenia jelitowe i zmniejszenie masy kostnej. Można namoczyć pł.owsiane np.: w stosunku 2:1, 3 :1 ( lub więcej wg.uznania ) i zagotować krócej lub dłużej. Niektóre osoby miksują blenderem moczone płatki i delikatnie podgrzewają w naczyniu szklanym żaroodpornym. Proponowanie przygotowywania pł. owsianych i innych produktów zbożowych tuż przed spożyciem i to jeszcze z dodatkiem mleka to rzeczywiście sposób ale dla ludzi , którzy maja zdrowie z żelaza. POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY." To żeś teraz pewnie przestraszył co bardzie płochliwe ptaszyny więc uspokajam: "Do niedawna uważano, że kwas fitowy może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia. Badanie na dużej populacji ludzi dowiodło jednak, że wysokie spożycie pokarmów zawierających kwas fitowy chroni przed osteoporozą". W dobrze zbilansowanej diecie nawet ta zmagazynowana forma fosforu, która tak podstępnie wiążę minerały uniemożliwiając ich wchłanianie nie spowoduje niedoborów. Owszem rośliny miewają charakter dualny ale żeby straszyć ludzi owsianką :)
 
Mad, 10.06.2014 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co ty wiesz o kaloriach :) Płatki owsiane są kaloryczne bo to głównie węglowodany ale złożone, czyli takie które powoli uwalniają glukozę do krwi zapewniając organizmowi na długo energię. Węglowodany proste są szybko rozkładane i powodują szybki skok glukozy we krwi są jak wyścigówka szybko startują, ale równie szybko się wypalają powodując uczucie głodu. Tak więc kaloria kalorii nierówna. Spokojnie Od płatów owsianych nie przytyjesz ale warto pamiętać aby w ostatnim posiłku ogólnie węglowodanów było mało. Indeks glikemiczny płatków owsianych zalanych wodą to IG 40 co plasuje go w tabeli średniej ale gotowana owsianka ma już IG ponad 60, czyli wysoki indeks.
 
kik, 01.06.2014 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Od dzieciństwa nie znosiłam owsianki , choć wiedziałam o jej walorach zdrowotnych. Któregoś dnia usłyszałam jak polubić je jeść. I tak uczyniłam. A więc 3 łyżki stołowe płatków górskich zalewam sokiem pomarańczowym( np.firmy Melly z cząstkami pomarańczy). Robię to na noc i wtsawiam do lodówki. Rano dolewam 3 łyżki jogurtu greckiego i dokładam pokrojony owoc jaki mam w domu, jabłko, banan lub jakikolwiek. Smacznego.
 
mili, 20.05.2014 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Płatki owsiane + jabłko +cynamon=pyszotka; płatki najlepiej zamoczyć na 15-20 min w ciepłej wodzie (wody tyle by przykryło tylko płatki, nie więcej - wtedy zmiękną, nie trzeba gotować), dodać jabłko, cynamon i gotowe:)
 
MM, 14.05.2014 14.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja używam mleka ryżowego, polecam!
 
Granero, 12.05.2014 15.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jako, że nie każdy organizm trawi płatki "surowe" wprowadzamy właśnie nowy typ płatków- płatki zbożowe opiekane Premium. Są to płatki które zostały już u nas poddane obróbce termicznej a następnie opieczone. Dzięki temu nie towarzyszą im po spożyciu znane niektórym problemy trawienne, a są przy tym niezwykle delikatne i chrupiące. Nasze płatki będą już powoli pojawiać się w sklepach, ale można też kupić je bezpośrednio u nas. Zapraszam do zapoznania się z nami:) www.granero.com.pl
 
agatka, 28.04.2014 10.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od dziecka smakowały mi różne dziwne rzeczy - jak się okazało organizm sam mi pokazywał co jest zdrowe i czego mu potrzeba. Uwielbiałam jeść surowe warzywa, owoce ,gotowane jajka, owsiankę (mama się śmiała, że taki koń ze mnie że płatki owsiane mi smakują nawet na sucho ;)), mięsko... natomiast nigdy nie lubiłam słodzonej herbaty, klusek wszelkich, chleba (ble - ciężko było we mnie wmusić chleb) niestety z wiekiem w miarę jak mnie zmuszano do jedzenia większych porcji i wszystkiego co zostało ugotowane rozregulowałam się i teraz dopiero do tego wracam. dodam że w dzieciństwie byłam sprawna, szczuplutka i zdrowa. w okresie dorastania miałam często smaka na kawę - potem się okazało że mam niskie ciśnienie, na co lekarz zalecił... picie kawy :) ciśnienie się unormowało i aktualnie jest idealne.
 
faxo, 28.04.2014 07.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jem płatki owsiane górskie codziennie rano od kilku lat i do tego od 13 lat piję rano przed zjedzeniem płatków mielony len przygotowany dzień wcześniej. Nie wiem co to zatwardzenia , biegunki, ból brzucha itp. Według tego jak chodzę na WC to można regulować zegarek - raz dziennie 5 minut po obudzeniu się. Mam 46 lat i na siłowni podnoszę takie ciężary że nie jeden młodzik narobił by wcześniej do gaci niż to udzwignął. Pozdrawiam. Jeszcze b.ważna sprawa jedzenie takich rzeczy jak np. płatki czy len aby miały wartość trzeba robić to regularnie ale bez przesady. Słuchać własnego organizmu.
 
następne »
strona 1 z 8
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

25536

Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

20627

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

16295

ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich

Jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie? Co prawda pięć orzechów włoskich ma...

więcej

12751

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Grupy wsparcia
data

Październik 20, 2014

jestem kobietą po 50 wiele razy podejmowałam próby odchudzania wiele lat temu bylam na zorganizowanych wczasach odchudzających byl efekt ale wszystko wrociło , od 2 tygodni zaczynam nowy sposób odżywiania , sa pierwsze efekty,szukam chętnego do wspolnego gubienia sadełka , ważę ponad...

data

Październik 20, 2014

Kiedyś stosowałam Therm Line forte, ale nic mi nie pomogły, tyle tylko, że miałam przyspieszone bicie serca. Oczywiście stosowałam także dietę i ćwiczyłam, ale nie widziałam większych rezultatów. Było to samo i z tabletkami i bez. Brała je 3 miesiące, więc nie sądzę, ze to za krótko by...

data

Październik 20, 2014

O kurczaki, face przyznał się do brania suplementu na odchudzanie, ciekawe czy zrobił by to również face to face :P no ale dobra bo nie o tm miał być mój komentarz tylko o moim odchudzaniu z slimcea, ale że juz zmarnowałam czas na wstęp to napisze tylko tyle że jak najbardziej skutecznie...

data

Październik 20, 2014

zrzuciłam na Novoslimie 8 kg, mama 6 trochę mniej ale tez podjada razem z ojcem wuzetki i inne tego typu świństwa ale i tak jestemw szoku, że zadziałało

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.