Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

87 komentarze
Autor: Iza Czajka, Iza Radecka

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły - to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Płatki owsiane - źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne - jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.

Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.

Nie przegap

Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Ważne

Ważne

Owsianka zapobiega miażdżycy

Najnowsze badania naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego dowiodły, że owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. Awentramidy mają też właściwości antyoksydacyjne - specjalizują się w wyłapywaniu groźnych form reaktywnych tlenu, które uszkadzają komórki naszego organizmu.

Płatki owsiane - najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia zawsze powinna zawierać produkty owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów.

Owsianka dobra dla osób na diecie

Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.
UWAGA. Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), ale ugotowana owsianka już wysoki (IG=60), dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

Ważne

Ważne

Owsianka kontra astma

Informacje zebrane przez naukowców z Finlandii pozwalają sądzić, że dzieci karmione owsianką są chronione przed astmą. Analizowano sposób odżywiania 1300 dzieci i stwierdzono, że te, które już w niemowlęctwie karmiono owsianką, były o 64 proc. mniej skłonne do chorowania na dolegliwości układu oddechowego niż te, którym owsiankę podano później. Im wcześniej wprowadzi się do menu dziecka owsiankę albo inne dania z owsa, tym rzadziej chorują one na choroby układu oddechowego. Ryzyko zachorowania na astmę spada prawie o dwie trzecie, jeśli dzieci jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę od wczesnego niemowlęctwa. Sugerowana ilość to średnia miseczka owsianki dziennie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 24.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 87)
lili, 13.03.2015 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam owsiankę z rodzynkami i suszonymi śliwkami mmm pycha inna wersja z pokrojonym bananem
 
dana, 27.02.2015 23.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie do wiary , az sie zdziwilam bo myslalam ze to moj komentarz ja robie dokladnie tak samo 5-6 lyzek platkow goraca woda tylko ze dodaje jeszcze kiwi i krem owocowy ktory jest podobej konsystencji do kislu , jem to codziennie na sniadanie i czuje sie syta i zadowolona ze zjadlam cos zdrowego :)
 
olenka, 31.12.2014 14.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odradzam orzeszki ziemne, bo naprawdę szkodliwe-kancerogenne. To nie orzeszki tylko jakaś fasolka w dodatku z mikrogrzybkami.
 
aaa, 24.12.2014 00.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cenne info :)
 
Drzeko, 02.11.2014 16.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Z orzeszkamiziemnymi lepsze ale to bardzo dobry pomysl dodawac otrebow do platkow owsianych, sa jeszcze otreby zytnie i pszeniczne ktore maja inny sklad aminokwasow i zapewne lepiej sie uzupelniaja, na pewno orzechy bo maja dobre tluszcze, z rana trzeba jesc tluszcze bo organizm na pewno je spali.] Pozdro
 
co_ jeść, 01.11.2014 05.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A jak to ma siędo tego http://www.tlustezycie.pl/2013/09/kwas-fitynowy-dualny-charakter-roslin.html i do tego "Niestety fitaza ulega zniszczeniu w ciągu 10 minut w temperaturze ok. 80 stopni, a w wilgotnym środowisku nawet w dużo niższej. To też powód, dla którego pełne ziarna bywają bardziej problematyczne, zwłaszcza te poddane dużej obróbce termicznej jak chrupkie chleby, płatki śniadaniowe czy musli. Ponadto zbyt szybkie mielenie zboża czy tez niepowdowienie przechowywanie również dezaktywuje fitazę."?
 
luna, 31.10.2014 07.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem codziennie na śniadanie płatki owsiane na wodzie od 2 lat, 5 łyżek stołowych płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) i do tego 1 łyżka otrębów owsianych zalewam gorącą wodą ale tylko tyle żeby powstała gęsta papka, czekam parę minut aż trochę przestygnie i spęcznieje i takie jem płatki na śniadanie, bez żadnych dodatków jak niektórzy stosują; rodzynki czy orzechy, jedyny dodatek to otręby owsiane. I jestem syta do 4 a nawet 5 godzin :)
 
gut_opinions, 12.10.2014 11.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a jak ten len przygotowujesz ? dzieki
 
Una, 03.10.2014 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Problem w tym,ze wiekszosc ludzi je owsianke na mleku, a mleko utrudnia wchlanianie zelaza. Plus jest paradoks,ze produkty wysokoblonnikowe rowniez hamuja przywajanie zelaza...
 
Mad, 10.06.2014 21.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"WITAM MIŁOŚNIKÓW OWSA !!! Szkoda ,ze rożni "specjaliści " od żywienia zapoznają dodać,ze aby działania OWSA ( również wszystkich innych produktów zbożowych ) miało maksymalnie pozytywne rezultaty dla organizmu trzeba zboża , kasze , płatki NAMOCZYĆ na minimum 8 godzin. ( np.: na noc ). Namoczenie uaktywnia enzym rozkładający kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie ( kwas fitynowy wiąże wapń, magnez, żelazo i cynk i inne minerały w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając ich wchłanianie ) W przeciwnym przypadku dobroczynne działanie jest ograniczone a co gorsza spożywanie dużych ilości fitonianów możne spowodować znaczne niedobory minerałów , alergie , zaburzenia jelitowe i zmniejszenie masy kostnej. Można namoczyć pł.owsiane np.: w stosunku 2:1, 3 :1 ( lub więcej wg.uznania ) i zagotować krócej lub dłużej. Niektóre osoby miksują blenderem moczone płatki i delikatnie podgrzewają w naczyniu szklanym żaroodpornym. Proponowanie przygotowywania pł. owsianych i innych produktów zbożowych tuż przed spożyciem i to jeszcze z dodatkiem mleka to rzeczywiście sposób ale dla ludzi , którzy maja zdrowie z żelaza. POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY." To żeś teraz pewnie przestraszył co bardzie płochliwe ptaszyny więc uspokajam: "Do niedawna uważano, że kwas fitowy może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia. Badanie na dużej populacji ludzi dowiodło jednak, że wysokie spożycie pokarmów zawierających kwas fitowy chroni przed osteoporozą". W dobrze zbilansowanej diecie nawet ta zmagazynowana forma fosforu, która tak podstępnie wiążę minerały uniemożliwiając ich wchłanianie nie spowoduje niedoborów. Owszem rośliny miewają charakter dualny ale żeby straszyć ludzi owsianką :)
 
następne »
strona 1 z 9
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Grupy wsparcia
data

Marzec 31, 2015

Mój dietetyk poradził mi abym napisała do tej strony: http://lipocut.pl/ bo dietetyk czytał pozytywne opinie w Glamour i jakiś jeszcze innych czasopisamach.

data

Marzec 31, 2015

za zwyczaj pierw się traci wodę nie kg :-)

data

Marzec 30, 2015

Moja siostra to stosowała i nic nie pomagało. To chyba tylko placebo ;]

data

Marzec 31, 2015

Dobra dieta, odżywianie regularne, spanie regularne, ograniczyć alkohol, dużo seksu i będziesz smukła i piękna na kolejne 40 lat :)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.