Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

108 komentarze
Autor: Iza Czajka, Iza Radecka

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły - to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Płatki owsiane - źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne - jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.

Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.

Nie przegap

Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Ważne

Ważne

Owsianka zapobiega miażdżycy

Najnowsze badania naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego dowiodły, że owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. Awentramidy mają też właściwości antyoksydacyjne - specjalizują się w wyłapywaniu groźnych form reaktywnych tlenu, które uszkadzają komórki naszego organizmu.

Płatki owsiane - najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia zawsze powinna zawierać produkty owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów.

Owsianka dobra dla osób na diecie

Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.
UWAGA. Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), ale ugotowana owsianka już wysoki (IG=60), dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

Ważne

Ważne

Owsianka kontra astma

Informacje zebrane przez naukowców z Finlandii pozwalają sądzić, że dzieci karmione owsianką są chronione przed astmą. Analizowano sposób odżywiania 1300 dzieci i stwierdzono, że te, które już w niemowlęctwie karmiono owsianką, były o 64 proc. mniej skłonne do chorowania na dolegliwości układu oddechowego niż te, którym owsiankę podano później. Im wcześniej wprowadzi się do menu dziecka owsiankę albo inne dania z owsa, tym rzadziej chorują one na choroby układu oddechowego. Ryzyko zachorowania na astmę spada prawie o dwie trzecie, jeśli dzieci jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę od wczesnego niemowlęctwa. Sugerowana ilość to średnia miseczka owsianki dziennie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 01.10.2015

Komentarze (1 - 10 z 108)
Beka, 19.04.2016 20.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko górskie płatki można zalać wrzatkiem zwykłe trzeba gotować.
 
Wiera, 19.04.2016 20.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko Górskie platki można zalać wżątkiem a zwykłe trzeba gotować.
 
Yana, 15.04.2016 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja owsianka od 20 lat to płatki owsiane+jogurt+żurawina+orzechy+2-3 szt-suszonej śliwki. W sezonie owoce sezonowe typu maliny, jagody itp. Czasem "płatki owsiane górskie" zalewam wrzątkiem i dopiero łączę z jogurtem /ew.mlekiem/. Będąc kiedyś na badaniu ginekologicznym USG pani doktor była zachwycona, a zarazem zdziwiona moją świetną perystaltyką jelit :))) .
 
maxwel, 15.04.2016 03.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy jest placek z płatkami, 5-6 samych białek jajka, zmieszać i na patelnię, patelnię koniecznie posmarować tłuszczem.
 
ona, 09.04.2016 23.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Te z lidla sa wyjatkowo smaczne. Pisze z UK...,
 
Malek, 05.03.2016 18.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od lat śniadanie bez musli własnej roboty czyli płatków owsianych, orzechów, rodzynek, słonecznika itp. zalanych wodą i mlekiem dla mnie się nie liczy i teraz wiem dlaczego ciągle słyszę, ze czas się dla mnie zatrzymał :)
 
anna, 01.03.2016 08.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję,dziś 1 marca 2016 ,mając 40 lat pierwszy raz zjadłam owsianke podgotowaną na wodzie, dodając dla smaku ciepłe mleko, banany i maliny- super śniadanko! Szkoda,że wcześniej nie wiedziałam jak to ważny produkt. Cóż lepiej późno, niż później. Dziękuję za Twoją opinię, jeszcze mnie mocniej utwierdziła, że warto się świadomie odżywiać. Pozdrawiam Ania
 
Mario, 17.02.2016 05.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od dwóch lat mam problemy z trawieniem i zaparciami, próbowałem wszystkiego na te dolegliwości od tabletek farmaceutycznych przez ziołowe, nie pomagało a jeśli już to nieznacznie w każdym bądź razie nie tak jak bym tego oczekiwał. Kiedyś na spacerze z psem spotkałem starą babinkę z pieskiem i tak wdałem się w rozmowę. Jakoś tak jej wspomniałem o moich problemach z żołądkiem i zaparciami. Bez zastanowienia odpowiedziała mi że pałatki owsiane załatwią sprawę. codziennie na śniadanie cztery kopiate łyżki stołowe wrzucić na gotującą się wodę lub mleko parę minut pogotować i jeść. Nie wierzyłem że to coś da farmacełtyki nie pomogły a jakieś płatki miały by pomóc. Ale już nic nie mając do stracenia mogłem jedynie zyskać. Przez pierwszy tydzień jadłem tylko płatki śniadanie obiad i kolacja po cztery łyżki ws umie dwanaście dziennie. Po półtorej tygodnia zaczynałem odczuwać prawdziwego KOPA. Przede wszystkim zacząłem normalnie się wypróżniać codziennie a nie raz na tydzień jak dawniej, gazy normalnie zaczęły odchodzić. Problemy z żołądkiem powoli szły w zapomnienie. Druga rzecz to jestem kawoszem lubię pić kawę i piję jej bardzo dużo, miałem problemy ze skupieniem się z pamięcią czułem się taki jakiś ospały powolny jak bym na zwolnionych obrotach jechał. I do tego te skurcze w nogach podobno z powodowane z byt dużą ilością spożywanej kawy. Po jedzeniu tych płatków to wszystko mi znikło. No przecież wierzyć mi się nie chciało żeby aż tak pomagały. Kiedyś na wakacje pojechaliśmy z dziewczyną do starej Agro turystycznej gospody koło Bieszczad, prowadzonej przez bardzo starszych małżonków. I tam na śniadanie również były płatki owsiane na mleku codziennie na śniadanie. Kiedy zaciekawiony zapytałem tej gospodyni jak to z tymi płatkami jest opowiadając moją przygodę. Powiedziała tylko tyle że od setek lat są lekarstwem na wiele dolegliwości. Że jej prababcia znała już i ceniła płatki owsiane. Nie tylko ludzie a i konie płatkami się karmiło zdrowe były i zawsze do pracy żwawsze. To krótka historia moja przygody z opłatkami. Teraz nie widzę innej diety jak tylko tej na płatkach owsianych. Codziennie na śniadanie pięć stołowych łyżeczek na wodzie gotuję i to wystarcza. BARDZO POLECAM NAWET DLA TYCH CO TO NIE MAJĄ Z NICZYM PROBLEMÓW A ICH ORGANIZMY FUNKCJONUJĄ NORMALNIE.
 
koń, 05.02.2016 09.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zastępuję płatkami owsianymi ryż, makaron, ziemniaki.... płatki mają ultra delikatny smak i świetnie przejmują smak potraw np: kurczak, pierś, czy filet z uda, z warzywami lub bez ale koniecznie w sosie!! Ilość potraw jaką można tak przyrządzić jest nieograniczona...
 
mija, 29.01.2016 13.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jakie płatki owsiane kupujesz zwykłe czy błyskawiczne? przecież zwykłe trzeba gotować co najmniej 6 min,a ty piszesz że zalewasz wrzątkiem,czy to wystarczy,czy płatki są miękkie.Nie chcę kupować błyskawicznych bo są bardziej przetworzone i mniej wartościowe.Ja gotuję na mleku 1,5 % i dodaję odrobinę soli,bez cukru i innych dodatków.
 
następne »
strona 1 z 11
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

35263

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

30058

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

27178

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

25447

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Morwa biała jest rekomendowana głównie przy cukrzycy. Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Forum
data

Maj 27, 2016

Ja walcząc z nadwagą piję ostatnio herbatę funkcjonalną z big Active. Na zmianę 4xSuperSlim i Active Burn, bo uważam, że poza tym, że mają fajne działania, są po prostu też smaczne. Ta druga smakuje mi chyba nieco bardziej :)

data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.