KALAREPA - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kalarepa?

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Kalarepa to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych. Zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne i chroniącą oczy luteinę. Jednak mało kto wie, że jest źródłem izotiocyjanów i indoli - substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów.  Sprawdź, jakie jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma kalarepa.

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską. Kalarepa należy bowiem - razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem - do rodziny warzyw kapustnych, którą łączą izotiocyjany i indole - związki chroniące przed rozwojem nowotworów.

Kalarepa - właściwości przeciwnowotworowe

Kalarepa, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Z badań opublikowanych przez chińskich naukowców na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago w 2012 roku wynika, że kalarepa - razem z sałatą, kapustą, brokułami, jarmużem i kalafiorem - zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, a nawet pomaga pokonać chorobę. W eksperymencie wzięło udział 5 tys. kobiet z tym nowotworem w różnym stopniu zaawansowania. Okazało się, że kobiety, które ciągu 3 lat od rozpoznania choroby spożywały około kilogram dziennie warzyw kapustnych, były mniej zagrożone przedwczesną śmiercią. Poza tym zmniejszyło się ryzyko nawrotu nowotworu.

Za właściwości przeciwnowotworowe kalarepy odpowiadają związki siarkowe – glukozynolany, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole. Warto wiedzieć, że szczególnie wysoką zawartość glukozynolanów mają wasabi (165-281 mg/100 g) i chrzan (12-160 mg/100 g), a także właśnie warzywa należące do rodziny Cruciferae - kalafior (23-43 mg/100 g), rzodkiewka czarna (81-92 mg/100 g), brokuły (surowe - 19-127 mg/100 g), jarmuż, rzeżucha (20-658 mg/100 g). Natomiast w 100 g kalarepy znajduje się 40-52 mg tych substancji.

Naukowcy podkreślają jednak, że dla określenia dokładnych mechanizmów działania tych substancji konieczne są dalsze badania, zarówno na modelach zwierzęcych, jak i u ludzi.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze kalarepy surowej/gotowanej (w 100 g)

Wartość energetyczna - 27/29 kcal
Białko ogółem - 1.70/1.80 g
Tłuszcz - 0.10/0.11 g
Węglowodany - 6.20/6.69 g (w tym cukry proste 2.60/2.80)
Błonnik - 3.6/1.1 g

Witaminy

Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6  - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy -  16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg

Minerały

Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kalarepa - właściwości grzybo- i bakteriobójcze

Izotiocyjany i indole wykazują także działanie grzybo- i bakteriobójcze. Mogą zwalczyć m.in. bakterię H. pylori, która w większości przypadków odpowiada za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy. W związku z tym regularne spożywanie kalarepy i innych warzyw kapustnych może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.

Kalarepa na zdrowe oczy

Kalarepa jest źródłem luteiny - substancji, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Luteina to żółty barwnik (w niektórych warzywach maskowany jest przez zielony barwnik roślinny – chlorofil), który w największej ilości gromadzi się w plamce żółtej oka, odpowiedzialnej za prawidłowy proces widzenia. Chroni także oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

Należy jednak pamiętać, że luteina traci swoje właściwości pod wpływem długiego gotowania czy nawet siekania warzyw metalowym nożem.

Ważne

Ważne

Jadalna jest zarówno zgrubiała, kulista łodyga, którą fachowcy określają „jabłkiem” (może być zielona, żółtawa lub w niebieskawym, fioletowym odcieniu), jak i liście na długich ogonkach, które są zacznie bogatsze w prozdrowotne substancje. Liście zawierają zdecydowanie więcej witaminy C, białka, wapnia w porównaniu ze zgrubieniami.

Liście kalarepy dla anemików

Liście kalarepy są skarbnicą żelaza. W związku z tym powinny je włączyć do diety zwłaszcza osoby zmagające się z niedokrwistością wynikającą z niedoboru tego pierwiastka.

Liście kalarepy na oczyszczenie organizmu

Liście kalarepy są skarbnicą chlorofilu - związku, który wykazuje właściwości detoksykacyjne. Wspiera pracę wątroby w procesie usuwania toksyn z organizmu, a także reguluje perystaltykę jelit, hamuje stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.

Kalarepa a odchudzanie

Kalarepę powinny włączyć do diety osoby odchudzające się. Kalarepa jest niskokaloryczna (27 kcal/100 g) i można ją podgryzać zamiast słodyczy lub niezdrowych chipsów. Poza tym zawiera błonnik, który jest nieodłącznym elementem diety odchudzającej.

Kalarepa - zastosowanie w kuchni

Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojoną w plastry. W takiej właśnie postaci zachowuje najwięcej wartości odżywczych.

Kalarepa należy do grupy warzyw o zawartości 5–10 proc. węglowodanów, co oznacza, że cukrzycy mogą ją jeść w zasadzie bez ograniczeń

Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Z kolei Węgrzy jadają kalarepę jak szparagi - pokrojoną w paski i ugotowaną z gorącym sosem. Natomiast młode liście można pokroić jak natkę pietruszkę i dodać do sałatki lub surówki.

To ci się przyda

To ci się przyda

Kalarepa - jak kupować i przechowywać?

Należy wybierać kalarepy małe lub średnie (większe bywają twarde i włókniste), które mają sztywne, zielone, pozbawione śladów żółknięcia liście. Przed kupieniem kalarepy warto wziąć ją w dłoń i sprawdzić, ile waży – powinna być cięższa niż wskazuje to jej wielkość.

Kalarepę (bulwy bez liści) można przechowywać w temperaturze pokojowej 2-3 dni, a w lodówce, w foliowym woreczku, do tygodnia. Natomiast iście wytrzymają w niskiej temperaturze do 2 dni.

Bibliografia:

Kwiatkowska E., Izotiocyjaniany wasabi (Wasabia japonica), "Postępy Fitoterapii" 2007, nr 1

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 30.06.2015

Komentarze (1 - 2 z 2)
KKKK, 19.01.2017 21.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wyraziłem wątpliwość czy można jeść dziennie 1 kg. warzyw kapustnych. Odpowiedzialność za dane ??!!! Zero reakcji portalu. A co z odpowiedzialnością karną ???
 
KKKKKKK, 18.01.2017 22.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
spożywały około kilogram dziennie warzyw kapustnych http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

313

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

235

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

229

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

215

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 28, 2017

Nic tak nie wpływa pozytywnie na organizm jak czysta woda. Jest ona podstawą w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, zapobieganiu występowania zmarszczek oraz odpowiada za termoregulację. Należy pamiętać, że organizm do prawidłowego funkcjonowanie potrzebuje około 1,5-2 l wody dziennie....

data

Czerwiec 28, 2017

Żeby uzupełnić kwasy omega-3 nie trzeba jeść ryb. Znacznie większą ich ilość posiadają nasiona chia. Można je dodać do wszystkiego, ponadto zawierają też dużo błonnika magnezu i wapnia. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie każdego produktu i kupować tylko od sprawdzonych producentów. Wtedy...

data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.