Sok z kiszonej kapusty - nie tylko na odporność. Właściwości, zastosowanie, działanie

2020-09-18 8:49 Katarzyna Hubicz

Sok z kiszonej kapusty to skarbnica witamin, minerałów i probiotyków. Dlatego nie tylko wspiera odporność, ale też poprawia pracę układu pokarmowego i przyspiesza odchudzanie, a nawet ułatwia pozbycie się kaca. Na co jeszcze pomaga sok z kiszonej kapusty? Co zawiera sok z kiszonej kapusty i jakie ma właściwości zdrowotne?

Sok z kiszonej kapusty
Autor: Getty Images

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za "przysmak ciężarnych". Tymczasem ze względu na jego właściwości prozdrowotne przynajmniej od czasu do czasu powinien pić go każdy z nas.

Zwłaszcza, że jest łatwo dostępny: butelki z sokiem z kiszonej kapusty można kupić w większości supermarketów (najczęściej na stoiskach z tzw. zdrową żywnością).

Pić można również sok z kapusty kiszonej kupionej w warzywniaku, ale koniecznie ukiszonej w sposób naturalny, w beczce (przemysłowe kiszenie kapusty wyjaławia ją z cennych składników odżywczych).

Można go również przygotować samodzielnie, w domu, z dobrej jakości kiszonej kapusty - jasnej, kruchej, o świeżym, przyjemnym zapachu. A dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z kiszonej kapusty?

Spis treści

  1. Sok z kiszonej kapusty - cenne źródło witamin i minerałów
  2. Sok z kiszonej kapusty - właściwości prozdrowotne i lecznicze
  3. Jak przygotować sok z kiszonej kapusty w domu?
  4. Kto nie może pić soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty - cenne źródło witamin i minerałów

Sok z kiszonej kapusty obfituje w składniki odżywcze istotne dla naszego organizmu - będzie więc znakomitym uzupełnieniem diety zwłaszcza tych osób, które z racji stylu życia rzadko mają czas na to, by zadbać o właściwe menu.

Sok z kiszonej kapusty zawiera:

Sok z kiszonej kapusty - właściwości prozdrowotne i lecznicze

Sok z kiszonej kapusty - podobnie jak sama kapusta kiszona - ma cenne właściwości prozdrowotne. Polecany jest szczególnie osobom, które chcą schudnąć, mają problemy z układem pokarmowym lub za wysoki cholesterol, warto pić go również profilaktycznie jesienią i zimą, by zapobiec infekcjom.

Właściwości soku z kiszonej kapusty:

Jak przygotować sok z kiszonej kapusty w domu?

Sok z kiszonej kapusty łatwo można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości, świeżą kapustę kiszoną kupioną w warzywniaku i kiszoną w sposób naturalny, w beczce, zalać niewielką ilością wody, dodać szczyptę soli i odstawić na dwa-trzy dni w ciemne miejsce (ale nie do lodówki).

Po tym czasie sok należy odcedzić i przelać do butelki, którą należy przechowywać w chłodzie.

Kto nie może pić soku z kiszonej kapusty?

Mimo, że sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy, nie każdy powinien go pić. Nie jest on zalecany osobom, które mają choroby nerek, nadciśnienie tętnicze lub chore serce, jego picie może mieć również - podobnie zresztą jak jedzenie kapusty kiszonej - szkodliwy wpływ na stan zdrowia osób mających wrzody żołądka lub przewlekłe choroby układu pokarmowego.

W takich przypadkach o zgodę na picie soku z kiszonej kapusty warto poprosić lekarza.

Posłuchaj o zaletach kapusty kiszonej. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
Kapusta - właściwości lecznicze

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE