FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

26 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.

Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung.
Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.

Fasola - wartość odżywcza i wady

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.

Ważne

Ważne

Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Fasola - kiełki i strąki

Kiełki fasoli wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Są zalecane w profilaktyce nowotworowej i w zespołach chronicznego lub wiosennego zmęczenia. Nie zawierają fazyny.
Posiadacze ogródków powinni uwzględnić fasolę w planach wiosennych zasiewów. Najcenniejsze są strąki. Po opróżnieniu z dojrzałych nasion warto je ususzyć i przez cały rok zaparzać jak ziółka. To jedno z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw dla cukrzyków, obniżające poziom cukru we krwi. Takie napary działają też moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego, dolegliwości gośćcowe, zmniejszają obrzęki. Stosowane zewnętrznie pomagają na wykwity skórne.

Jak gotować fasolę

Większość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ponieważ zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.Tym kłopotom można zaradzić, kilkakrotnie zmieniając przed gotowaniem wodę, w której była moczona.

Wypłucz fasolę. Wsyp ją do gorącej wody i gotuj pod przykryciem przez trzy minuty. Odstaw na dwie godziny. Odlej wodę, nalej świeżo przegotowanej o temperaturze pokojowej tyle, by ziarna były przykryte. Po następnych dwóch godzinach ponownie odlej wodę i nalej nowej (również przegotowanej i przestudzonej). Mocz w niej fasolę przez całą noc. Nazajutrz wypłucz dokładnie dwa, trzy razy, zalej kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotuj przez półtorej godziny bez przykrycia.

Moczenie zmiękcza fasolę i przyspiesza gotowanie, zmiana wody wiąże się jednak z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Jeżeli chcesz zachować wszystkie skarby, gotuj fasolę w tej samej wodzie, w której była moczona (najlepiej przez 12 godzin).

Gotuj ją bez przykrycia (by ulotniły się szkodliwe związki) i sól dopiero po ugotowaniu inaczej fasola nie zmięknie. Używaj wyłącznie miękkiej, przegotowanej wody. Pektyny w fasoli łączą się bowiem z wapniem, w który obfituje twarda woda, a powstały tzw. pektynian wapnia jeszcze bardziej utrudnia trawienie.

Można też stosować zioła. Cząber, kminek lub koper włoski dodaj podczas gotowania, natomiast do gotowej potrawy roztarty w palcach majeranek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 26)
denzel, 29.10.2016 11.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
edi nie oceniaj swoją miarą innych. w firmie gdzie pracuję, budowa dróg mamy 4 wegan w brygadzie 11 osobowej . jak ktoś im powie że słabo pracują to musi być tak odważny by powiedzieć im to twarzą w twarz, edi spróbuj , żaden z nich nie jest sucharem
 
werw, 29.10.2016 11.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego - powiedział prawde niczym wyborcza
 
domi_nick, 22.10.2016 11.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jakis czas temu oglądałem taki program o przetrwaniu w trudnych warunkach.Było 5 gości 4 normalnych a jeden weganin.Pracowali i mieli różne zadania do wykonania.Jednak ten weganin w temp. -35 stopni cały czas się trząsł i przejawiał tendencję do opuszczenia programu.Wkrótce został usunięty.Weganizm i wegetarianizm jest na pewno zdrowy ale w optymalny warunkach.Temperatura,warunki pogodowe itd.Myślę,że w strefie śródziemnomorskiej jak najbardziej dało by radę.U nas na pewno nie ma takiej możliwości,bez uszczerbku na zdrowiu.
 
NOWA87, 19.10.2016 13.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
TO SPÓJRZ SOBIE NA FRANKA MEDRANO I INNYCH JEMU PODOBNYCH...CIEKAWE CZY TAKIE WYMOCZKI ODEZWAL SIĘ GBUR KTÓRY NIE MA ZIELONEGO POJĘCIA NA TEN TEMAT I NAJWYRAŹNIEJ SAM GRZEJE TYŁKE NA KRZESEŁKU...
 
Bugi, 19.10.2016 07.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Aleś dowalił! Jestem najzdrowsza wśród swoich znajomych, nie jestem wiecznie zmęczona jak oni! Przez kilka lat pracowałam ciężko fizycznie w fabryce, osiągając jedne z lepszych targetów. Teraz wychowując dziecko nie płaczę jak moje koleżanki, że jestem wiecznie zmęczona. Dodam, że do chudzielcow nie należę, jestem wysoka, postawna i silna. Taki sam jest mój facet. Weganie od lat. To najlepsza z możliwych diet, ale ludzie są na to ślepi o wolą pchać w siebie bezmyślnie śmieci a nie jedzenie. A potem płaczą, że nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca i prześcigają się kto więcej z nich tabletek łyka. Faktycznie są powody do dumy! Oczywiście mam to gdzieś, selekcja naturalna, ale nie pisz takich głupot! Litości!
 
edi, 09.10.2016 13.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jakim lepszym zdrowiem się cieszą weganie, nie ma na to żadnych dowodów, zresztą wystarczy popatrzeć na jednego z drugim chuchra wiatrem podszyte, jakby im przyszło popracować ciężko fizycznie, to by się skończył weganizm, a to w większości wymoczki siedzące na krzesełkach i żyjące z kasy rodziców...
 
JAcek, 03.03.2016 09.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Komoruski z Tuskiem i Kijowskim tez pierdzą. Czemu tego nie napislaeś kmiotku???
 
Cimersies, 29.02.2016 19.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A kto powiedział,że kupuję tuńczyka z puszki ? wszystko biorę z rybnego marketu raz w tygodniu a jogurt naturalny kupuję z polskiego sklepu zwracając uwagę na ''skład'' . To ,że ''Ty'' żresz żarcie z aluminium nie oznacza,że każdy robi to samo. Powodzenia
 
niemojsystem, 06.01.2016 13.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Białko roslinne nie zawiera wszystkich niezbednych aminokwasow? Niech bedzie a teraz niech redaktor wyjasni dlaczego słoń ma cholesterol? oraz dlaczego veganie czesciej ciesza sie lepszym zdrowiem niz reszta ? Organizm ludzki potrafi sam wyprodukowac 5 białek, pozostale 11 wystepuje w roslinach a bialka niezbedne to jakies 10 Indoktryna nie pozwala sie rozwijac ludzkosci oglupianej przez codzienna rzeczywistosc. Lepiej nie placic za torturowanie hamburgerow czy kurczakow. Wiecie co to byl Oswiecim-, dzisiaj jego odpowiednik to przemyslowe farmy drobiu, swin itd... Bialka z miesa zwiekszaja stan zapalny, z nabialu przyspieszaja rozrost komorek rakowych. Zdrówka.
 
kalikula, 11.11.2015 20.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fasola może szkodzić jedynie tym "odczłowieczonym" jadaniem odpadów mięsnych w KFC, czy McDonaldsie. Puszczanie bąków nie jest niczym niezdrowym, a wręcz przeciwnie. Jeśli brzuch nie boli, to problemu nie ma, a wiatry i tak puszcza każdy - nawet prezydent Duda i biskup Hoser.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

100181

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

83492

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

77868

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

71141

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Należałoby zacząć od znalezienia przyczyn twojej niskiej masy ciała. Proponuję zacząć od pediatry albo lekarza pierwszego kontaktu i wykonania szeregu badań organizmu. Należy sprawdzić, w jakiej...

Forum
data

Grudzień 05, 2016

Dokładnie, wspomaga trawienie i daje dużo energii.

data

Grudzień 04, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Miód ojca dobry i skuteczny. Jesień i zima na razie bez przeziębienia.

data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.