FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

20 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.

Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung.
Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.

Nie przegap

Fasola - wartość odżywcza i wady

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.

Ważne

Ważne

Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Fasola - kiełki i strąki

Kiełki fasoli wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Są zalecane w profilaktyce nowotworowej i w zespołach chronicznego lub wiosennego zmęczenia. Nie zawierają fazyny.
Posiadacze ogródków powinni uwzględnić fasolę w planach wiosennych zasiewów. Najcenniejsze są strąki. Po opróżnieniu z dojrzałych nasion warto je ususzyć i przez cały rok zaparzać jak ziółka. To jedno z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw dla cukrzyków, obniżające poziom cukru we krwi. Takie napary działają też moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego, dolegliwości gośćcowe, zmniejszają obrzęki. Stosowane zewnętrznie pomagają na wykwity skórne.

Jak gotować fasolę

Większość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ponieważ zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.Tym kłopotom można zaradzić, kilkakrotnie zmieniając przed gotowaniem wodę, w której była moczona.

Wypłucz fasolę. Wsyp ją do gorącej wody i gotuj pod przykryciem przez trzy minuty. Odstaw na dwie godziny. Odlej wodę, nalej świeżo przegotowanej o temperaturze pokojowej tyle, by ziarna były przykryte. Po następnych dwóch godzinach ponownie odlej wodę i nalej nowej (również przegotowanej i przestudzonej). Mocz w niej fasolę przez całą noc. Nazajutrz wypłucz dokładnie dwa, trzy razy, zalej kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotuj przez półtorej godziny bez przykrycia.

Moczenie zmiękcza fasolę i przyspiesza gotowanie, zmiana wody wiąże się jednak z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Jeżeli chcesz zachować wszystkie skarby, gotuj fasolę w tej samej wodzie, w której była moczona (najlepiej przez 12 godzin).

Gotuj ją bez przykrycia (by ulotniły się szkodliwe związki) i sól dopiero po ugotowaniu inaczej fasola nie zmięknie. Używaj wyłącznie miękkiej, przegotowanej wody. Pektyny w fasoli łączą się bowiem z wapniem, w który obfituje twarda woda, a powstały tzw. pektynian wapnia jeszcze bardziej utrudnia trawienie.

Można też stosować zioła. Cząber, kminek lub koper włoski dodaj podczas gotowania, natomiast do gotowej potrawy roztarty w palcach majeranek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
JAcek, 03.03.2016 09.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Komoruski z Tuskiem i Kijowskim tez pierdzą. Czemu tego nie napislaeś kmiotku???
 
Cimersies, 29.02.2016 19.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A kto powiedział,że kupuję tuńczyka z puszki ? wszystko biorę z rybnego marketu raz w tygodniu a jogurt naturalny kupuję z polskiego sklepu zwracając uwagę na ''skład'' . To ,że ''Ty'' żresz żarcie z aluminium nie oznacza,że każdy robi to samo. Powodzenia
 
niemojsystem, 06.01.2016 13.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Białko roslinne nie zawiera wszystkich niezbednych aminokwasow? Niech bedzie a teraz niech redaktor wyjasni dlaczego słoń ma cholesterol? oraz dlaczego veganie czesciej ciesza sie lepszym zdrowiem niz reszta ? Organizm ludzki potrafi sam wyprodukowac 5 białek, pozostale 11 wystepuje w roslinach a bialka niezbedne to jakies 10 Indoktryna nie pozwala sie rozwijac ludzkosci oglupianej przez codzienna rzeczywistosc. Lepiej nie placic za torturowanie hamburgerow czy kurczakow. Wiecie co to byl Oswiecim-, dzisiaj jego odpowiednik to przemyslowe farmy drobiu, swin itd... Bialka z miesa zwiekszaja stan zapalny, z nabialu przyspieszaja rozrost komorek rakowych. Zdrówka.
 
kalikula, 11.11.2015 20.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fasola może szkodzić jedynie tym "odczłowieczonym" jadaniem odpadów mięsnych w KFC, czy McDonaldsie. Puszczanie bąków nie jest niczym niezdrowym, a wręcz przeciwnie. Jeśli brzuch nie boli, to problemu nie ma, a wiatry i tak puszcza każdy - nawet prezydent Duda i biskup Hoser.
 
ar, 29.10.2015 17.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tunczyk - ryba ktora zyje dlugo i gromadzi w miesie najwiecej metali ciezkich, jogurt - kultury bakterii z chin, tansze, nie odpowiadajace naszej florze bakt., fasola z puchy zalatujaca blacha. powodzenia
 
niekucharz , 14.10.2015 11.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
... a fasolka po bretońsku? Przetarta?
 
LoLek, 13.08.2015 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak lubisz to czemu nie, nikt nie karze Ci tego nie robic. Jak chcesz to nazbieram Ci pierdow w sloiku bedziesz mial na zapas.
 
Trener fitneskulturystyki , 21.05.2015 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
By nie było wzdęć są dwie dobre metody. Pierwsza to po namoczeniu fasolę należy dokładnie obłuskać ze skórki i tak przygotowaną ugotować( obłuskaną skórkę się wyrzuca). Druga metoda to po ugotowaniu fasolę przetrzeć przez sitko a pozostałości łupinek wyrzucić. Tak przygotowana fasola nie powoduje dolegliwości trawiennych i śmiało można ją spożywać bez ryzyka dyskomfortu .
 
Cimersies, 04.05.2015 12.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fasolka czerwona, tuńczyk, łyżka jogurtu naturalnego,posiekany szczypiorek, szczypta soli i pieprzu wraz z dużą stołową łyżką oliwy z sezamu są nieodłącznym elementem mojej porannej diety :).
 
Calgon, 14.03.2015 18.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A jak mam twardą wodę to mam dodać calgonu żeby się zrobiła miękka?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

76840

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

61622

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

57673

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

52290

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz...

To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość...

Forum
data

Wrzesień 23, 2016

Czy znacie jakies fajne diety na nadciśneinie? ja znalazłam t taka: http://diagnosis.pl/jesienna-dieta-na-nadcisnienie Co byście dodali do tego jeszcze?

data

Wrzesień 21, 2016

Może być zdrowy, spokojnie;) Ja na przykład ostatnio kupiłam sobie gotowy obiad wegetariański z primavika.pl i powiem wam, że te bitki były zdecydowanie bardziej zdrowe niż to co zazwyczaj gotuje w domu - nie miały soi, glutenu, cukru i w ogóle żadnych konserwantów! Więc jeśli tak...

data

Wrzesień 17, 2016

a jakie są najlepsze? bo szczerze mówiąc mi polecono kwasy omega 3 od GSH Polska. Widze poprawę nawet w paznokciach i włosach, zastanawia mnie jak inne tablety działaja...ale te mi bardzo pasują!

data

Wrzesień 15, 2016

Najlepszym piciem jest nasienie mężczyzny, zawiera cały zestaw witamin i minerałów

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.