FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

14 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.

Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung.
Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.

Nie przegap

Fasola - wartość odżywcza i wady

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.

Ważne

Ważne

Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Fasola - kiełki i strąki

Kiełki fasoli wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Są zalecane w profilaktyce nowotworowej i w zespołach chronicznego lub wiosennego zmęczenia. Nie zawierają fazyny.
Posiadacze ogródków powinni uwzględnić fasolę w planach wiosennych zasiewów. Najcenniejsze są strąki. Po opróżnieniu z dojrzałych nasion warto je ususzyć i przez cały rok zaparzać jak ziółka. To jedno z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw dla cukrzyków, obniżające poziom cukru we krwi. Takie napary działają też moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego, dolegliwości gośćcowe, zmniejszają obrzęki. Stosowane zewnętrznie pomagają na wykwity skórne.

Jak gotować fasolę

Większość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ponieważ zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.Tym kłopotom można zaradzić, kilkakrotnie zmieniając przed gotowaniem wodę, w której była moczona.

Wypłucz fasolę. Wsyp ją do gorącej wody i gotuj pod przykryciem przez trzy minuty. Odstaw na dwie godziny. Odlej wodę, nalej świeżo przegotowanej o temperaturze pokojowej tyle, by ziarna były przykryte. Po następnych dwóch godzinach ponownie odlej wodę i nalej nowej (również przegotowanej i przestudzonej). Mocz w niej fasolę przez całą noc. Nazajutrz wypłucz dokładnie dwa, trzy razy, zalej kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotuj przez półtorej godziny bez przykrycia.

Moczenie zmiękcza fasolę i przyspiesza gotowanie, zmiana wody wiąże się jednak z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Jeżeli chcesz zachować wszystkie skarby, gotuj fasolę w tej samej wodzie, w której była moczona (najlepiej przez 12 godzin).

Gotuj ją bez przykrycia (by ulotniły się szkodliwe związki) i sól dopiero po ugotowaniu inaczej fasola nie zmięknie. Używaj wyłącznie miękkiej, przegotowanej wody. Pektyny w fasoli łączą się bowiem z wapniem, w który obfituje twarda woda, a powstały tzw. pektynian wapnia jeszcze bardziej utrudnia trawienie.

Można też stosować zioła. Cząber, kminek lub koper włoski dodaj podczas gotowania, natomiast do gotowej potrawy roztarty w palcach majeranek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 14)
LoLek, 13.08.2015 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak lubisz to czemu nie, nikt nie karze Ci tego nie robic. Jak chcesz to nazbieram Ci pierdow w sloiku bedziesz mial na zapas.
 
Trener fitneskulturystyki , 21.05.2015 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
By nie było wzdęć są dwie dobre metody. Pierwsza to po namoczeniu fasolę należy dokładnie obłuskać ze skórki i tak przygotowaną ugotować( obłuskaną skórkę się wyrzuca). Druga metoda to po ugotowaniu fasolę przetrzeć przez sitko a pozostałości łupinek wyrzucić. Tak przygotowana fasola nie powoduje dolegliwości trawiennych i śmiało można ją spożywać bez ryzyka dyskomfortu .
 
Cimersies, 04.05.2015 12.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fasolka czerwona, tuńczyk, łyżka jogurtu naturalnego,posiekany szczypiorek, szczypta soli i pieprzu wraz z dużą stołową łyżką oliwy z sezamu są nieodłącznym elementem mojej porannej diety :).
 
Calgon, 14.03.2015 18.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A jak mam twardą wodę to mam dodać calgonu żeby się zrobiła miękka?
 
vit, 02.02.2015 10.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
aby wyeliminować sensacje żołądkowo - jelitowe po zjedzeniu fasoli, grochu itp., należy użyć do jej przyrządzenia przypraw, np. majeranek, kurkuma - bardzo łagodzą niepożądane dolegliwości, wbrew pozorom również czosnek łagodzi taki sensacje.
 
January, 12.01.2015 18.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skórki fasoli, grochu, pomidorów itp. można zmielić po ugotowaniu blenderem lub w malakserze.
 
diablo, 18.10.2014 20.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dlatego dodaje się majeranek, aby nie mieć problemów z żołądkiem ;-) I ważna rzecz - w jednej wodzie moczymy fasolę, a w innej gotujemy :-)
 
Kamila, 05.11.2013 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
No niemowlakowi to pewnie bym nie dała fasoli ale 2 czy 3 latkowi, czemu nie? Moje dzieci jedzą od małego ciemne pieczywo, kasze, warzywa strączkowe i nie mają żadnych problemów z brzuchem. Bardzo lubią zupy z fasolą albo pasty do chleba z fasoli
 
goscio, 30.09.2013 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja tam lubie sobie czasem puscic baczka po fasolce, czemu nie.
 
terapeuta zywieniowy, 28.07.2013 11.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem weganinem i nie tylko jem straczkowe rosliny 3 razy w tygodniu, jak rowniez inne wysokoblonnikowe rosliny, ciemne pieczywo powyzej o.5 kg surowych warzyw i owocow dziennie i nie mam gazow ani wzdec, wiatrow, nie odbija mi sie etc. Wiadomym jest fakt, ze moje jelita sa wysoce przystosowane do tego sposobu odzywiania. Gazy mialbym jedynie wtedy, gdybym pil trawe morska albo trawe pszeniczna (konie tez pierdza). Ja dodaje mielonego kminu (osobiscie uzywam indyjskie odmiany). namaczanie fasoli i innych straczkowych przez okres od 8h do 24h najtwardze (soczewicy nie trzeba namaczac-odmiany czerwonej). wyplukac nastepnie namoczona fasole, gotowac i usuwac "biale belty, piane" powstala podczas gotowania. Majeranek pomaga, kmin, kumin, kminek. Oczywiscia kielbasa czy boczek czy wolowina i inne mieso beda powodowaly gazy. Nie martwcie sie o czosnek. Nie popijac w trakcie posilkow NIGDY (z reszta to prowadzi do niedozywienia ciala, gdyz nie mozemy strawic wstepnie pokarmow w ustach a potem juz w dalszym odcinku pokarmoych tego nie nadrobimy) Z tego co wiem WSZYSTKIE starczki maja pelnowartosciowe bialko (czlowiek potrzebuje 8 aminkwasow podstawowych, np. spirulina ma nawet ich 21- ale blisko 2/3 z nich sa nieprzydatne) JEdne zrodla mowia, ze nasiona maja caly komplet aminokwasow niezbednych dla czlowieka (i malpy) a drugie podaja, ze dla przykladu ziarno slonecznika nie posiada lizyny. Co ja robie kuchni jest jedzenie orzechow namoczonych zamiast chleba z owocami kwasnymi na sniadanie (albo ciemny zytnio-slonecznikowy chleb ze zmiazdzonym awokado albo smarowidlem orzechowym albo smazona brukselka, humusem, innymi pastami warzywnymi badz straczkowymi) obiad...ciemny makaron z np. soczewica albo brokulami, kolacja moze byc ryz a moga byc owoce...potrzebujemy 35 g bialka na dzien jako dorosli ludzie powyzej 21 lat...w niekturych przypadkach przy naprawde ciezkiej pracy do 50g... kulturysci i silacze robia cos nienaturalnego dla ciala i wtedy jedza jeszcze wiecej. miesnie rosna, ale slabnie serce, powstaje miazdzyca, osteoporoza, slabna nerki i watroba (cialo sie odwapnia, zakwasza tym samym i cialo probuje ratowac najwazniejsze narzady kosztem oslabienia kosci i zebow i wbudowywaniem kompleksow cholesterolu w tetnice, zyly by zalepic pozbawione kolagenu tkanki- to tak jakby latac popekane szyby okna tasma przezroczysta albo w wypadniete cegly ze sciany wbudowywac gips zamiast wstawic cegle i zacementowac ja spowrotem...Z czasem nastepuje udar, albo zawal...)Rozwiazanie 35-40g bialka na dzien, 80 dag owocow i warzyw (surowych dziennie- wit. C wiaze sie z wapnem i naprawia zyly-tworzy sie kolagen)
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają...

więcej

26839

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Rodzina aloe liczy sobie ok. 150 gatunków z czego 23 mają właściwości lecznicze, stosowane w farmacji. Nie wiem, na jaką dolegliwość ma ci pomóc aloes, a jego działanie jest szerokie. Jest to...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.