FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

7 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.

Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung.
Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.

Nie przegap

Fasola - wartość odżywcza i wady

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.

Ważne

Ważne

Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Fasola - kiełki i strąki

Kiełki fasoli wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Są zalecane w profilaktyce nowotworowej i w zespołach chronicznego lub wiosennego zmęczenia. Nie zawierają fazyny.
Posiadacze ogródków powinni uwzględnić fasolę w planach wiosennych zasiewów. Najcenniejsze są strąki. Po opróżnieniu z dojrzałych nasion warto je ususzyć i przez cały rok zaparzać jak ziółka. To jedno z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw dla cukrzyków, obniżające poziom cukru we krwi. Takie napary działają też moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego, dolegliwości gośćcowe, zmniejszają obrzęki. Stosowane zewnętrznie pomagają na wykwity skórne.

Jak gotować fasolę

Większość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ponieważ zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.Tym kłopotom można zaradzić, kilkakrotnie zmieniając przed gotowaniem wodę, w której była moczona.

Wypłucz fasolę. Wsyp ją do gorącej wody i gotuj pod przykryciem przez trzy minuty. Odstaw na dwie godziny. Odlej wodę, nalej świeżo przegotowanej o temperaturze pokojowej tyle, by ziarna były przykryte. Po następnych dwóch godzinach ponownie odlej wodę i nalej nowej (również przegotowanej i przestudzonej). Mocz w niej fasolę przez całą noc. Nazajutrz wypłucz dokładnie dwa, trzy razy, zalej kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotuj przez półtorej godziny bez przykrycia.

Moczenie zmiękcza fasolę i przyspiesza gotowanie, zmiana wody wiąże się jednak z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Jeżeli chcesz zachować wszystkie skarby, gotuj fasolę w tej samej wodzie, w której była moczona (najlepiej przez 12 godzin).

Gotuj ją bez przykrycia (by ulotniły się szkodliwe związki) i sól dopiero po ugotowaniu inaczej fasola nie zmięknie. Używaj wyłącznie miękkiej, przegotowanej wody. Pektyny w fasoli łączą się bowiem z wapniem, w który obfituje twarda woda, a powstały tzw. pektynian wapnia jeszcze bardziej utrudnia trawienie.

Można też stosować zioła. Cząber, kminek lub koper włoski dodaj podczas gotowania, natomiast do gotowej potrawy roztarty w palcach majeranek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 7 z 7)
Kamila, 05.11.2013 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
No niemowlakowi to pewnie bym nie dała fasoli ale 2 czy 3 latkowi, czemu nie? Moje dzieci jedzą od małego ciemne pieczywo, kasze, warzywa strączkowe i nie mają żadnych problemów z brzuchem. Bardzo lubią zupy z fasolą albo pasty do chleba z fasoli
 
goscio, 30.09.2013 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja tam lubie sobie czasem puscic baczka po fasolce, czemu nie.
 
terapeuta zywieniowy, 28.07.2013 11.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem weganinem i nie tylko jem straczkowe rosliny 3 razy w tygodniu, jak rowniez inne wysokoblonnikowe rosliny, ciemne pieczywo powyzej o.5 kg surowych warzyw i owocow dziennie i nie mam gazow ani wzdec, wiatrow, nie odbija mi sie etc. Wiadomym jest fakt, ze moje jelita sa wysoce przystosowane do tego sposobu odzywiania. Gazy mialbym jedynie wtedy, gdybym pil trawe morska albo trawe pszeniczna (konie tez pierdza). Ja dodaje mielonego kminu (osobiscie uzywam indyjskie odmiany). namaczanie fasoli i innych straczkowych przez okres od 8h do 24h najtwardze (soczewicy nie trzeba namaczac-odmiany czerwonej). wyplukac nastepnie namoczona fasole, gotowac i usuwac "biale belty, piane" powstala podczas gotowania. Majeranek pomaga, kmin, kumin, kminek. Oczywiscia kielbasa czy boczek czy wolowina i inne mieso beda powodowaly gazy. Nie martwcie sie o czosnek. Nie popijac w trakcie posilkow NIGDY (z reszta to prowadzi do niedozywienia ciala, gdyz nie mozemy strawic wstepnie pokarmow w ustach a potem juz w dalszym odcinku pokarmoych tego nie nadrobimy) Z tego co wiem WSZYSTKIE starczki maja pelnowartosciowe bialko (czlowiek potrzebuje 8 aminkwasow podstawowych, np. spirulina ma nawet ich 21- ale blisko 2/3 z nich sa nieprzydatne) JEdne zrodla mowia, ze nasiona maja caly komplet aminokwasow niezbednych dla czlowieka (i malpy) a drugie podaja, ze dla przykladu ziarno slonecznika nie posiada lizyny. Co ja robie kuchni jest jedzenie orzechow namoczonych zamiast chleba z owocami kwasnymi na sniadanie (albo ciemny zytnio-slonecznikowy chleb ze zmiazdzonym awokado albo smarowidlem orzechowym albo smazona brukselka, humusem, innymi pastami warzywnymi badz straczkowymi) obiad...ciemny makaron z np. soczewica albo brokulami, kolacja moze byc ryz a moga byc owoce...potrzebujemy 35 g bialka na dzien jako dorosli ludzie powyzej 21 lat...w niekturych przypadkach przy naprawde ciezkiej pracy do 50g... kulturysci i silacze robia cos nienaturalnego dla ciala i wtedy jedza jeszcze wiecej. miesnie rosna, ale slabnie serce, powstaje miazdzyca, osteoporoza, slabna nerki i watroba (cialo sie odwapnia, zakwasza tym samym i cialo probuje ratowac najwazniejsze narzady kosztem oslabienia kosci i zebow i wbudowywaniem kompleksow cholesterolu w tetnice, zyly by zalepic pozbawione kolagenu tkanki- to tak jakby latac popekane szyby okna tasma przezroczysta albo w wypadniete cegly ze sciany wbudowywac gips zamiast wstawic cegle i zacementowac ja spowrotem...Z czasem nastepuje udar, albo zawal...)Rozwiazanie 35-40g bialka na dzien, 80 dag owocow i warzyw (surowych dziennie- wit. C wiaze sie z wapnem i naprawia zyly-tworzy sie kolagen)
 
fasola, 11.05.2013 17.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co oni marudzą o tych gazach po fasoli? To się przytrafia chyba jakimś grubasom, co nawet po szklance wody pierdzą. Niech żyje fasola i groch!
 
pajo, 16.01.2013 04.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Te gazy to jakaś pierdoła, tylko trzeba przypraw sporo dodać, tymianku itd. żeby się ładnie przetrawiło a nie z samą słoniną. Gorsze rzeczy z żołądkiem potrafią się dziać po dmuchanych bułkach z marketów.
 
joseph, 15.03.2012 14.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobrze mowisz dac ci wodki zebys lepiej mowil
 
paipro, 19.05.2008 20.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skąd pomysł, że chorzy z miażdżycą naczyń krwionośnych powinni unikać fasoli? Fazyna jest dość silną toksalbuminą znajdującą się w SUROWYCH nasionach fasoli. Dlatego nikt, nawet zupełnie zdrowe osoby nie powinien jeść ich na surowo. Jeśli jednak fasola zostanie namoczona (woda odlana), a potem normalnie ugotowana, to fazyna rozłozy się całkowicie, ponieważ toksalbuminy są białkami niedializującymi, wrażliwymi na wysoką temperaturę. Wystarczy poddać ziarna fasoli obróbce termicznej, a wystarczy kwadrans, żeby zupełnie zniszczyć fazynę.
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

24959

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

13275

Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

Owoce, choć są słodkie, mają mało kalorii. Pierwsze są truskawki, później czereśnie, wiśnie,...

więcej

10521

Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

17094

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 17, 2014

Gratuluje dziewczyny , ale ja nie mam tak dużego samozaparcia , dlatego stosuje inny sposób aby moja waga stała na jednym poziomie , czyli 52 kg przy zwroscie 162 cm . Jem praktycznie wszystko ( z wykluczeniem tłustego np. boczek , ale tylko dlatego że nie lubię go,) gotowane na parze ....

data

Wrzesień 17, 2014

A ja na poprawę energii pije slim coffee classoc. Od rana daje porządny zastrzyk energii na cały dzień.

data

Wrzesień 17, 2014

Polecam osobiście wszystkim szybką i skuteczną dietę http://www.expressdiet.pl

data

Wrzesień 17, 2014

A ja trochę z innej strony, otóż ja nie stosuje żadnej diety , nie łykam żadnych proszków , nie katuje się nadmiernym wysiłkiem gdy nie mam na to ochoty . Ja po prostu do odchudzania stosuje parowar , garnki do smażenia i dyszenia beztłuszczowego. Łącznie z męzem mamy więcej energii i...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.