JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

30 komentarze

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.

Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze. Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie właściwości mają tylko pektyny surowe.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.

Jabłka - właściwości zdrowotne

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.

Jabłka dla urody i na odchudzanie

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jednak wbrew obiegowej opinii nie wolno jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 25.09.2010 18:15
przyslowie jest takie: jedno jablko z wieczora i nie potrzeba doktora, przyslowie jest uniwersalne
Nie zarejestrowany, 19.04.2010 13:06
Jabłuszka są przepyszne takie pachnące słodziutkie czerwone... mniam:D No i ta dieta jabłkowa jest supcioo ;D;D
 

Jabłka - odmiany i zastosowanie

Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i zastosowaniem w kuchni. Twarde, soczyste, słodkie - nazywane deserowymi (lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz) jada się głównie na surowo. Rozgotowują się powoli, dlatego można dodawać je do takich potraw, w których powinny pozostać w postaci twardych kawałków, np. do gotowanej kapusty. 
Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka kwaśne (antonówka, reneta), gdyż szybko się rozgotowują. Można też dodawać je do potraw, które wymagają zakwaszenia. Zastąpią ocet np. w barszczu czy kapuśniaku, podniosą smak jarzyny z buraków. Największe zastosowanie mają jabłka o pośrednich właściwościach, tzw. stołowe (beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland, jonathan). Jadamy je na surowo, dodajemy do potraw i przetwarzamy. 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
Basia, 15.05.2015 16.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Macie rację, że jabłka mają dobre działanie. Osobiście nie odmawiam sobie tych owoców. Jak już nie mam pod ręką dobrego jabłka to sięgam po sok Gomaru - bardzo dobry z świeżych jabłek.
 
mika, 01.04.2015 00.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie mogę uwierzyć,co się takiego zdarzyło w moim organiżmie,od jakiegoś czasu jem jabłka 3 - 4 . dużue sztuk dziennie.,gdzie od 20 lat nie jadłam jabłek surowych zawsze mi szkodziły, problemy z grubym jelitem.Jadłam gotowane,pieczone wówczas było OK.Teraz nastąpiła diametralna zmiana,jem i czuję się dobrze,lekka bez dolegliwości,nawet zaczęłam chudnąć.Wcześniej odrzuciło mnie też od słodyczy,byłam okropnym łasuchem.Obecnie nie mam takich potrzeb .Cholesterol od czasu jabłkowych uczt obniżył się o 40 jednostek,szok.Poprawiła się też praca serca,wcześniej częste kołatanie,arytmia i jakby stawy też przestają boleć.Sama nie mogę uwierzyć w te zmiany apetytu i zdrowia.Pozdrawiam
 
mon, 13.03.2015 19.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W angielskim: One apple a day keeps the doctor away, czyli jedno jabłko z wieczora oddala doktora :) przysłowia mądrością narodów!
 
Annaa, 23.01.2014 16.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy." Nieprawda. Jem więcej owoców, około 300-400g dziennie i chudnę...
 
oliwia, 25.06.2013 17.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jo każdy to wie że jabłka pokrywają codzień zapotrzebowanie witamin i fart po prostu zero wizyt do lekarza
 
Ireneusz50, 28.05.2012 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobrego nie ma co zachwalać, tylko kiep nie wie jak dobre są jabłka
 
on, 17.04.2012 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłka jem zawsze wtedy, gdy mam ogólnie złe samopoczucie. Wystarczy nawet jedno i wkrótce tryskam energią oraz dobrym samopoczuciem-nie wiem od jakiego składnika to zależy, ale zawsze działa na mnie tak samo;)
 
Madzia, 31.03.2012 11.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mi jabłka pomagają gdy organizm jest zatruty, nie odczuwam wtedy łaknienia, mdli mnie i mam biegunki, zjem 1-2 jabłka i po jakimś czasie odczuwam ulgę, robię się głodna. To chyba najlepsza rekomendacja tych owoców!!!
 
mbur, 12.11.2011 23.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłka są stałym elementem mojej diety, szczególnie w okresie letnim i jesiennym. Do tej pory nigdy nie myślałam o ich pozytywnym wpływie na organizm. Jednak ostatnio trafiłam na artykuł na zdrowo-zakreceni.pl z którego dowiedziałam się, że jabłka pomagają oczyścić ciało ze szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ale leczniczy wpływ na bóle stawów to zdecydowany zwycięzca wśród argumentów za tymi owocami... jedzmy jabłka!
 
kolenka, 26.09.2011 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Są pyszne ja lubię odmianę lobo soczyste, winn0 słodkie. Rewelacja
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

28144

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Czasami dobrym i prostym rozwiązaniem jest mieszanie pyłku kwiatowego z jedzeniem. Możesz dodać kilka kropel do jogurtu naturalnego z owocami, zupy kremu, koktajlu, owsianki. Spowoduje to zmieszanie...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 01, 2015

No powiem Ci, że po latach doświadczeń lepiej się skonsultować ze specjalistą. Ja pakuje ostro ale jak Ty masz problemy, to pogadaj z trenerem. Ja mam Zaj... w Marcelinka Fitness Club Poznań . Zapodaj temat, niech Cię ogarną. :)

data

Lipiec 01, 2015

Ćwiczenia jasne to gwarancja i łądnej sylwetki i lepszego samopoczucia, bo co ci po chudym ciele skoro wygląda jak flak ;/ MOja dewiza to ćwiczyć i jeść odpowiednio ale uważam że nie ma diety uniwersalnej trzeba poznać swój organizm mi dodatkowo pomógł Novoslim bo miałąm probemy z...

data

Lipiec 01, 2015

Wczoraj nastąpiło ważenie po pierwszym miesiącu stosowania i póki co 3 kg mniej ale już zauważyłam zmaine w łaknieniu w ogole nie mam ochoty na jakieś śmieci lepiej trawie pokarmy a z tym zawsze miałam problemy no oby tak dalej ale jak na reazie jestem bardzo zadowolona :)

data

Lipiec 01, 2015

eJak stosować ocet jabłkowy może ktoś powie ????? no właśnie pije się szklankami czy łyżeczkami? trzeba rozcieńczać itp.? mógłby ktoś pomóc.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.