JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

28 komentarze

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.

Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze. Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie właściwości mają tylko pektyny surowe.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.

Jabłka - właściwości zdrowotne

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.

Jabłka dla urody i na odchudzanie

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jednak wbrew obiegowej opinii nie wolno jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 25.09.2010 18:15
przyslowie jest takie: jedno jablko z wieczora i nie potrzeba doktora, przyslowie jest uniwersalne
Nie zarejestrowany, 19.04.2010 13:06
Jabłuszka są przepyszne takie pachnące słodziutkie czerwone... mniam:D No i ta dieta jabłkowa jest supcioo ;D;D
 

Jabłka - odmiany i zastosowanie

Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i zastosowaniem w kuchni. Twarde, soczyste, słodkie - nazywane deserowymi (lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz) jada się głównie na surowo. Rozgotowują się powoli, dlatego można dodawać je do takich potraw, w których powinny pozostać w postaci twardych kawałków, np. do gotowanej kapusty. 
Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka kwaśne (antonówka, reneta), gdyż szybko się rozgotowują. Można też dodawać je do potraw, które wymagają zakwaszenia. Zastąpią ocet np. w barszczu czy kapuśniaku, podniosą smak jarzyny z buraków. Największe zastosowanie mają jabłka o pośrednich właściwościach, tzw. stołowe (beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland, jonathan). Jadamy je na surowo, dodajemy do potraw i przetwarzamy. 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 28)
MagdaJ, 18.08.2014 22.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://blog.ruszamysie.pl/ranking-w-tych-produktach-najwiecej-jablek
 
Annaa, 23.01.2014 16.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy." Nieprawda. Jem więcej owoców, około 300-400g dziennie i chudnę...
 
oliwia, 25.06.2013 17.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jo każdy to wie że jabłka pokrywają codzień zapotrzebowanie witamin i fart po prostu zero wizyt do lekarza
 
Ireneusz50, 28.05.2012 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobrego nie ma co zachwalać, tylko kiep nie wie jak dobre są jabłka
 
on, 17.04.2012 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłka jem zawsze wtedy, gdy mam ogólnie złe samopoczucie. Wystarczy nawet jedno i wkrótce tryskam energią oraz dobrym samopoczuciem-nie wiem od jakiego składnika to zależy, ale zawsze działa na mnie tak samo;)
 
Madzia, 31.03.2012 11.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mi jabłka pomagają gdy organizm jest zatruty, nie odczuwam wtedy łaknienia, mdli mnie i mam biegunki, zjem 1-2 jabłka i po jakimś czasie odczuwam ulgę, robię się głodna. To chyba najlepsza rekomendacja tych owoców!!!
 
mbur, 12.11.2011 23.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłka są stałym elementem mojej diety, szczególnie w okresie letnim i jesiennym. Do tej pory nigdy nie myślałam o ich pozytywnym wpływie na organizm. Jednak ostatnio trafiłam na artykuł na zdrowo-zakreceni.pl z którego dowiedziałam się, że jabłka pomagają oczyścić ciało ze szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ale leczniczy wpływ na bóle stawów to zdecydowany zwycięzca wśród argumentów za tymi owocami... jedzmy jabłka!
 
kolenka, 26.09.2011 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Są pyszne ja lubię odmianę lobo soczyste, winn0 słodkie. Rewelacja
 
anna, 25.09.2010 18.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
przyslowie jest takie: jedno jablko z wieczora i nie potrzeba doktora, przyslowie jest uniwersalne
 
Honeyy, 19.04.2010 13.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłuszka są przepyszne takie pachnące słodziutkie czerwone... mniam:D No i ta dieta jabłkowa jest supcioo ;D;D
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
Najpopularniejsze artykuły
Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

12749

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

12930

KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić....

więcej

10922

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

9303

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Witaj Elżbieto Zalecenia dietetyczne dla Twojej dolegliwości ustala lekarz gastrolog, szczególnie, że wspierają one działanie leków na tę dolegliwość. Oto ogólne założenia diety Ograniczenie...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 02, 2014

Zdaję sobie sprawę z tego że nie ma cudownych tabletek na odchudzanie ale istnieją dobre suplementy które pozwalają na bardziej efektywne odchudzanie.Owszem dieta i ruch to podstawa ale suplement taki jak Foreverslim pomaga bardzo podczas odchudzania.Dzięki niemu przemian materii jest...

data

Sierpień 31, 2014

no muszę przyznać że Aqua Slim działa, warto było w niego zainwestować:)

data

Sierpień 31, 2014

Taka szybka utrata wagi nie jest oznaką zdrowia (przy założeniu, że dieta była rozsądna). Lepiej przebadać się w kierunku wykluczenia choroby nowotworowej, która zazwyczaj powoduje nagłą i niekontrolowaną utratę wagi. Życzę negatywnych wyników badań.

data

Wrzesień 01, 2014

A orientujecie się może czy mogę pić ten slim coffee jak mam cukrzycę? Nie zaszkodzi mi to? Dla cukrzyków jest slim coffee diabetyk . Mój mąż ma cukrzycę i pije właśnie tą kawę. Nie zapominaj jednak o ćwiczeniach i odpowiedniej diecie dla tej choroby.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.