JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

32 komentarze

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.

Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze. Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie właściwości mają tylko pektyny surowe.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.

Jabłka - właściwości zdrowotne

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.

Jabłka dla urody i na odchudzanie

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jednak wbrew obiegowej opinii nie wolno jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 25.09.2010 18:15
przyslowie jest takie: jedno jablko z wieczora i nie potrzeba doktora, przyslowie jest uniwersalne
Nie zarejestrowany, 19.04.2010 13:06
Jabłuszka są przepyszne takie pachnące słodziutkie czerwone... mniam:D No i ta dieta jabłkowa jest supcioo ;D;D
 

Jabłka - odmiany i zastosowanie

Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i zastosowaniem w kuchni. Twarde, soczyste, słodkie - nazywane deserowymi (lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz) jada się głównie na surowo. Rozgotowują się powoli, dlatego można dodawać je do takich potraw, w których powinny pozostać w postaci twardych kawałków, np. do gotowanej kapusty. 
Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka kwaśne (antonówka, reneta), gdyż szybko się rozgotowują. Można też dodawać je do potraw, które wymagają zakwaszenia. Zastąpią ocet np. w barszczu czy kapuśniaku, podniosą smak jarzyny z buraków. Największe zastosowanie mają jabłka o pośrednich właściwościach, tzw. stołowe (beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland, jonathan). Jadamy je na surowo, dodajemy do potraw i przetwarzamy. 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Wartości odżywcze przetworów z JABŁEK

Wartości odżywcze przetworów z JABŁEK

JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze

JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze

JABŁKA: owoce dla zdrowia i urody. Dlaczego warto jeść jabłka?

JABŁKA: owoce dla zdrowia i urody. Dlaczego warto jeść jabłka?

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 32)
Wojtek, 23.03.2016 05.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłka nie tylko zapobiegają zaparciom, ale również pomagają sobie poradzić z już istniejącym zaparciem. Przypadkowo to odkryłem. Miałem konkretne zaparcie, aż nie chciało mi się jeść, ale byłem głodny. Zjadłem więc kilka jabłek, jedno za drugim. Po może dwóch godzinach, podczas posiedzenia na toalecie, wszystko ze mnie "zeszło". Działa za każdym razem, ale trzeba tych jabłek zjeść około pięciu.
 
luci, 22.10.2015 13.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a w którym miejscu jest słowo ,,z wieczora"?
 
dawid81, 11.07.2015 17.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ze wszystkich owoców na świecie jabłka są numerem jeden a zwłaszcza te z polskich sadów jak np.papierówka.Polska jest światowym numerem dwa w dziedzinie chodowli i światowego eksportu jabłek ale my nie doceniamy naszych bogactw wolimy "banany".
 
mika, 01.04.2015 00.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie mogę uwierzyć,co się takiego zdarzyło w moim organiżmie,od jakiegoś czasu jem jabłka 3 - 4 . dużue sztuk dziennie.,gdzie od 20 lat nie jadłam jabłek surowych zawsze mi szkodziły, problemy z grubym jelitem.Jadłam gotowane,pieczone wówczas było OK.Teraz nastąpiła diametralna zmiana,jem i czuję się dobrze,lekka bez dolegliwości,nawet zaczęłam chudnąć.Wcześniej odrzuciło mnie też od słodyczy,byłam okropnym łasuchem.Obecnie nie mam takich potrzeb .Cholesterol od czasu jabłkowych uczt obniżył się o 40 jednostek,szok.Poprawiła się też praca serca,wcześniej częste kołatanie,arytmia i jakby stawy też przestają boleć.Sama nie mogę uwierzyć w te zmiany apetytu i zdrowia.Pozdrawiam
 
mon, 13.03.2015 19.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W angielskim: One apple a day keeps the doctor away, czyli jedno jabłko z wieczora oddala doktora :) przysłowia mądrością narodów!
 
Annaa, 23.01.2014 16.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy." Nieprawda. Jem więcej owoców, około 300-400g dziennie i chudnę...
 
oliwia, 25.06.2013 17.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jo każdy to wie że jabłka pokrywają codzień zapotrzebowanie witamin i fart po prostu zero wizyt do lekarza
 
Ireneusz50, 28.05.2012 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobrego nie ma co zachwalać, tylko kiep nie wie jak dobre są jabłka
 
on, 17.04.2012 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jabłka jem zawsze wtedy, gdy mam ogólnie złe samopoczucie. Wystarczy nawet jedno i wkrótce tryskam energią oraz dobrym samopoczuciem-nie wiem od jakiego składnika to zależy, ale zawsze działa na mnie tak samo;)
 
Madzia, 31.03.2012 11.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mi jabłka pomagają gdy organizm jest zatruty, nie odczuwam wtedy łaknienia, mdli mnie i mam biegunki, zjem 1-2 jabłka i po jakimś czasie odczuwam ulgę, robię się głodna. To chyba najlepsza rekomendacja tych owoców!!!
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

55903

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

45599

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

42532

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

38853

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Lekarz decyduje o dawce leku i czasie jego brania i to jest poza dyskusją. Jeśli chodzi o dietę kontrolującą dnę, zawsze warto ją zastosować. Polega ona na ograniczeniu w diecie mięsa, ryb i warzyw...

Twoja dieta powinna się składać z 4-5 posiłków w ciągu dnia jedzonych w odstępach 3-4-godzinnych. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci zjedzenia jakiejś słodkiej przekąski. Powinnaś wyeliminować ze...

Forum
data

Lipiec 25, 2016

Zamiast tabletek najlepiej jest korzystać z soków, przecierów czy sorbetów które się pozyskuje w sposób naturalny. Dla Mnie witaminy w kapsułkach to może być co najwyżej tran. Takie 'zbiory witamin', najczęściej są dostarczane w nadmiarze i wiele z nas pozbywa się ich wraz z moczem. Sok...

data

Lipiec 25, 2016

Picie wody to faktycznie bardzo fajna sprawa. Ale ja jestem za żywieniem na bazie soków, naturalnych, najlepiej pozyskiwanych samodzielnie. Z tego co wiem, tylko niewielki procent soków dostępnych w tradycyjnych sklepach jest faktycznie w 100% naturalny. Najgorsze, że owe soki mają...

data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.