CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

2020-10-06 11:26 Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Spis treści

  1. Czym różni się cydr od wina jabłkowego?
  2. Przepis na domowy cydr
  3. Przepis na cydr musujący
  4. Właściwości zdrowotne cydru

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Właściwości zdrowotne jabłek

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
NLS
|

Wyprodukowałeś ocet jabłkowy. To doskonały produkt przydatny w gospodarstwie domowym.
Ten śluzowaty twór to "matka octowa" = bakterie kwasu octowego.
Pewnie podczas produkcji do fermentującego soku miało dostęp powietrze!!! Stąd ocet.
Wino lub cydr produkuje się bez dostępu powietrza a ujście gazu CO2 = dwutlenku węgla następuje przez zalaną wodą rurkę fermentacyjną.

Zibi
|

Dla mnie "sztuczny" CO2 to dodany z zewnętrznego źródła, to technologia raczej przemysłowa. Naturalny to uzyskany w wyniku fermentacji. I Ty też to wiesz, ale lubisz się czepiać. Jeśli pomaga na kompleksy, to kontynuuj.

michał
|

gratuluję umiejętności kopiuj wklej bez czytania ze zrozumieniem naturalne Co2 i sztuczny dwutlenek węgla to to samo
Pozdrawiam "specjalistów"

s94
|

a sam bez niczego z butelki mozna pic?

jtw
|

Jest tutaj tyle sprzecznych ze sobą rad, że widać iż tak naprawdę spece od cydru nie mają pojęcia o tych sprawach. Mogą być niewielkie rozbieżności w przebiegu produkcji spowodowane składem "zacieru", czasem i temperaturą procesu, rodzajem i ilością drożdży, ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę i podawać szczegółowe informacje. Raczej należałoby zgłosić to forum do prokuratora, ponieważ niektóre porady powodują ryzyko nieszczęść (okaleczeń - wynika to z doświadczeń niektórych forumowiczów). Liczyłem na pomoc w rozpoczęciu pędzenia cydru, a tu duże rozczarowanie.

Piotrek
|

Witam. Może ktoś się z takim problemem spotkał. Nastawilem cydr pierwszy raz i po burzliwej fermentacji zrobił się prawie klarowny ale gęstość jest lekka (ciagnaca , delikatnie glutowata) czy tak powinno być? Sok wyciskalem sam, drożdże tokay.

joki
|

ile drożdży na 10 l soku proszę o podpowiedz

Krzysztof
|

Cydr powstaje z samego soku :)

Jerzy
|

1łyżeczka = 4 gram cukru słodzika, itp x 40 butelek =160 gram cukru czyli w czym problem

Alo122
|

ja po prostu kupiłem cały zestaw o taki http://esencjesmaku.pl/pl/p...
i wyszedł całkiem smaczny i kolorek miał niezły