CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

2015-03-12 7:53 Anna Jakimiuk

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Czy cydr ma jeszcze inne właściwości odżywcze? Jak zrobić domowy cydr? Wypróbuj przepisy na cydr zwykły i cydr musujący.

Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Niektórzy mylą cydr z piwem jabłkowym, winem jabłkowym, albo piwem z sokiem jabłkowym. Nie można definiować cydru mówiąc, że to pół piwo, pół wino. Cydr, to cydr.

Cydr może być niegazowany, musujący - z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla. Najbardziej popularny jest na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i w Skandynawii. Ale od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa uznanie Polaków.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal.

Właściwości zdrowotne jabłek

Przepis na domowy cydr

Składniki:

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Wykonanie

Sama produkcja cydru nie jest problematyczna. Najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy cydr otrzymamy wybierając 40% jabłek kwaśnych i 60% jabłek słodkich. Jabłka kroimy (nie obieramy ich ze skórki) i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino, dodajemy namnożone drożdże i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po około dwóch tygodniach, kiedy trunek przestanie już pracować, zlewamy go znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni. Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek. Nie musi dłużej leżakować. Trunek jest gotowy do wypicia!

Przepis na cydr musujący

Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza. Następnie przelewamy go do butelek. Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa. Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza). Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki. Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu przyjemnie musujący cydr jest gotowy!

Pamiętaj! Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
NLS
|

Wyprodukowałeś ocet jabłkowy. To doskonały produkt przydatny w gospodarstwie domowym.
Ten śluzowaty twór to "matka octowa" = bakterie kwasu octowego.
Pewnie podczas produkcji do fermentującego soku miało dostęp powietrze!!! Stąd ocet.
Wino lub cydr produkuje się bez dostępu powietrza a ujście gazu CO2 = dwutlenku węgla następuje przez zalaną wodą rurkę fermentacyjną.

Zibi
|

Dla mnie "sztuczny" CO2 to dodany z zewnętrznego źródła, to technologia raczej przemysłowa. Naturalny to uzyskany w wyniku fermentacji. I Ty też to wiesz, ale lubisz się czepiać. Jeśli pomaga na kompleksy, to kontynuuj.

michał
|

gratuluję umiejętności kopiuj wklej bez czytania ze zrozumieniem naturalne Co2 i sztuczny dwutlenek węgla to to samo
Pozdrawiam "specjalistów"

s94
|

a sam bez niczego z butelki mozna pic?

jtw
|

Jest tutaj tyle sprzecznych ze sobą rad, że widać iż tak naprawdę spece od cydru nie mają pojęcia o tych sprawach. Mogą być niewielkie rozbieżności w przebiegu produkcji spowodowane składem "zacieru", czasem i temperaturą procesu, rodzajem i ilością drożdży, ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę i podawać szczegółowe informacje. Raczej należałoby zgłosić to forum do prokuratora, ponieważ niektóre porady powodują ryzyko nieszczęść (okaleczeń - wynika to z doświadczeń niektórych forumowiczów). Liczyłem na pomoc w rozpoczęciu pędzenia cydru, a tu duże rozczarowanie.

Piotrek
|

Witam. Może ktoś się z takim problemem spotkał. Nastawilem cydr pierwszy raz i po burzliwej fermentacji zrobił się prawie klarowny ale gęstość jest lekka (ciagnaca , delikatnie glutowata) czy tak powinno być? Sok wyciskalem sam, drożdże tokay.

joki
|

ile drożdży na 10 l soku proszę o podpowiedz

Krzysztof
|

Cydr powstaje z samego soku :)

Jerzy
|

1łyżeczka = 4 gram cukru słodzika, itp x 40 butelek =160 gram cukru czyli w czym problem

Alo122
|

ja po prostu kupiłem cały zestaw o taki http://esencjesmaku.pl/pl/p...
i wyszedł całkiem smaczny i kolorek miał niezły