Wartości odżywcze przetworów z jabłek

Jakie przetwory z jabłek najlepiej przygotować na zimę? Co jest zdrowsze - dżem z jabłek, marmolada, sok czy może suszone jabłka? Najlepsze są te metody utrwalania owoców, które pozwalają zachować w jabłkach jak najwięcej witaminy C, bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia środków konserwujących. Sprawdź, co można zrobić z jabłek.

Przetwory z jabłek najlepiej robić, gdy zacznie się sezon jabłkowy. Wtedy mamy gwarancję, że robimy przetwory na zimę ze świeżych owoców. Choć wszyscy doceniamy walory smakowe soku jabłkowego czy musu z tych owoców, niewiele z nas orientuje się, ile w nich wartości odżywczej. Zależy ona przede wszystkim od sposobu, w jaki przetwory z jabłek zostały przygotowane.

Spis treści

  1. Przetwory z jabłek. Co można zrobić z jabłek?
  2. Wartości odżywcze przetworów z jabłek
  3. Jabłka - właściwości zdrowotne

Przetwory z jabłek. Co można zrobić z jabłek?

Jabłka można jeść na wiele sposobów. Z tych zdrowych owoców przygotowuje się przetwory takie jak:

  • Mus z jabłek - nadaje się do ciast, naleśników, kaszek i ryżu. Można go również podawać małym dzieciom w formie zdrowego deseru. Mus można kupić gotowy w sklepie, jednak znacznie zdrowszy będzie zrobiony samodzielnie. Wystarczy obrać i pokroić jabłka, a następnie umieścić je do dużego garnka z dodatkiem wody. Jabłka należy gotować ok. 30 min., co jakiś czas mieszając. Gdy owoce staną się miękkie, należy dodać cynamon i cukier do smaku.
  • Dżem z jabłek - jest podobny do musu. Można go dodatkowo zagęścić kupnym preparatem żelującym, by przybrał nieco gęstszą konsystencję.
  • Kompot jabłkowy - kompot z jabłek dla wielu osób to smak dzieciństwa. Do zrobienia kompotu z jabłek używa się najczęściej papierówek, choć nadają się także pozostałe odmiany. Samodzielnie zrobiony i zapasteryzowany kompot z jabłek to świetna opcja na zimowe przetwory.
  • Sok z jabłek - nie ma nic lepszego od świeżo wyciśniętego soku z surowych jabłek. Owoce wystarczy obrać i pokroić na małe kawałki, a następnie wycisnąć przy pomocy sokowirówki. Pyszna jabłkowa bomba witaminowa gotowa!
  • Chipsy z jabłek - to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Jabłka wystarczy pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem i zapiec w piekarniku.
  • Pieczone jabłka z orzechami i miodem - to pyszne i proste danie idealne na jesienne chłodne wieczory i nie tylko. Jabłka należy wydrążyć, a następnie włożyć do środka zblendowane orzechy z dodatkiem miodu. Owoce wyłożyć na blasze i zapiec w piekarniku.
  • Szarlotka - pyszne ciasto z dodatkiem jabłek w towarzystwie lodów waniliowych? Brzmi jak deser idealny. Jako nadzienie można wykorzystać zrobiony wcześniej mus jabłkowy lub dodać lekko podduszone jabłka w plasterkach.
  • Wino jabłkowe - wino nie musi powstawać tylko z winogron. Jesienią jabłka będą świetnym surowcem. Produkcja domowego wina z jabłek jest czasochłonna, ale dzięki temu zyskamy trunek bez sztucznych dodatków i siarczynów.
  • Cydr - to napój alkoholowy, który robi się z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Może być niegazowany lub musujący. Przepisy na cydr znajdziesz tutaj:

Wartości odżywcze przetworów z jabłek

Sporo witaminy C zachowują przeciery i soki pasteryzowane. Bo obróbka termiczna trwa stosunkowo krótko, na dodatek przetwarzane jabłka gotują się we własnym soku i pod przykryciem. Przygotowanych w ten sposób przetworów nie powinno się przed jedzeniem ponownie gotować, aby nie zwiększyć strat witaminy C.

Pasteryzowane jabłka są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że się ich nie słodzi.

Przetwory z surowych jabłek można konserwować bez pasteryzowania, dodając do nich dużo cukru. Zachowują one znaczną ilość witaminy C, ale są bardzo kaloryczne. Nie nadają się też do długotrwałego przechowywania.

Dżemy i marmolady trzeba gotować, dlatego mało w nich witaminy C, zawierają jednak sole mineralne i błonnik.

Suszone jabłka dostarczają bardzo dużo błonnika, ale nie ma w nich witamin. Dobrze wpływają na pracę przewodu pokarmowego, jednak są kaloryczne. Dlatego jedzmy je tylko od czasu do czasu.

W sklepach można kupić preparaty żelujące, które zagęszczają przetwory, co skraca czas ich duszenia. Przetwory żelowane zachowują trochę więcej witaminy C niż przyrządzone tradycyjnie. Niestety żele, tak jak cukier, są kaloryczne.

Czytaj też:

Jabłka - właściwości zdrowotne

Źródło: miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
dobrozbiór
|

Nie wyobrażam sobie jednakże jabłecznika bez udziału cukru rozumiem natomiast obawy ludzi, którzy kupują słodkie jabłka do szarlotki. Mimo to ja często wolę skorzystać z gotowych rozwiązań i przepisów najwygodniejszych ze smacznych, choćby takich jak ten:

Jabłecznik

Składniki:
50 dag mąki,
kostka (25 dag)masła lub margaryny,
1 jajko,
2 żółtka,
15 dag cukru pudru,
2-4 łyżki gęstej śmietany,
1 słój jabłek prażonych,
łyżka bułki tartej,
cukier puder do posypania ciasta.

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)