JABŁKA: przepisy na dania z jabłek z różnych stron świata

2013-08-20 11:57 Magdalena Moraszczyk

Szukasz ciekawych przepisów na dania z jabłek? Wypróbuj jabłka po azersku lub po szkocku. Jeśli lubisz zaskakujące połączenia smaków zrób jabłka po staropolsku z chrzanem i goździkami, albo migdałowo-jabłkowe ciasto z jabłek po żydowsku. Smacznego!

Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Najsłynniejszy jest austriacki strudel i angielska szarlotka. Strudel, czyli wielowarstwowe ciasto podobne do półfrancuskiego z nadzieniem jabłkowym (wiśniowym), posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, podawany na ciepło, był szczególnie popularny podczas rządów monarchii Habsburgów. Najstarszy przepis pochodzi z 1696 r. i znajduje się w Wiedniu.

Popularną szarlotkę, kruche ciasto przełożone jabłkami z dodatkiem rodzynek, goździków, cynamonu, podobno po raz pierwszy upieczono pod koniec XVIII w. na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Jabłka mogą być pokrojone, tarte, surowe lub duszone, ciasto – przykryte kruszonką, pianką, cukrem pudrem, lukrem, z lodami. Zawsze najlepiej smakuje na ciepło.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po szkocku

Składniki:

• 15 DAG TWAROGU • 15 DAG MASŁA • JAJKO • SZKLANKA MĄKI • 8 NIEDUŻYCH JABŁEK • ŁYŻKA RODZYNEK • ŁYŻKA POKROJONYCH KANDYZOWANYCH OWOCÓW • 25 ML RUMU • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY • SZCZYPTA SOLI 

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj, dodaj żółtko, ser, sól, zagnieć ciasto, zawiń w folię, na godzinę włóż do lodówki.

2. Rodzynki zalej rumem, odstaw na godzinę, następnie kandyzowane owoce wymieszaj z rodzynkami.

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, napełnij owocami.

4. Ciasto rozwałkuj, pokrój na 8 kwadratów, na każdym ułóż jabłko, rogi ciasta sklej pośrodku tak, żeby przez otwory widać było jabłko. Posmaruj rozkłóconym białkiem.

5. Ułóż na blasze, piecz na złoty kolor ok. 30 min w 180ºC. Gorące posyp cukrem pudrem.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po francusku

Składniki:

• 4 TWARDE JABŁKA WINNE • 4 BIAŁKA • 50 G CALVADOSU • 15 DAG CUKRU • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY • ŁYŻKA MASŁA • 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU 

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź, wlej połowę calvadosu. Jabłka przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny, ułóż w misce, zalej tym syropem, odstaw na 3 godziny.

2. Wyjmij, wydrąż miąższ, zostawiając centymetr od skórki. Usuń gniazda nasienne, zmiksuj miąższ z łyżką cukru i resztą calvadosu, dodaj ubitą pianę, wymieszaj.

3. Połówki jabłek napełnij masą, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, piecz 10-15 min w 180ºC. Podawaj gorące, posypane cynamonem.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po żydowsku

Składniki:

•6 JABŁEK • 8 JAJEK • 1/2 SZKLANKI ZMIELONEJ MACY • CYTRYNA • 1/4 SZKLANKI POKROJONYCH MIGDAŁÓW • SÓL 

Przygotowanie:

1. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z żółtkami, macą, sokiem i skórką otartą z cytryny, migdałami. Lekko wymieszaj z pianą.

2. Przełóż do małej tortownicy, piecz ok. 30 min w 180ºC. Podawaj na gorąco.

Z zamiłowania do jabłek słyną Anglicy, którzy przyrządzają je najbardziej oryginalnie. Kroją w kostkę, obsmażają na maśle, a następnie podają z duszonymi kasztanami. Dodają do masła, sera i tradycyjnie serwują z ulubionym black pudding (kiełbasa przypominająca kaszankę). Jabłka podnoszą walory smakowe drobiu i dziczyzny. Klasycznym przykładem jest kaczka pieczona z jabłkami.

Gruziński specjał – pastę z duszonych jabłek i warzyw (adżika) dodaje się do zup, sosów, potraw mięsnych. Z Indii pochodzi słodko-kwaśny gęsty sos (czatnej), który oprócz jabłek, imbiru i soku z cytryny zawiera ocet cydrowy, cebulę, czosnek, kolendrę, kardamon, goździki, cynamon. W zależności od doboru przypraw może być bardzo ostry lub łagodny w smaku. Orzeźwia i podkreśla smak potraw mięsnych i wegetariańskich.

Typowe dla kuchni rosyjskiej są jabłka kiszone z liśćmi porzeczki, wiśni, winogron, chrzanu, podane osobno lub dodane do farszów, zup, sałatek.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po azersku

Składniki:

• 4 JABŁKA • 20 DAG MIELONEGO MIĘSA • ŁYŻKA RODZYNEK • CEBULA • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY • ŁYŻKA MASŁA • 4 PLASTRY ŻÓŁTEGO SERA • 1/2 ŁYŻECZKI CUKRU • SÓL 

Przygotowanie:

1. Zetnij wierzchy jabłek, wydrąż gniazda i część miąższu, miąższ skrop sokiem z cytryny, posiekaj. Połącz z posiekaną cebulą, mięsem, rodzynkami, cukrem i solą.

2. Podsmaż na połowie masła. Jabłka napełnij farszem, przykryj serem.

3. Brytfannę wysmaruj masłem, ułóż jabłka, zapiekaj 25 min w 180ºC.

Jakie właściwości zdrowotne mają jabłka?

To ci się przyda

Przepis na jabłka po staropolsku

Składniki:

• 3 JABŁKA • 3 CEBULE • 30 DAG STARTEGO CHRZANU • 20 DAG CUKRU • 3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY • PO ŁYŻECZCE OTARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY, MIELONEGO CYNAMONU, GOŹDZIKÓW, OSTREJ PAPRYKI • ŁYŻKA MASŁA • SÓL 

Przygotowanie:

1. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z posiekaną cebulą, cukrem, przyprawami, odstaw na 3 godz.

2. Duś na maśle do zgęstnienia.

3. Gdy sos wystygnie, dodaj chrzan. Podawaj do mięsa.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE