JABŁKA: przepisy na dania z jabłek z różnych stron świata

2013-08-20 11:57
JABŁKA: przepisy na dania z jabłek z różnych stron świata
Autor: Photos.com JABŁKA: przepisy na dania z jabłek z różnych stron świata

Szukasz ciekawych przepisów na dania z jabłek? Wypróbuj jabłka po azersku lub po szkocku. Jeśli lubisz zaskakujące połączenia smaków zrób jabłka po staropolsku z chrzanem i goździkami, albo migdałowo-jabłkowe ciasto z jabłek po żydowsku. Smacznego!

Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Najsłynniejszy jest austriacki strudel i angielska szarlotka. Strudel, czyli wielowarstwowe ciasto podobne do półfrancuskiego z nadzieniem jabłkowym (wiśniowym), posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, podawany na ciepło, był szczególnie popularny podczas rządów monarchii Habsburgów. Najstarszy przepis pochodzi z 1696 r. i znajduje się w Wiedniu.

Popularną szarlotkę, kruche ciasto przełożone jabłkami z dodatkiem rodzynek, goździków, cynamonu, podobno po raz pierwszy upieczono pod koniec XVIII w. na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Jabłka mogą być pokrojone, tarte, surowe lub duszone, ciasto – przykryte kruszonką, pianką, cukrem pudrem, lukrem, z lodami. Zawsze najlepiej smakuje na ciepło.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po szkocku

Składniki:

• 15 DAG TWAROGU • 15 DAG MASŁA • JAJKO • SZKLANKA MĄKI • 8 NIEDUŻYCH JABŁEK • ŁYŻKA RODZYNEK • ŁYŻKA POKROJONYCH KANDYZOWANYCH OWOCÓW • 25 ML RUMU • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY • SZCZYPTA SOLI 

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj, dodaj żółtko, ser, sól, zagnieć ciasto, zawiń w folię, na godzinę włóż do lodówki.

2. Rodzynki zalej rumem, odstaw na godzinę, następnie kandyzowane owoce wymieszaj z rodzynkami.

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, napełnij owocami.

4. Ciasto rozwałkuj, pokrój na 8 kwadratów, na każdym ułóż jabłko, rogi ciasta sklej pośrodku tak, żeby przez otwory widać było jabłko. Posmaruj rozkłóconym białkiem.

5. Ułóż na blasze, piecz na złoty kolor ok. 30 min w 180ºC. Gorące posyp cukrem pudrem.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po francusku

Składniki:

• 4 TWARDE JABŁKA WINNE • 4 BIAŁKA • 50 G CALVADOSU • 15 DAG CUKRU • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY • ŁYŻKA MASŁA • 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU 

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź, wlej połowę calvadosu. Jabłka przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny, ułóż w misce, zalej tym syropem, odstaw na 3 godziny.

2. Wyjmij, wydrąż miąższ, zostawiając centymetr od skórki. Usuń gniazda nasienne, zmiksuj miąższ z łyżką cukru i resztą calvadosu, dodaj ubitą pianę, wymieszaj.

3. Połówki jabłek napełnij masą, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, piecz 10-15 min w 180ºC. Podawaj gorące, posypane cynamonem.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po żydowsku

Składniki:

•6 JABŁEK • 8 JAJEK • 1/2 SZKLANKI ZMIELONEJ MACY • CYTRYNA • 1/4 SZKLANKI POKROJONYCH MIGDAŁÓW • SÓL 

Przygotowanie:

1. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z żółtkami, macą, sokiem i skórką otartą z cytryny, migdałami. Lekko wymieszaj z pianą.

2. Przełóż do małej tortownicy, piecz ok. 30 min w 180ºC. Podawaj na gorąco.

Z zamiłowania do jabłek słyną Anglicy, którzy przyrządzają je najbardziej oryginalnie. Kroją w kostkę, obsmażają na maśle, a następnie podają z duszonymi kasztanami. Dodają do masła, sera i tradycyjnie serwują z ulubionym black pudding (kiełbasa przypominająca kaszankę). Jabłka podnoszą walory smakowe drobiu i dziczyzny. Klasycznym przykładem jest kaczka pieczona z jabłkami.

Gruziński specjał – pastę z duszonych jabłek i warzyw (adżika) dodaje się do zup, sosów, potraw mięsnych. Z Indii pochodzi słodko-kwaśny gęsty sos (czatnej), który oprócz jabłek, imbiru i soku z cytryny zawiera ocet cydrowy, cebulę, czosnek, kolendrę, kardamon, goździki, cynamon. W zależności od doboru przypraw może być bardzo ostry lub łagodny w smaku. Orzeźwia i podkreśla smak potraw mięsnych i wegetariańskich.

Typowe dla kuchni rosyjskiej są jabłka kiszone z liśćmi porzeczki, wiśni, winogron, chrzanu, podane osobno lub dodane do farszów, zup, sałatek.

To ci się przyda

Przepis na jabłka po azersku

Składniki:

• 4 JABŁKA • 20 DAG MIELONEGO MIĘSA • ŁYŻKA RODZYNEK • CEBULA • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY • ŁYŻKA MASŁA • 4 PLASTRY ŻÓŁTEGO SERA • 1/2 ŁYŻECZKI CUKRU • SÓL 

Przygotowanie:

1. Zetnij wierzchy jabłek, wydrąż gniazda i część miąższu, miąższ skrop sokiem z cytryny, posiekaj. Połącz z posiekaną cebulą, mięsem, rodzynkami, cukrem i solą.

2. Podsmaż na połowie masła. Jabłka napełnij farszem, przykryj serem.

3. Brytfannę wysmaruj masłem, ułóż jabłka, zapiekaj 25 min w 180ºC.

Jakie właściwości zdrowotne mają jabłka?

To ci się przyda

Przepis na jabłka po staropolsku

Składniki:

• 3 JABŁKA • 3 CEBULE • 30 DAG STARTEGO CHRZANU • 20 DAG CUKRU • 3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY • PO ŁYŻECZCE OTARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY, MIELONEGO CYNAMONU, GOŹDZIKÓW, OSTREJ PAPRYKI • ŁYŻKA MASŁA • SÓL 

Przygotowanie:

1. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z posiekaną cebulą, cukrem, przyprawami, odstaw na 3 godz.

2. Duś na maśle do zgęstnienia.

3. Gdy sos wystygnie, dodaj chrzan. Podawaj do mięsa.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.