W kuchni

Trudno przecenić znaczenie wody dla naszego zdrowia. Chroni narządy, uczestniczy w transporcie substancji odżywczych do komórek organizmu, pomaga w usuwaniu końcowych produktów przemiany materii. Warto zadbać o dostęp do zdrowej i smacznej wody w domu.

Materiał sponsorowany

Warto sprawić, by wigilia niemowlaka czy małego dziecka była niezwykła także pod względem smaków, a do tego kształtowania jego zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość. Sprawdź, jak przygotować zdrowe dania wigilijne dla niemowląt i małych dzieci - wykorzystaj pomysły i przepisy.
W wielu krajach Boże Narodzenie jest najważniejszym wydarzeniem roku. To okres radości, szczodrości i... niebywałego obżarstwa. Na okres świąt pieczołowicie przygotowujemy bardzo kaloryczne, odświętne potrawy. Zjadamy dużo i syto, a potem często chorujemy. Jak przygotować zdrowe święta i ustrzec się od przytycia kilku kilogramów?
Wigilia to karp, śledzie, pierogi. Przyrządzasz je zgodnie z domowym zwyczajem. U Kingi Błaszczyk-Wójcickiej (wegetarianki, łączącej różne tradycje) na wigilijnym stole królują potrawy wywodzące się z kuchni kresowej. Na czym polega kuchnia kresowa? Jak przygotować potrawy wigilijne w kresowym stylu?
Ekologiczne Boże Narodzenie? To trudne, bo tradycyjne święta to dużo sprzątania i wielkie zakupy, ale możliwe. Sprawdź, co możesz zrobić, by twoja Wigilia i Boże Narodzenie były bardziej ekologiczne.
Wigilia to w polskiej tradycji najbardziej wzruszający wieczór w roku. Kiedy pojawia się pierwsza gwiazdka na zimowym nieboskłonie - symboliczna bliźniaczka Gwiazdy Betlejemskiej, zasiadamy w uroczystym nastroju do pięknie zastawionego stołu, na którym królują potrawy przyrządzone według przepisów ze sztambuchów poprzednich pokoleń. Jak kiedyś wyglądała Wigilia? Historia wigilijnych tradycji.
Choinka prawdziwa czy sztuczna? Która jest lepsza dla naszego zdrowia? Wielu z nas ma ten dylemat, kupując świąteczne drzewko. Prawdziwą choinkę, zwłaszcza żywą, rosnącą w doniczce, warto wybrać nie tylko ze względu na tradycję - wydziela bowiem korzystne dla zdrowia olejki eteryczne. Pytanie tylko, na jaki gatunek drzewka się zdecydować, bo świerk, jodła czy sosna mają nieco inne właściwości aromaterapeutyczne.
Temperatura pokojowa – czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że może mieć ona wpływ na zdrowie domowników. Z reguły przegrzewamy mieszkania albo pozwalamy, by panował w nich przyjemny chłód. To jest niestety bolączka wielu z nas. Podpowiadamy, jaka temperatura pokojowa jest najlepsza dla dobra wszystkich domowników!
Resztki świecy – pewnie zastanawiacie się, co można z nich zrobić? Każdy z nas lubi stworzyć przytulny klimat we wnętrzu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i zapalić świeczkę. Jej piękny aromat jednocześnie pobudza i relaksuje. Niemniej jak już świeczka się wypali, zostaje ogarek. Radzimy, żeby nie pozbywać się go tak szybko, ponieważ może Wam przydać się w wielu sytuacjach. Sprawdźcie, 7 sposób jak wykorzystać resztki świecy z głową!
Deska do krojenia jest podstawowym i niezbędnym przyrządem w każdej polskiej kuchni. Na początku prezentuje się ładnie, ale po pewnym czasie użytkowania staje się siedliskiem bakterii, jeśli odpowiednio jej nie pielęgnujemy. W głąb deski do krojenia może wniknąć nawet do 200 razy więcej bakterii kałowych, niż jest na desce klozetowej. Dlaczego tak się dzieje?
Galaretki, dżemy, konfitury, marynaty... Można to wszystko kupić, ale po co? Przetwory zrobione własnoręcznie są smaczniejsze i zachowują więcej witamin, bo przygotowujemy je ze świeżych owoców i warzyw, ponadto sami decydujemy o smaku i ilości przypraw dodawanych do kiszonek, marynat, konfitur czy dżemów.

Porady przydatne w kuchni - gotowanie, smażenie, zdrowe jedzenie, przyrządzanie posiłków. Znajdziesz tu wskazówki przydatne w kuchni, które pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek. Zobacz, które artykuły spożywcze są przydatne w kuchni, jaki tłuszcz jest najzdrowszy, jakie pieczywo wybrać, jakie są właściwości antynowotworowe ziół. Praktyczne porady na temat gotowania w kuchence mikrofalowej, dowiedz się jak gotować w mikrofali. Poznaj zioła przydatne w kuchni: rozmaryn, kurkuma, bazylia, czosnek, mięta, kolędra, imbir. Dowiedz się jakie przyprawy wzbogacą smak potraw. Porady i wskazówki przydatne w kuchni, które ułatwią ci gotowanie i sprawią, że stanie się ono twoją pasją.