Kwas salicylowy w kosmetyce. Skuteczny sposób na trądzik, zaskórniki, przebarwienia

Autor: Monika Ciura

Kwas salicylowy to rozwiązanie problemów skóry trądzikowej i ze skłonnością do zaskórników. Jako składnik kosmetyków, kwas salicylowy odpowiedzialny jest za ich działanie oczyszczające, antybakteryjne i regenerujące.

Kwas salicylowy stosowany jest w kosmetyce ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosowany w odpowiednim stężeniu powoduje złuszczanie naskórka, wspomaga specjalistyczną pielęgnację skóry trądzikowej i z zaskórnikami.

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas salicylowy należy do beta-hydroksykwasów, w skrócie BHA (w odróżnieniu do kwasów owocowych – AHA) i jako związek chemiczny został wyodrębniony z kory wierzby. Kwas salicylowy występuje naturalnie w roślinach, regulując ich wzrost i kwitnienie. Wydzielony syntetycznie ma postać drobnego białego proszku lub kryształków. Jego właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwzapalne wykorzystywane są przy produkcji preparatów antyseptycznych oraz w kosmetyce.

Kwas salicylowy w składzie kosmetyków występuje po nazwą: Salicylid Acid.

Kwas salicylowy rozpuszcza się w alkoholu i w tłuszczach, z tego powodu wiele preparatów go zawierających opiera się na alkoholu etylowym. W stężeniu 1-2 %, rozpuszczony w alkoholu etylowym z dodatkiem wody, występuje w spirytusie salicylowym – popularnym środku odkażającym. Kosmetyki z takim stężeniem kwasu salicylowego będą odpowiednie w pielęgnacji cery z trądzikiem. Stężenie na poziomie 10-20 % sprawia, że preparat zaczyna mieć właściwości keratolityczne, to znaczy, że jest peelingiem chemicznym. Im więcej kwasu salicylowego, tym silniejsze złuszczanie, wtedy można stosować kwas na miejsca o silnym zrogowaceniu np. stopy lub łokcie.

Działanie kwasu salicylowego

Istotnymi zaletami kwasu salicylowego są jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Kwas, jako dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, przenika przez warstwę sebum na skórze i wnika w głąb mieszków włosowo-łojowych. Tam rozpoczyna swoją działalność bakteriobójczą i łagodzącą, usuwając nadmiar tłuszczu i zanieczyszczeń. Z tego powodu jest on polecany dla osób ze skórą trądzikową oraz dla każdego, kto chce pozbyć się zaskórników. Przy regularnym stosowaniu oczyszcza i zawęża pory. Powinno się go używać również w przypadku zapalenia mieszków włosowych.

Dzięki właściwościom oczyszczającym, kwas salicylowy ma też zastosowanie w walce z przetłuszczaniem się skóry głowy oraz łupieżem. Kwas salicylowy w większym stężeniu ma działanie złuszczające, a więc poprawia wygląd i strukturę skóry poprzez usuwanie naskórka. Redukuje też keratynizację – czyli nawarstwianie się martwych komórek naskórka w okolicach ujść mieszków włosowych – jest to kolejna cecha pomagająca zwalczać przyczyny trądziku.

Dzięki kwasowi salicylowemu zwiększa się też aktywna penetracja innych substancji, np. witaminy A. Sam kwas ma również właściwości regenerujące oraz keratoplastyczne, to znaczy, że stymuluje odnowę naskórka. Udowodnione jest jego działanie redukujące widoczność blizn. Kwas salicylowy jest delikatny (zależy to również od stężenia kwasu) i bardzo rzadko powoduje podrażnienia skóry, w związku z tym stosować go do oczyszczania mogą osoby o skórze suchej. W kosmetykach wykorzystuje się też pochodne kwasu salicylowego – lipohydroksykwasy, LHA, których działanie jest jeszcze łagodniejsze, a efekty złuszczania obejmują tylko powierzchnię skóry.

Polecamy
Jak usunąć PRZEBARWIENIA? Peeling chemiczny na plamki, ostudę, przebarwienia

Jak usunąć PRZEBARWIENIA? Peeling chemiczny na plamki, ostudę, przebarwienia

Peeling chemiczny poradzi sobie z plamkami po nieostrożnym opalaniu, ostudą ciążową, płytkimi lub głębokimi i rozległymi przebarwieniami. Na czym polega ...

Zastosowanie kwasu salicylowego w kosmetykach

Wiele kosmetyków do pielęgnacji cery, szczególnie tych do pielęgnacji cery trądzikowej ma w składzie kwas salicylowy. Jeśli chodzi o preparaty do włosów, to jest on składnikiem szamponów przeciwłupieżowych zmniejszających przetłuszczanie się włosów. Można też przygotować tonik z kwasem salicylowym w domu. Kwas pod postacią proszku można kupić za kilkanaście złotych w sklepach internetowych.

Najprostszy sposób na uzyskanie toniku, to zmieszanie go ze spirytusem salicylowym i wodą w stężeniu: 2% kwasu salicylowego, 18% spirytusu salicylowego i 80% wody. Po aplikacji toniku należy odczekać do 60 min. przed nałożeniem kremu lub serum. Lepiej zrezygnować z używania preparatów z witaminą C po stosowaniu kwasu, gdyż może to doprowadzić do pieczenia i podrażnienia skóry.

Warto wiedzieć

Ważne

Efekty stosowania kwasu salicylowego na skórę:

  • usunięcie zrogowaciałego naskórka i poprawa kolorytu skóry,
  • odblokowanie porów, redukcja zaskórników,
  • pomoc w walce z przyczynami trądziku – oczyszczanie porów i działanie antybakteryjne,
  • spłycenie blizn,
  • pobudzanie regeneracji naskórka,
  • przygotowanie skóry do aplikacji kremów.

Peeling kwasem salicylowym – zabieg kosmetyczny

Kwas salicylowy używany jest do peelingów chemicznych w salonach kosmetycznych. Zabieg polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem młodzieńczym, trądzikiem grudkowym, trądzikiem powracającym oraz do zmniejszania widoczności plam i blizn potrądzikowych.

Zabieg na twarz kosztuje od 160 do 200 zł, można go też wykonać na obszarze pleców i dekoltu.

Podczas zabiegu oczyszcza się twarz, a następnie na kilka minut nakłada preparat o wysokim stężeniu kwasu salicylowego. Po zabiegu następuje złuszczanie skóry, które może trwać do dwóch dni, pojawić się też mogą strupki z usuwanego aktywnie naskórka. Peeling kwasem salicylowym ma wysoką skuteczność w leczeniu trądziku, efekty widać już po pierwszym zabiegu, a do znacznej poprawy wyglądu skóry dochodzi po ok. 6 zabiegach robionych co 10-14 dni. Ważne jest, aby na dwa tygodnie przed zabiegiem nie wystawiać twarzy na ekspozycję słoneczną i nie chodzić do solarium.

Po zabiegu należy stosować kremy z wysokimi filtrami przez kolejne trzy tygodnie. Zabieg nie jest odpowiedni dla osób o ciemnej karnacji, gdyż może spowodować powstanie jaśniejszych plam.

To ci się przyda

To ci się przyda

Przeciwwskazania do stosowania kosmetyków z kwasem salicylowym i wykonywania peelingów:

  • ekspozycja na słońce lub korzystanie z solarium w czasie stosowania preparatów z kwasem salicylowym,
  • alergia na salicylany, np. aspirynę,
  • ciąża i karmienie piersią,
  • alergia skórna,
  • stany zapalne skóry,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • skaleczenia,
  • skóra z licznymi znamionami,
  • opryszczka,
  • zabieg chirurgiczny na twarzy przebyty mniej niż 2 miesiące przed zastosowaniem kwasu,
  • doustna kuracja retinoidami.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 19.04.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego to naturalny środek antybakteryjny, przeciwzapalny i...

więcej

218

Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej

Znasz węgiel aktywny? To czarne pastylki, które kupujesz, gdy masz problemy z żołądkiem. Po...

więcej

187

Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu

Pasta cukrowa to świetna metoda depilacji. Pastę cukrową możesz przygotować sama w domu i...

więcej

184

Wybielanie zębów w domu. Sposoby na wybielenie zębów domowym sposobem Wybielanie zębów w domu. Sposoby na wybielenie zębów domowym sposobem

Aby wybielić zęby, nie trzeba wcale wydawać fortuny na profesjonalne zabiegi. Poznaj naturalne...

więcej

155

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Leczenie rozstępów jest procesem trudnym, w tej chwili stosuje się trzy główne metody: 1. kosmetyki, 2. peelingi chemiczne, 3. laseroterapię. Preparaty przeciw rozstępom powinny zawierać składniki...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.