Mocznik: właściwości i zastosowanie. Mocznik w kosmetykach

2019-01-18 9:46 Katarzyna Hubicz

Mocznik, choć znany jest od dawna, dopiero kilka lat temu wdarł się przebojem do receptur kosmetyków jako składnik, który poradzi sobie z wieloma problemami skóry. Poznaj właściwości i zastosowanie mocznika w kosmetykach!

Spis treści:

  1. Mocznik: właściwości
  2. Mocznik: stężenia w kosmetykach
  3. Mocznik: zastosowanie

Mocznik: właściwości

Mocznik ma bogatą historię i wielorakie zastosowanie. Ta substancja chemiczna powstaje w ludzkim organizmie - jest ubocznym produktem przemiany białek, a wydalamy go wraz z potem i moczem. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się syntetyczny odpowiednik mocznika, nietoksyczny i niealergizujący.

Już w 1828 r. niemiecki chemik Friedrich Wöhler wyizolował go na drodze reakcji chemicznej z cyjanianu amonu. Substancja ta to biały, bezzapachowy i krystaliczny proszek, który rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Do celów kosmetycznych otrzymuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla. Nazwa ''mocznik'' jest określeniem potocznym – dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid.

Mocznik jest tzw. humektantem, czyli substancją o dużej zdolności pochłaniania wody. W swojej naturalnej postaci jest jednym ze składników odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry. Należy do grupy substancji określanych jako NMF i wraz z nimi pilnuje, by proces ucieczki wody ze skóry nie odbywał się zbyt szybko, a naskórek miał prawidłową szczelność. Jego ilość w NMF wynosi około 7 proc., ale wraz z wiekiem obniża się - u kobiety po 70-tce mocznika jest niemal osiem razy mniej niż u trzydziestolatki.

Mocznik: stężenia w kosmetykach

  • 2 proc. – pobudza regenerację naskórka, gdyż przyspiesza podziały komórek w warstwie ziarnistej skóry – w takim stężeniu najczęściej stosowany jest w kremach nawilżających i regenerujących.
  • 3-10 proc. – nawilża i zmiękcza, zwiększając ilość wody w warstwie rogowej naskórka. W takim stężeniu wykorzystywany jest m.in. w preparatach do stóp.
  • 10 proc. – ma działanie przeciwbakteryjne, w takim stężeniu występuje w tonikach do skóry trądzikowej.
  • 10-30 proc. – rozrywa wiązania wodorowe keratyny, zmiękcza skórę i zwiększa jej przepuszczalność, ułatwiając wnikanie w głąb skóry substancji aktywnych kosmetyków albo leków.
  • 30-40 proc. – złuszcza skórę, w takim stężeniu wykorzystywany jest w peelingach, kuracjach złuszczających, preparatach do skóry suchej, nadmiernie zrogowaciałej.
  • 40-50 proc. i więcej – silnie złuszcza, i w takim stężeniu przepisywany jest na receptę przez dermatologów m.in. w leczeniu rybiej łuski, łuszczycy, AZS (atopowe zapalenie skóry).

Mocznik: zastosowanie

Przez wiele lat niezbyt trafna nazwa zniechęcała kosmetologów do szerszego wykorzystania tego mocznika w kosmetyce. Pierwszy krem z dodatkiem mocznika powstał dopiero w 1943 roku. Dziś substancja ta wykorzystywana jest na szeroką skalę, zarówno w kosmetykach przeznaczonych do codziennego użytku, jak i w dermokosmetykach i silnie działających kuracjach dermatologicznych.

Mocznik jest składnikiem różnych preparatów kosmetycznych – znajduje się w kremach (do twarzy, stóp, rąk), balsamach do ciała, maściach, emolientach, tonikach do twarzy, szamponach i odżywkach do włosów, a nawet w pastach do zębów. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i umiejętność zatrzymywania wody w naskórku, jest niezastąpiony do pielęgnacji cery suchej oraz skóry atopowej, a także skóry w okresie menopauzy, gdy z powodu spadku poziomu hormonów staje się ona wiotka i bardzo sucha. Ratuje skórę zmaltretowaną zbyt długim opalaniem.

Sprawdza się również w przypadku innych typów cery – np. cery wrażliwej i skóry alergicznej (nie podrażnia, a więc w wyższym stężeniu może bezpiecznie złuszczyć martwe komórki, zastępując inne substancje, np. kwasy owocowe, których taka cera nie toleruje). Pomaga przy pielęgnacji cery trądzikowej, łupieżu, radzi sobie z przesuszonymi kolanami i łokciami, jest też znakomitym remedium na pękające pięty.

Na etykietach kosmetyków mocznik występuje pod różnymi nazwami - najczęstsze to carbamide, carbamide resin, carbamimidic acid, carbonyl diamide, carbonyldiamine, isourea, 75 urea, pseudourea, ureaphil, ureophil, urevert. Ale sama nazwa wymieniona na liście składników o niczym jeszcze nie świadczy - to, jakie efekty da kosmetyk, i przy jakim problemie pomoże, zależy od poziomu stężenia mocznika.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Fresco Grupa Relax
|

Kosmetyki z mocznikiem świetnie sprawdzają się w przypadku suchej i szorstkiej skóry, w połączeniu naprzemiennym z masłem shea to już w ogóle bajka :)

karolek
|

ja na usta nakładam grubą warstwę takieo balsamu nawilającego 'hydro' z l'biotici, ręce smaruję kremem flosleka hand care grubo +rękawiczki, na stopy krem neutrogeny i lipobase na twarz :))

kamila
|

Regeneracja i odzywienie na noc jest proste, olej arganowy, a w starszym wieku masło mango lub shea. Dostarcza skórze tego czego potrzebuje najbardziej, pobudza też skórę do produkcji kolagenu. Za kremy na parafinie dziekuję, ale to bujda w działaniu.