Mozga kanaryjska - właściwości, zastosowanie, gdzie kupić i jak jeść? Przepis

2020-08-12 12:36 Magda Mazurek

Mozga kanaryjska zaczyna zdobywać całe rzesze fanów, a to za sprawą jej cudownych właściwości zdrowotnych. Mozgę można kupić już w sklepach stacjonarnych, ale trzeba wiedzieć, jak ją jeść. Zobaczcie, co zawiera mozga kanaryjska, ile kosztuje i w jakiej formie można ją spożyć.

Mozga kanaryjska - brzmi egzotycznie? Nic bardziej mylnego. Mozga kanaryjska kiedyś używana była jako karma dla ptaków, ale obecnie przeżywa prawdziwy renesans. Interesują się nią wszyscy ze względu na jej cudowne właściwości.

Mozga kanaryjska zawiera dużo białka, tłuszczów nienasyconych, obniża cholesterol, przyspiesza regenerację tkanek, wspiera odchudzanie, poprawia pracę układu pokarmowego, jest także polecana dla osób z różnego rodzaju alergiami czy też nietolerancjami pokarmowymi.

Mozga kanaryjska - czym jest?

Mozga kanaryjska, inaczej nazywana kanarkową trawą jest gatunkiem rośliny zielnej z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z południowej części Europy. W Polsce występuje zarówno w formie upraw, jak i rosnących dziko roślin.

Mozga kanaryjska - skład i właściwości lecznicze

W 100 g ziarna mozgi kanaryjskiej jest aż 21 g łatwo przyswajalnego, roślinnego białka. Mozga kanaryjska zawiera dużo antyoksydantów, przez co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Znajdziemy w niej fosfor, magnez, cynk i mangan. Wspiera odporność organizmu, pomaga obniżać poziom złego cholesterolu LDL, działa pozytywnie na cały układ krwionośny. Mozga pomaga także w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, w walce z cellulitem oraz w uregulowaniu cyklu wypróżnień (niweluje zaparcia).

Co ciekawe mozga kanaryjska zawiera nawet 7 razy więcej potasu niż banany!

Mozga zawiera także lipazę, przez co wspomaga pracę trzustki, przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie mozgi kanaryjskiej:

  • wzmacnia kości
  • poprawia stan paznokci i włosów,
  • poprawia wygląd skóry,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • buduje odporność,
  • wzmacnia mięśnie (pomaga w budowaniu masy mięśniowej),
  • redukuje obrzęki (działa moczopędnie),
  • przyspiesza odchudzanie.

W 100 gramach mozgi znajdziesz:

  • węglowodany: 55.8 g
  • proteiny: 13 g
  • tłuszcze: 5.2 g

Mozga kanaryjska w medycynie ludowej

Mozga kanaryjska używana była na rany, stany zapalne skóry i infekcje bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze, grzybicze. Obecnie jest zalecana osobom cierpiącym na celiakię.

Mozga kanaryjska - gdzie kupić i jak jeść?

Mozgę można kupić w klepach ze zdrową żywnością, jest także dostępna online. Kosztuje do 30 zł za kilogram. Najlepiej ją spożywać w postaci mleczka. Takie "mleko" nie ma smaku, zazwyczaj łączy się je z miodem, owocami, mlekiem migdałowym lub innym.

Jeżeli zamierzasz pić mleko z mozgi, żeby schudnąć – pij jedną szklankę rano, na czczo, i kolejną przed pójściem spać.

Mleczko z mozgi kanaryjskiej – przepis

Składniki:

  • 5 łyżek mozgi kanaryjskiej,
  • 1½ l przegotowanej i ostudzonej wody lub mleka migdałowego,
  • opcjonalnie cynamon lub wanilia.

Sposób przygotowania:

Najpierw mozgę należy moczyć - najlepiej w pół litra wody pozostawić ją na całą dobę. Po tym czasie trzeba ją opłukać.

Zalej mozgę wodą lub mlekiem i zblenduj. W trakcie blendowania dolewaj stopniowo wodę lub mleko, żeby uzyskać 1 litr. Następnie przecedź przez gazę lub sitko.

Mleczko z mozgi kanaryskiej - dawkowanie

Dzienna porcja mleczka z mozgi kanaryjskiej to 1 litr.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE