Rośliny lecznicze: rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

10 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Dawniej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy.

Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach, choć niepozorny wygląd. Ta delikatna roślinka jest bliską krewniaczką kapusty. W Polsce mamy dziewięć gatunków rzeżuchy. Jest m.in. wodna do hodowania w akwarium, znajdziemy również łąkową. Nas interesuje jednak jadalna odmiana ogrodowa.

Rzeżucha w medycynie ludowej

Powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Poza tym hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych. Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie - czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy.

W medycynie ludowej nazywano ją zdrowiem ciała. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy. Poza tym działa moczopędnie – z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek. Ale uwaga! Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Ściętą rzeżuchę sieka się jak szczypior. Dodaje się do twarożku, zup, sałatek i surówek, można też po prostu posypać nią chleb z masłem. Dzięki specyficznemu, ostremu smakowi rzeżucha poprawia dzieciom apetyt.

Rzeżucha bogata w witaminy i mikroelementy

Rzeżucha zawiera sporo witaminy C. Dlatego też zaleca się ją palaczom, którzy cierpią na niedobory tego nieocenionego przeciwutleniacza (mają jej o 40 proc. mniej niż osoby niepalące). To także świetne źródło witaminy: A, B, PP i K.

Żywieniowcy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna być w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.

Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tych, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych!

Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Napój regenerujący: 15 dag soku z rzeżuchy rozcieńczonego wodą. Pić na czczo 1 szklankę.
Rozjaśnianie piegów:
przemywać twarz mieszaniną 3 części soku z rzeżuchy i 1 części miodu, po wyschnięciu zmyć wodą.
Wzmacnianie włosów:
pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzeć w mokre, umyte włosy, owinąć głowę folią, na to założyć ręcznik. Trzymać pół godziny. Spłukać letnią wodą.

Rzeżucha dla urody

Swój ostry smak rzeżucha zawdzięcza obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli w skrócie mówiąc - siarki. Pierwiastek ten znany jest z tego, że wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Warto wiedzieć, że Francuzki podobno zmywają piegi i “starcze" plamy pigmentowe sokiem z rzeżuchy, który ma silne działanie wybielające.

Rzeżucha oczyszcza także krew, dlatego uważa się, że może leczyć trądzik, łojotok, a także inne dolegliwości dermatologiczne.

Domowa uprawa rzeżuchy

Nasiona rzeżuchy przesyp z torebki do szklanki, zalej obficie wodą. Odstaw, by zaczęły się kleić (jak namoczone siemię lnianie). Następnie rozsmaruj masę na wilgotnej warstwie ligniny, umieszczonej na talerzu, tacy, odwróconej doniczce itp. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Całość przykryj na dwa dni. Kiedy zauważysz, że nasiona kiełkują, zdejmij przykrycie. Po ok. 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, można zacząć zbiór. Ścina się je nożyczkami tuż nad ligniną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 17.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 10)
ania69, 09.01.2015 22.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jedzcie ja dziewczynki! a bedziecie miec rumiane..... minki;)
 
MaJa, 17.11.2014 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja robię w formie smoothie-do blendera wrzucam rzezuchę,troche szpinaku,jabłko ,banana,można toche soku z cytryny lub pomaranczy wycisnac-pyszny i zdrowy posiłek gotowy
 
Karolina, 29.06.2014 17.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja hoduję rzeżuchę na grządce, rośnie do kolan, bez problemu robię z nij sok w zwykłej sokowirówce do warzyw.
 
juli, 03.06.2014 22.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do zrobienia soku z rzeżuchy potrzebna jest wyciskarka do soku np. z trawy pszenicznej, albo wyciskarka wolnoobrotowa. Są też z tego co się orientuję mechaniczne wyciskarki do takich małych roślin. Zwykłą sokowirówką niestety się nie uda tego zrobić.
 
martyna, 15.06.2013 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no właśnie,jak można zrobić sok z rzeżuchy ,jak ona tak rośnie licho,ktoś ma pomysł na sssssssssssssoczek?
 
monika, 19.02.2013 08.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeżucha jest smaczna jem ją już od szeregu lat jednak również nie słyszałam o soku z niej?
 
Mada, 18.04.2012 12.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do "Iwy": chore to byłoby dopiero picie soku z ropuchy.
 
pigla, 01.06.2011 20.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeżuchę hoduje juz od ponad dwóch lat, nie choruję, cera piekna, kilka mc temu przerzuciłam się z talerzy na Sproutman - kiełkownice, o wiele łatwiej, więcej i jakiś porządek w tej kuchni jest :)
 
iwa2121, 24.06.2007 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sok z rzeżuchy to jest chore
 
basik, 28.02.2007 11.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedzenie rzeżuchy nie jest dla mnie nowością, ale o soku pierwsze słyszę. Jak to się robi??
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

21323

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

46895

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

28815

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

43325

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

To zależy od płatków. Są formy błyskawiczne i tradycyjne. Te błyskawiczne można jeść po namoczeniu, nieprzetworzone lepiej gotować zgodnie z instrukcją. Gotowanie i namaczanie płatków zmniejsza ilość...

Najlepiej oznaczyć skład ciała na specjalnej wadze. Dlaczego? Uzyskasz z niej wiedzę na temat ilości swoich mięśni oraz tego, czy jesteś mocnej, średniej czy szczupłej budowy ciała, zawartości tkanki...

Nie stosuję tych suplementów w swojej praktyce. Aby wyrazić opinię na ich temat oraz czy dana osoba może je stosować potrzebuje skład oraz wywiad żywieniowy pacjenta.

Grupy wsparcia
data

Styczeń 24, 2015

Niestety po codziennym połykaniu tabletek z octem jabłkowym wysiadł mi całkowicie żołądek! :( faktycznie żadnych tabletek odchudzających lepiej nie korzystać, bo nie wiadomo, co zostało tam zmielone. może być kreda, ale i cos bardziej szkodliwego. po smaku tego nie poznasz.

data

Styczeń 22, 2015

L-karnitynę stosujemy wtedy gdy trenujemy, do samej diety nie polecam. Szukaj suplementów, które mają w składzie kwas chlorogenowy (choćby Zielona Kawa Max etc.).

data

Styczeń 22, 2015

dieta limvena jest ok. Wygląda rygorystycznie jednak nie jest taka trudna w utrzymaniu. Efekty bardzo motywują.

data

Styczeń 24, 2015

na detoks najlepsze są: buraki, cytryna, jabłka, kapusta (szczególnie kiszona), kasza jaglana, seler, woda, zielona herbata, zioła, oraz żurawina - warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci świeżo wyciskanych soków (bez dodatku cukru), w postaci surowej lub gotowane na parze. podczas...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.