Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem:3-4.10.2014

Sprawdź, gdzie zbieramy »

Rośliny lecznicze: rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

8 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Dawniej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy.

Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach, choć niepozorny wygląd. Ta delikatna roślinka jest bliską krewniaczką kapusty. W Polsce mamy dziewięć gatunków rzeżuchy. Jest m.in. wodna do hodowania w akwarium, znajdziemy również łąkową. Nas interesuje jednak jadalna odmiana ogrodowa.

Rzeżucha w medycynie ludowej

Powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Poza tym hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych. Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie - czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy.

W medycynie ludowej nazywano ją zdrowiem ciała. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy. Poza tym działa moczopędnie – z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek. Ale uwaga! Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Ściętą rzeżuchę sieka się jak szczypior. Dodaje się do twarożku, zup, sałatek i surówek, można też po prostu posypać nią chleb z masłem. Dzięki specyficznemu, ostremu smakowi rzeżucha poprawia dzieciom apetyt.

Rzeżucha bogata w witaminy i mikroelementy

Rzeżucha zawiera sporo witaminy C. Dlatego też zaleca się ją palaczom, którzy cierpią na niedobory tego nieocenionego przeciwutleniacza (mają jej o 40 proc. mniej niż osoby niepalące). To także świetne źródło witaminy: A, B, PP i K.

Żywieniowcy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna być w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.

Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tych, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych!

Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Napój regenerujący: 15 dag soku z rzeżuchy rozcieńczonego wodą. Pić na czczo 1 szklankę.
Rozjaśnianie piegów:
przemywać twarz mieszaniną 3 części soku z rzeżuchy i 1 części miodu, po wyschnięciu zmyć wodą.
Wzmacnianie włosów:
pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzeć w mokre, umyte włosy, owinąć głowę folią, na to założyć ręcznik. Trzymać pół godziny. Spłukać letnią wodą.

Rzeżucha dla urody

Swój ostry smak rzeżucha zawdzięcza obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli w skrócie mówiąc - siarki. Pierwiastek ten znany jest z tego, że wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Warto wiedzieć, że Francuzki podobno zmywają piegi i “starcze" plamy pigmentowe sokiem z rzeżuchy, który ma silne działanie wybielające.

Rzeżucha oczyszcza także krew, dlatego uważa się, że może leczyć trądzik, łojotok, a także inne dolegliwości dermatologiczne.

Domowa uprawa rzeżuchy

Nasiona rzeżuchy przesyp z torebki do szklanki, zalej obficie wodą. Odstaw, by zaczęły się kleić (jak namoczone siemię lnianie). Następnie rozsmaruj masę na wilgotnej warstwie ligniny, umieszczonej na talerzu, tacy, odwróconej doniczce itp. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Całość przykryj na dwa dni. Kiedy zauważysz, że nasiona kiełkują, zdejmij przykrycie. Po ok. 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, można zacząć zbiór. Ścina się je nożyczkami tuż nad ligniną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 17.04.2014

Komentarze (1 - 8 z 8)
Karolina, 29.06.2014 17.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja hoduję rzeżuchę na grządce, rośnie do kolan, bez problemu robię z nij sok w zwykłej sokowirówce do warzyw.
 
juli, 03.06.2014 22.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do zrobienia soku z rzeżuchy potrzebna jest wyciskarka do soku np. z trawy pszenicznej, albo wyciskarka wolnoobrotowa. Są też z tego co się orientuję mechaniczne wyciskarki do takich małych roślin. Zwykłą sokowirówką niestety się nie uda tego zrobić.
 
martyna, 15.06.2013 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no właśnie,jak można zrobić sok z rzeżuchy ,jak ona tak rośnie licho,ktoś ma pomysł na sssssssssssssoczek?
 
monika, 19.02.2013 08.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeżucha jest smaczna jem ją już od szeregu lat jednak również nie słyszałam o soku z niej?
 
Mada, 18.04.2012 12.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do "Iwy": chore to byłoby dopiero picie soku z ropuchy.
 
pigla, 01.06.2011 20.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeżuchę hoduje juz od ponad dwóch lat, nie choruję, cera piekna, kilka mc temu przerzuciłam się z talerzy na Sproutman - kiełkownice, o wiele łatwiej, więcej i jakiś porządek w tej kuchni jest :)
 
iwa2121, 24.06.2007 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sok z rzeżuchy to jest chore
 
basik, 28.02.2007 11.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedzenie rzeżuchy nie jest dla mnie nowością, ale o soku pierwsze słyszę. Jak to się robi??
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

11471

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

14458

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

18623

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

26053

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 01, 2014

Dla mnie ten środek jest nieskuteczny. Po miesiącu stosowania nie widzę żadnych zmian w wadze. To pic na wodę. Jedyny widoczny efekt, to nie muszę obawiać się zatwardzeń, bowiem ułatwia wypróżnianie. Ale on miał rozbijać tłuszcz, a nie przeczyszczać kiszki !Herbatki na takie rzeczy są...

data

Październik 01, 2014

Hej, sorki, że odkopuje, ale czy ktoś ma może jakieś nowe informacje w tym temacie, czy bez zmian?

data

Październik 01, 2014

Ludzie, zastanówcie się, co piszecie! 20 kg w 2 miesiące to może schudnąć osoba, która waży 150 kg! Przeważnie jeśli nie macie aż takiej nadwagi, to żeby schudnąć zdrowo (!!!) i skutecznie, potrzebujecie kilku miesięcy. Utrata 1 kg tygodniowo może nie jest super efektowna od razu, ale...

data

Październik 01, 2014

Czy zwykła kawa odchudza? Opinie są podzielone, jednak jest teraz modny także taki wynalazek jak zielona kawa, której skuteczność została udowodniona badaniami w Stanach Zjednoczonych, ogólnie są to klasyczne ziarna kawy, jednak nie poddane procesowi palenia, dzięki temu mają dużo kwasu...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.