Rośliny lecznicze: rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

8 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Dawniej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy.

Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach, choć niepozorny wygląd. Ta delikatna roślinka jest bliską krewniaczką kapusty. W Polsce mamy dziewięć gatunków rzeżuchy. Jest m.in. wodna do hodowania w akwarium, znajdziemy również łąkową. Nas interesuje jednak jadalna odmiana ogrodowa.

Rzeżucha w medycynie ludowej

Powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Poza tym hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych. Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie - czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy.

W medycynie ludowej nazywano ją zdrowiem ciała. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy. Poza tym działa moczopędnie – z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek. Ale uwaga! Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Ściętą rzeżuchę sieka się jak szczypior. Dodaje się do twarożku, zup, sałatek i surówek, można też po prostu posypać nią chleb z masłem. Dzięki specyficznemu, ostremu smakowi rzeżucha poprawia dzieciom apetyt.

Rzeżucha bogata w witaminy i mikroelementy

Rzeżucha zawiera sporo witaminy C. Dlatego też zaleca się ją palaczom, którzy cierpią na niedobory tego nieocenionego przeciwutleniacza (mają jej o 40 proc. mniej niż osoby niepalące). To także świetne źródło witaminy: A, B, PP i K.

Żywieniowcy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna być w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.

Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tych, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych!

Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Napój regenerujący: 15 dag soku z rzeżuchy rozcieńczonego wodą. Pić na czczo 1 szklankę.
Rozjaśnianie piegów:
przemywać twarz mieszaniną 3 części soku z rzeżuchy i 1 części miodu, po wyschnięciu zmyć wodą.
Wzmacnianie włosów:
pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzeć w mokre, umyte włosy, owinąć głowę folią, na to założyć ręcznik. Trzymać pół godziny. Spłukać letnią wodą.

Rzeżucha dla urody

Swój ostry smak rzeżucha zawdzięcza obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli w skrócie mówiąc - siarki. Pierwiastek ten znany jest z tego, że wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Warto wiedzieć, że Francuzki podobno zmywają piegi i “starcze" plamy pigmentowe sokiem z rzeżuchy, który ma silne działanie wybielające.

Rzeżucha oczyszcza także krew, dlatego uważa się, że może leczyć trądzik, łojotok, a także inne dolegliwości dermatologiczne.

Domowa uprawa rzeżuchy

Nasiona rzeżuchy przesyp z torebki do szklanki, zalej obficie wodą. Odstaw, by zaczęły się kleić (jak namoczone siemię lnianie). Następnie rozsmaruj masę na wilgotnej warstwie ligniny, umieszczonej na talerzu, tacy, odwróconej doniczce itp. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Całość przykryj na dwa dni. Kiedy zauważysz, że nasiona kiełkują, zdejmij przykrycie. Po ok. 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, można zacząć zbiór. Ścina się je nożyczkami tuż nad ligniną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 17.04.2014

Komentarze (1 - 8 z 8)
Karolina, 29.06.2014 17.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja hoduję rzeżuchę na grządce, rośnie do kolan, bez problemu robię z nij sok w zwykłej sokowirówce do warzyw.
 
juli, 03.06.2014 22.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do zrobienia soku z rzeżuchy potrzebna jest wyciskarka do soku np. z trawy pszenicznej, albo wyciskarka wolnoobrotowa. Są też z tego co się orientuję mechaniczne wyciskarki do takich małych roślin. Zwykłą sokowirówką niestety się nie uda tego zrobić.
 
martyna, 15.06.2013 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no właśnie,jak można zrobić sok z rzeżuchy ,jak ona tak rośnie licho,ktoś ma pomysł na sssssssssssssoczek?
 
monika, 19.02.2013 08.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeżucha jest smaczna jem ją już od szeregu lat jednak również nie słyszałam o soku z niej?
 
Mada, 18.04.2012 12.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do "Iwy": chore to byłoby dopiero picie soku z ropuchy.
 
pigla, 01.06.2011 20.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeżuchę hoduje juz od ponad dwóch lat, nie choruję, cera piekna, kilka mc temu przerzuciłam się z talerzy na Sproutman - kiełkownice, o wiele łatwiej, więcej i jakiś porządek w tej kuchni jest :)
 
iwa2121, 24.06.2007 15.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sok z rzeżuchy to jest chore
 
basik, 28.02.2007 11.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedzenie rzeżuchy nie jest dla mnie nowością, ale o soku pierwsze słyszę. Jak to się robi??
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

29480

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

33217

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

14434

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

17573

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Grupy wsparcia
data

Październik 23, 2014

Novoslim jeeeeeest najlepszy! właśnie się ważyłam minął miesiąc i już 3 kg mniej jak tak dalej pójdzie to sukces życia!

data

Październik 23, 2014

witajcie Kobietki nikt się nie odzywa , czyżbym zniechęciła was tym obszernym wpisem, nic nie poradzę ,że mam takie lekkie pióro, Jolu wysłałam Ci wiadomość na skypa Marzenko tobie też wysłałam kartkę z obszernym wpisem na pocztę. mam nadzieje że pogoda Was nie zniechęciła do...

data

Październik 22, 2014

Dla pozbawionych energii polecam sekret Aztków ;) kiełki chia http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia"]http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia dodaję do chleba i naprawde inna bajka :) a prowadzę bardzo aktywny tryb życia i nie mam czasu na zmęczenie ;) poza tym:...

data

Październik 22, 2014

I oczywiście zielona albo czerwona herbata :)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.