PoradnikZdrowie.pl > DIETY > Diety odchudzające > DIETA WEGETARIAŃSKA - sposób na dobre i długie życie

DIETA WEGETARIAŃSKA - sposób na dobre i długie życie

Dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia, gdy stosuje się ją rozważnie. Racjonalnie ułożona zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Dlatego przed przejściem na wegetarianizm trzeba wiedzieć, co jeść i jak układać jadłospis, żeby sobie nie zaszkodzić.
A A A

Coraz więcej osób przestaje jeść mięso. Powody przejścia na wegetariański sposób żywienia są różne: etyczny, ekologiczny, religijny, filozoficzny, ale najczęściej eliminujemy z diety mięso w przekonaniu, że jest niezdrowe. Zwolennicy wegetarianizmu przekonują, że zawarte w mięsie wszystkie składniki odżywcze z powodzeniem można pozyskać z produktów roślinnych. To prawda. Racjonalnie ułożona dieta roślinna nie tylko nie powoduje uszczerbku na zdrowiu, ale również zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Jaka powinna być dieta wegetariańska, żeby czerpać z niej same korzyści, i czy mogą stosować ją wszyscy.

Dla kogo wegetarianizm?
Dla kogo wegetarianizm?
Moda na wege
Moda na wege

Dieta wegetariańska powinna być dobrana indywidualnie

Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, potrzebuje wielu składników odżywczych: białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, minerałów, wody. Ważna jest ich ilość, proporcje, a także jakość. Zapotrzebowanie na pożywienie w dużym stopniu zależy od wieku, budowy anatomicznej, trybu życia, metabolizmu, wreszcie upodobań smakowych. Więcej energii potrzebuje osoba, która regularnie ćwiczy w siłowni, mniej przesiadująca godzinami przed telewizorem. Inne zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki ma rozwijający się organizm dziecka, a inne osoby dorosłej. Nie ma diety uniwersalnej. Co dobre dla jednego, drugiemu może nie służyć. Dlatego dieta wegetariańska powinna być dobrana indywidualnie, tak żeby niczego organizmowi nie zabrakło.

Więcej niż dieta

Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa, w istocie znaczy on więcej. To określony styl życia połączony ze specjalną dietą. Chociaż motywy zerwania z tradycyjnym sposobem odżywiania mogą być różne, niezależnie od tego, czy decyzja o niejedzeniu mięsa wynika z przekonania, że człowiek nie powinien zabijać zwierząt, ze snobizmu, czy zafascynowania buddyzmem, przejście na dietę wegetariańską powinno zawsze wiązać się ze zmianą sposobu myślenia, odejściem od stereotypów obyczajowych i zastąpieniem ich nowymi wzorcami.
Wegetarianie świadomie i starannie komponują dietę, bo wiedzą, co jeść, żeby zachować zdrowie i dobrą formę. Nie palą papierosów, nie piją alkoholu, ograniczają kawę i herbatę. Prowadzą aktywny tryb życia, uprawiają sport. Wielu z nich pracuje nad doskonaleniem osobowości. Dzięki temu są spokojni, przyjaźnie nastawieni do ludzi i świata.

 

Białko w diecie wegetariańskiej

Od lat pokutuje przekonanie, że tylko białko zwierzęce jest pełnowartościowe. Może to sugerować, że mięso zawiera jakiś inny, lepszy rodzaj białek. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę, że wszystkie białka składają się z aminokwasów, tylko występują one w niezliczonej liczbie kombinacji. Dlatego jedno białko różni się od drugiego. Każda tkanka w organizmie ludzkim, zwierzęcym czy roślinnym zbudowana jest z nieco innego rodzaju substancji. Ale aminokwasy, z których składają się białka, są generalnie takie same. Wierzymy, że mięso ma większą wartość odżywczą, ponieważ organizm otrzymuje gotowe białko, którego nie potrzebuje już syntetyzować. Ale to nieprawda. Układ trawienny musi każde białko najpierw rozłożyć na poszczególne aminokwasy, a następnie ponownie zestawić, nadając strukturę właściwą dla danego organizmu. Problem w tym, ze spośród 22 aminokwasów, które są potrzebne do produkcji białka, 8 organizm nie potrafi sam syntetyzować, wiec musimy je dostarczyć w pożywieniu. Gdzie ich szukać? W jajkach! To białko wzorcowe – zawiera wszystkie aminokwasy, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. Nawet białko mięsa, które uchodzi za pokarm pod tym względem najbardziej kompletny, ma niedobór metioniny, tryptofanu i waliny. Rośliny strączkowe są zasobne w lizynę, ale mają za mało metioniny, a rośliny zbożowe - lizyny i tryptofanu. Większość pokarmów roślinnych zawiera jednak pewną ilość białka. Jeśli wiec jadamy urozmaicone produkty roślinne, to mamy go tyle, ile potrzeba. Najprostszym połączeniem są produkty zbożowe z mlekiem, jajkami, serem lub roślinami strączkowymi. Warzywa jedzmy z kaszami, orzechami, ziarnami, ryżem i jajkami.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
L_enka, 28.08.2012 16:52
No cóż dobre mięso znaleźć teraz to wyczyn. Całkowicie nie potrafię odstawić mięsa, choćby ze względu na rybki.
Montague, 10.08.2012 10:55
Vegetarian diet is more healthy and more effective for our fitness as compare to fast foods and junk foods. It is good to control the cholesterol level and burn the fat. It keep heart healthy and prevents from obesity which causes various serious health problems.
 

2
Polecamy także
Dieta wegetariańska – dobre i złe strony wegetarianizmu
Dieta wegetariańska – dobre i złe strony wegetarianizmu
Dieta dr. Ornisha – niskotłuszczowa dieta wegetariańska
Dieta dr. Ornisha – niskotłuszczowa dieta wegetariańska
Wskazówki dla wegetarian: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść MIĘSA
Wskazówki dla wegetarian: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść MIĘSA
 
trądzik i świerzbiączka
Przy problemach skórnych dobrze jest stosować kąpiele z dodatkiem soli . Bardzo dobra jest sól karnalitowa z morza martwego , wspomaga ona leczenie różnych chorób , ale przede wszystkim tych dermatologicznych . Można z tej ...
Autor: amal1
 
 
Zwiekszyć odporność swojego organizmu
Ja ma teraz cięzki czas . chwytam co popadnie od kataru po bol gardła i tak co tydzień. Słyszalem o róznych specyfikach na odporność .Niech mi ktos napiszę co mozna oprócz tabletek.
 
 
Centrum mikrochirurgii oka laser
Tak naprawdę wszystkie mają duże doświadczenie, zrobiłam research i sprawdziłam to wcześniej, jednak mi najbardziej konkretna, miła wydała się doktor Gadomska, zresztą poczytałam trochę opinii w Internecie i tak zdecydowałam:)
 
 
Miód szkodzi?
Ostatnio w telewizji wypowiadał się gastrolog,że miód w przypadku chorób jelita grubego,jest przeciwwskazany.A ja piję od kilku miesięcy z rana rozrobiony z wodą,mam stwierdzone rozdęcie jelita i okrężnicy. Więc jak to jest,szkodzi czy nie?
Autor: dino
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.