Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm)

216 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista ds. żywienia i żywności

Narzekasz na silne bóle i sztywnienia stawów? Zmień swój codzienny jadłospis! To pomoże ci złagodzić dolegliwości reumatyczne i odzyskać dobre samopoczucie. Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów zaostrzają się bowiem w wyniku niewłaściwej diety.

Dieta na reumatyzm pozwoli ci zmniejszyć dolegliwości bólowe. Reumatoidalne zapalenie stawów, zwane do niedawna gośćcem, to przewlekły stan zapalny, który odpowiada za dotkliwy ból, sztywnienie oraz ograniczenie ruchomości stawów. Wśród przyczyn reumatyzmu wymienia się czynniki genetyczne i hormonalne, palenie papierosów oraz długotrwały stres. Ale nie tylko.

Niektóre schorzenia reumatyczne mogą mieć też tło alergiczne. Okazuje się bowiem, że pewne składniki pokarmowe, wywołujące katar sienny czy ataki astmy, mogą też powodować dolegliwości stawów. Dlatego niektóre choroby reumatyczne leczy się nie tylko farmakologicznie, ale też dietą.

Z jadłospisu trzeba wyeliminować te pokarmy, które zaostrzają objawy. W ten sposób można złagodzić dolegliwości na tyle, by stopniowo zmniejszyć dawki, a z czasem nawet odstawić leki przeciwzapalne. Taką decyzję powinien jednak podjąć lekarz.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 08.03.2015 19:36
Przez okres dwóch lat miałam opuchnięte i bolesne kolana jak przysłowiowe gary. Nie potrafiłam ich zgiąć. Leczono mnie lekami niesteroidowymi , p/ zapalnymi. Poprawa , owszem była na chwilę. Potem wszystko wracało do stanu sprzed leczenia. Zastosowałam REFLEKSOLOGIĘ--systematycznie przez okres półtora miesiąca. Do dziś kolana mnie nie bolą. Na pamiątkę zostały mi tylko zniekształcone kolana. Generalnie nic nowego,póki wykręca boli, jak już wykręci, to przestaje boleć.
Nie zarejestrowany, 18.11.2014 18:46
Moje leczenie wodą {Sebastian Kneipp}
 

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów: ryby

W leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów najlepsze efekty daje dieta wegetariańska, wzbogacona w tłuste ryby z zimnych mórz. W rybim mięsie jest dużo cennego wapnia, jodu i dobrze przyswajalnego białka. Jednak przede wszystkim jest to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią serce, usprawniają funkcje mózgu i poprawiają ruchomość stawów. W jadłospisie powinny się więc znaleźć makrela, łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk. Jedz je regularnie, najlepiej 150-200 g dziennie.

Kwasy omega-3, ale i działającą przeciwzapalnie witaminę E, znajdziesz też w siemieniu, oleju lnianym, oliwie z oliwek, orzechach włoskich.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów: warzywa i owoce

Wskazane są krótko gotowane albo surowe warzywa: sałata, kapusta, ogórki, por, brokuły, marchew, buraki, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki. Jedz borówki, żurawinę, ciemne winogrona, jagody, czarną porzeczkę, czerwone jabłka. Pij soki owocowe i warzywne, herbatki owocowe i ziołowe.

Warzywa i owoce dostarczają mnóstwo witaminy C (uczestniczy ona w wytwarzaniu kolagenu oraz odpowiada za kondycję stawów i ścięgien), a także bioflawonoidów. Substancje te wymiatają z organizmu wolne rodniki, które inicjują i podtrzymują stan zapalny. 
Dobroczynny wpływ na stawy mają również czosnek oraz cebula. Zawierają one cenne związki siarkowe, które ograniczają wytwarzanie hormonów podtrzymujących stan zapalny.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów: przyprawy

Twoi sprzymierzeńcy to kurkuma, imbir, anyż i goździki. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ból, sztywność stawów, obrzęki. 
Właściwości takie ma np. herbatka imbirowa: obierz i utrzyj 1 cm korzenia imbiru, zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min. Przecedź, dodaj łyżeczkę miodu. Pij 3-4 razy dziennie przed posiłkiem. Świeży imbir można zastąpić łyżeczką sproszkowanego.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów: kolagen

Wzbogać jadłospis o produkty obfitujące w kolagen, który ogranicza aktywność enzymów prozapalnych i ułatwia regenerację zmienionych chorobowo kości i stawów. Polub więc galaretkę owocową i rybę w galarecie. Możesz też sięgać po sproszkowaną chrząstkę rekina lub hydrolizaty kolagenu (do kupienia w aptece).

Co nasila objawy reumatoidalnego zapalenia stawów?

Wśród lekarzy zajmujących się chorobami reumatycznymi nie ma jednoznacznej opinii, które produkty mogą zaszkodzić danej osobie, a które nie. Jak więc ułożyć swój jadłospis?

Najlepiej sprawdzić, co w twoim przypadku źle wpływa na stawy. Najpierw odstaw na tydzień jeden z podejrzanych produktów i obserwuj, czy dolegliwości się zmniejszają. Jeśli tak, jest prawie pewne, że “wróg” twoich stawów został namierzony. Natomiast jeśli mimo rezygnacji z jakiegoś produktu, dolegliwości nie mijają, po kilku dniach znów możesz włączyć go do diety.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 16.06.2014

Komentarze (1 - 10 z 216)
nowa, 16.07.2015 13.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Wszystkich, ja mam zagrożenie rzs (dużo osób w rodzinie) dzisiaj odkryłam to forum, trochę poczytałam ale nie jestem w stanie spamiętać kto na co jest uczulony ale kilka sugestii jedzeniowych mogę podrzucić pasta na chlebek: ser biały zmiksowany z tuńczykiem (inne ryby też pewnie mogą być) i dużą ilością koperku; ser biały zmiksowany z olejem budwigowym kasza gryczana lub jaglana połączona z jarmużem i czosnkiem jest też takie zioło zwane czystkiem, mi poprawiło odporność, podobno oczyszcza organizm z metali ciężkich (poczytajcie jeśli jeszcze nic nie wiecie.
 
Zbyszek77, 10.07.2015 12.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ból w stawach jest. Ostatnio nie mogłem podnieść lewej ręki, tak bolał mnie bark, potem jeszcze dochodził ból w prawym barku i tak kilka dni. Zastanawiałem się czy mnie nie zawiało, bo w pracy na te upały mieliśmy wiatraki przemysłowe powłączane. Poza tym był też taki mniejszy ból, który krążył po mniejszych stawach w całym ciele. Najgorsze jest sztywnienie dłoni rano. Zacząłem jeść (mimo nietolerancji na drożdże) owoce, bo powiedziano mi, że to cukry proste i mój organizm nie dostaje żadnych witamin. Troszeczkę wróciły krosty na policzkach, ale to może też wyrzuca wszystko na wierzch przy tym oczyszczaniu jelit (tak to sobie tłumaczę). Nie mozna nie zjeść truskawki, jagody czy czereśni jak jest tego tyle w około. Gorzej szkodzą te wszystkie kupne wędliny, pseudo przyprawy.Za kilka dni będę zaczynał kurację oczyszczającą jelita, wątrobę i nerki www.medi-flowery.com. Rozmawiałem osobiscie z autorką tej strony i jestem optymistycznie nastawiony. Tylko ta moja niecierpliwość Próbuję różnych diet, badań na nietolerancję pokarmową, rosół na jelita od lutego, a kości wciąż bolą. A ja chciałbym żyć bez bólu juz teraz............... O rezultatach poinformuję
 
Mika60, 08.07.2015 12.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Saro....juz pod koniec lipca powinien byc (pomoze mi moj ziec - specjalista od komputerow : ). Poczytaj moje wpisy duzo sie dowiesz i zawsze mozesz zadac pytanie - odpowiem. Pozdrawim
 
sara, 07.07.2015 13.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ma juz Pani ten swój blog?.Chętnie bym dowiedziała się więcej .Od kilku miesięcy sztywnieją mi stawy rąk w nocy.
 
Mika60, 07.07.2015 13.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zbyszku......ja również robie rosol z kosci wolowych (nie mam możliwości kupic ekologicznych), jagnięcych, kozlecych. Kupuje nozki wieprzowe, kurze lapki, i nie wyrzucam już skorek wieprzowych (zjadaly ptaszki) tylko gotuje z ziolami i wloszczyzna, 100% kolagen. Ogladalam filmiki z Jerzym Zieba swietne, tylko potwierdzily się moje "odkrycia" on wspomniał jeszcze o salcesonie, pasztetowej, watrobce i parowkach (skorki i sciegna) no ale w nich jest tez dodana chemia. Pamietaj o wit. C Lewoskretnej czyli naturalnej jest niezbedna, żeby prawidłowo był wbudowany KOLAGEN. Poprawila Ci się cera to dobry znak, podleczyly się jelita. A jak bole stawow czy jest już lepiej ? Chcialbys przytyć ?! Mogę Ci oddac 20 kg : ), mój organizm jest "maszyna" do odkładania bardzo chciałabym się z Toba zamienic na "metabolizm" Ty bys przytyl ja bym schudla. To jest nieprawdopodobne zjawisko 4 x dieta warzywno-owocowa, 7 dni sama woda (nie polecam miałam mikro udar), przez jakis czas raw- fodd (nie polecam miałam 12 dnia kolejny mikroudar, straszliwy bol glowy jakby jakas obręcz mnie sciskala i utrata krotkiej pamięci, nie pamietalam co przed chwila robiłam) a "nadwaga" dobrze się miewa, co spadnie to wraca. Zieba powiedział, ze powinno się jesc 1 x dziennie i to może by wreszcie pomoglo ?! Ale ogolnie czuje się swietnie, opalam się na sloncu (najlepsza wit D nie mam uczulenia na slonce, kiedyś miałam rany na rekach (nietolerancje na gluten, histaminę a slonce to pogarszalo). Mysle, ze zregenerowaly się tkanki laczne, jelita itd. Jeśli planujesz być zdrowym już do końca swojego zycia czyli (nie przeziebiac się, nie mieć kataru, gryp etc.) poczytaj o urynoterapii ( dr John Armstrong, G. Malachow) Pozdrawiam : )
 
Zbyszek77, 03.07.2015 10.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mika: Czy jelita można wyleczyć tylko tym rosołem? Nie mam możliwości zakupić kości wołowych zdrowych, ze swojego chowu? Gotuję na wołowych zakupionych w sklepie i dodaję drobiowe ze swojego chowu? Jak na razie to bardzo schudłem i nie mogę przytyć, chyba przez to że nie mogę glutecu (nic z białej mąki) bo mam nietolerancję na przenicę, żyto, ryż i kukurydzę. Chciałbym wyleczyć jelita jaknajszybciej. Choć wydaje mi się, że już jakaś malutka poprawa bo znikomo ale zmniejsza mi się trondzik na policzkach? Wczoraj dostalem linka na świetną stronę dot. odżywiania http://www.naturalna-medycyna.com.pl/ukryte-terapie-filmy-spotkania-wyklady-jerzy-zieba.html
 
Mika60, 30.06.2015 10.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam dobre wieści po 1,5 m-ca picia rosolu gotowanego na kościach (ok 20 godz- pyrkania należy dodac ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liscie laurowe, sol i 2 duże lyzki octu jabłkowego lub sok z cytryny a godz. przed wylaczeniem wloszczyzne). Przez pierwsze 2 tygodnie rozpuszczaly się złogi i kamienie bo pobolewał mnie pęcherz a mocz był obrzydliwy, metny i smierdzial (zaznaczam, ze od 2 lat zdrowo się odżywiam). Teraz jest przejrzysty i ma zolty kolor (od jasno zoltego do ciemno zoltego) wcześniej w zaleznosci od tego co zjadłam- nawet ciemnobrązowy np. po daktylach (?) Wyprobowalam już wszystkie zakazane produkty, nie mam po nich rzutu RZS, najmniejszych objawow, jedyny skutek uboczny to przybranie na wadze (ale i z tym tez sobie poradzę - to czysta matematyka) na razie poszalałam z radości. Przyjmowalam tez wit C lewoskretna jest ona niezbedna dla wbudowania KOLAGENU w nasze TKANKI LACZNE, najwyraźniej organizm z nich skorzystal bo zregenerowalo się nieszczelne jelito no i poprawily enzymy trawienne. Planuje teraz pochodzić na silownie, żeby wzmocnić miesnie bo dwa lata i 3 miesiace spedzilam przy komputerze, żeby rozwiazac zagadke!? Co jest przyczyna mojej choroby i jak ja wyleczyć? Kochani ja sama jestem zaskoczona, ze pożywieniem sobie ja fundujemy i pożywieniem możemy się jej całkowicie pozbyć. Skorzystajcie z tego bo nigdy się tego nie dowiecie z TV lub innych zrodel. Potezne korporacje, ogromne miliardowe zyski nigdy nie przyznają, ze to jest tak proste. Slyszeliscie powiedzenie, ze choroba "uszlachetnia" moim zdaniem pozbawia człowieka godności i szczęścia. A co mnie uszlachetnilo WIEDZA, zadbanie o siebie, wyzwolenie od bolu i cierpienia. Klade się spac i wstaje bez bolu, uśmiecham się do swoich myśli nie boje się kolejnego dnia. Planuje zalozyc bloga i o nim poinformuje. Zycze Wszystkim sily i determinacji w oczyszczaniu swojego organizmu z toksyn i zregenerowaniu tkanek lacznych, które decydują o naszym zdrowiu : )
 
Mika60, 24.06.2015 19.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A czy pan doktor wyslal Cie na badanie nietolerancji pokarmowej?Jesli masz nietolerancje na marchew to jej nie jedz, jesli ja tolerujesz to powinna byc spozywana codziennie w postaci swiezo wyciskanych sokow, surowek, dodawana do zup itp. (przez dwa lata stosowalam ja codziennie ok 1,5 kg, przyczynila sie do oczyszczenia organizmu z toksyn i usuniecia wszystkich boli zwiazanych z RZS.....MARCHEW zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii. A rybe zastap miesem dobrej jakosci (jagniecina, krolik, czy kurczak ale koniecznie wiejski). Nalezy pamietac o KOLAGENIE, zeby odbudowac tkanki laczne i o wit. C lewoskretnej czyli naturalnej. I bedziesz zdrowa jak ryba (to juz nieaktualne powiedzenie trzeba by cos innego wymyslec) : )
 
Karolll, 23.06.2015 19.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mi lekarz odradził jedzenie marchewki, ponieważ podobno rozwala ona stawy! A tutaj jest dużo mowy o marchewce... Już nie rozumiem. Poza tym wszystko to co najbardziej lubię jeść niewskazane, a to czego nienawidzę owszem, zaczynając od ryb. Ble... :(
 
Mika60, 03.06.2015 18.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żeby oczyscil się organizm dobrze jest zrezygnować z ( chemicznych wędlin, kurczakow hodowanych przez 37 dni - sterydy, hormony, antybiotyki, norweski losos zawierający pestycydy etoxykine, itd.) i zapomnieć o nich na zawsze. Niestety mleko (kazeina), zboza 80% GMO (gluten), cukier, oleje rafinowane, margaryny tez sa przyczyna chorob. Czy na pewno mieso jest przyczyna raka? Malgorzata Braunek 22 lata weganka, zmarla na raka. Czeslaw Niemen 10 lat wegetarianin, zmarl na raka zoladka. Wg dr RATHA i dr Niedzwiecki, którzy lecza raka metoda komorkowa mikroelementami -( ponad 20 lat badan) uwazaja, ze przyczyna wszystkich chorob jest TKANKA LACZNA, slaba - należycie nie spelnia swojego zadania, a zbudowany z niej jest caly przewod pokarmowy, zyly, blony sluzowe, kazda komorka naszego ciala polaczona jest tkanka laczna a ta zbudowana jest z KOLAGENU. Brak kolagenu w pożywieniu powoduje degeneracje tkanek lacznych a co za tym idzie wszystkich naszych narzadow. Rosol gotowany na kościach (nie zwierzat hodowlanych) zawiera kolagen, to dlatego nasi wiekowi dziadkowie dobrze się trzymali bo gotowali rosołki : )
 
następne »
strona 1 z 22
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA dr BUDWIG czyli OLEJ LNIANY kontra choroby DIETA dr BUDWIG czyli OLEJ LNIANY kontra choroby

Dieta dr Budwig ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate m.in. w tłuszcze omega-3,...

więcej

31284

DIETA BEZGLUTENOWA: zasady oraz produkty zakazane i dozwolone DIETA BEZGLUTENOWA: zasady oraz produkty zakazane i dozwolone

Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste...

więcej

33206

Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

49117

Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU

Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób...

więcej

30711

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wygląd nie jest najważniejszy, jednak przy obecnej wadze twoje zdrowie jest w poważnym niebezpieczeństwie. Na szczęście masz w sobie chęć do zmiany, a to jest podstawa sukcesu! Tak, jak już pisałam w...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 31, 2015

Wyczytałam że olej z wiesiołek obniża cholesterol... bo Kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie normalizują poziom cholesterolu...

data

Lipiec 30, 2015

Czosnek, cebula, por, świeża bazylia i oregano. Dodatkowo polecam picie 2-3 kubków dziennie naparu z czystka

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.