Zakwas z buraków czyli kiszony barszcz na wzmocnienie. Przepis na zakwas buraczany

2021-07-13 12:40 Katarzyna Hubicz

Zakwas z buraków, nazywany również zakwasem buraczanym lub kiszonym barszczem, można kupić gotowy, ale najlepiej przygotować go w domu. Warto - gdyż, podobnie jak każdej kiszonki, właściwości zakwasu z buraków są naprawdę imponujące. To bomba witaminowo-mineralna, świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza i probiotyków. Trudno znaleźć drugi napój, który tak szybko i skutecznie jak zakwas buraczany wzmacniałby organizm. Przepis na zakwas z buraków nie jest skomplikowany i może go wykonać każdy.

Spis treści

  1. Zakwas z buraków - co to takiego?
  2. Zakwas z buraków - właściwości odżywcze
  3. Właściwości lecznicze zakwasu z buraków
  4. Zakwas z buraków - przepis
  5. Zakwas buraczany - przeciwwskazania 

Zakwas z buraków - co to takiego?

Zakwas z buraków określany jest jako kiszony barszcz i zakwas buraczany, ale równie często mówi się na niego "napój mocy". Wiele osób jego smak pamięta z dzieciństwa - i nic dziwnego: przez lata był to ulubiony "babciny" sposób na naturalne wzmacnianie odporności. Przyjmowano go przez cały rok - po to, by "wzmocnić krew", a także profilaktycznie i w razie pierwszych objawów infekcji.

Nie myl jednak zakwasu z buraków z sokiem z buraków. Oba napoje mają zbliżony kolor, jednak inne właściwości - w dodatku sok z buraków może powodować pewne skutki uboczne, w tym silny rozstrój żołądka, których nie daje zakwas z buraków.

Zakwas z buraków do picia - jak wygląda?

Zakwas z buraków do picia ma głęboki, ciemnoczerwony kolor i jest nieprzezroczysty. 

Zakwas z buraków czyli kiszony barszcz. Na wzmocnienie i regenerację
Autor: Getty Images

Zakwas z buraków - właściwości odżywcze

Zakwas z buraków ma szereg właściwości odżywczych. Jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza, a także betaniny (antyutleniacz), związków antocyjanowych, kwasu mlekowego i probiotyków.

Właściwości lecznicze zakwasu z buraków

Zakwas buraczany:

Zakwas z buraków - przepis

Jak zrobić zakwas buraczany? Wbrew pozorom - nie jest to wcale trudne. Warto jednak pamiętać, że  - jak w przypadku każdej kiszonki - finalny produkt otrzymamy dopiero po kilku dniach.

Zakwas buraczany - przepis:

Składniki:

Przygotowanie:

  • umyj buraki i obierz je ze skórki
  • pokrój w grube plastry
  • układaj je w wyparzonym i wytartym dużym słoju lub kamionce warstwami, na zmianę z obranym i przekrojonym na pół lub zgniecionym czosnkiem i przyprawami (tak by były między burakami, a nie na wierzchu)
  • wymieszaj wodę z solą i zalej buraki wodą w taki sposób, by całkowicie je przykryła
  • szczelnie zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (zwykle około 5-7).
  • gotowy zakwas przelej do czystych butelek lub słoiczków i przechowuj w lodówce. Buraki  możesz wykorzystać do sałatek lub surówek.

Zakwas buraczany - przeciwwskazania 

Mimo, że zakwas z buraków ma cenne właściwości prozdrowotne, nie należy z nim przesadzać. Można pić go codziennie, ale w niewielkiej ilości - jedną porcję w ilości pół szklanki lub szklankę zakwasu co dwa dni.

Przeciwwskazaniem do picia zakwasu z buraków jest cukrzyca - pod jego wpływem może dojść do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Zakwasu z buraków nie powinny pić również osoby z kamicą nerkową oraz mające reumatyzm.

Botwinka - przepis na zupę z młodych buraków
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.