MAK nie tylko na sen. Właściwości lecznicze i odżywcze maku

2017-12-24 0:27 Monika Majewska

Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Współcześnie z maku produkuje się m.in. leki o działaniu uspokajającym. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne i odżywcze posiada mak.

Właściwości maku najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.

Rodzaje maku

Wyróżnia się kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium (bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina). Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich. Z kolei mak polny ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.

Właściwości zdrowotne i odżywcze maku

Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia - budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z grupy omega-6 (przede wszystkim kwasu linolowego), które korzystnie wpływają także na pracę serca i pomagają przywrócić równowagę pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem. Olej makowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać go do sałatek.

Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach kwasów omega-6 i omega-3 w diecie (najlepiej 5:1). Jadane podczas świątecznych posiłków ryby, olej lniany, orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega-3, dlatego proporcje obu kwasów układają się korzystnie. Po świętach mak i olej makowy najlepiej spożywać w umiarkowanych ilościach.

Ważne

Mak może powodować interakcje z lekami. Dlatego jeśli regularnie przyjmujesz medykamenty, przed spożyciem maku skonsultuj się ze swoim lekarzem lub farmaceutą.

Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Ten rodzaj błonnika pełni określoną funkcję w układzie pokarmowym, m.in. przyśpiesza pasaż jelitowy. W związku z tym mak może być dobrym środkiem na przeczyszczenie.

Ile kalorii ma mak?

Mak, mimo że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co jest pożądane w trakcie odchudzania, nie jest polecany osobom będącym na diecie. Mak niemal w połowie składa się z tłuszczu (18-25 proc to białka, ok. 25 proc. - węglowodany), dlatego jest bardzo kaloryczny – 100 g maku ma aż 478 kcal.

Ważne

Mak dla dzieci. Od kiedy można podawać mak dzieciom?

Mak, ale tylko w niewielkich ilościach, można podawać dzieciom już od drugiego roku życia. Mak jest bogatym źródłem magnezu, pierwiastka wyjątkowo potrzebnego rozwijającym się dzieciom.

Mak - właściwości lecznicze. Mak jako narkotyk

Mak niebieski, który jest wykorzystywany głównie w przemyśle spożywczym, charakteryzuje się bardzo niską zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. Odmianą maku, która odznacza się silnym oddziaływaniem na układ nerwowy, jest mak leczniczy. Jego wysuszony sok mleczny z makówki, czyli opium, stanowi bazę leków, takich jak: morfina, kodeina, narkotyna, papaweryna.

  • morfina to najstarszy lek o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym - stosowana jest w uśmierzaniu bardzo silnego bólu np. nowotworowego. Ponadto morfina zwalnia postrzeganie i kojarzenie, blokuje prawidłowe czynności przewodu pokarmowego, osłabiając pracę mięśni gładkich.
  • kodeina jest lekiem uspokajającym, przeciwbólowym i hamującym odruch kaszlu, zwłaszcza tego bolesnego o charakterze napadowym.
  • narkotyna również działa przeciwkaszlowo i jednocześnie pobudza ośrodek oddechowy.
  • papaweryna blokuje bodźce nerwowe powodujące skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego, dlatego stosowana jest przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit.

Mak polny, w przeciwieństwie do maku lekarskiego, ma niewielkie zastosowanie w medycynie. W tradycyjnej medycynie ludowej z płatków maku polnego można przygotować napar stosowany przy kaszlu, biegunce, bolesnej menstruacji czy bezsenności. Ponadto płatki makowe wchodzą w skład różnych mieszanek ziołowych, a ekstrakt jest wykorzystywany do produkcji płynu do higieny intymnej.

    To ci się przyda

    Mak w ciąży. Czy można jeść mak w ciąży?

    Niewielkie ilości maku, które znajdują się w wyrobach piekarskich i cukierniczych, nie powinny zaszkodzić dziecku. Lekarze odradzają natomiast spożywania dużych ilości ciast z makiem, bo jest on ciężkostrawny.

    Mak w roli głównej. Anna Starmach poleca proste dania z makiem

    Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 11/2019
    KOMENTARZE
    Ida
    |

    Kobiety ciężarne powinny uważać z makiem? Dziwne stwierdzenie,ponieważ coś mi się tu nie zgadza.Kiedy byłam w ciąż z drugim dzieckiem,to mak wciągałam jak opętana,tak bardzo mój organizm go potrzebował . Dziecko urodziło się zdrowe i silne ,teraz to już dorosły chłop.

    Czesław
    |

    a dlaczego nie mak, przecież jest smaczniejszy i ma wiele innych zalet, nie tylko żelazo

    Arths
    |

    "Akurat tak sie stalo,ze po 3 mies krwotokach brakuje mi 50% normy zelaza w orgnizmie ,nie wiedzialam,ze mak je zawiera ale jak zobaczylm istaka wsklepie tzw biki oblepione makiem musialam je kupic ,terz siedze nad torebla maku,organizm sa wie o co sie upomac wsrod produktow jakie potrzebujemy do naszego funkcjonowania"

    Zamiast jeść mak, lepiej sięgnąć po chlorellę, spirulinę i białko konopne, a także pietruszkę... Masa żelaza.

    Ania
    |

    ciekawy artykuł

    Gosia.
    |

    " Nie rozumiem. Najpierw jest napisane, że mak wspiera pracę jelit, a później, że jest ciężko strawny? To jak w końcu z tym makiem? "

    Dzienna norma, tak by podzialalao lecz nie ZATKALO - 20-40gr BLONNIKA w diecie na dzien.
    ( zalezy od stanu ukladu pokarmowego itp)

    Mak na 100 gr posiada ok 28 gr Weglowodanow ( cukrow ktore sa nie rospuszczalne , nie trawi ich nasz organizm. Dzialaj jak "zmiotka"na nasze jelita).

    Wiec, z jednej strony nam pomoze w pracy jelit
    Z drugiej zas strony, jesli w ciagu dnia zjemy sporo ciezkich potraf ( tlustych, ze spora ilosci blonnika ) to nawet nie duza garsc MAKU moze nam dac popalic.
    Bo org dostal za duzo.

    Wiec jak to w zywieniu - wszystko zalezy :D

    Ewa
    |

    Akurat tak sie stalo,ze po 3 mies krwotokach brakuje mi 50% normy zelaza w orgnizmie ,nie wiedzialam,ze mak je zawiera ale jak zobaczylm istaka wsklepie tzw biki oblepione makiem musialam je kupic ,terz siedze nad torebla maku,organizm sa wie o co sie upomac wsrod produktow jakie potrzebujemy do naszego funkcjonowania

    To ja
    |

    Nie rozumiem. Najpierw jest napisane, że mak wspiera pracę jelit, a później, że jest ciężko strawny? To jak w końcu z tym makiem?