Mak nie tylko na sen. Właściwości lecznicze i odżywcze maku

2017-12-24 0:27

Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Współcześnie z maku produkuje się m.in. leki o działaniu uspokajającym. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne i odżywcze posiada mak.

Właściwości maku najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.

Rodzaje maku

Wyróżnia się kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium (bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina). Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich. Z kolei mak polny ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.

Właściwości zdrowotne i odżywcze maku

Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia - budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z grupy omega-6 (przede wszystkim kwasu linolowego), które korzystnie wpływają także na pracę serca i pomagają przywrócić równowagę pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem. Olej makowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać go do sałatek.

Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach kwasów omega-6 i omega-3 w diecie (najlepiej 5:1). Jadane podczas świątecznych posiłków ryby, olej lniany, orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega-3, dlatego proporcje obu kwasów układają się korzystnie. Po świętach mak i olej makowy najlepiej spożywać w umiarkowanych ilościach.

Ważne

Mak może powodować interakcje z lekami. Dlatego jeśli regularnie przyjmujesz medykamenty, przed spożyciem maku skonsultuj się ze swoim lekarzem lub farmaceutą.

Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Ten rodzaj błonnika pełni określoną funkcję w układzie pokarmowym, m.in. przyśpiesza pasaż jelitowy. W związku z tym mak może być dobrym środkiem na przeczyszczenie.

Ile kalorii ma mak?

Mak, mimo że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co jest pożądane w trakcie odchudzania, nie jest polecany osobom będącym na diecie. Mak niemal w połowie składa się z tłuszczu (18-25 proc to białka, ok. 25 proc. - węglowodany), dlatego jest bardzo kaloryczny – 100 g maku ma aż 478 kcal.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Ważne

Mak dla dzieci. Od kiedy można podawać mak dzieciom?

Mak, ale tylko w niewielkich ilościach, można podawać dzieciom już od drugiego roku życia. Mak jest bogatym źródłem magnezu, pierwiastka wyjątkowo potrzebnego rozwijającym się dzieciom.

Mak - właściwości lecznicze. Mak jako narkotyk

Mak niebieski, który jest wykorzystywany głównie w przemyśle spożywczym, charakteryzuje się bardzo niską zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. Odmianą maku, która odznacza się silnym oddziaływaniem na układ nerwowy, jest mak leczniczy. Jego wysuszony sok mleczny z makówki, czyli opium, stanowi bazę leków, takich jak: morfina, kodeina, narkotyna, papaweryna.

  • morfina to najstarszy lek o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym - stosowana jest w uśmierzaniu bardzo silnego bólu np. nowotworowego. Ponadto morfina zwalnia postrzeganie i kojarzenie, blokuje prawidłowe czynności przewodu pokarmowego, osłabiając pracę mięśni gładkich.
  • kodeina jest lekiem uspokajającym, przeciwbólowym i hamującym odruch kaszlu, zwłaszcza tego bolesnego o charakterze napadowym.
  • narkotyna również działa przeciwkaszlowo i jednocześnie pobudza ośrodek oddechowy.
  • papaweryna blokuje bodźce nerwowe powodujące skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego, dlatego stosowana jest przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit.

Mak polny, w przeciwieństwie do maku lekarskiego, ma niewielkie zastosowanie w medycynie. W tradycyjnej medycynie ludowej z płatków maku polnego można przygotować napar stosowany przy kaszlu, biegunce, bolesnej menstruacji czy bezsenności. Ponadto płatki makowe wchodzą w skład różnych mieszanek ziołowych, a ekstrakt jest wykorzystywany do produkcji płynu do higieny intymnej.

    To ci się przyda

    Mak w ciąży. Czy można jeść mak w ciąży?

    Niewielkie ilości maku, które znajdują się w wyrobach piekarskich i cukierniczych, nie powinny zaszkodzić dziecku. Lekarze odradzają natomiast spożywania dużych ilości ciast z makiem, bo jest on ciężkostrawny.

    Mak w roli głównej. Anna Starmach poleca proste dania z makiem

    Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.