Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

10 komentarze
Autor: Joanna Andrzejewska

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie.

Właściwości lecznicze szpinaku

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Nie przegap

Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca.
W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo, tyle że w mniejszej ilości, niż przed laty sądzono (wynikało to z pomyłki analityków, którzy źle postawili przecinek) – 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn). Żelazo transportuje tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.

Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.
Jeśli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swojej diety. Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Aby szpinak zachował piękny kolor

» Młode delikatne listki jada się w całości. Duże liście są grubsze, wymagają usunięcia łodyżek, a niekiedy większych nerwów. Zawsze trzeba je dobrze oczyścić. Opłukanie pod bieżącą wodą nie wystarczy. Lepiej włożyć szpinak do miski z zimną wodą i delikatnie przemieszać.
» Jeśli po umyciu zamoczysz liście w wodzie z lodem, zachowają ładny kolor. Potem trzeba je dokładnie odsączyć. Pamiętaj, że przed dodaniem do sałatki szpinak musi dobrze wyschnąć.
» Warzywo to najlepiej jeść jak najświeższe. Jeśli musisz je przechować, schowaj liście do lodówki, na nie dłużej niż dzień, owinięte w mokry papier – wtedy nie zwiędną.

Wada szpinaku - zawartość kwasu szczawiowego

Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.

Jak przyrządzać szpinak?

Jak w przypadku większości warzyw – najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnuj z mrożonek. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Łącz go z serami – pleśniowymi, fetą, parmezanem lub oscypkiem. Pasują do niego owoce – gruszki, winogrona, truskawki, cytrusy. Sałatkę polej oliwą – w ten sposób zwiększysz wchłanianie beta-karotenu i luteiny.
Szpinak w połączeniu z serem (np. pleśniowym) świetnie nadaje się też do makaronów (spaghetti lub penne). Aby przyrządzić sos, nie gotuj liści! Stracą na wartości i smaku, nie mówiąc już o wyglądzie. Uduś je na oliwie z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jeśli pokropisz liście sokiem z cytryny, zachowają żywy zielony kolor. Pamiętaj, że przy duszeniu szpinak znacznie zmniejsza swoją objętość, dlatego jeśli gotujesz dla kilku osób, kup 1,5–2 kg. Liście szpinaku świetnie nadają się także jako farsz do pierogów, naleśników i tart z kruchego ciasta. Poza sezonem kupuj szpinak mrożony – rozdrobniony albo lepiej w całości.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 02.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 10)
Mała, 17.06.2016 18.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pyszny i zdrowy napój,dobryna drugie śniadanie,garrść świeżego szpinaku,jedna pomarańcza i 1/2 banana dodać wody i zblendować. Napój samo zdrowie. Polecam
 
beci, 10.05.2016 18.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dwie pelne garscie szpinaku , duze zielone jablko, 4 galazki selera, i banan do tego woda mineralna ok 1/3 szklanki blendujemy na zielony plyn . Mozna dodac ziarenka lnu zlotego , chia itp ...pychota polecam
 
Warzywko, 15.11.2015 22.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wzbogacony w witaminy i bardzo dobry :)
 
kasia, 11.10.2015 20.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Potwierdzone info :) uwielbiam :)
 
eh, 20.07.2015 20.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zelazo ze szpinaku wogole sie nie przyswaja w ludzkim organizmie poniewaz jest zwiazane heksafosforanem inozytolu.
 
AJ, 11.06.2015 10.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja polecam 2 garści szpinaku, banan, gruszka, kiwi, mięta, imbir, trochę wody i sok z połowy limonki, zblendować i powstaje pyszny sycący zdrowy koktajl na drugie śniadanie. Czasem gruszkę wymieniam na seler naciowy lub jabłko a sezonowo dodaję np borówki.
 
Marta, 01.06.2015 02.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja polecam zrobic domowy smoothie. Do blendera wrzucic szklanke soku jablkowego (lub apple cider), pol szklanki soku ananasowego, garsc szpinaku i seler naciowy.
 
Andrew Laskowski, 23.11.2014 13.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szpinak z czosnkiem na masełku jest naprawdę dobry.
 
Fe, 12.01.2014 16.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przykro mi, ale żelazo ze szpinaku jest kompletnie nieprzyswajalne dla człowieka ze względu na skompleksowanie i współwystępowanie szczawianów.
 
Popej:), 27.09.2013 12.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
daje też kopa!!!!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

55831

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

45556

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

42485

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

38816

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoja dieta powinna się składać z 4-5 posiłków w ciągu dnia jedzonych w odstępach 3-4-godzinnych. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci zjedzenia jakiejś słodkiej przekąski. Powinnaś wyeliminować ze...

Lekarz decyduje o dawce leku i czasie jego brania i to jest poza dyskusją. Jeśli chodzi o dietę kontrolującą dnę, zawsze warto ją zastosować. Polega ona na ograniczeniu w diecie mięsa, ryb i warzyw...

Forum
data

Lipiec 25, 2016

Zamiast tabletek najlepiej jest korzystać z soków, przecierów czy sorbetów które się pozyskuje w sposób naturalny. Dla Mnie witaminy w kapsułkach to może być co najwyżej tran. Takie 'zbiory witamin', najczęściej są dostarczane w nadmiarze i wiele z nas pozbywa się ich wraz z moczem. Sok...

data

Lipiec 25, 2016

Picie wody to faktycznie bardzo fajna sprawa. Ale ja jestem za żywieniem na bazie soków, naturalnych, najlepiej pozyskiwanych samodzielnie. Z tego co wiem, tylko niewielki procent soków dostępnych w tradycyjnych sklepach jest faktycznie w 100% naturalny. Najgorsze, że owe soki mają...

data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.