Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

3 komentarze
Autor: Joanna Andrzejewska

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie.

Właściwości lecznicze szpinaku

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Nie przegap

Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca.
W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo, tyle że w mniejszej ilości, niż przed laty sądzono (wynikało to z pomyłki analityków, którzy źle postawili przecinek) – 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn). Żelazo transportuje tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.

Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.
Jeśli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swojej diety. Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Aby szpinak zachował piękny kolor

» Młode delikatne listki jada się w całości. Duże liście są grubsze, wymagają usunięcia łodyżek, a niekiedy większych nerwów. Zawsze trzeba je dobrze oczyścić. Opłukanie pod bieżącą wodą nie wystarczy. Lepiej włożyć szpinak do miski z zimną wodą i delikatnie przemieszać.
» Jeśli po umyciu zamoczysz liście w wodzie z lodem, zachowają ładny kolor. Potem trzeba je dokładnie odsączyć. Pamiętaj, że przed dodaniem do sałatki szpinak musi dobrze wyschnąć.
» Warzywo to najlepiej jeść jak najświeższe. Jeśli musisz je przechować, schowaj liście do lodówki, na nie dłużej niż dzień, owinięte w mokry papier – wtedy nie zwiędną.

Wada szpinaku - zawartość kwasu szczawiowego

Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.

Jak przyrządzać szpinak?

Jak w przypadku większości warzyw – najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnuj z mrożonek. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Łącz go z serami – pleśniowymi, fetą, parmezanem lub oscypkiem. Pasują do niego owoce – gruszki, winogrona, truskawki, cytrusy. Sałatkę polej oliwą – w ten sposób zwiększysz wchłanianie beta-karotenu i luteiny.
Szpinak w połączeniu z serem (np. pleśniowym) świetnie nadaje się też do makaronów (spaghetti lub penne). Aby przyrządzić sos, nie gotuj liści! Stracą na wartości i smaku, nie mówiąc już o wyglądzie. Uduś je na oliwie z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jeśli pokropisz liście sokiem z cytryny, zachowają żywy zielony kolor. Pamiętaj, że przy duszeniu szpinak znacznie zmniejsza swoją objętość, dlatego jeśli gotujesz dla kilku osób, kup 1,5–2 kg. Liście szpinaku świetnie nadają się także jako farsz do pierogów, naleśników i tart z kruchego ciasta. Poza sezonem kupuj szpinak mrożony – rozdrobniony albo lepiej w całości.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 02.10.2014

Komentarze (1 - 3 z 3)
Andrew Laskowski, 23.11.2014 13.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szpinak z czosnkiem na masełku jest naprawdę dobry.
 
Fe, 12.01.2014 16.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przykro mi, ale żelazo ze szpinaku jest kompletnie nieprzyswajalne dla człowieka ze względu na skompleksowanie i współwystępowanie szczawianów.
 
Popej:), 27.09.2013 12.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
daje też kopa!!!!
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

23406

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Gratuluję ubytku masy ciała i rozpoczęcia zmiany nawyków żywieniowych. Bardzo dobrze, że łączył pan dietę z ćwiczeniami. Myślę, że może pan odstawiać preparat. Faktycznie dieta redukcyjna może...

Przyjrzałabym się bliżej temu, co faktycznie pani spożywa i jak wygląda pani trening. Jeżeli chodzi o ćwiczenia, to powinny być dostosowane do pani możliwości fizycznych. Konsultując się z trenerem...

Najpierw należy odwiedzić pediatrę i dokładnie przebadać organizm, aby wykluczyć chorobę, zaburzenia hormonalne i obecność pasożytów. Kolejny krok to wizyta u dietetyka (z rodzicami i wynikami...

Grupy wsparcia
data

Maj 24, 2015

Witam nie nabierajcie się na te tabletki wita slim i reklamy to wszystko to wielka bzdura zamówiłam 2 opakowania bo tyle kazala mi konsultantka i mówiła ze do 10 kg zgubie i że taka kuracja mi wystarczy a tu co nic zero efektu nic nie schudłam tylko nalykalam sie tego świństwa dalam sie...

data

Maj 24, 2015

Do odchudzania potrzebna jest silna wola i naprawdę DYSCYPLINA. Bez tego ani rusz. Można owszem pomóc sobie suplementem. Ja zmieniłam troche swoje nawyki żywieniowe i zażywałam therm line fast. W ciągu 2 miesięcy schudłam prawie 5kg. Uważam, że wynik niezły.

data

Maj 23, 2015

"Oglądam" w ppv na kompie sd 360p , pierwszy i ostatni raz wydałem 40pln na tego typu gónwo , co kilka minut ścinka , buforowanie, (nie mam problemu z łączem, sprawdzałem) inni użytkownicy zgłaszają takie same problemy w mini zakładce ksw girls oglądamy puste krzesła. Nie przychylne...

data

Maj 24, 2015

Ja wspomagałam się Therm Line Fast w walce z nadprogramowymi kilogramami. Wg mnie działa ok bo nie stosowałam żadnej diety a waga leciała w dół. Mogę polecić.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.