POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

3 komentarze
Autor: redakcja poradnikzdrowie.pl

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.

Jakie witaminy zawierają pomarańcze?

Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.

Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.

Nie przegap

Olejki eteryczne w pomarańczach działają uspokajająco

Pomarańcze są również cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój. W tym celu można też użyć gotowego olejku pomarańczowego (do kupienia w aptekach i sklepach zielarskich) - wystarczy wlać kilka kropel olejku do gorącej wody lub specjalnego kominka do aromatyzacji powietrza.

Olejek pomarańczowy ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu pomaga w leczeniu trądziku i łagodzi stany zapalne, jednak nie można go stosować bezpośrednio na skórę - trzeba go połączyć z olejkiem nośnikowym, np. jojoba, avocado, arachidowym lub dodać do kąpieli.

Skórka pomarańczowa do ciast - uwaga na chemię!

Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast - jednak uwaga! większość pomarańczy, tak jak inne cytrusy, pokrywana jest konserwującymi środkami chemicznymi, dlatego przed zjedzeniem - zwłaszcza jeśli wykorzystujemy skórkę - owoce należy dokładnie wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Do smażenia skórki lepsze są pomarańcze ze sklepu ekologicznego. Są droższe (ok. 20 zł/kg), ale nie spryskuje się ich konserwantami.

Szczególnie za piękny zapach cenione są gorzkie pomarańcze, wykorzystywane do produkcji konfitur, esencji do aromatyzowania ciast oraz likieru Curacao - popularnego składnika drinków o niebieskim zabarwieniu.

Ile kalorii mają pomarańcze?

  • 100 g pomarańczy zawiera 47 kcal. Średniej wielkości pomarańcza (150 g) to zatem ok. 70 kcal.
  • 100 g soku pomarańczowego zawiera 45 kcal - szklanka soku (250 ml) to ok. 112 kcal.
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal.

Indeks glikemiczny pomarańczy: 42.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak wybrać zdrowe pomarańcze?

Kupuj owoce ciężkie, ładnie wybarwione, o gładkiej skórce bez plam (mogą świadczyć o rakotwórczej pleśni). Pofałdowana oznacza, że pomarańcza ma mało miąższu i jest sucha. Najlepsze mają charakterystyczny "pępek" (to druga nierozwinięta pomarańcza) - są słodkie i soczyste.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 01.07.2014

Komentarze (1 - 3 z 3)
Jola, 23.01.2014 21.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ewa zajrzyj na wspaniały blog o zdrowiu www.akademiawitalności.pl
 
Lucyna, 04.12.2013 10.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zdrowie to skarb, cenny jak nic innego. Jedząc pomarańcze dostarczamy naszemu organizmowi wiele cennych wartości. Powinniśmy zamienić słodycze na tego typu produkty. Artykuł zawiera wiele cennych uwag. Błonki między cząstkowe najczęściej są usuwane, a są źródłem cennego i niezbędnego błonnika. Polemizowałabym z autorem czy wystarczy wyszorować pod ciepłą wodą. Ja stosuję mycie w kwaśnej wodzie, a następnie zasadowej/ z dodatkiem sody oczyszczonej/ następnie myję pod gorącą wodą. Polecam mój sposób, zapewne jest większa szansa usunięcia "powłoki"chemicznej na cytrusach :)
 
Ewa, 25.10.2013 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zbieram informacje o zdrowym trybie życia, bo zdrowie to podstawa, znalazłam też stronę: www.dzieckodomfinanse.blogspot.com, szukam też innych podonych stron
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

16323

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

21181

ŚLIWKI: wartość odżywcza, kaloryczność i właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych ŚLIWKI: wartość odżywcza, kaloryczność i właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a...

więcej

16698

Fasolka szparagowa – właściwości lecznicze i odżywcze. Jakie witaminy zawiera szparagówka? Fasolka szparagowa – właściwości lecznicze i odżywcze. Jakie witaminy zawiera szparagówka?

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych....

więcej

16040

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witaj Dna (skaza moczanowa, podagra, artretyzm) jest chorobą przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu w organizmie kwasu moczowego. Nadmiar kwasu odkłada się w postaci kryształków w...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 25, 2014

Z tego co wiem to sok z acai może raczej stanowić uzupełnienie diety w witaminy ale sam jako taki nie stanowi podstawy diety.Mój zięć,człowiek bardzo aktywny- jeżdzi na rowerze,biega,pływa-pił go przez jakiś czas,żeby mieć więcej energii.W końcu jednak stwierdził,że nie widzi różnicy w...

data

Listopad 25, 2014

warto zerknac na tego typu blog dieta3dchilli.blogspot.com

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 25, 2014

Nie wiem czy ktoś z Was miał do czynienia z systemem kontroli wagi Bodykey.Jest on oparty na badaniach genetycznych.Badanych jest 5 genów odpowiedzialnych za styl życia.Każda osoba ,która zdecyduje się na badanie dostaje swoją stronę internetową gdzie będzie podawana dla niej dieta i...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.