POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

3 komentarze
Autor: redakcja poradnikzdrowie.pl

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.

Jakie witaminy zawierają pomarańcze?

Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.

Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.

Nie przegap

Olejki eteryczne w pomarańczach działają uspokajająco

Pomarańcze są również cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój. W tym celu można też użyć gotowego olejku pomarańczowego (do kupienia w aptekach i sklepach zielarskich) - wystarczy wlać kilka kropel olejku do gorącej wody lub specjalnego kominka do aromatyzacji powietrza.

Olejek pomarańczowy ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu pomaga w leczeniu trądziku i łagodzi stany zapalne, jednak nie można go stosować bezpośrednio na skórę - trzeba go połączyć z olejkiem nośnikowym, np. jojoba, avocado, arachidowym lub dodać do kąpieli.

Skórka pomarańczowa do ciast - uwaga na chemię!

Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast - jednak uwaga! większość pomarańczy, tak jak inne cytrusy, pokrywana jest konserwującymi środkami chemicznymi, dlatego przed zjedzeniem - zwłaszcza jeśli wykorzystujemy skórkę - owoce należy dokładnie wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Do smażenia skórki lepsze są pomarańcze ze sklepu ekologicznego. Są droższe (ok. 20 zł/kg), ale nie spryskuje się ich konserwantami.

Szczególnie za piękny zapach cenione są gorzkie pomarańcze, wykorzystywane do produkcji konfitur, esencji do aromatyzowania ciast oraz likieru Curacao - popularnego składnika drinków o niebieskim zabarwieniu.

Ile kalorii mają pomarańcze?

  • 100 g pomarańczy zawiera 47 kcal. Średniej wielkości pomarańcza (150 g) to zatem ok. 70 kcal.
  • 100 g soku pomarańczowego zawiera 45 kcal - szklanka soku (250 ml) to ok. 112 kcal.
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal.

Indeks glikemiczny pomarańczy: 42.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak wybrać zdrowe pomarańcze?

Kupuj owoce ciężkie, ładnie wybarwione, o gładkiej skórce bez plam (mogą świadczyć o rakotwórczej pleśni). Pofałdowana oznacza, że pomarańcza ma mało miąższu i jest sucha. Najlepsze mają charakterystyczny "pępek" (to druga nierozwinięta pomarańcza) - są słodkie i soczyste.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 01.07.2014

Komentarze (1 - 3 z 3)
Jola, 23.01.2014 21.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ewa zajrzyj na wspaniały blog o zdrowiu www.akademiawitalności.pl
 
Lucyna, 04.12.2013 10.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zdrowie to skarb, cenny jak nic innego. Jedząc pomarańcze dostarczamy naszemu organizmowi wiele cennych wartości. Powinniśmy zamienić słodycze na tego typu produkty. Artykuł zawiera wiele cennych uwag. Błonki między cząstkowe najczęściej są usuwane, a są źródłem cennego i niezbędnego błonnika. Polemizowałabym z autorem czy wystarczy wyszorować pod ciepłą wodą. Ja stosuję mycie w kwaśnej wodzie, a następnie zasadowej/ z dodatkiem sody oczyszczonej/ następnie myję pod gorącą wodą. Polecam mój sposób, zapewne jest większa szansa usunięcia "powłoki"chemicznej na cytrusach :)
 
Ewa, 25.10.2013 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zbieram informacje o zdrowym trybie życia, bo zdrowie to podstawa, znalazłam też stronę: www.dzieckodomfinanse.blogspot.com, szukam też innych podonych stron
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

34548

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

15177

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

18350

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

21459

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 24, 2014

Ja już od 3 miesięcy stosuję tabletki z acai . Jest kilka preparatów na rynku z tym składem, ale z opinii w internecie wynika, że Acai Berry 900 jest najlepszy i najbezpieczniejszy (oryginalna strona tutaj > http://goo.gl/6UEeqp) , dlatego postanowiłam go przetestować. Pierwsze kilogramy...

data

Listopad 23, 2014

Witam, szukam opinii o occie jabłkowym Ojca Mateusza na odchudzanie. Ktoś stosował na odchudzanie? Podobno lepszy pod względem jakości niż inne dostępne octy. Ma dużo pozytywnych opinii, ale ja szukam takich na odchudzanie. Czy ktos stosował i może coś napisać? odchudzanie octem...

data

Listopad 18, 2014

Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg...??

data

Listopad 21, 2014

lepszy jest od tego całego g***** sprzedawanego w aptekach i sklepach

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.