Jajka - źródło pełnowartościowego białka

8 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może je jeść, choć nie do woli. Dlaczego?

W latach 70. XX wieku dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Poszło o znajdujący się w żółtku cholesterol pokarmowy. Naukowcy dopatrywali się związku między ilością zjedzonych jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz w efekcie miażdżycą. Dziś zmieniono nieco poglądy. Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Ale nie znaczy to, że wolno nam jeść jajka zupełnie bez ograniczeń.

Nie przegap

Jajko to źródło białka, witamin i składników mineralnych

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również  bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.

Ważne

Ważne

Nie tylko kurze

  • Przepiórcze. Są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowanych na twardo (ok. 3 minuty) używa się do przyrządzania przekąsek. Zawierają proporcjonalnie tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze i więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, dostarczają potasu, witaminy B12, witaminy B6. W sprzedaży są jajka przepiórcze świeże i marynowane.
  • Kacze i gęsie. Większe od kurzych, wyrazistsze w smaku, nadają się do faszerowania i niektórych wypieków. Ponieważ częściej niż kurze bywają zakażone Salmonellą, rzadko wykorzystuje się je w kuchni.
  • Strusie. Mogą być 8–10 razy większe od kurzych. Jedno jajo strusie waży ok. 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę.

Cholesterol zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu

Wyniki badań wykazują, że wraz ze wzrostem ilości  cholesterolu pokarmowego w diecie zwiększa się jego stężenie w osoczu krwi. Wpływ cholesterolu pokarmowego na wartości wskaźników lipidowych jest jednak uzależniony od osobniczej wrażliwości organizmu. Niektórzy nie żałują sobie jajek i mają cholesterol w normie. Inni są bardziej wrażliwi – gdy tylko pofolgują z dietą, od razu się podwyższa. Ale wartość cholesterolu zależy od wielu czynników: predyspozycji genetycznych, wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, stylu życia. Nasz organizm też sam go wytwarza, bo cholesterol jest potrzebny do wielu przemian metabolicznych, produkcji hormonów, soli żółciowych, wchodzi w skład błon komórkowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 29.12.2011 12:20
a njawazniejsze zostwcie oleje ,kazdy olej nawet najlepszy jest sztucznie przetwarzany ,zadnego oleju ,olej z oliwki taki vergen na zimno tloczony a reszta olei to trucizna To bardzo błędne przekonanie! Olej rzepakowy wręcz pomaga w walce z cholesterolem utrzymując go na właściwym poziomie. To co należy odstawić to tłuszcze zwierzęce, gdyż one są przyczyną miażdżycy.
kfffiatek, 03.06.2011 9:06
No a podobno według najnowszych badań cholesterol, który spożywamy wraz z jedzeniem nie wpływa na poziom cholesterolu, krążecego we krwi. Podobno winowajcom jest endogenny cholesterol, a więc ten który organizm produkuje sam. Ja ostatnio się zainteresowałam dietą paleolityczną, która w dużej mierze składa się mięsa i to nie tylko chudego. Taką dietę stosowali nasi przodkowie, których problemy z miażdżyca były zdecydowanie mniejsze niż w naszych czasach. Zaczynam stosować tą dietę i naprawdę czuję się świetnie. Pozdrawiam!
 

Co lepsze w jajku: białko czy żółtko?

Dietetycy zezwalają osobom zdrowym na zjedzenie nie więcej niż 3–4 jajek tygodniowo (wliczając w to dodane do potraw). Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i na diecie, np. wątrobowej, nie powinny zjadać więcej niż 1–2 jajka na tydzień. Białko można jeść bez ograniczeń. Niestety, białko jajek bardzo często
uczula. Dlatego nie powinno się nim karmić dzieci przed ukończeniem 1. roku życia (dotyczy to zwłaszcza maluchów skłonnych do alergii oraz genetycznie obciążonych chorobą). Wysoka temperatura (podobnie jak ubijanie piany) niszczy strukturę protein, dlatego jajko na twardo zwykle nie ma właściwości uczulających. Jajka ugotowane na miękko są lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść osoby na diecie lekko strawnej. Zakwaszają organizm, wiec najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 8 z 8)
optymalna babcia 75, 14.09.2014 12.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak można wierzyć lekarzom kiedy Oni sami chorują? zjadam 60 szt jaj tygodniowo juą 16-ty rok i nigdy nie choruje.
 
rozsądny , 04.06.2014 10.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja nie słucham lekarzy (czytaj dystrybutorów medycznych medykamentów i jem średnio 3-4 jajka dziennie i to od 4 lat .... wszystkie wyniki idealne a cholesterol (na badaniach kontrolnych powyżej 40 roku życia) jestem w 1-wszej najzdrowszej grupie <200 .... Jajka to prawdziwy eliksir młodości !!!! Gdyby kiedyś udało się biznesmenom (koncernom farmaceutycznym) wyprodukować sztuczne jajko i sprzedawać je w aptece to kosztowałoby nie 60-90 gr a 5-10 zł za sztukę .... Ludzie jedzcie jajka !!! (oczywiście 1-ki lub 0-ki).
 
HussaR, 01.04.2014 02.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
blaga i zacofanie. Od lat nie kupuję tego humbugu o cholesterolu. I jem codziennie 3-6 jaj. I JEST MOC.
 
Krystyna, 05.02.2014 16.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem jedno jajko na miękko codziennie, ząbek czosnku i szklanka mleka dla osłony żołądka i zmniejszenia przykrego zapachu z ust.. Przecież życie zaczyna się od jajka.
 
gosia, 14.06.2013 19.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem od 14 lat na żywieniu optymalnym izjadam pod każdą postacią około 7jajek dziennie czasem same żółtka czuje się świetnie wyniki robię raz do roku i są wszystkie w normie
 
monkey99, 28.05.2013 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Okazuje się iż dietetycy są w błędzie. Jedzenie jaj nie zwiększa cholesterolu we krwi. Prawda jest taka iż jajka jedzone na miękko przyczyniają się do jego zmniejszenia. Jajka należy też jeść przy schorzeniach układu nerwowego. Można ich jeść i 10 dziennie. Należy tylko pamiętać że jajko na twardo jest trudne do strawienia i wymaga od naszej wątroby zwiększonego wysiłku. Tych co są zainteresowani tym tematem odsyłam do wywiadów z Profesorem Tadeuszem Trziszka z Uniwersytetu Wrocławskiego. Nie wierzcie w brednie wygadywane przez dietetyków na temat jaj. Te bzdury są wymyślane na potrzeby koncernów spożywczych i farmaceutycznych bo dzięki nim osiągają większe dochody.
 
Cogito, 18.12.2012 12.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie tyle chodzi o dietę nie mającą cholesterolu ,co o zadbanie o skomponowanie jej w taki sposób aby w naturalny sposób cholesterol mógł być zamieniany na formę pozytywną i obniżany . Ludzie jedzący duże ilości jajek mogą mieć cholesterol w normie nie tylko ze względu na genetykę . Cholesterol regulowany jest m.in przez wątrobę . Wątroba jest mocna jeżeli : 1 dieta zawiera dużo błonnika 2 pijemy dużo wody 3 lecytyna 4 witamina c . Jeżeli wątrobę mamy mocną nie martwmy się tak o cholesterol aczkolwiek odradzam jedzenie dużej ilości jajek .
 
este, 04.04.2012 17.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cieszę się, że wreszcie ktoś przestał mnie straszyć cholesterolem z jaj, które lubię :) A teraz, przed Wielkanocą, mogę się jeszcze podzielić przepisem na Marmurkowe jaja przepiórcze na sałatce z fasolki szparagowej Składniki: 20 szt. jaj przepiórczych, 800 g fasolki szparagowej, 2 puszki tuńczyka, 120 g pomidorów koktajlowych, 1 świeży ogórek, 1 cebula, 30 ml oliwy z oliwek, 10 ml octu balsamicznego, sól, pieprz, 2 łyżeczki Herbaty czarnej liściastej Irving Daily Superior Jaja ugotować w wodzie z herbatą i solą. Następnie pokruszyć skorupkę ale jej nie zdejmować. Włożyć jajka znów do wody z herbatą, ale już nie gotować. Fasolkę ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić, dodać tuńczyka w kawałkach, pomidory, plastry ogórka i cebuli. Dodać obrane jaja, obficie skropić oliwą i octem balsamicznym.
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

19737

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

16197

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

16884

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

16553

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Grupy wsparcia
data

Październik 23, 2014

Novoslim jeeeeeest najlepszy! właśnie się ważyłam minął miesiąc i już 3 kg mniej jak tak dalej pójdzie to sukces życia!

data

Październik 23, 2014

witajcie Kobietki nikt się nie odzywa , czyżbym zniechęciła was tym obszernym wpisem, nic nie poradzę ,że mam takie lekkie pióro, Jolu wysłałam Ci wiadomość na skypa Marzenko tobie też wysłałam kartkę z obszernym wpisem na pocztę. mam nadzieje że pogoda Was nie zniechęciła do...

data

Październik 22, 2014

Dla pozbawionych energii polecam sekret Aztków ;) kiełki chia http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia"]http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia dodaję do chleba i naprawde inna bajka :) a prowadzę bardzo aktywny tryb życia i nie mam czasu na zmęczenie ;) poza tym:...

data

Październik 22, 2014

I oczywiście zielona albo czerwona herbata :)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.