Jajka - źródło pełnowartościowego białka

12 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może je jeść, choć nie do woli. Dlaczego?

W latach 70. XX wieku dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Poszło o znajdujący się w żółtku cholesterol pokarmowy. Naukowcy dopatrywali się związku między ilością zjedzonych jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz w efekcie miażdżycą. Dziś zmieniono nieco poglądy. Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Ale nie znaczy to, że wolno nam jeść jajka zupełnie bez ograniczeń.

Nie przegap

Lipidogram - badanie określające poziom lipidów

Palisz papierosy? Masz nadwagę lub otyłość? W pośpiechu zjadasz na mieście niezdrowe fast foody i nie masz czasu na aktywność fizyczną? Zrób lipidogram, czyli profil lipidowy. To proste badanie wiele powie o twoim zdrowiu - wykryje nieprawidłowy poziom cholesterolu, jego frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów.

Jajko to źródło białka, witamin i składników mineralnych

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również  bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.

Ważne

Ważne

Nie tylko kurze

  • Przepiórcze. Są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowanych na twardo (ok. 3 minuty) używa się do przyrządzania przekąsek. Zawierają proporcjonalnie tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze i więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, dostarczają potasu, witaminy B12, witaminy B6. W sprzedaży są jajka przepiórcze świeże i marynowane.
  • Kacze i gęsie. Większe od kurzych, wyrazistsze w smaku, nadają się do faszerowania i niektórych wypieków. Ponieważ częściej niż kurze bywają zakażone Salmonellą, rzadko wykorzystuje się je w kuchni.
  • Strusie. Mogą być 8–10 razy większe od kurzych. Jedno jajo strusie waży ok. 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę.

Cholesterol zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu

Wyniki badań wykazują, że wraz ze wzrostem ilości  cholesterolu pokarmowego w diecie zwiększa się jego stężenie w osoczu krwi. Wpływ cholesterolu pokarmowego na wartości wskaźników lipidowych jest jednak uzależniony od osobniczej wrażliwości organizmu. Niektórzy nie żałują sobie jajek i mają cholesterol w normie. Inni są bardziej wrażliwi – gdy tylko pofolgują z dietą, od razu się podwyższa. Ale wartość cholesterolu zależy od wielu czynników: predyspozycji genetycznych, wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, stylu życia. Nasz organizm też sam go wytwarza, bo cholesterol jest potrzebny do wielu przemian metabolicznych, produkcji hormonów, soli żółciowych, wchodzi w skład błon komórkowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 28.01.2015 9:41
moj maz mial wysoki cholesterol ,wysokie cisnienie krwi , wyleczylam go i sibie tez warzywa bez chleba na sniadanie ,pomidor rzodkiewka ,szczypiore ,czosnek ,cebula ,pare plasterkow wedliny malo kartofli moze raz w tygodniu a njawazniejsze zostwcie oleje ,kazdy olej nawet najlepszy jest sztucznie przetwarzany ,zadnego oleju ,olej z oliwki taki vergen na zimno tloczony a reszta olei to trucizna mieso pieke troche wody i pusci naturalny sok od miesa duzo ziol i przypraw i daje gwaracje obniza cisnienie do calkowitego i cholesterol spadnie w m-c I bardzo mądrze robisz, kazdy rafinowany to śmieć (nie chcą go nawet w samochodach) tłoczony na zimno jeszcze gorzej zawiera wszystkie opryski jakie były uzyte dla zwolenników oleju rzepakowego smacznego.
Nie zarejestrowany, 28.01.2015 9:38
To bardzo błędne przekonanie! Olej rzepakowy wręcz pomaga w walce z cholesterolem utrzymując go na właściwym poziomie. To co należy odstawić to tłuszcze zwierzęce, gdyż one są przyczyną miażdżycy. To nie bnłędne przekonanie to fakt OLEJ RZEPAKOWY to po prostu trucizna, na cholesterol nie wpływa ale podnosi poziom trójglicerydów co nie jest bez znaczenia, rafinoiwany nie ma zadnych właściwości , tłoczony na zimno zawiera tyle pestycydów że głowa mała. powtarzam olej rzepakowy to trucizna
 

Co lepsze w jajku: białko czy żółtko?

Dietetycy zezwalają osobom zdrowym na zjedzenie nie więcej niż 3–4 jajek tygodniowo (wliczając w to dodane do potraw). Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i na diecie, np. wątrobowej, nie powinny zjadać więcej niż 1–2 jajka na tydzień. Białko można jeść bez ograniczeń. Niestety, białko jajek bardzo często
uczula. Dlatego nie powinno się nim karmić dzieci przed ukończeniem 1. roku życia (dotyczy to zwłaszcza maluchów skłonnych do alergii oraz genetycznie obciążonych chorobą). Wysoka temperatura (podobnie jak ubijanie piany) niszczy strukturę protein, dlatego jajko na twardo zwykle nie ma właściwości uczulających. Jajka ugotowane na miękko są lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść osoby na diecie lekko strawnej. Zakwaszają organizm, wiec najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 12)
kora, 14.06.2015 18.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jem dziennie jajek ile tylko jestem w stanie zjeść, bo są najbardziej wartościowym produktem, mają wysoką wartość biologiczną i odzywczą ,są cennym żródłem składników bioaktywnych. Cholesterol nie jest przyczyną miażdżycy, warto o tym mówić, nie odstraszać, bo choroby cywilizacyjne atakują ludzi niedożywionych i stoujących błędne diety w których nie brak nadmiaru weglowodanów, stosowania tłuszczów rafinowanych itp.
 
Zenek, 03.05.2015 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
2-3 min na miekko jakas porazka przeciez zoltko nawet nie chwyci temperatury a bialo w polowie surowe bleeee kto pisze takie brednie chyba osoba która żywi sie gotowym jedOnkiem typu gorący kubek heheeh
 
damian, 21.02.2015 08.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zjadam od 6 do 10 białek z jaj dziennie do tego czasami raz-dwa w tyg 5 całych jaj żyję czuje się świetnie mam dobre wyniki :)
 
ech, 15.01.2015 18.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wg. najnowszych badań jajka bezpiecznie można jeść 3 sztuki dziennie ,przetestowane na ochotnikach a powodem powstawaniu cholesterolu szkodliwego dla zdrowia są.. tłuszcze Trans a nie jajka...
 
optymalna babcia 75, 14.09.2014 12.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak można wierzyć lekarzom kiedy Oni sami chorują? zjadam 60 szt jaj tygodniowo juą 16-ty rok i nigdy nie choruje.
 
rozsądny , 04.06.2014 10.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja nie słucham lekarzy (czytaj dystrybutorów medycznych medykamentów i jem średnio 3-4 jajka dziennie i to od 4 lat .... wszystkie wyniki idealne a cholesterol (na badaniach kontrolnych powyżej 40 roku życia) jestem w 1-wszej najzdrowszej grupie <200 .... Jajka to prawdziwy eliksir młodości !!!! Gdyby kiedyś udało się biznesmenom (koncernom farmaceutycznym) wyprodukować sztuczne jajko i sprzedawać je w aptece to kosztowałoby nie 60-90 gr a 5-10 zł za sztukę .... Ludzie jedzcie jajka !!! (oczywiście 1-ki lub 0-ki).
 
HussaR, 01.04.2014 02.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
blaga i zacofanie. Od lat nie kupuję tego humbugu o cholesterolu. I jem codziennie 3-6 jaj. I JEST MOC.
 
Krystyna, 05.02.2014 16.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem jedno jajko na miękko codziennie, ząbek czosnku i szklanka mleka dla osłony żołądka i zmniejszenia przykrego zapachu z ust.. Przecież życie zaczyna się od jajka.
 
gosia, 14.06.2013 19.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem od 14 lat na żywieniu optymalnym izjadam pod każdą postacią około 7jajek dziennie czasem same żółtka czuje się świetnie wyniki robię raz do roku i są wszystkie w normie
 
monkey99, 28.05.2013 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Okazuje się iż dietetycy są w błędzie. Jedzenie jaj nie zwiększa cholesterolu we krwi. Prawda jest taka iż jajka jedzone na miękko przyczyniają się do jego zmniejszenia. Jajka należy też jeść przy schorzeniach układu nerwowego. Można ich jeść i 10 dziennie. Należy tylko pamiętać że jajko na twardo jest trudne do strawienia i wymaga od naszej wątroby zwiększonego wysiłku. Tych co są zainteresowani tym tematem odsyłam do wywiadów z Profesorem Tadeuszem Trziszka z Uniwersytetu Wrocławskiego. Nie wierzcie w brednie wygadywane przez dietetyków na temat jaj. Te bzdury są wymyślane na potrzeby koncernów spożywczych i farmaceutycznych bo dzięki nim osiągają większe dochody.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

23406

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Indeks glikemiczny jest bardzo przydatnym narzędziem podczas przestrzegania diety redukcyjnej. Jednak, tak jak zauważyłaś, nie jest to łatwe zadanie, aby bez fachowej wiedzy przestrzegać ją i...

Radziłabym ci udać się do dietetyka. Dzięki dokładnej analizie twojego stylu życia i sposobu żywienia dobierze on program żywieniowy oparty na zasadach zdrowego żywienia, który umożliwi schudnięcie i...

Twoje BMI wynosi 16, co wskazuje na poważne niedożywienie, dlatego duży apetyt jest dobrym objawem. Mimo to powinnaś udać się do lekarza pierwszego kontaktu i sprawdzić badaniami, w jakim stopniu...

Forum
data

Lipiec 07, 2015

Staram się najwięcej witamin czerpać z pożywienia, jednak od czasu do czasu łykam też suplementy. Bardzo pomogły mi tabletki drożdżowe (na włosy - przestały wypadać i zrobiły się lśniące). Ciężko byłoby zażywać drożdże w naturalnej postaci ;)

data

Lipiec 06, 2015

Dobrym rozwiązaniem jest błonnik witalny. Warto kurację przeprowadzać przez 2 tyg. po czym stosować 2 tyg. przerwy. Ponieważ za dużo błonnika to nie zdrowo. Ponieważ duża ilość przesuwa za szybko pokarm przez jelita. W efekcie na dłuższą metę twój organizm nie będzie miał czasu by...

data

Lipiec 06, 2015

ja polecam napar z czystka, piję 2-3 kubki dziennie. Bardzo odtruwa organizm i wzmacnia jego odporność, zwalcza wirusy, grzyby i bakteria a do tego przyjemnie smakuje :) polecam http://hh-life.pl/produkt/czystek-250g-ekogram/

data

Lipiec 06, 2015

Może to kwestia jakości herbaty? Herbata jest jedną z najbardziej nawożonych i pryskanych roślin uprawych. Może spróbuj z tą ekologiczną, naturalną. I pamiętaj żeby nie przesadzać z ilością :) ja kupuję tu http://hh-life.pl/produkt/herbata-zielona-sencha-100g/

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.