Jajka - źródło pełnowartościowego białka

14 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może je jeść, choć nie do woli. Dlaczego?

W latach 70. XX wieku dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Poszło o znajdujący się w żółtku cholesterol pokarmowy. Naukowcy dopatrywali się związku między ilością zjedzonych jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz w efekcie miażdżycą. Dziś zmieniono nieco poglądy. Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Ale nie znaczy to, że wolno nam jeść jajka zupełnie bez ograniczeń.

Nie przegap

Lipidogram - badanie określające poziom lipidów

Palisz papierosy? Masz nadwagę lub otyłość? W pośpiechu zjadasz na mieście niezdrowe fast foody i nie masz czasu na aktywność fizyczną? Zrób lipidogram, czyli profil lipidowy. To proste badanie wiele powie o twoim zdrowiu - wykryje nieprawidłowy poziom cholesterolu, jego frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów.

Jajko to źródło białka, witamin i składników mineralnych

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również  bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.

Ważne

Ważne

Nie tylko kurze

  • Przepiórcze. Są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowanych na twardo (ok. 3 minuty) używa się do przyrządzania przekąsek. Zawierają proporcjonalnie tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze i więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, dostarczają potasu, witaminy B12, witaminy B6. W sprzedaży są jajka przepiórcze świeże i marynowane.
  • Kacze i gęsie. Większe od kurzych, wyrazistsze w smaku, nadają się do faszerowania i niektórych wypieków. Ponieważ częściej niż kurze bywają zakażone Salmonellą, rzadko wykorzystuje się je w kuchni.
  • Strusie. Mogą być 8–10 razy większe od kurzych. Jedno jajo strusie waży ok. 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę.

Cholesterol zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu

Wyniki badań wykazują, że wraz ze wzrostem ilości  cholesterolu pokarmowego w diecie zwiększa się jego stężenie w osoczu krwi. Wpływ cholesterolu pokarmowego na wartości wskaźników lipidowych jest jednak uzależniony od osobniczej wrażliwości organizmu. Niektórzy nie żałują sobie jajek i mają cholesterol w normie. Inni są bardziej wrażliwi – gdy tylko pofolgują z dietą, od razu się podwyższa. Ale wartość cholesterolu zależy od wielu czynników: predyspozycji genetycznych, wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, stylu życia. Nasz organizm też sam go wytwarza, bo cholesterol jest potrzebny do wielu przemian metabolicznych, produkcji hormonów, soli żółciowych, wchodzi w skład błon komórkowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 11.01.2016 10:02
Grałem w piłkę nożną od 7-go roku życia do dzisiaj, ale od roku amatorsko. Mam 31 lat. Miałem szereg badań przeprowadzanych w kierunku wydolności itd itp. Cholesterol mam na poziomie 285, a więc wysoki, prawda?. Mam 176 cm wzrostu, a moja waga to 74 kg. Mój dziadek jadł pół kostki masła dziennie, używał go do chleba, smazenia itd. Cholesterol miał w granicach 350. Dziadek zmarł jak miał 89 lat. Dodam, iż moja żona jest szczupła jak na kobietę przystało, a cholesterol ma na poziomie 247. Widzicie jakieś fakty?. Wnioski?. No chyba wszystko jest jasne... - by żyć, to trzeba mieć cholesterol i to na odpowiednim poziomie, czym wyższy tym lepiej.
Nie zarejestrowany, 23.09.2015 13:18
Nie cholesterolu jest mieżdżyca nie ma cholesterolu dobrego i złego i nie jest prawdą że z cholesterolu jest miażdżyca trzeba się tym głębiej zainteresować Tłuszcze zwierzęce należy jeść np. chleb ze smalcem,bo są potrzebne do trawienia białek Natomiast miażdżyca powstaje na wskutek wapnia ,mniej pić mleka.Do tego jest potrzebna witamina K2MK7,która ma za zadanie oczyszczać mięśnie z wapnia i przenosić do kości ,żębów i paznokci.Należy badać hemostoinę a nie cholesterol. A olej tłoczony w/g sterj metody na zimno zawiera kwas omega 3 i omega 6.Musi być proporcja tzn 2 części omega 6 i 1 część omega 3 to wtedy jest prawidłowo przywajany przez organizm.A że będziemy jeść warzywa to dobrze tylko one są wszystkie skażone ,bo w glebie są nawozy jak fosforany,azotyny i wiele jeszcze innych subsdtabcji.Także to co jemy to nie jest takie ok.A po drigie cała żywność to same barwniki,polepszacze,a czy wiecie że do mięsa producent używa tze.klej mięsny gdzie potrafi tak skleić kawałki mięsa ,że powstanie szynka.Bardzo szkodliwe są barwniki jak w mięsi i wog€le we szystkim.Mleko o małym procencie to jest proszek zalany wodą i to jest mlekopodobne.Jeżeli ktoś tak pisze jask tu czytam to mało wie i niech poczyta dobrą lekture oparte na faktach i badaniach.pozdrawiam
 

Co lepsze w jajku: białko czy żółtko?

Dietetycy zezwalają osobom zdrowym na zjedzenie nie więcej niż 3–4 jajek tygodniowo (wliczając w to dodane do potraw). Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i na diecie, np. wątrobowej, nie powinny zjadać więcej niż 1–2 jajka na tydzień. Białko można jeść bez ograniczeń. Niestety, białko jajek bardzo często
uczula. Dlatego nie powinno się nim karmić dzieci przed ukończeniem 1. roku życia (dotyczy to zwłaszcza maluchów skłonnych do alergii oraz genetycznie obciążonych chorobą). Wysoka temperatura (podobnie jak ubijanie piany) niszczy strukturę protein, dlatego jajko na twardo zwykle nie ma właściwości uczulających. Jajka ugotowane na miękko są lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść osoby na diecie lekko strawnej. Zakwaszają organizm, wiec najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 14)
Sara, 10.12.2015 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szkodliwość jajek to mit. Wbrew temu, co wmawiano nam przez wiele lat, jajka są bardzo zdrowe, mało kaloryczne i zawierają mnóstwo niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Jajko to też jedno z najlepszych źródeł białka. Wcale nie podnosi poziomu cholesterolu, więc spokojnie możemy jeść je regularnie. Warto wybierać jajka jedynie ze sprawdzonych źródeł - od znajomych na wsi czy ze sprawdzonej fermy.
 
Dorota, 12.09.2015 09.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, piszę pracę badawczą na temat wpływ żółtka kurzego na poziom cholesterolu we krwi i potrzebuję osoby które zgodziłyby sie wziąśc udział w moich badaniach , trzeba zbadać poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL a następnie jeść przez tydzień po dwa jajka a kolejny tydzień po 3 i powtórzyć badanie, chętnych proszę o kontakt meilowy : ndorka123@gmail.com .Dodam że u osób które dotychczas poddały się eksperymentowi cholesterol obniżył się;)
 
kora, 14.06.2015 18.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jem dziennie jajek ile tylko jestem w stanie zjeść, bo są najbardziej wartościowym produktem, mają wysoką wartość biologiczną i odzywczą ,są cennym żródłem składników bioaktywnych. Cholesterol nie jest przyczyną miażdżycy, warto o tym mówić, nie odstraszać, bo choroby cywilizacyjne atakują ludzi niedożywionych i stoujących błędne diety w których nie brak nadmiaru weglowodanów, stosowania tłuszczów rafinowanych itp.
 
Zenek, 03.05.2015 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
2-3 min na miekko jakas porazka przeciez zoltko nawet nie chwyci temperatury a bialo w polowie surowe bleeee kto pisze takie brednie chyba osoba która żywi sie gotowym jedOnkiem typu gorący kubek heheeh
 
damian, 21.02.2015 08.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zjadam od 6 do 10 białek z jaj dziennie do tego czasami raz-dwa w tyg 5 całych jaj żyję czuje się świetnie mam dobre wyniki :)
 
ech, 15.01.2015 18.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wg. najnowszych badań jajka bezpiecznie można jeść 3 sztuki dziennie ,przetestowane na ochotnikach a powodem powstawaniu cholesterolu szkodliwego dla zdrowia są.. tłuszcze Trans a nie jajka...
 
optymalna babcia 75, 14.09.2014 12.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak można wierzyć lekarzom kiedy Oni sami chorują? zjadam 60 szt jaj tygodniowo juą 16-ty rok i nigdy nie choruje.
 
rozsądny , 04.06.2014 10.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja nie słucham lekarzy (czytaj dystrybutorów medycznych medykamentów i jem średnio 3-4 jajka dziennie i to od 4 lat .... wszystkie wyniki idealne a cholesterol (na badaniach kontrolnych powyżej 40 roku życia) jestem w 1-wszej najzdrowszej grupie <200 .... Jajka to prawdziwy eliksir młodości !!!! Gdyby kiedyś udało się biznesmenom (koncernom farmaceutycznym) wyprodukować sztuczne jajko i sprzedawać je w aptece to kosztowałoby nie 60-90 gr a 5-10 zł za sztukę .... Ludzie jedzcie jajka !!! (oczywiście 1-ki lub 0-ki).
 
HussaR, 01.04.2014 02.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
blaga i zacofanie. Od lat nie kupuję tego humbugu o cholesterolu. I jem codziennie 3-6 jaj. I JEST MOC.
 
Krystyna, 05.02.2014 16.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem jedno jajko na miękko codziennie, ząbek czosnku i szklanka mleka dla osłony żołądka i zmniejszenia przykrego zapachu z ust.. Przecież życie zaczyna się od jajka.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

46436

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

38644

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

35503

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

32886

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.