Cudowna SPIRULINA - wodorost z kwasem GLA

14 komentarze
Autor: Monika Majewska, Renata Zomerska

Spirulina to szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości jest niezwykłą rośliną. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Spirulina zawiera kwas gamma linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym spirulina posiada jeszcze inne właściwości lecznicze.

Spirulina nazywana bywa zielonym mięsem

Spirulina bywa nazywana też zielonym mięsem z powodu niespotykanie dużej zawartości wysokowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję. Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.

Spirulina może uchronić przed rakiem

Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i może uchronić przed rakiem.

Poza tym spirulina normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Udowodnili to naukowcy z Oregon State University. W trakcie prowadzonych przez nich badań, chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie. Liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 proc. zaś nowotworów żołądka - o 24-45 proc. Jak jedna zaznaczają badacze, związek ten zapewnia ochronę przed niewielkimi dawkami substancji rakotwórczych, które występują zwykle w środowisku. Przy bardzo wysokich poziomach czynników rakotwórczych podawanie chlorofilu zwiększało liczbę guzów nowotworowych.

Poza tym spirulina zawiera jeszcze inne związki, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej - beta-karoten i witaminę E.

Warto wiedzieć

Ważne

Spirulina (w formie proszku) - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 290 kcal
Białko ogółem - 57.47 g
Tłuszcz - 7.72 g
Węglowodany - 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik - 3.6 g

Witaminy

Witamina C - 10.1 mg
Tiamina – 2.380 mg
Ryboflawina – 3.670 mg
Niacyna - 12.820 mg
Witamina B6  - 0.364 mg
Kwas foliowy -  94 µg
Witamina A – 570 IU
Witamina K – 25.5 µg

Minerały

Wapń – 120 mg
Żelazo - 28.50 mg
Magnez - 195 mg
Fosfor - 118 mg
Potas - 1363 mg
Sód - 1048 mg
Cynk - 2 mg

Źródło danych: National Nutrient Database for Standard Reference

Spirulina może obniżać glikemię poposiłkową

Spirulina zawiera fikocyjaninę, która pełni rolę niebieskiego barwnika oraz substancji, która hamuje enzym lipazę trzustkową, obniża poziomu triacygliceroli we krwi, a także obniża glikemię poposiłkową. Innymi składnikami zawartymi w spirulinie, które regulują glikemię poposiłkową, są fenyloalanina, która dodatkowo hamuje ośrodek głodu, oraz glikolipid H-b2, który obniża poziom lipidów we krwi.

Spirulina pomaga także pozbyć się brzydkiego zapachu z ust i oczyścić organizm z toksyn.

Spirulina zwiększa odporność układu immunologicznego

Naukowcy, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, że zwiększa ona sprawność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomaga wzmocnić układ trawienny. Spirulina dodaje też sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. To zasługa witalizujących składników (witamin, enzymów), a także tzw. biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.

Ważne

Ważne

Spirulina może powodować alergię

Zanotowano rzadkie przypadki reakcji alergicznych po zastosowaniu spiruliny oraz pewnego rodzaju reakcje niepożądane przy przyjęciu dawki większej niż 1 g dziennie. Najczęstszymi były: bóle głowy, bóle mięśni, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość i trudności w koncentracji.

Spirulina - naturalny filtr przeciwsłoneczny

Barwniki roślinne zawarte w spirulinie - fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil - chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, przez co znacząco opóźniają procesy starzenia. Poza tym spirulina jest stosowana jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej.

Spirulina nie tylko z apteki

Tabletki ze spiruliną kupisz bez recepty, warto jednak skonsultować się z lekarzem. Alg smakujących podobnie jak szpinak, o lekko orzechowym posmaku, szukaj też w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Można je dodawać do miksowanych napojów, do chleba i innych potraw, wzbogacając tym samym codzienne menu nie tylko o nowe warianty smakowe, ale także o niezwykły efekt kolorystyczny.

Zdaniem eksperta
maska Aleksandra Żyłowska, dietetyk
Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Czy spirulina pomaga schudnąć?

Spirulinie przypisuje się bardzo szerokie działanie odżywcze i zdrowotne. Większość z tych właściwości, jak np. obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, obniżanie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi czy ochrona komórek przed nowotworami, znajduje potwierdzenie w mniej lub bardziej licznych publikacjach naukowych. Nie można tego jednak powiedzieć o działaniu odchudzającym spiruliny. Producenci suplementów z tą algą przekonują, że w odchudzaniu może ona zdziałać cuda, jednak nie ma na to dowodów w postaci rzetelnych badań.

Przekonując o działaniu odchudzającym spiruliny, sprzedawcy najczęściej powołują się na bardzo dużą zawartość białka w zielonej aldze. Podobno połknięcie tabletki ze spiruliną przed posiłkiem zmniejsza apetyt i powoduje, że zjemy mniej. Rzeczywiście białko zawarte w żywności ma takie działanie – posiłek wysokobiałkowy szybciej wywołuje wrażenie sytości. Uczucia sytości nie wywoła jednak raczej niewielka ilość białka zawarta w tabletce. Poza tym większość ludzi je dlatego, że jedzenie jest smaczne i przyjemne, a niekoniecznie dlatego, że akurat są głodni. Zatem zmniejszenie apetytu nie musi przekładać się na mniejszą ilość spożywanych kalorii. Podobnie sprawa ma się z podnoszeniem poziomu energii i zdolnością do większego wysiłku podczas treningu. Ze względu na swoje ogromne wartości odżywcze i wysoką zawartość witamin z grupy B, które kontrolują gospodarkę energetyczną, regularnie przyjmowana spirulina może wywołać taki efekt. Ale nie zagwarantuje to, że rzeczywiście będziesz ćwiczyć więcej. Ani nie spowoduje, że w ogóle zaczniesz ćwiczyć.

W badaniach naukowych dotyczących spiruliny często można spotkać się ze stwierdzeniem, że poprawia ona profil lipidowy osocza krwi, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. Wszystkie te parametry są istotne podczas walki z nadwagą, dlatego warto włączyć spirulinę do diety, jeśli chcemy zminimalizować ryzyko chorób towarzyszących nadmiernej masie ciała. Podczas badań przeprowadzonych w Indiach w 2001 roku stwierdzono, że codzienne przyjmowanie 2 g spiruliny przez 2 miesiące powoduje obniżenie cholesterolu ogółem, frakcji LDL cholesterolu i glukozy na czczo oraz po posiłku. W 2014 roku badaniom poddano mieszkańców Krety, którzy przyjmowali codziennie przez 12 tygodni 1 g spiruliny greckiej produkcji. Po 3 miesiącach stwierdzono u nich obniżenie parametrów profilu lipidowego (oprócz HDL) o ok. 10%. Jednocześnie nie stwierdzono żadnych zmian w masie ciała i BMI badanych osób. Podobne wyniki osiągnięto podczas eksperymentu przeprowadzonego w Seulu w 2008 roku, podczas którego uczestnicy badania przyjmowali wraz z dietą porcję 8 g spiruliny przez 12 tygodni. U nich również nie zauważono spadku masy ciała.

Spirulina jest produktem zdecydowanie wartym uwagi. Jeśli dbasz o dietę, odżywiasz się regularnie i ćwiczysz, łykanie suplementów ze spiruliną lub dodawanie zielonego proszku do koktajli może pomóc ci szybciej rozprawić się z nadwagą. Jednak ta alga sama w sobie nie przyspieszy spalania tkanki tłuszczowej ani nie wpłynie na spadek wagi. W jej składzie nie znaleziono żadnych enzymów ani innych związków chemicznych, które wykazują przyspieszone zużywanie energii z komórek tłuszczowych.

Polecamy
CHLORELLA - działanie, właściwości i wartości odżywcze superalgi

CHLORELLA - działanie, właściwości i wartości odżywcze superalgi

Chlorella to alga, która ma wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości zdrowotne. Najbardziej znana jako środek na ...

Polecamy
Algi w kosmetykach. Właściwości i zastosowanie alg w kosmetyce

Algi w kosmetykach. Właściwości i zastosowanie alg w kosmetyce

Algi dzięki swoim właściwościom znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bogate w pierwiastki algi są chętnie wykorzystywane do produkcji kosmetyków. Jakie ...

Bibliografia:

Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, "Medycyna Rodzinna" 2015, nr 1

Parikh P., Mani U., Iyer U., Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus, Journal of Medicinal Food, 2001, 4, 193-199

Lee E.H., Park J.E., Choi Y.J., Huh K.B., Kim W.Y., A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes nellitus patients, Nutrition Research and Practice, 2008, 2,295-300

Mazokopakis E.E., Starakis I.K., Papadomanolaki M.G., Mavroeidi N.G., Ganotakis E.S., The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 432-437

Walaa G.H., Ayman M.M., Hanan A.S., Sanura R.M., Spirulina versicolor improves insulin sensivity and attenuates hyperglycemia-mediated oxidative stress in fructose-fed rats, Journal of Intercultural Ethnopharmacology, 2016, 5, 57-64

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 23.01.2017

Komentarze (1 - 10 z 14)
Lewandowska skopiowała i wkleiła, 09.06.2016 02.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Faktycznie! Dziwię się, że jeszcze nikt nie zareagował....
 
doro34, 12.05.2016 21.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Artykuł skopiowany na stronie http://hpba.pl/spirulina/
 
minionka , 31.01.2016 17.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dużo kwasu GLA ma też nasz polski olej z wiesiołka (ja mam z oleofarm). Ładnie wpływa na cerę, a dodatkowo złagodził mi bóle menstruacyjne :)
 
Inka, 30.12.2015 15.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Biorę w tabletkach około miesiąca , 6 tab dziennie miałam kłopoty z sercem ,arytmia i z układem trawiennym ,teraz mam spokój .polecam
 
Krystyna, 29.12.2015 14.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wszyscy piszą pod tym artykułem również o chlorelli. i słusznie :) sama biorę jedno i drugie. szukałam takich suplementów, które nie będą zbyt drogie, a będzie ich dużo. obeszłam kilka sklepów ze zdrową żywnością, ale zdecydowałam się na produkty czeskie ASP czech. kupiłam je w helfy, bo mają dobrą cenę i w opakowaniu jest ich bardzo dużo, natomiast trzeba też sporo och brać (aż 15 tabletek na dobę). jestem zadowolona, bo i tak się opłacało. ale chyba wolałabym mniej tych tabletek przyjmować ;)
 
pawel, 25.12.2015 23.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Warto zainteresować się też chlorellą. Oczyszcza organizm... ja zawsze tak zaczynam nowy rok - trzeba zrobić detoks po świętach.
 
Krzychu, 07.12.2015 15.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jedyna słuszna spirulina to ta w formie plynnej proszek przez to iż jest przetwarzany nie posiada az stylu wlasciwosci. Poczytajcie o Spirulysat;)
 
Anna, 29.10.2015 13.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Spirulina Rainforestfood hodowana jest w Morzu Poludniowochinskim a wiec na to wychodzi ze pochodzi z Chin. Osobiscie mam przekonanie bardziej do spiruliny slodkowodnej hodowanej w wodzie wysokozmineralizowanej wodzie zrodlanej niz w morskiej.
 
Krysia , 06.08.2015 06.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W komentarzu oczekiwalam zupełnie innej informacji niż reklama sklepu
 
Kamila, 29.04.2015 17.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam sklep spirulina.pl, mają duży wybór spiruliny i doradzą jaką spirulinę wybrać. Dodatkowo na ich stronie dużo można się też dowiedzieć o spirulinie
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

165

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

134

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

132

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

130

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.