INDEKS GLIKEMICZNY - ważna broń w walce z cukrzycą

9 komentarze
Autor: Materiały promocyjne

Za pomocą pojęcia indeks glikemiczny klasyfikuje się produkty spożywcze w zależności od tego, w jaki sposób wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Znajomość indeksu glikemicznego przyda się nie tylko osobom chorym na cukrzycę. To również istotna pomoc podczas komponowania menu dla osób z nadwagą i otyłością.

Dzięki niewielkiemu wysiłkowi możesz nie tylko zmniejszyć masę ciała, zredukować tkankę tłuszczową i obniżyć indeks BMI (Body Mass Index), ale możesz przede wszystkim zadbać o swoje zdrowie i zminimalizować ryzyko wystąpienia w przyszłości groźnej choroby przewlekłej - cukrzycy. Jeśli już masz cukrzycę, to indeks glikemiczny powinien być podstawą przy komponowaniu posiłków.

Co to jest indeks glikemiczny?

Pojęcie indeks glikemiczny (ang. glycemic index- GI) użyte zostało po raz pierwszy w  1981 roku i skierowane było tylko do diabetyków, a jego rozszerzona definicja wprowadzona została przez FAO/WHO dopiero w 1997 roku. Za jego pomocą dokonuje się klasyfikacji produktów spożywczych w zależności od tego w jakim stopniu wpływają na wzrost poziomu glukozy we krwi po ich bezpośrednim spożyciu. IG odnosi się tylko do węglowodanów, ponieważ ani białko ani tłuszcze nie powodują skoku poziomu glukozy. Takie stężenie określa się mianem glikemii. Przeciętnie jej wielkość zamyka się w przedziale 4,5-5,5 mmol/l, a po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, może wzrosnąć nawet do 6,5-7,2 mmol/l. A więc - im indeks glikemiczny danego produktu wyższy, tym poziom glukozy we krwi wzrasta szybciej po jego spożyciu.

Indeks glikemiczny produktów a poziom cukru

Sytuacja, gdy w organizmie występuje zbyt niskie stężenie glukozy nazywa się hipoglikemią, natomiast gdy jest ono za wysokie, mamy do czynienia z hiperglikemią, która jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym. W przypadku jej zaistnienia, organizm reaguje samoczynnie by przywrócić odpowiedni poziom glukozy. Trzustka zaczyna zwiększać wydzielanie insuliny, która sprawia, że glukoza z krwi wnika do tkanki mięśniowej i tłuszczowej. 
Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co przyczynia się do małego wydzielania insuliny, co ma z kolei wpływ na szybsze zużywanie rezerw tłuszczowych organizmu i jednoczesną utratę wagi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
INDEKS GLIKEMICZNY: co to jest? Od czego zależy indeks glikemiczny?

INDEKS GLIKEMICZNY: co to jest? Od czego zależy indeks glikemiczny?

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Zdjęcia: Istock Photo

Aktualizacja: 31.03.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
ewa, 04.11.2015 14.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ostatnie słowo do lekarza rodzinnego? kpina???
 
jojo, 07.05.2015 14.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
weterynarz wie co dolega zwierzęciu a niby lekarz rozmawia zna objawy i i tak wyda złą diagnozę - konował czy nie
 
Lidia, Poznań, 21.03.2012 21.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czekolada gorzka, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na Ich klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22. PRAWDA RZECZYWISTA WYGLĄDA JEDNAK, OTO TAK: Cukier spożywczy zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu o ok. 42% wzrostu, a organizm tworząc trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; realizuje biologicznie znane procesy tak, iż mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ. Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która również odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny. Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste. CZEKOLADA TAK ZAKWALIFIKOWANA, JEST NAJLEPSZYM PRZYKŁADEM NA BRAK BADAŃ: I kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji NISKICH węglowodanów. *****
 
irek45, 24.09.2011 03.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sama dieta to nic ! trzeba codziennie cos robic albo rower 15km,silownia albo plywanie a nie stanie w wodzie ,bieganie 4km,tenis i wiecej i wiele wiele rekreacji ! mozna mozna tylko trzeba chciec ! nawet 45 minut chodzenia tez pomaga i nie jesc po 17 -tej ! nie podjadac to wazne jest ! to choroba metaboliczna ! do tego trzeba sobie samemu pomagac na rozne mozliwe sposoby jak ciagle sie odchudzac i lykac chrom ale nie picolinate a histidinate ja go w USA kupilem w PL nie moglem szok ! i L-CARNITYNE TO NA METABOLIZM ! trzeba walczyc z cukrem na wszelkie i wszystkie fronty on wlazi jak woda !!!
 
Lidia, Poznań, 14.04.2011 21.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2: Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *
 
Lidia, Poznań, 07.01.2011 17.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
 
lisa, 28.04.2010 08.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam cukrzycę od 6 lat, 1,5 roku temu zaszłam w ciąże - też byłam przerażona:czasem miałam45 a czasem 300 i bałam się o dzidziusia a tymczasem dziecko o mało nie zginęło przy porodzie kiedy lekarze kazali mi rodzić naturalnie a mała miała pępowinę dookoła szyi i dostała 3 pkt Apgar i nie była to wina cukrzycy - dziś jest 10cio miesięczna dziewczynką która raczkuje stoi duzo gaworzy - głowa do góry wszystkie mamy z cukrzycą!!!
 
kaja83, 14.04.2010 19.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem w siódmym miesiącu ciąży .Dwa dni temu dowiedziałam się że mam cukrzyce i jestem przerażona.
 
jaga, 23.09.2009 08.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dowiedzialam sie duzo,jestem zadowolona,
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

337

Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm) Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm)

Narzekasz na silne bóle i sztywnienia stawów? Zmień swój codzienny jadłospis! To pomoże ci...

więcej

328

Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane

Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie...

więcej

319

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

307

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Spalenie 1 kg tkanki tłuszczowej to wydatek energetyczny około 7 000 kcal. Aby spalanie było bezpieczne i przyniosło właściwy skutek, należy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10-15% lub dodać...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 24, 2017

Ja z tego co pamiętam to nie powinno się jeść kapusty - nie wiem czemu ale moja znajoma ma właśnie niedoczynność tarczycy i lekarza jej tak powiedział, że nie powinna jeść. Powinno ograniczyć się spożywanie kapusty, brokułów, brukselki, kalarepy, kaszy jaglanej ze względu na zawartość...

data

Kwiecień 21, 2017

jedynym sposobem na pozbycie się migreny są masaże stóp wykonywane przez fachowca.Uciskanie odpowiednich receptorów chociaż trochę bolesne daje efekty niesamowite.Bart

data

Kwiecień 07, 2017

Też próbowałam z probiotykiem, ale niestety nie pomogło :( koleżanka mi tak zaradziła, bo u niej to zawsze dziala. Najwidoczniej mój organizm jest mniej usłuchany. Ale udało się dzięki dicopegowi 10g, piłam kilka razy dziennie roztwory przez kilka dni i w końcu minęły zaparcia ;) mi...

data

Marzec 13, 2017

Udział w kampanii Optima Cardio Potas+ okazał się doskonałym motywatorem do tego, aby przejść na zdrową dietę. Pierwszym krokiem w tym kierunku było odstawienie masła i wprowadzenie do codziennej diety wielofunkcyjnej margaryny Optima Cardio Potas+. Bardzo szybko przekonałam się, że jest...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.