JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

19 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody i borówki - smaczne lekarstwa

Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.
Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną.
Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.

Borówki amerykańskie i jagody - najlepsze przeciwutleniacze

Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Antocyjany wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.

Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu, bo zawarte w nich antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV

Jagody i borówki źródłem witamin i minerałów

Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i elagowy. Kwas foliowy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Jagody w aptece

Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jagody i borówki amerykańskie warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.

Jagody i borówki amerykańskie kupuje się najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 0,58 kg.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Suplementy dla zdrowia oczu

Suplementy dla zdrowia oczu

HERBATA - właściwości lecznicze, historia i sposób parzenia

HERBATA - właściwości lecznicze, historia i sposób parzenia

Czym są wolne rodniki i jakie choroby powodują?

Czym są wolne rodniki i jakie choroby powodują?

CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

Chcesz mieć zdrowe OCZY? Układaj JADŁOSPIS według naszych wskazówek

Chcesz mieć zdrowe OCZY? Układaj JADŁOSPIS według naszych wskazówek

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 19)
Magdalena, 22.10.2016 11.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bzdury piszesz Ty Mariuszu, wiec nie wypowiadaj sie skoro nie znasz tematyki
 
Krolewska Zielarnia, 27.08.2015 11.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystkich zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy na tematy zielarsko-medyczne zapraszamy na naszego bloga: zielarniaimbir.blogspot.com
 
pol, 14.08.2015 20.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ktoś tu napisał że w jelicie nie ma kamieni kałowych to idiota i nie powinien mieć możliwości wypowiadać się publicznie
 
joanna, 02.08.2015 18.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
do querty: zanim się coś napisze trzeba choć trochę coś umieć...skrót nawiązuje do sposobu transportu, ponieważ....jakoś trzeba było poszczególne frakcje nazwać, żeby je rozróżniać. Ale krańcowo różn ią się właściwościami i wpływem na organizam!
 
qwerty, 22.07.2015 17.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przetłumaczcie sobie skrót HDL i LTL. Chodzi wyłącznie o sposób transportu lipidów !
 
tola, 08.07.2015 20.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
suche na nic dla zdrowia
 
Słodziak, 14.04.2015 01.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój dziadek miał marskość wątroby, lekarz dał mu miesiąc na przeżycie. Dopóki jadł borówki nawet mu troszkę ból ustępował. Jednak gdy zapasy się skończyły...wiecie co dalej było.
 
Beretka, 06.03.2015 13.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jagody są super. Moja babcia całe lato zbierała w lesie jagody,maliny i borówki (szumnie nazywane przez górali żurawiną) i przez cały rok jadła te specjały pod postacią soku, konfitury oraz dodawała suszone do czarnej mocnej herbaty. Dożyła 98 lat. Nigdy nie była u lekarza. Czytała biblię bez okularów, była w pełni świadoma i "na chodzie" do końca życia.
 
e, 10.11.2014 15.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja wnusia uwielbia borówkę amerykańską i jak tylko troszeczkę jej zje to mamy najdalej za godzinkę kupkę :)
 
jola, 04.11.2014 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pomagają na zaparcia jagody proszę mi odpisać
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

99660

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

82931

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

77401

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

70667

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.