JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

15 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody i borówki - smaczne lekarstwa

Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.
Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną.
Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.

Nie przegap

Borówki amerykańskie i jagody - najlepsze przeciwutleniacze

Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Antocyjany wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.

Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu, bo zawarte w nich antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV

Jagody i borówki źródłem witamin i minerałów

Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i elagowy. Kwas foliowy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Jagody w aptece

Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jagody i borówki amerykańskie warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.

Jagody i borówki amerykańskie kupuje się najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 0,58 kg.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 22.07.2015

Komentarze (1 - 10 z 15)
qwerty, 22.07.2015 17.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przetłumaczcie sobie skrót HDL i LTL. Chodzi wyłącznie o sposób transportu lipidów !
 
tola, 08.07.2015 20.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
suche na nic dla zdrowia
 
Słodziak, 14.04.2015 01.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój dziadek miał marskość wątroby, lekarz dał mu miesiąc na przeżycie. Dopóki jadł borówki nawet mu troszkę ból ustępował. Jednak gdy zapasy się skończyły...wiecie co dalej było.
 
Beretka, 06.03.2015 13.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jagody są super. Moja babcia całe lato zbierała w lesie jagody,maliny i borówki (szumnie nazywane przez górali żurawiną) i przez cały rok jadła te specjały pod postacią soku, konfitury oraz dodawała suszone do czarnej mocnej herbaty. Dożyła 98 lat. Nigdy nie była u lekarza. Czytała biblię bez okularów, była w pełni świadoma i "na chodzie" do końca życia.
 
e, 10.11.2014 15.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja wnusia uwielbia borówkę amerykańską i jak tylko troszeczkę jej zje to mamy najdalej za godzinkę kupkę :)
 
jola, 04.11.2014 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pomagają na zaparcia jagody proszę mi odpisać
 
Mariusz, 27.07.2014 09.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kamień kałowy to Bzdura. Nie ma czegoś takiego jak kamień w jelicie. Tękst wymyślony na potrzeby zwodzicieli i handlarzy promujący dziwne diety.
 
allo, 19.07.2014 18.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no i niestety robią tez kamień w jelicie :)
 
Kris, 19.07.2014 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pycha, pyszności, pyszunieńkie...bułki-jagodzianki, pierogi z jagodami i tak...same ze śmietaną i z cukrem.. oj.!!! W tym roku jak żadnym innym nazbierałem jagód a chyba i przez całe życie. Zapraszam w okolice Wólki Sulejowskiej ( pow.wołomiński , woj. maz.) Fajnie się je zbiera. Ciepło, mało deszczu i prawie nie ma komarów. Jest ich dużo tylko dosyć drobne.
 
KAsia, 29.07.2013 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
No to już wiem czemu mam na nie takiego smaka, co prawda poziom złego cholesterolu mam w normie, jedynie dobrego troszkę za mało, może to dlatego te jagódki tak mnie ciągną że chodzę ciągle z fioletowymi zębami :D
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego...

więcej

24398

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

26049

Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to...

więcej

22969

GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

24508

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Na poziom trójglicerydów głównie mają wpływ węglowodany proste oraz alkohol. Bardzo dobrze zrobiłaś odstawiając spożycie żywności wysoko przetworzonej, białego cukru oraz cukierków. Wpłynie to...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.