JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

21 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody i borówki - smaczne lekarstwa

Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.
Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną.
Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.

Borówki amerykańskie i jagody - najlepsze przeciwutleniacze

Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Antocyjany wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.

Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu, bo zawarte w nich antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV

Jagody i borówki źródłem witamin i minerałów

Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i elagowy. Kwas foliowy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Jagody w aptece

Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jagody i borówki amerykańskie warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.

Jagody i borówki amerykańskie kupuje się najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 0,58 kg.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
HERBATA - właściwości lecznicze, historia i sposób parzenia

HERBATA - właściwości lecznicze, historia i sposób parzenia

Czym są wolne rodniki i jakie choroby powodują?

Czym są wolne rodniki i jakie choroby powodują?

Chcesz mieć zdrowe OCZY? Układaj JADŁOSPIS według naszych wskazówek

Chcesz mieć zdrowe OCZY? Układaj JADŁOSPIS według naszych wskazówek

Jagody maqui: właściwości zdrowotne owoców i soku z maqui

Jagody maqui: właściwości zdrowotne owoców i soku z maqui

Suplementy dla zdrowia oczu

Suplementy dla zdrowia oczu

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 21)
chess, 20.05.2017 08.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zadałem podobne pytanie lekarzowi który codziennie wykonuje kilks zabiegów kolonoskopii,a więc widzi wszystko"na żywo". Stwierdził, że kamienie kałowe to bzdura
 
kl, 05.12.2016 22.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
babcia zawsze mi tak mówiła - co roku robię sok z jagód - teraz znalazłem pastę z rozerwaną pestką - nie wiem o ile więcej ma wartości i czy jest dużo lepsza lecz smak ma bajeczny dzieci jedzą chętnie ku mojej uciesze bo nie wcinają jogurtów z cukrem tylko naturalne jogurty z dodatkiem tych jagód - wierzcie w co chcecie. moja babcia jadła jagody i miała ekstra wzrok mając 84 lata ...
 
Magdalena, 22.10.2016 11.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
bzdury piszesz Ty Mariuszu, wiec nie wypowiadaj sie skoro nie znasz tematyki
 
Krolewska Zielarnia, 27.08.2015 11.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystkich zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy na tematy zielarsko-medyczne zapraszamy na naszego bloga: zielarniaimbir.blogspot.com
 
pol, 14.08.2015 20.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ktoś tu napisał że w jelicie nie ma kamieni kałowych to idiota i nie powinien mieć możliwości wypowiadać się publicznie
 
joanna, 02.08.2015 18.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
do querty: zanim się coś napisze trzeba choć trochę coś umieć...skrót nawiązuje do sposobu transportu, ponieważ....jakoś trzeba było poszczególne frakcje nazwać, żeby je rozróżniać. Ale krańcowo różn ią się właściwościami i wpływem na organizam!
 
qwerty, 22.07.2015 17.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przetłumaczcie sobie skrót HDL i LTL. Chodzi wyłącznie o sposób transportu lipidów !
 
tola, 08.07.2015 20.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
suche na nic dla zdrowia
 
Słodziak, 14.04.2015 01.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój dziadek miał marskość wątroby, lekarz dał mu miesiąc na przeżycie. Dopóki jadł borówki nawet mu troszkę ból ustępował. Jednak gdy zapasy się skończyły...wiecie co dalej było.
 
Beretka, 06.03.2015 13.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jagody są super. Moja babcia całe lato zbierała w lesie jagody,maliny i borówki (szumnie nazywane przez górali żurawiną) i przez cały rok jadła te specjały pod postacią soku, konfitury oraz dodawała suszone do czarnej mocnej herbaty. Dożyła 98 lat. Nigdy nie była u lekarza. Czytała biblię bez okularów, była w pełni świadoma i "na chodzie" do końca życia.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

74

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu...

więcej

63

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

60

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

58

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.