Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

Autor: Marek Rajman

Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy.

Miąższ papai zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia”. W jaki sposób papaja oddziałuje na nasze zdrowie?

Regulacja procesów trawiennych

Dieta współczesnego człowieka, zanieczyszczona produktami wysoko przetworzonymi i zawierającymi sztuczne substancje (konserwantami, aromatami i wzmacniaczami smaku) – sprzyja pojawianiu się licznych problemów z trawieniem. Biegunki, zaparcia, wzdęcia, nadkwasota, zespół nadwrażliwego jelita – wymienić ich można jeszcze więcej - powoli stają się chorobami cywilizacyjnymi.
Środkiem zaradczym na tego typu dolegliwości według naukowców jest papaja, która zawiera szereg enzymów korzystnie wpływających na nasz układ trawienny. Jednym z najważniejszych jest papaina, enzym bardzo zbliżony do wytwarzanej przez nasz organizm pepsyny, z tym, że działający w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym. Enzym ten pomaga zwalczyć problemy z trawieniem pokarmu zawierającego duże ilości białka. Dzięki temu, że działa także w środowisku neutralnym i zasadowym, nie doprowadza do zwiększenia kwasowości układu pokarmowego, przez co schorzenia łatwiej się leczy.

Ochrona organizmu

Regularne spożywanie papai zwiększa naturalną odporność organizmu – dzięki przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym właściwościom owocu oraz obecności antyoksydantów, nasz organizm może skuteczniej bronić się przed infekcjami. Ponownie dużą rolę odgrywają zawarte w papai enzymy – papaina i lizozym – niszczą szkodliwe bakterie oraz zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Papaja polecana jest także jako naturalny suplement diety wspomagający regenerację po długotrwałych chorobach i kuracjach antybiotykami –  oczyszcza organizm z toksyn oraz odnawia florę bakteryjną jelit.  Owoc jest przydatny także w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju urazach, ponieważ przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziałając zanieczyszczaniu się wrażliwych tkanek.

Papaja w walce z rakiem

Badania przeprowadzone w USA i Japonii wykazały, że wyciąg z owoców lub liści papai ma właściwości zapobiegające powstawaniu komórek rakowych szyjki macicy, trzustki oraz płuc. Naukowcy nie są jeszcze zgodni co do substancji zawartej w papai, która przejawia właściwości antynowotworowe, jednakże istnieją uzasadnione przypuszczenia, iż jest to znany nam już enzym papaina. Badacze są natomiast przekonani, że spożywanie jednego owocu dziennie lub przyjmowanie go w formie suplementu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór w przyszłości.

Zdrowotna papaja, lecz nie dla nas?

Nie da się ukryć – świeża, dojrzała papaja jest w Polsce produktem praktycznie niedostępnym. Owszem, czasem w hipermarketach można znaleźć owoce papai, ale warunki transportu, czyli głównie częste zmiany temperatury, brak dostępu do światła słonecznego i świeżego powietrza powodują, że po pierwsze owoce są niedojrzałe i tracą część wartości odżywczych, po drugie ich miąższ jest wyschnięty i jałowy w smaku. Po trzecie, papaje przez to są horrendalnie drogie. Czy to oznacza, że papaja pozostanie dla nas tylko egzotyczną ciekawostką? Niekoniecznie, na rynku możemy znaleźć kilka ciekawych suplementów lub przetworów z owoców papai, wśród nich np. sok z papai lub herbata z liśćmi. Wartym uwagi jest także preparat Novipaye - jest to skoncentrowany mus ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców papai, zachowujący praktycznie wszystkie właściwości świeżych owoców. Obecnie ten preparat jest dostępny w Polsce tylko za pośrednictwem kilku sklepów internetowych. Warto zaznaczyć, że cały czas trwają badania nad papają w kontekście jej przydatności w medycynie naturalnej. Można się zatem spodziewać, że zarówno sam owoc, jak i preparaty będące jego pochodnymi , staną się popularnym naturalnym suplementem diety, po który sięgną także Polacy. 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

11916

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

10240

Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

15636

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

13484

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 02, 2014

Kiedyś myślałam, że problem z nadwagą to faktycznie problem z żarciem. Do czasu. Po pierwszej ciąży pięknie wróciłam do swojej wagi (zbliżonej). Przytyłam 25 kg, ale po 6 miesiącach zostało mi tylko 8 kg do zgubienia. I traf chciał, że zaciążyłam. Niestety w drugiej ciąży nie było już tak...

data

Sierpień 31, 2014

no muszę przyznać że Aqua Slim działa, warto było w niego zainwestować:)

data

Sierpień 31, 2014

Taka szybka utrata wagi nie jest oznaką zdrowia (przy założeniu, że dieta była rozsądna). Lepiej przebadać się w kierunku wykluczenia choroby nowotworowej, która zazwyczaj powoduje nagłą i niekontrolowaną utratę wagi. Życzę negatywnych wyników badań.

data

Wrzesień 01, 2014

A orientujecie się może czy mogę pić ten slim coffee jak mam cukrzycę? Nie zaszkodzi mi to? Dla cukrzyków jest slim coffee diabetyk . Mój mąż ma cukrzycę i pije właśnie tą kawę. Nie zapominaj jednak o ćwiczeniach i odpowiedniej diecie dla tej choroby.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.