Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

4 komentarze
Autor: Monika Majewska

Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy. Papaja jest doceniana nie tylko ze względu na swój smak, lecz także właściwości lecznicze. Zawdzięcza je przede wszystkim karotenoidom, które mogą zapobiec rozwojowi raka, i papainie - enzymowi, który m.in. poprawia trawienie.

Papaja to owoc, którego smak i właściwości odżywcze pierwsi docenili Hiszpanie. To dzięki nim owoc ten rozprzestrzenił się z Meksyku (skąd prawdopodobnie pochodzi) na Amerykę Południową. W tych częściach świata lecznicze działanie papai do dzisiaj jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, m.in. w celu leczenia wrzodów żołądka, infekcji dróg moczowych, a także czyraków czy kurzajek. Właściwości lecznicze papai potwierdzają także liczne badania, z których wynika, że owoc ten może zapobiec wielu chorobom, w tym nowotworom.

Papaja w walce z rakiem

Papaja jest bogatym źródłem likopenu - czerwonego barwnika owoców i warzyw z rodziny karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. 100 g papai zawiera 2,0-5,3 mg likopenu.¹ Likopen usuwa wolne rodniki, których nadmiar w organizmie doprowadza do tzw. stresu oksydacyjnego, a dalej do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworowych.

Papaja swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim karotenoidom i enzymowi papainie.

Wykazano, że wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania m.in. na raka prostaty. Z kolei naukowcy z USA i Japonii wykazali, że papaja - ale nie owoc, lecz wyciąg z liści - hamuje wzrost komórek raka szyjki macicy, raka piersi, płuc i trzustki.² Naukowcy nie są jeszcze zgodni co do substancji zawartej w papai, która przejawia właściwości antynowotworowe, jednakże istnieją uzasadnione przypuszczenia, iż jest to enzym papaina.

Nie przegap

Warto wiedzieć

Ważne

Papaja - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 0.47 g
Tłuszcz - 0.26 g
Węglowodany - 10.82 g (w tym cukry proste 7.82 g)
Błonnik - 1.7 g

Witaminy

Witamina C - 60.9 mg
Tiamina – 0.023 mg
Ryboflawina – 0.027 mg
Niacyna - 0.357 mg
Witamina B6  - 0.038 mg
Kwas foliowy -  37 µg
Witamina A - 950 IU
Witamina K – 2.6 µg
Witamina E – 0.30 mg

Minerały

Wapń – 20 mg
Żelazo - 0.25 mg
Magnez - 21 mg
Fosfor - 10 mg
Potas - 182 mg
Sód – 8 mg
Cynk - 0.08 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.081 g
jednonienasycone - 0.072 g   
wielonienasycone - 0.058 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Papaja może uchronić przed chorobami układu krążenia

Wspomniany już likopen może nie tylko uchronić przed rakiem, lecz także chorobami układu krążenia. Likopen może zmniejszyć ryzyko wystąpienia m.in. wylewu i zawału. Ponadto wpływa hamująco na syntezę cholesterolu i pomaga w usuwaniu jego „złej" frakcji - LDL - z krwi.

Papaja na poprawę trawienia

Naukowcy nie są w stu procentach pewni co do roli papainy w zapobieganiu nowotworów, jednak nie mają wątpliwości, że enzym ten poprawia trawienie.

Indeks glikemiczny papai = 59.

Działanie papainy jest bardzo zbliżone do wytwarzanej przez organizm pepsyny (składnika soku żołądkowego), z tym że papaina działa w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym (jak pepsyna). Papaina pomaga zwalczyć problemy zwłaszcza z trawieniem pokarmu zawierającego duże ilości białka. Dzięki temu, że działa także w środowisku neutralnym i zasadowym, nie doprowadza do zwiększenia kwasowości układu pokarmowego, przez co łatwiej łagodzi się dolegliwości układu pokarmowego.

Papaja na odchudzanie

Papaja swoje działanie odchudzające zawdzięcza papainie, która poprawia proces trawienia, przyśpiesza spalanie białek i tkanki tłuszczowej. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn. Poza tym zapobiega wzdęciom i zaparciom.

Warto wiedzieć

Ważne

Nasiona papai - czy są jadalne?

Czarne, okrągłe nasiona papai są jadalne, choć mają dość ostry smak. Jednak nie powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, ponieważ podejrzewa się, że mogą one wywołać uszkodzenia płodu. Z kolei miąższ nie stanowi żadnego zagrożenia dla ciężarnych. Co więcej - ze względu na zawartość licznych witamin i składników mineralnych - jest jak najbardziej polecany w diecie przyszłych mam.

Papaja może zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD)

Jak przekonują amerykańscy naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane na łamach pisma „Archives of Ophthalmology”, spożywanie co najmniej trzech porcji papai dziennie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej u osób starszych – choroby, która jest główną przyczyną utraty wzroku. Wszystko dzięki zawartości karotenoidów, takich jak luteina, kryptoksantyna i zeaksantyna.

Papaja przyspiesza gojenie ran

Żel z papai - uzyskany z różnych części rośliny (owoców, liści i łodyg) - przyspiesza proces gojenia ran, przekonują rosyjscy badacze z Państwowej Akademii Medycznej w Moskwie.

Papaja może być przyczyną alergii. Osoby, u których papaja wywołuje objawy uczulenia, powinny uważać także na lateks - obserwuje się alergie krzyżowe między tymi dwoma alergenami.

W jaki sposób? Bakterie i inne zarazki obecne w ranie produkują enzym, który broni je przed atakiem komórek ukłądu odpornościowego. Składniki zawarte w żelu z papai rozkładają ten enzym, a tym samym pozwalają szybko oczyścić ranę z patogenów i złagodzić stany zapalne. Poza tym związki z papai nie pozwalają komórkom odpornościowym produkować zbyt dużych ilości tlenu i azotu, które dodatkowo szkodzą ranie, zaogniając procesy zapalne i powodując uszkodzenia komórek.³ Warto wiedzieć, że mieszkańcy Ameryki Środkowej i Południowej, jak również Azji i Afryki od dawna wykorzystują tę roślinę w medycynie ludowej nie tylko, by przyspieszyć gojenie ran, lecz także w leczeniu czyraków i kurzajek.

Papaja może zapobiec zwyrodnieniu kolan

Papaja, razem z innymi owocami i warzywami bogatymi w przeciwutleniacze, powinna znaleźć się w diecie, która ma zapobiec zwyrodnieniu kolan, przekonują australijscy naukowcy na łamach pisma "Arthritis Research & Therapy". Z ich badań wynika, że obecność w diecie niektórych karotenoidów, takich jak luteina i zeaksantyna, obniżała ryzyko chorobowych zmian w tkance chrzęstnej kolan. Bogatym źródłem tych dwóch związków są zielone warzywa oraz niektóre owoce, np. papaja, mango czy pomarańcze. Inną substancją, która zdaniem naukowców zmniejsza ryzyko patologicznych zmian w kościach, jest witamina C. Tej w papai również nie brakuje. Połowa niedużego owocu pokrywa bowiem 150 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Warto wiedzieć

Ważne

Papaja - jak obrać i jak zjeść?

Umyj papaję pod bieżącą wodą. Następnie przekrój na pół i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Potem obierz owoc ze skórki. Otrzymany w ten sposób miąższ papai można pokroić i zjeść na surowo (na przykład skropiony sokiem z cytryny) bądź przetworzony.

Papaja - zastosowanie w kuchni

Papaja ma słodkawy, korzenny smak, który dobrze komponuje się z niektórymi produktami mlecznymi. Po zmiksowaniu z mlekiem czy jogurtem można otrzymać pożywny koktajl. Zmiksowana papaja może być podstawą deserów lodowych. Z kolei plasterki papai doskonale komponują się z każdą sałatką owocową.

Sokiem z papai można zmiękczyć twarde mięsa.

Z papai można również przygotować pikantny sos salsa. Z uwagi na dużą zawartość pektyn, można z niej przyrządzać także dżemy, kompoty, syropy i soki. Warto wiedzieć, że papaina, enzym trawienny występujący w papai, jest często stosowany do zmiękczania mięs. Twarde mięso wystarczy namoczyć przez noc w soku z papai, by zmiękło. Z kolei nasiona papai smakiem przypominają ziarenka pieprzu. Można je wysuszyć, zmielić i stosować do przyprawiania sałatek oraz innych potraw.

Przepis na owsiankę z papają

Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active

To ci się przyda

To ci się przyda

Papaja - jak kupować? Jak wybierać w sklepie?

Należy wybierać papaję, która jest całkowicie lub prawie całkowicie żółta. Należy unikać owoców zielonych. Twarde i zielone owoce melonowca są niedojrzałe i nigdy nie dojrzeją we właściwy sposób.

Skórka papai powinna lekko uginać się pod naciskiem, ale w miejscu, gdzie rosła łodyga, nie powinna być miękka.

Nie należy kupować owoców papai obitych, pomarszczonych i pokrytych miękkimi plamami.

Nie do końca dojrzałe owoce należy przechowywać w temperaturze pokojowej, dopóki całe nie osiągną złotawej barwy.

Aby papaja dojrzała szybciej, można ją przechowywać w szarej papierowej torbie w temperaturze pokojowej, a następnie przełożyć do lodówki na maksimum 5 dni.

Papaja - zastosowanie w kosmetyce

Zawarty w papai enzym papaina znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Jest wykorzystywany do wykonywania peelingu enzymatycznego. Można go również znaleźć w kremach antycellulitowych, kremach na blizny czy preparatach ułatwiających wchłanianie krwiaków.

Bibliografia:

1.  Kwiatkowska E., Likopen w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Postępy Fitoterapii 2010,nr 1
2. Papaja hamuje wzrost raka, Dostępny w internecie [dostęp 30.03. 2016 http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,370911,papaja-hamuje-wzrost-raka.html]
3.  Papaja przyspiesza gojenie ran. Dostępny w internecie [dostęp 30.03. 2016 http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,20452,papaja-przyspiesza-gojenie-ran.html]
4. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

Galeria: Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 05.04.2016

Komentarze (1 - 4 z 4)
adam947, 22.04.2016 12.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgodzę się, że papaja ma wiele właściwości zdrowotnych. Ma też bardzo dobry smak. Jednak dość rzadko ją jadam, bo mieszkam w małej miejscowości i tu niestety nie sprowadzają ich. Dlatego wspomagam się suplementami diety. Dlaczego? Aktualny styl życia (wszystko w biegu) plus rodzaj jedzenia ( żywność mało zdrowa, genetycznie modyfikowana) powodują, że nasz organizm zakwasza się i do oczyszczania potrzebuje wsparcia z zewnątrz w postaci wszelkiego rodzaju witamin i minerałów. Kupuję i stosuję proszek zasadowy firmy Langsteiner. Jedną łyżeczkę przed snem rozpuszczam w 250 ml wody.
 
bozena, 05.12.2015 21.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Owoc papai jest niezwykle zdrowy i wpływa nie tylko na odchudzanie ale również usuwa toksyny z organizmu. Działa podobnie jak afrykanśkie mango. Jednakże na rynku nie ma tabletek na ochudzanie z papają co mnie bardzo smuci. Dlatego zdecydowałam się na mango w suplemencie. Biorę od pół roku i wiecie, że schudłam 15kg? Sama nie mogę w to uwierzyć ale czuje się jakbym miała znów 18 lat. Sami o tym poczytajcie i przekonajcie się :)
 
Deni, 03.11.2015 11.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A więc o to chodzi żeby kupować ten drogi preparat. Kupuje papaje świeżą z Brazylii, jest soczysta, smaczna uwielbiam ją. Wcale nie taka droga bo 9.90 za 1 kg.
 
Goja, 15.01.2015 17.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sam owoc papai jest w Polsce bardzo trudno dostępny ze względu na kwestie logistyczne, a także finansowe. Równie wartościowe są jej liście, które stają się co raz bardziej popularne i stosowane w medycynie naturalnej. Suszone liście papai do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

34729

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

29646

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

26791

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

25100

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Morwa biała jest rekomendowana głównie przy cukrzycy. Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Forum
data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

data

Maj 05, 2016

Świeżo wyciskane soki, woda mineralna niegazowana, zielona herbata, kawa czarna parzona - bez cukru:P Ja to piję i generalnie nie narzekam;)))))

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.