Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

1 komentarze
Autor: Marek Rajman

Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy.

Miąższ papai zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia”. W jaki sposób papaja oddziałuje na nasze zdrowie?

Regulacja procesów trawiennych

Dieta współczesnego człowieka, zanieczyszczona produktami wysoko przetworzonymi i zawierającymi sztuczne substancje (konserwantami, aromatami i wzmacniaczami smaku) – sprzyja pojawianiu się licznych problemów z trawieniem. Biegunki, zaparcia, wzdęcia, nadkwasota, zespół nadwrażliwego jelita – wymienić ich można jeszcze więcej - powoli stają się chorobami cywilizacyjnymi.
Środkiem zaradczym na tego typu dolegliwości według naukowców jest papaja, która zawiera szereg enzymów korzystnie wpływających na nasz układ trawienny. Jednym z najważniejszych jest papaina, enzym bardzo zbliżony do wytwarzanej przez nasz organizm pepsyny, z tym, że działający w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym. Enzym ten pomaga zwalczyć problemy z trawieniem pokarmu zawierającego duże ilości białka. Dzięki temu, że działa także w środowisku neutralnym i zasadowym, nie doprowadza do zwiększenia kwasowości układu pokarmowego, przez co schorzenia łatwiej się leczy.

Ochrona organizmu

Regularne spożywanie papai zwiększa naturalną odporność organizmu – dzięki przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym właściwościom owocu oraz obecności antyoksydantów, nasz organizm może skuteczniej bronić się przed infekcjami. Ponownie dużą rolę odgrywają zawarte w papai enzymy – papaina i lizozym – niszczą szkodliwe bakterie oraz zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Papaja polecana jest także jako naturalny suplement diety wspomagający regenerację po długotrwałych chorobach i kuracjach antybiotykami –  oczyszcza organizm z toksyn oraz odnawia florę bakteryjną jelit.  Owoc jest przydatny także w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju urazach, ponieważ przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziałając zanieczyszczaniu się wrażliwych tkanek.

Papaja w walce z rakiem

Badania przeprowadzone w USA i Japonii wykazały, że wyciąg z owoców lub liści papai ma właściwości zapobiegające powstawaniu komórek rakowych szyjki macicy, trzustki oraz płuc. Naukowcy nie są jeszcze zgodni co do substancji zawartej w papai, która przejawia właściwości antynowotworowe, jednakże istnieją uzasadnione przypuszczenia, iż jest to znany nam już enzym papaina. Badacze są natomiast przekonani, że spożywanie jednego owocu dziennie lub przyjmowanie go w formie suplementu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór w przyszłości.

Zdrowotna papaja, lecz nie dla nas?

Nie da się ukryć – świeża, dojrzała papaja jest w Polsce produktem praktycznie niedostępnym. Owszem, czasem w hipermarketach można znaleźć owoce papai, ale warunki transportu, czyli głównie częste zmiany temperatury, brak dostępu do światła słonecznego i świeżego powietrza powodują, że po pierwsze owoce są niedojrzałe i tracą część wartości odżywczych, po drugie ich miąższ jest wyschnięty i jałowy w smaku. Po trzecie, papaje przez to są horrendalnie drogie. Czy to oznacza, że papaja pozostanie dla nas tylko egzotyczną ciekawostką? Niekoniecznie, na rynku możemy znaleźć kilka ciekawych suplementów lub przetworów z owoców papai, wśród nich np. sok z papai lub herbata z liśćmi. Wartym uwagi jest także preparat Novipaye - jest to skoncentrowany mus ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców papai, zachowujący praktycznie wszystkie właściwości świeżych owoców. Obecnie ten preparat jest dostępny w Polsce tylko za pośrednictwem kilku sklepów internetowych. Warto zaznaczyć, że cały czas trwają badania nad papają w kontekście jej przydatności w medycynie naturalnej. Można się zatem spodziewać, że zarówno sam owoc, jak i preparaty będące jego pochodnymi , staną się popularnym naturalnym suplementem diety, po który sięgną także Polacy.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 09.03.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
Goja, 15.01.2015 17.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sam owoc papai jest w Polsce bardzo trudno dostępny ze względu na kwestie logistyczne, a także finansowe. Równie wartościowe są jej liście, które stają się co raz bardziej popularne i stosowane w medycynie naturalnej. Suszone liście papai do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością ymt24 pl
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

27799

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Siemię lniane byłoby idealne w formie koktajlu, jeśli zmiksujesz ugotowane całe ziarna (a właściwie śluz, który się tworzy) z owocami do wyboru: jabłkiem, brzoskwinią, mango czy morelą, bananem....

Brzydko pachnące gazy to efekt nadmiernej fermentacji pożywienia w przewodzie pokarmowym. Może on wynikać z braku dostatecznej ilości enzymów trawiennych albo z nieodpowiedniej flory bakteryjnej...

Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to, że te 2 dni zawierają za mało kalorii w stosunku do potrzeb organizmu. Aby ustalić, ile kalorii pani potrzebuje, należy masę ciała pomnożyć przez wzrost i...

Grupy wsparcia
data

Maj 30, 2015

Aby zlikwidować uczucie głodu należy wprowadzić organizm w ketozę - przełączyć z zasilania węglowodanami na zasilanie tłuszczem. Ketoza skutecznie tłumi uczucie głodu. Jem ok 1200kcal dziennie w dwóch posiłkach, waga leci po 2kg na tydzień już czwarty miesiąc. Jak to się robi? Czy się...

data

Maj 29, 2015

Jak chcecie robić soki to musicie troszkę bardziej się postarać. Ponieważ piszecie takie bzdury, że tego czytać się nie da. Po pierwsze najważniejsza jest wyciskarka która ma jak najmniej obrotów. Z tego co wiem to hurom ma dwie generacje, 1 posiada obroty w granicach 80 obr/min. Za to...

data

Maj 29, 2015

Widzę, że Green Barley Slim coraz popularniejszy :) I super bo to na prawdę fajny wspomagacz odchudzania. Stosuję razem z dietą i ćwiczeniami już od miesiąca i póki co 4 kg mniej :)

data

Maj 30, 2015

Polecam również Slimcea, choć bez odpowiedniej diety, nie da to oczekiwanych efektów

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.