Powrót do artykułu
Papaja
Fot.: Thinkstockphotos.com
Papaja
Fot.: Thinkstockphotos.com
Papaja
Fot.: Thinkstockphotos.com
Papaja
Fot.: Thinkstockphotos.com
Papaja
Fot.: Thinkstockphotos.com
Zobacz następną galerię
Galeria 2 zdjęcia
Galeria 2 zdjęcia

Galeria 2 zdjęcia

Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

Papaja

Papaja to owoc melonowca - wysokiej byliny, która rośnie w krajach tropikalnych. Istnieją dwie odmiany papai - hawajska i meksykańska. Większość owoców dostępnych w sklepach należy do słodszej odmiany hawajskiej, o kształcie gruszki i żółtopomarańczowej skórce u dojrzałych owoców. Miąższ tej odmiany jest pomarańczowy lub różowawy, a w jego środku znajdują się małe, czarne nasionka. Papaje meksykańskie są o wiele większe i mogą ważyć nawet 5 kg.

Papaja

Należy wybierać papaję, która jest całkowicie lub prawie całkowicie żółta. Skórka papai powinna lekko ugniatać się pod naciskiem, ale w miejscu, gdzie rosła łodyga, nie powinna być miękka.

Papaja

Należy unikać owoców zielonych. Twarde i zielone owoce melonowca są niedojrzałe i nigdy nie dojrzeją w sposób właściwy.

Papaja

Nasiona papai są jadalne. Smakiem przypominają ziarenka pieprzu. Można je wysuszyć, zmielić i stosować do przyprawiania sałatek oraz innych potraw.

Papaja

Papaja ma słodkawy, korzenny smak, który dobrze komponuje się z niektórymi produktami mlecznymi. Po zmiksowaniu z mlekiem czy jogurtem otrzymamy pożywny koktajl.

email