Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Papaja

Papaja

Papaja to owoc melonowca - wysokiej byliny, która rośnie w krajach tropikalnych. Istnieją dwie odmiany papai - hawajska i meksykańska. Większość owoców dostępnych w sklepach należy do słodszej odmiany hawajskiej, o kształcie gruszki i żółtopomarańczowej skórce u dojrzałych owoców. Miąższ tej odmiany jest pomarańczowy lub różowawy, a w jego środku znajdują się małe, czarne nasionka. Papaje meksykańskie są o wiele większe i mogą ważyć nawet 5 kg.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Papaja

Papaja

Należy wybierać papaję, która jest całkowicie lub prawie całkowicie żółta. Skórka papai powinna lekko ugniatać się pod naciskiem, ale w miejscu, gdzie rosła łodyga, nie powinna być miękka.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Papaja

Papaja

Należy unikać owoców zielonych. Twarde i zielone owoce melonowca są niedojrzałe i nigdy nie dojrzeją w sposób właściwy.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja

Papaja

Nasiona papai są jadalne. Smakiem przypominają ziarenka pieprzu. Można je wysuszyć, zmielić i stosować do przyprawiania sałatek oraz innych potraw.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Papaja

Papaja

Papaja ma słodkawy, korzenny smak, który dobrze komponuje się z niektórymi produktami mlecznymi. Po zmiksowaniu z mlekiem czy jogurtem otrzymamy pożywny koktajl.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Papaja
Papaja
Papaja
Papaja
Papaja
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email