BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

39 komentarze
Autor: Iwona Krupa, Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. Ogólnie wiemy, że jako warzywa muszą mieć mnóstwo witamin. Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Buraki wzmacniają układ krwionośny

Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.

Nie przegap

Właściwości przeciwnowotworowe buraków

Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.

Buraki mają wysoki indeks glikemiczny

Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest aż 9,5 proc. cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 38 kcal w 100 g.

Buraki pomagają w walce z wirusami

Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.

Działanie zasadotwórcze buraków

Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Tradycyjne zestawienie tej jarzynki z potrawami z królika czy dziczyzny ma bardzo głębokie uzasadnienie. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu.

Buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą

Panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Wzmocnienie na wiosnę

Na przedwiośniu wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia: senność, znużenie, apatia. Sok z buraków, kwas, a nawet barszczyk czy buraczana sałatka szybko przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie.

Które buraki są najzdrowsze?

Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w antocyjany. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która w żołądku fermentuje i jest ciężkostrawna. Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej  8 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami. Warto wiedzieć, że najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski.

Botwina a buraki

Botwina, czyli niedojrzała postać buraka ćwikłowego, jest mniej kaloryczna od buraków i w 89 proc. składa się z wody. Zawiera mnóstwo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, PP i E. Do tego jeszcze kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, ma tyle, co sok z cytryny. Uwaga! Podobnie jak inne liściaste nowalijki, ma bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże w organizmie wapń w szczawiany wapnia. Są to nierozpuszczalne kryształki powodujące bóle stawów i mogące nawet sprowokować ataki kamicy nerkowej.

To ci się przyda

To ci się przyda

PRZEPIS na KISZONY SOK Z BURAKÓW

  • 1/2 kg buraków
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek
  • koperek lub natka pietruszki
  • cukier
  • sól

Buraki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przypraw solą i cukrem, posyp zieleniną.

Nad Morzem Śródziemnym od co najmniej 4000 lat znany był burak dziki. Składał się głównie z liści i zawiązków korzenia. Walory lecznicze liści cenili medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 39)
zdziwiona, 27.06.2015 07.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak smakuje sok z sokowirowki??? Lepiej niż sok z buraka??? A może jest zdrowszy??? Gratuluję znajomości podstaw języka polskiego, najważniejsze, że zdrowa jesteś.
 
senwl, 23.06.2015 11.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawe ale jem kiszone buraki do posiłków nie wiem ale cukier miedzy posiłkami mi spada ,więc jak to jest? Pozdrawiam
 
Ika, 17.04.2015 12.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Należy zwrócić uwagę na szybki wzrost potasu przy piciu soku i wzrost cukru we krwi. Zbyt wysoki potas jest podobnie niebezpieczny jak jego niedobór.
 
luna , 09.04.2015 15.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy barszcz kiszony można pić codziennie i ile może w słoiku stać w lodówce?
 
Kate Mose, 29.03.2015 15.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdyby ktoś miał ochotę na zdrową zupę z buraka i batata to podrzucam ciekawy i szybki przepis http://emaliowanyczajnik.pl/2015/03/zupa-krem-z-buraka-i-batata
 
BURAK, 29.03.2015 10.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po 3 miesiacach picia barszczu kiszonego przed po3 miesiacach cinienie 180/100 130/80 cholesterol 240 180 morfologia 13,4 15,2 Na poczatek pic barszcz po 100ml a pozniej zwiekszac dawke ja pije dziennie jedna szkalanke czyli 250/300ml Efekty widac dopiero po miesiacu picia .
 
Aga , 28.03.2015 21.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Myślę, że to kwestia oczyszczania organizmu a nie uczulenie. Buraki oczyszczają organizm z toksyn.
 
gosia, 12.02.2015 03.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy sok z buraka może uczulać .Piję codziennie kubek kiszonych buraków od dwóch tygodni i mam wysypkę.Może ktoś ma wiedzę na ten temat.
 
mama, 10.02.2015 09.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
poprzednia odpowiedź dla wpisu ''samwon-a''
 
mama, 10.02.2015 09.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oooo jakie nastawienie do tematu. Jak świat światem ludzie korzystali z dobrodziejstw natury i żyli.Wiadomo że wszystkiego trzeba używać z umiarem .Trochę tego,trochę tamtego i wszystkiego po trochu, to wtedy nic nikomu nie zaszkodzi i nie trzeba mieć żołądka jak krowa. Nie warto sięgać po suplementy wyprodukowane w labolatoriach skoro możemy mieć coś naturalnego i smacznego . PS: A pro-po skoro jesteś na'' nie''z piciem soków to co najczęściej pijasz?
 
następne »
strona 1 z 4
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

23406

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich

Jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie? Co prawda pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii...

więcej

26070

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 04, 2015

Zgadzam się w pełni, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest "paliwem" dla naszego mózgu i nakręca nasz metabolizm. Przeczytałam artykuł, który bardzo pomógł mi zrozumieć, jak się odżywiać, żeby zdrowo schudnąć na http://www.madrezywienie.pl/zalecenia-zywieniowe/

data

Lipiec 03, 2015

raczej mija się z celem trenin+dieta=efekty !

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 03, 2015

dobr dieta od dietetyka i codziennie dużo sportu miedzy innymi biegania

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.