BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

52 komentarze
Autor: Iwona Krupa, Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. Ogólnie wiemy, że jako warzywa muszą mieć mnóstwo witamin. Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Buraki wzmacniają układ krwionośny

Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.

Nie przegap

Właściwości przeciwnowotworowe buraków

Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.

Buraki mają wysoki indeks glikemiczny

Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest aż 9,5 proc. cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 38 kcal w 100 g.

Buraki pomagają w walce z wirusami

Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.

Działanie zasadotwórcze buraków

Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Tradycyjne zestawienie tej jarzynki z potrawami z królika czy dziczyzny ma bardzo głębokie uzasadnienie. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu.

Buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą

Panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Wzmocnienie na wiosnę

Na przedwiośniu wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia: senność, znużenie, apatia. Sok z buraków, kwas, a nawet barszczyk czy buraczana sałatka szybko przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie.

Które buraki są najzdrowsze?

Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w antocyjany. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która w żołądku fermentuje i jest ciężkostrawna. Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej  8 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami. Warto wiedzieć, że najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski.

Botwina a buraki

Botwina, czyli niedojrzała postać buraka ćwikłowego, jest mniej kaloryczna od buraków i w 89 proc. składa się z wody. Zawiera mnóstwo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, PP i E. Do tego jeszcze kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, ma tyle, co sok z cytryny. Uwaga! Podobnie jak inne liściaste nowalijki, ma bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże w organizmie wapń w szczawiany wapnia. Są to nierozpuszczalne kryształki powodujące bóle stawów i mogące nawet sprowokować ataki kamicy nerkowej.

To ci się przyda

To ci się przyda

PRZEPIS na KISZONY SOK Z BURAKÓW

  • 1/2 kg buraków
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek
  • koperek lub natka pietruszki
  • cukier
  • sól

Buraki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przypraw solą i cukrem, posyp zieleniną.

Nad Morzem Śródziemnym od co najmniej 4000 lat znany był burak dziki. Składał się głównie z liści i zawiązków korzenia. Walory lecznicze liści cenili medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 52)
ohoyyy, 04.02.2016 13.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
indeks glikemiczny buraków czerwonych w postaci surowej wynosi 30 więc przy cukrzycy można go jadać w postaci surowej
 
Maja, 21.11.2015 07.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
I co z tymi burakami ,mam cukrzycę,jeść czy nie,surowe,gotowane,bardzo je lubię ,podpowieddźcie
 
aGATA, 14.11.2015 23.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pomóżcie proszę ! Wypełniajcie https://docs.google.com/forms/d/1U8f46RYdlCFMBimCmiWQbSMRzd7MiWJyMBc5JL6vBY0/viewform
 
gość, 14.11.2015 20.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Piję sok z buraka, jabłka, marchewki - wyciskany w wyciskarce do soku, a nie w sokowirówce - jest gęsty, a przede wszystkim zdrowy. Od 5-ciu miesięcy nie jem pieczywa i innych produktów mącznych. Inne produkty jem bez ograniczeń. Codziennie zjadam min. dwa jajka. Schudłam przez ten czas 8 kg. a co najważniejsze, robiłam sobie teraz wszystkie badania - i co się okazało ? wszystko w normie. Lekarka nie miała się do czego "przyczepić". Gdyby to kogos interesowało - mam ukończone 62 lata. Pozdrawiam :)
 
jagodamalina, 06.11.2015 10.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czegoż te buraki nie robią! Listę można ciągnąć i ciągnąć. Jednym słowem jedzmy buraki, bo są superzdrowe, a do tego tanie i dostępne przez cały rok. Buraki wspaniale smakują jako jarzynka do mięsa, gdy się je upiecze, a następnie przyprawi oliwą, octem balsamicznym, ziołami, czosnkiem. Znakomite do tarty i sałatki, ciekawie smakują na zimno z dodatkiem sera, jako przystawka. No i oczywiście są niezastąpione w barszczu, najlepiej z uszkami (ulepionymi samodzielnie) ale to już bliżej świąt :)
 
JA, 26.10.2015 01.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BUUUUUUU
 
Mała, 26.10.2015 01.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
MYSLE ZE KAZDEMU CZŁOWIEKOWI POTRZEBA JEST COS INNEGO A NAPEWNO W INNEJ DAWCE. JEDNEMU WIECEJ PRACY DRUGIEMU ROZRYWKI NASTEPNEMU MIŁOSCI....................BURAKÓW.......ZYCZE RADOSCI Z DNIA KAZDEGO..
 
lekarz, 25.10.2015 10.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cytuję: Buraki wzmacniają układ krwionośny.Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy(...). Zapobiega anemii, (...). Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny". I mój komentarz- cytowane powyżej fragmenty świadczą o nieznajomości fizjologii człowieka. Układ krwionośny- to naczynia krwionośne (i serce), czyli coś, co "nosi" krew. Dzięki nim krew ma jak płynąć, przemieszczać się po ciele. Układ krwiotwórczy to zupełnie co innego- akurat krwinki czerwone są produkowane w szpiku (do tej produkcji potrzebne jest żelazo, wit.B12 i kwas foliowy. Z tą anemia terż jest problem. Najczęstszy rodzaj anemii to ta z niedoboru żelaza (ciąża, obfite miesiączki) a tego akurat w burakach jest bardzo mało. Kwas foliowy w profilaktyce anemii innego typu (tzw anemii Addisona-Biermera albo inaczej złosliwej), która wystepuje znacznie rzadziej i najczęsciej jest spowodowana brakiem wit B12- j.w. Jedynie ma sens w ciąży (kw.foliowy) jako profilaktyka wad cewy nerwowej i u alkoholików (niedobór kwasu foliowego).
 
niezdziwiony, 17.10.2015 13.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A mnie mądrość Twa nie dziwi. Gratuluje. Podstawa etykiety w polandii to d...bac komuś. Najlepiej anonimowo
 
ja, 28.09.2015 15.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wytłumacz mi to jedno zdanie, bo k... d... sie nie trzyma. Dziwnie rozumujesz i składasz zdania. Naprawde bardzo dziwnie. Żeby nie określić tego mocniej.
 
następne »
strona 1 z 6
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

27799

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

26049

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Panie Karolu, U zdrowego człowiek woda powinna stanowić około 60% masy ciała. W tym woda wewnątrzkomórkowa i zewnątrzkomórkowa. Zatem w pana organizmie powinno być około 49,3 kg wody całkowitej....

W piśmiennictwie światowym jednoznacznie podkreśla się korzystny wpływ spożywania dużych ilości warzyw i owoców zawierających beta-karoten na hamowanie rozwoju nowotworów i chorób układu...

Forum
data

Luty 13, 2016

Podobno jabłka czy pestki z jabłka przedłużają życie o kilka lat , na dodatek dobrze jelita po nich pracują. Ja zawsze swojej pierwszej córce dawałam jabłuszko kilka razy w tygodniu. Przy drugiej już zaniechałam i musiałam leczyć zaparcia dicopegiem. Na całe szczęście ten lek nie jest...

data

Luty 13, 2016

Oj to masz zadania. Ponieważ u Nas przynajmniej w PL nie ma za dużo zdrowego żywienia. Raz byłam w restauracji jakaś eko.. no skończyło się zaparciami , zatwardzeniem. Brałam dicopeg przez 5 dni by jelita wróciły do normy.

data

Luty 13, 2016

Ty wiesz ile błonnika ma owsianka ? To aż jest nie zrozumiałe to taka bomba błonnikowa i to naturalna. Moja babcia zawsze powiadała , że mam co jakiś czas spróbować jej z rana by móc się spokojnie wypróżnić. Ja jej nie słuchałam i brałam dicopeg , nie zaszkodził mi wręcz pomógł ale po tym...

data

Luty 12, 2016

Ja kupuję w ekologicznych sklepach, ostatnio zamówiłam ekologiczne produkty przez intnet w fresh and eco, paczka była u mnie już na drugi dzień, myślę że warto zainwestować w swoje zdrowie i wydać trochę więcej na żywność a mniej wydawać w aptece.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.