BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

32 komentarze
Autor: Iwona Krupa, Justyna Nowicka

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. Ogólnie wiemy, że jako warzywa muszą mieć mnóstwo witamin. Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Buraki wzmacniają układ krwionośny

Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.

Nie przegap

Właściwości przeciwnowotworowe buraków

Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.

Buraki mają wysoki indeks glikemiczny

Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest aż 9,5 proc. cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 38 kcal w 100 g.

Buraki pomagają w walce z wirusami

Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.

Działanie zasadotwórcze buraków

Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Tradycyjne zestawienie tej jarzynki z potrawami z królika czy dziczyzny ma bardzo głębokie uzasadnienie. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu.

Buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą

Panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Wzmocnienie na wiosnę

Na przedwiośniu wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia: senność, znużenie, apatia. Sok z buraków, kwas, a nawet barszczyk czy buraczana sałatka szybko przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie.

Które buraki są najzdrowsze?

Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w antocyjany. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która w żołądku fermentuje i jest ciężkostrawna. Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej  8 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami. Warto wiedzieć, że najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski.

Botwina a buraki

Botwina, czyli niedojrzała postać buraka ćwikłowego, jest mniej kaloryczna od buraków i w 89 proc. składa się z wody. Zawiera mnóstwo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, PP i E. Do tego jeszcze kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, ma tyle, co sok z cytryny. Uwaga! Podobnie jak inne liściaste nowalijki, ma bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże w organizmie wapń w szczawiany wapnia. Są to nierozpuszczalne kryształki powodujące bóle stawów i mogące nawet sprowokować ataki kamicy nerkowej.

To ci się przyda

To ci się przyda

PRZEPIS na KISZONY SOK Z BURAKÓW

  • 1/2 kg buraków
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek
  • koperek lub natka pietruszki
  • cukier
  • sól

Buraki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przypraw solą i cukrem, posyp zieleniną.

Nad Morzem Śródziemnym od co najmniej 4000 lat znany był burak dziki. Składał się głównie z liści i zawiązków korzenia. Walory lecznicze liści cenili medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 32)
gosia, 12.02.2015 03.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy sok z buraka może uczulać .Piję codziennie kubek kiszonych buraków od dwóch tygodni i mam wysypkę.Może ktoś ma wiedzę na ten temat.
 
mama, 10.02.2015 09.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
poprzednia odpowiedź dla wpisu ''samwon-a''
 
mama, 10.02.2015 09.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oooo jakie nastawienie do tematu. Jak świat światem ludzie korzystali z dobrodziejstw natury i żyli.Wiadomo że wszystkiego trzeba używać z umiarem .Trochę tego,trochę tamtego i wszystkiego po trochu, to wtedy nic nikomu nie zaszkodzi i nie trzeba mieć żołądka jak krowa. Nie warto sięgać po suplementy wyprodukowane w labolatoriach skoro możemy mieć coś naturalnego i smacznego . PS: A pro-po skoro jesteś na'' nie''z piciem soków to co najczęściej pijasz?
 
zoja 29, 29.12.2014 13.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soku z buraków nie pije się szklankami, ponieważ zawiera tak dużo składnikow odżywczych! Wystarczy jeden większy buraczek na 3/4 l soku warzywno- owocowego ( marchewki, burak, kawalek selera, pietruszka, jabłka ) i wypić zaraz po wyciśnieciu 250ml dziennie i codziennie,po kilku dniach co drugi dzień. Wszystko co za duzo to nie zdrowo, więc bez przesady.!!!
 
dominika, 17.12.2014 21.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja piję bardzo dużo soku z buraków i osobiście uważam, że świeży jest jeszcze najlepszy, nigdy źle się nie czułam. O tym, że się go odstawia na kilka godzin słyszała moja mama i też postanowiłam przeczekać.
 
podpis, 12.12.2014 03.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok podobno trzeba wietrzyć co najmniej 3h na litr ale najlepiej w zacienionym miejscu, osobiście buraczki przerabiam równie często po młodzieżowemu (z koncentratu) i nic mi się nie dzieje: Składniki: koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych, kostka rosołowa, cebulka woda, majeranek. Wodę gotuję z kostką rosołową, dodaję cebulkę i koncentrat. Przyrządzam według przepisu na opakowaniu. Dosypuję garstkę majeranku. Jem z pasztecikami czy krokietami bez cienia emocji bo barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie także na świąteczny, wigilijny stół. Najważniejsze aby ogólnie warzywa spożywać często i w zmiennej postaci (w zależności od możliwości), gdyż organizm szybko się przyzwyczaja do braku różnorodności.
 
aska, 08.12.2014 19.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chcialam kiedys zrobic dla siebie cos dobrego i w przeciagu 10 minut wypilam 1,5 szklanki SWIEZO wycisnietego soku z buraczKa... JUZ NIGDY TEGO NIE ZROBIE::: MYSLALAM; ZE ZOLADEK WYRWIE SIE Z BRZUCHA... po powrocie do swiata zywych, doczytalam to, na co poprzednio nie zwrocilam uwagi: ze wzgledu na duza ilosc zwiazkow siarku, swiezo wycisniety sok trzeba odstawic na 1-2 godziny, zeby owe zwiazki wyparowaly...bez nich sok z buraczkow to samo zdrowie
 
r2d2, 09.10.2014 14.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Buraki owszem zawieraja azotany - tylko ze znajduja sie one głównie w lisciach ogonku i w tej czesci w ktorek liscie łaczą sie z bulwą - a te przynajmniej ja odcinam - a skad taka mądrść ze świezy sok to trucizna ??
 
el., 25.09.2014 12.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dlaczego sok świeżo po wyciśnięciu to trucizna?
 
Gość , 24.09.2014 18.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znajdziecie go tutaj http://vrota.pl/2014/09/antynowotworowy-legalny-doping-z-buraka-na-anemie-i-depresje/
 
następne »
strona 1 z 4
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to...

więcej

22969

GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

24508

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Wszystkie pozostałe warzywa i owoce, które nie uczulają. Mięso i ryby przede wszystkim są najlepszym źródłem białka. Możesz również wybierać warzywa strączkowe.

Rozumiem, że jest pani ciężko, a taka reakcja otoczenia może być, nie tylko uciążliwa, ale i przykra. Chciałabym pomóc, zatem proszę prześledzić poniższe rady, może przyniosą efekt (o ile już się...

O wszystkich lekach i suplementach decyduje lekarz, najlepiej hepatolog w przypadku wątroby. Czy ucisk i wzdęcia to efekt gruczolaka, należałoby to zdiagnozować, porobić próby wątrobowe i inne...

Grupy wsparcia
data

Marzec 02, 2015

Dziewczyny no bo Ja też mam problem właśnie z łaknieniem i tak szukam jakiegoś dobrego rozwiązania tam kilka postów wyżej pisałyście o tabletkach iq green czy możecie mi powiedzieć coś więcej o ich składzie? Bo jednak bezpieczenstwo jest dla mnie najważniejsze

data

Marzec 02, 2015

bez niego było mi ciężko schudnąć. To tyle w mojej opinii ;)

data

Marzec 01, 2015

Woda - przynajmniej 2 litry !

data

Marzec 02, 2015

aby oszukać głód, hamować łaknienie faktycznie te slimcea są najlepszym rozwiązaniem. Na łaknienie genialny produkt.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.