Najgorsze alkohole dla wątroby. Po które lepiej nie sięgać?

2021-10-04 8:20

Alkohole to cała grupa związków chemicznych o charakterystycznej budowie zawierającej grupę hydroksylową. Jednak potocznie alkoholem nazywamy po prostu etanol, który możemy znaleźć w wielu trunkach. Etanol wykazuje działanie psychoaktywne dlatego jest chętnie spożywany przez wiele osób na całym świecie w postaci piwa, wina, wódki, whisky, czy ginu. Jednak czy istnieją alkohole gorsze lub lepsze dla naszej wątroby?

Spis treści

  1. Kac jako skutek szkodliwego działania alkoholu
  2. Czy istnieje najgorszy alkohol dla naszej wątroby?

Każdy alkohol w nadmiarze jest szkodliwy dla wątroby. Wykazano, że nadmierne i przewlekłe spożycie alkoholu może powodować zapalnie wątroby, alkoholowe stłuszczenie wątroby i jej marskość. Dlaczego? Dlatego, że etanol z punktu widzenia naszego organizmu jest trucizną. Wątroba jest centrum metabolicznym, które przetwarza i magazynuje składniki pokarmowe takie jak witaminy, tłuszcze, białka i węglowodany. Również substancje toksyczne są przetwarzane przez wątrobę i do takich należą alkohole. W wątrobie etanol jest metabolizowany przez dehydrogenazę alkoholową, która przekształca alkohol w aldehyd octowy. Następnie podlega on przemianom przez dehydrogenazę aldehydową do octanu. Zarówno aldehyd octowy, jak i octan mogą być następnie bezpiecznie wydalone z moczem.

Czy alkohol jest przyczyną raka?

Kac jako skutek szkodliwego działania alkoholu

Przejawem szkodliwego działania alkoholu jest kac, którego doświadczamy na następny dzień po wypiciu zbyt dużej jego ilości. Kac to połączenie objawów psychicznych i fizycznych, które wynikają z negatywnego wpływu alkoholu na nasz organizm:

W trakcie procesu fermentacji alkoholowej lub w procesie starzenia trunków mogą powstawać poza etanolem, dodatkowe substancje chemiczne tzw. kongenery. Zalicza się do nich m. in.:

  • metanol i inne alkohole,
  • aceton,
  • aldehyd octowy.

Kongenery są odpowiedzialne za charakterystyczny kolor, smak i zapach różnych trunków, takich jak whisky, brandy, koniak, czy tequila.

Naukowcy uważają, że kongenery mogą przyczyniać się do odmiennego wpływu różnych napojów alkoholowych na organizm i tym samym pojawienia się kaca.

Czytaj też: Po jakim alkoholu nie ma kaca, a po jakim najbardziej boli głowa?

Niektóre badania wykazały, że napoje zawierające więcej czystego etanolu, takie jak wódka lub gin, mogą wywoływać mniejszego kaca niż napoje zawierające dużą ilość kongenerów, takie jak whisky, brandy, grappa czy czerwone wino.

Jednym ze specyficznych kongenerów związanych z efektem kaca jest metanol i wydaje się, że alkohole go zawierające są najbardziej toksyczne dla wątroby. Metanol różni się nieznacznie strukturą chemiczną od etanolu.

Te same enzymy, które metabolizują etanol, czyli dehydrogenaza alkoholowa i aldehydowa, również metabolizują metanol. Jednak produkty metabolizmu metanolu tj. formaldehyd i kwas mrówkowy są bardzo toksyczne i w wyższych stężeniach mogą powodować ślepotę, a nawet śmierć.

Szczególnie należy uważać na tzw. samogony domowe (bimber) z niesprawdzonego źródła, gdyż głośno było o przypadkach zatrucia takimi trunkami właśnie z uwagi na dużą zawartość metanolu.

W niektórych badaniach wykazano, że to obecność metanolu może przyczyniać się do nasilenia kaca. Choć trzeba podkreślić, że wciąż brak jednoznacznych danych na ten temat.

Wirtualny alkomat - skorzystaj z kalkulatora promili

Krok 1 z 3, podaj swoje informacje

18-99 lat
cm
kg

Czy istnieje najgorszy alkohol dla naszej wątroby?

Faktem jest, że niezależnie jaki napój alkoholowy wypijemy, nie jest on nigdy obojętny dla naszej wątroby. Duże znaczenie ma ilość i czas w jakim go wypiliśmy.

Mitem jest, że alkohole niskoprocentowe np. piwo są mniej szkodliwe, niż wysokoprocentowe np. wódka. Warto wiedzieć, że zawartość etanolu w poszczególnych trunkach wynosi około:

  • 12 g w 330 ml piwa,
  • 18 g w 500 ml piwa,
  • 17 g w 175 ml wina,
  • 16 g w 50 ml wódki.

Jeśli musimy już wypić alkohol wysokoprocentowy to dobrym rozwiązaniem może być wypicie drinka ze świeżo wyciskanym sokiem. Będzie on zawiera substancje przeciwutleniające i witaminy, które mogą częściowo wspomóc wątrobę w metabolizmie etanolu.

Piśmiennictwo:

  1. Verster J.C. i wsp. Updating the Definition of the Alcohol Hangover. J Clin Med. 2020 Mar; 9(3): 823.
  2. Swift R. i Davidson D. Alcohol hangover: mechanisms and mediators. Alcohol Health Res World. 1998;22(1):54-60.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.