Wódka - kalorie, wpływ na zdrowie

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy. Istnieją różne rodzaje wódek, a co za tym idzie - różne są jej ceny, ale największą popularnością ciszy się nasza polska wódka. To alkohol najczęściej wybierany na przyjęcia i spotkania towarzyskie, np. na wesele. Wódkę można spożywać jako samodzielny napój lub przygotować na jej bazie drinki. Jednak trzeba zachować umiar, gdyż procenty i kalorie, które dostarcza wódka, nie są obojętne dla zdrowia.

Spis treści:

  1. Wódka - sposób produkcji i rodzaje
  2. Wódka - kalorie i wpływ na zdrowie
  3. Wódka - alergia na wódkę
  4. Wódka - najdziwniejsze wódki na świecie

Wódka to napój alkoholowy, składający się z etanolu i wody, niekiedy zawierający dodane składniki zapachowe i smakowe.

Warto wiedzieć, że minimalna zawartość alkoholu w wódce wynosi 37,5%. Zgodnie z unijną definicją, napój spirytusowy, posiadający mniejszą objętościową zawartość alkoholu niż 37,5%, nie może być uznawany za wódkę. Tradycyjnie wódki w Polsce charakteryzuje  objętościowa zawartość alkoholu utrzymująca się na poziomie 40%.

Pochodzenie wódki wciąż jest tematem dyskusji. Przypuszcza się, że proces destylacji był znany w cywilizacjach bliskowschodnich, a pewne jest, że proces ten był znany w starożytnej Grecji w IV wieku naszej ery i został powielony przez Arabów, od których dotarł do Europy.

Słowo wódka pochodzi od słowiańskiego słowa „voda”, które dosłownie oznacza „woda”.

Niektóre źródła podają, że wódkę po raz pierwszy wyprodukowano w Rosji w IX wieku. Inne, że pionierem w produkcji wódki jest Polska.

Pierwotnie wódka miała znaczenie zdrowotne - traktowano ją jak lekarstwo, a zawartość alkoholu w napoju wynosiła tylko 14%.

Obecnie wódka również  jest stosowana jako lekarstwo, a jej umiarkowane spożywanie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, co zostało udowodnione naukowo.

Wódka - sposób produkcji i rodzaje

Wódkę uzyskuje się w procesie fermentacji ziemniaków lub zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. W procesie tym dochodzi do wytworzenia mieszaniny alkoholu etylowego z cukrów prostych zawartych w surowcu lub uwolnionych z węglowodanów złożonych oraz innych substancji ubocznych. Następnie w procesie destylacji i rektyfikacji wydziela się alkohol etylowy.

Polską Wódkę należy serwować w temperaturze wynoszącej od 6°C do 8°C. To właśnie wtedy możemy najdokładniej poczuć smak i aromat trunku.

    Wódki dzieli się na kilka rodzajów:

        1. Wódki czyste - składające się z wody i spirytusu rektyfikowanego, rozcieńczone wodą

        • wódki czyste zwykłe: ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
        • wódki wyborowe: ze spirytusu dwukrotnie rektyfikowanego
        • wódki luksusowe: ze spirytusu wielokrotnie rektyfikowanego

          2. Wódki gatunkowe - składające się ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, cukru i innych, jak również napoje wytwarzane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (np. winiak, grappa, gin, anyżówka) i z destylatów nierektyfikowanych (np. rum, brandy, śliwowica).

            3. Bimber - wytwarzany ze spirytusu nierektyfikowanego

            Alkohol przyczynia się do rozwoju raka

            Wódka - kalorie i wpływ na zdrowie

            Wódka jest napojem kalorycznym - w 100 g tego produktu znajduje się 231 kcal. Nadmierne spożywanie wódki może być niebezpieczne nie tylko dla figury, lecz także dla zdrowia i prowadzić do uzależnienia.

            • Wódka a układ krążenia

            Wódka zwiększa ryzyko chorób serca. Ponadto podnosi ciśnienie krwi, co może prowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.

            Jednak dostępne dane epidemiologiczne wskazują, że umiarkowane spożycie wódki wpływa na niższe ryzyko śmiertelności z powodu choroby wieńcowej.

            Jednak ostatnie badania donoszą, że prócz spożycia alkoholu na zmniejszenie ryzyka śmiertelności mają też inne czynniki, np. styl życia, sposób odżywiania się i aktywność fizyczna.

            SPRAWDŹ: TEST przesiewowy na ALKOHOLIZM. Sprawdź, czy możesz być uzależniony od alkoholu

            • Wódka a układ nerwowy

            Wódka w nadmiarze wpływa negatywnie na układ nerwowy, prowadzi do zaburzeń funkcji motorycznych, lokomocji i mowy.

            Do pierwszych objawów uszkodzenia mózgu zalicza się zaburzenia koncentracji i opóźnione reakcje na bodźce.

            • Wódka a wątroba

            Nawet nieduże dawki wódki mogą wpływać na czynność wątroby, powodując odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby (stłuszczenie wątroby) i zahamowanie procesów zachodzących w wątrobie, jak utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi i metabolizm leków.

            Nadmierne spożywanie wódki niszczy wątrobę, prowadząc do alkoholowego zapalenia wątroby, które w dłuższym czasie prowadzi do śmierci.

            • Wódka a trzustka

            Nadmierne spożywanie wódki wpływa negatywnie na trzustkę, prowadząc do obniżenia poziomu glukozy we krwi lub hipoglikemii.

            • Wódka a układ hormonalny

            Nadmierne spożywanie wódki prowadzi do zaburzeń erekcji u mężczyzn oraz zmniejsza wytwarzanie hormonów płciowych.

            U kobiet spożywających wódkę w nadmiarze wcześniej występuje menopauza i zwiększa się u nich ryzyko niepłodności.

            WARTO WIEDZIEĆ: Skutki zdrowotne nadużywania alkoholu - odwracalne i nieodwracalne zmiany w organizmie

            • Wódka a nowotwór piersi u kobiet

            Badania wykazały zwiększone ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które piły wódkę (w porównaniu do tych nigdy niepijących).

            Wraz ze wzrostem częstotliwości picia wódki w przeszłości wzrasta ryzyko raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50. roku życia.

            Warto wiedzieć

            Wódka a savoir-vivre

            Wódki czyste podaje się w kieliszkach. Wytrawne podaje się w kieliszkach 35-40 ml, a słodkie smakowe w mniejszych - 20-25 ml.

            Do przekąsek podaje się wódki wytrawne, gorzkie lub żołądkowe, do głównego posiłku raczej półwytrawne lub półsłodkie, w zależności od serwowanych dań.

            Jedynym alkoholem, który można wypić „na raz”, jest właśnie wódka. Jednak przy oficjalnych okazjach warto porcję wódki rozłożyć na co najmniej dwie części. Nie zaleca się odchylania głowy w tył. Wykrzywianie twarzy po wypiciu mocnego alkoholu też nie jest na miejscu.

            Wódek słodkich, czyli tzw. „damskich”, można napić się na ciepło, np. zamiast likieru w kawie. Wódki półwytrawne lub półsłodkie serwuje się schłodzone, a słodkie i likiery - w temperaturze pokojowej.

            Wódka - alergia na wódkę

            Alergia na wódkę występuje bardzo rzadko. Główną przyczyną uczulenia na wódkę jest nadwrażliwość na alkohol etylowy. Za czynnik alergiczny uznaje się metabolit etanolu - aldehyd octowy.

            Do głównych objawów alergii na wódkę należą:

            Pablo Picasso był miłośnikiem Polskiej Wódki. Zdaniem twórcy “Trzy niezwykłe wynalazki XX wieku to blues, kubizm i Polska Wódka".

            Inną przyczyną wystąpienia reakcji na wódkę jest stwierdzona alergia na jej składniki: kukurydzę, pszenicę czy jęczmień oraz - w przypadku wódek gatunkowych - na składnik dodatkowy, nadający jej charakterystyczny smak i barwę.

            Warto wiedzieć

            Najdziwniejsze wódki na świecie

            • wódka o smaku wędzonego łososia - robiona na bazie dzikiego alaskańskiego wędzonego łososia o rybim smaku
            • wasabi wódka - ta zielona wódka jest przesycona ostrymi przyprawami azjatyckimi, w smaku czuć ogniste, chrzanowe pieczenie
            • wódka potrójnie destylowana z serwatki, cukru i wody źródlanej.
            • wódka robiona z genitaliów zwierząt. Sprzedawana jest w supermarketach na terenie całych Chin
            • wódka ze żmii, z kobrą i skorpionem

            Istnieją także wódki o smaku... popcornu, lukrowanych pączków, gumy do żucia czy słodkich pianek. To amerykańskie wynalazki. W USA istnieje także wódka inspirowana popularną amerykańską przekąską, kanapką z masłem orzechowym i dżemem.

              Domowa wódka cytrynowa

              Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować

              Czy artykuł był przydatny?
              Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
              KOMENTARZE