Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne. Prosty przepis na kiszone buraki

2020-11-23 12:48 Katarzyna Hubicz

Kiszone buraki nie są tak znane i popularne jak chociażby kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Jednak ze względu na swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne kiszone buraki powinny na stałe trafić do menu. W jaki sposób ukisić buraki, do czego można je wykorzystać i dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne. Prosty przepis na kiszone buraki
Autor: Getty Images

Kiszone buraki nie są wynalazkiem naszych czasów - jednak chociaż uprawiano je już w starożytnym Rzymie i Grecji, historia milczy na temat tego, kto ukisił je po raz pierwszy. Pewne jest jedno: tej osobie zawdzięczamy naprawdę dużo. Kiszone buraki są bowiem źródłem wartościowych substancji odżywczych i mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

Zazwyczaj też smakują osobom, które nie tolerują smaku surowych albo gotowanych buraków. W procesie fermentacji, jakiemu poddawane są buraki, rozpada się bowiem geosmina - związek chemiczny odpowiedzialny za ziemisty smak buraków ( i jednocześnie za świeży zapach gleby w ogrodzie po deszczu). Ponieważ ludzki nos jest dosyć wrażliwy na geosminę już w bardzo małych dawkach, to wyjaśnia, dlaczego społeczeństwo dzieli się na dwie grupy: jedna z nich uwielbia buraki, druga ich nie znosi.

Spis treści

  1. Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne
  2. Kiszone buraki - przepis. Jak ukisić buraki?
  3. Kiszone buraki - zastosowanie. Jak jeść kiszone buraki?

Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne

Kiszone buraki - podobnie zresztą jak buraki surowe czy gotowane - są bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu czy fosforu. Kiszenie "dodaje im mocy" - dzięki temu, że zostały ukiszone, zawierają również m.in. kwas mlekowy oraz probiotyki.

A jakie właściwości prozdrowotne mają kiszone buraki?

Kiszone buraki:

Kiszone buraki - przepis. Jak ukisić buraki?

Przepis na kiszone buraki nie jest trudny,  jednak ich przygotowanie wymaga nieco cierpliwości.

 Składniki:

Przygotowanie:

  • buraki obierz, pokrój w plastry
  • obierz i rozdrobnij (najlepiej krojąc w plasterki) czosnek i imbir, jeśli go używasz
  • wyparz i osusz duży słój
  • układaj buraki warstwowo w słoju, każdą warstwę przesypując przyprawami, czosnkiem i imbirem
  • zalej wodą z octem
  • zakręć słój, a następnie potrząśnij nim, by składniki się przemieszały
  • odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dwa tygodnie.

Kiszone buraki - zastosowanie. Jak jeść kiszone buraki?

Kiszone buraki można jeść bezpośrednio ze słoika, ale jest to również znakomity dodatek do dań mięsnych. Można je wykorzystać do przygotowania sałatek, domowych smarowideł do pieczywa, a nawet do przygotowania wigilijnego barszczu.

Domowe sposoby na przeziębienie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE