15 zdrowych produktów, które smakują lepiej niż fast foody

2021-08-03 12:21

Niektórzy uważają, że zdrowa żywność jest nieatrakcyjna, nudna i nie ma smaku - nic bardziej mylnego! Oto 15 zdrowych produktów spożywczych, które smakują zdecydowanie lepiej, niż najczęściej spożywane popularne fast foody.

1. Truskawki

Truskawki są wyjątkowo soczyste i mają słodki smak. Najlepiej smakują, gdy jest na nie sezon, czyli w czerwcu. Są doskonałym źródłem witaminy C, manganu, kwasu foliowego i potasu, a także różnych przeciwutleniaczy. 145 gramów truskawek zawiera 3 gramy błonnika i zaledwie 46 kalorii.

Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi

Jedzenie truskawek poprawia kondycję serca, umożliwia kontrolowanie poziomu cukru we krwi i zapobiega nowotworom. 

Chcąc nieco zgrzeszyć, nie sięgaj po fast food - wybierz truskawki i zatop je w ciemnej, roztopionej czekoladzie. 

2. Jagody

​​Jagody są bogate w składniki odżywcze i niezwykle słodkie. Doskonale smakują przetwory z jagód, takie jak dżemy czy soki. 

150 gramów jagód ma jedynie 84 kalorie i 4 gramy błonnika. Zawierają wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, witaminę K i mangan.

Jagody zaliczane są do tzw. superfoods, mają właściwości przeciwutleniające, poprawiają pamięć u osób starszych i chronią przed chorobami przewlekłymi. 

Idealnie nadają się na letnie desery, np. w postaci zamrożonej lub jako dodatek do jogurtu czy lodów. 

3. Gorzka czekolada

Wiele badań pokazuje, że gorzka czekolada jest niezwykle zdrowa, a jej spożywanie może zmniejszać ryzyko wielu chorób. Zawiera błonnik, przeciwutleniacze, a także minerały, takie jak żelazo, magnez, miedź i mangan. 

Związki roślinne zawarte w gorzkiej czekoladzie regulują ciśnienie krwi i funkcjonowanie mózgu, a także chronią przed chorobami serca i szkodliwym działaniem promieni słonecznych. 

Najwięcej właściwości zdrowotnych ma czekolada o zawartości kakao co najmniej 70-85%.

Kawałek gorzkiej czekolady jako dodatek nie tylko świetnie smakuje, ale i uzupełnia m.in. magnez, który wypłukuje kofeina zawarta w kawie.

4. Migdały

Migdały to doskonała alternatywa dla słonych, przetworzonych przekąsek. Są bogate w zdrowe dla serca tłuszcze, a do tego bardzo pożywne i nie wymagają żadnego przygotowania.

Migdały są pełne przeciwutleniaczy i dostarczają organizmowi duże ilości błonnika, białka, witamin i minerałów, takich jak np. mangan i magnez.

Mogą obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu. Migdały są również bardzo sycące. Badania wykazują, że pomimo dużej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności, migdały mogą wspierać utratę wagi, gdy są częścią diety odchudzającej. 

Gdy masz więc ochotę na podjadanie - sięgnij po migdały!

5. Pistacje

Pistacje to chrupiące, słone orzechy. Są bogate w zdrowe tłuszcze, wysokiej jakości białko i błonnik. Są także źródłem witamin z grupy B, fosforu, potasu i żelaza.

Bogate w silne przeciwutleniacze, wykazują niezwykłe korzyści zdrowotne, redukując stany zapalne oraz regulując poziom cukru we krwi 

125 gramów, czyli jedna filiżanka pistacji może mieć do 700 kalorii. Są więc bardzo sycące, ale i kaloryczne, dlatego należy je jadać z umiarem.

6. Wiśnie

Najlepsze wiśnie to te o ciemnoczerwonej barwie. Są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak błonnik i witamina C. Zawierają także wiele przeciwutleniaczy. 

Dostarczają do organizmu niezbędnych składników odżywczych, które mogą chronić przed chorobami takimi jak nowotwór, choroby serca, cukrzyca typu 2 i choroba Alzheimera. 

7.Mango 

Mango to owoc tropikalny bogaty w rozpuszczalny błonnik, zawiera szeroką gamę antyoksydantów, witaminę A i witaminę C.

Jest stosunkowo niskokaloryczne i ma wartości indeksu glikemicznego mieszczące się w zakresie od niskiego do średniego, co oznacza, że ​​nie powinny powodować większych skoków poziomu cukru we krwi.

Mango zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych. Świeże mango nie potrzebuje dodatków - jest pyszne samo w sobie, ale sprawdza się także jako dodatek do śniadań czy deserów.

8. Ser żółty

Ser żółty jest bardzo pożywny, a do tego bogaty w witaminy i minerały, takie jak wapń, witamina B12, fosfor, selen i cynk.

Ser i inne produkty mleczne poprawiają kondycję kości i mogą chronić przed osteoporozą - chorobą objawiającą się utratą masy kostnej oraz zwiększonym ryzykiem złamań. 

Wszystkie sery, nie tylko żółte składają się głównie z białka i tłuszczu, a większość jest stosunkowo wysokokaloryczna. 

Jego niewielkie ilości stosowane w codziennej diecie mogą być korzystne dla zdrowia - ser może sprzyjać obniżeniu ciśnienia krwi i wchłanianiu minerałów do organizmu. 

9. Awokado

Awokado to owoc o gładkiej i kremowej konsystencji. Zawiera duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i błonnika. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, potasu, miedzi i witamin C, E i K.

Awokado wspiera pracę i poprawne funkcjonowanie serca, ponieważ może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi nawet o 22%, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu.

Awokado jest bardzo sycące i nie podnosi nadmiernie poziomu cukru we krwi, dzięki temu to dobry wybór w trakcie diety. 

Jeśli nie jesteś fanem awokado, spróbuj dodać do niego sól, pieprz lub papryczkę chili. Awokado świetnie smakuje skropione delikatnie sobiem z cytryny lub limonki. 

10. Popcorn

Niewiele osób wie, że popcorn stanowi źródło polifenoli i błonnika pokarmowego. Jest stosunkowo niskokaloryczny, wspiera procesy trawienne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu 2.

Unikać należy niezdrowych odmian popcornu, które są naładowane rafinowanymi olejami.

Popcorn jest najzdrowszy, gdy jest nadmuchany powietrzem lub przygotowany na patelni. Chcąc nieco podrasować swój popcorn, możesz dodać do niego odrobinę soli, masła, posypki z ciemnej czekolady lub cynamonu.

11. Bataty

Bataty to kolejne bogactwo błonnika i witamin. Są źródłem witaminy A, witaminy C, a także innych witamin i minerałów.

Zawierają także przeciwutleniacze, mogą obniżać ryzyko zachorowania na raka. Pieczone bataty stanowią alternatywę dla domowych frytek - możesz upiec je w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw. Bataty są szczególnie pyszne z odrobiną kwaśnej śmietany lub solonego masła.

12. Hummus

Hummus nieustannie zyskuje na popularności, nie tylko wśród wegan i wegetarian. Hummus przyrządza się z puree z ciecierzycy, zmieszanego z czosnkiem, pastą z sezamu (tahini), oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

13. Jogurt 

Jogurt to nic innego, jak sfermentowany produkt mleczny, zawierający wysokiej jakości białka, tłuszcze, wapń i witaminy z grupy B i K.

Jedzenie jogurtu poprawia zdrowie kości i obniża ciśnienie krwi. Niektóre rodzaje jogurtów zawierają żywe kultury pożytecznych bakterii, które wspierają nasz układ immunologiczny, regulują poziom cholesterolu, wspomagają procesy trawienne. 

Kupując jogurty, warto zerknąć na ich skład - niektóre z nich zawierają ogromne ilości cukru. Najlepszym wyborem jest jogurt naturalny, do którego możesz samodzielnie dodać swoje ulubione owoce, jak np. truskawki czy jagody lub musli. Dzięki temu zyskasz nie tylko naturalny i zdrowy smak, ale i nadasz mu ciekawszej konsystencji.

14. Masło Orzechowe

Masło orzechowe stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika, witamin z grupy B, miedzi, manganu, witaminy E, fosforu i magnezu.

Orzeszki ziemne bogate są w przeciwutleniacze – mają ich więcej, niż niektóre owoce. 

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii nie są powiązane z przyrostem masy ciała. Co więcej, zmniejszają ryzyko otyłości.

Z uwagi na wysoką kaloryczność, staraj się ograniczać porcje, aby uniknąć nadmiernego spożycia kalorii. Masło orzechowe to dodatek nie tylko na kanapkę - świetnie smakuje także w połączeniu z owocami. 

15. Arbuz

Arbuzy składają się głównie z wody, ale zawierają niezliczoną ilość składników odżywczych i witamin.Są niskokaloryczne, mogą obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać bolesność mięśni po wysiłku.Arbuzy są niesamowicie orzeźwiające i doskonale sprawdzają się w upalny letni dzień.

Jeśli kolejnym razem najdzie cię ochota na coś niezdrowego, przypomnij sobie tę listę i sięgnij po produkty, które się na niej znajdują. Warto zaznaczyć, że spożywanie wyżej wymienionych produktów wpływa nie tylko na twoje zdrowie, ale także na twoje samopoczucie. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.