Powrót do artykułu
Orzechy włoskie
Fot.: getty images
Orzechy laskowe
Fot.: getty images
Orzechy brazylijskie
Fot.: getty images
Nerkowce
Fot.: getty images
Pistacje
Fot.: getty images
Orzechy pekan
Fot.: getty images
Migdaly
Fot.: getty images
Orzechy arachidowe
Fot.: getty images
Zobacz następną galerię
Zioła działające uspokajająco
Zioła działające uspokajająco

Zioła działające uspokajająco

Orzechy chrup na zdrowie

Orzechy chrup na zdrowie

Orzechy włoskie

Mają obfitość jednonienasyconych kwasów tluszczowych, zwłaszcza kwasów omega 3 wspomagających prace mózgu, sporo fosforu i wapnia, a także l-argininię, substancję, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych.

Orzechy laskowe

Wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, zawierają obfitość witamin z grupy B i tłuszczowych kwasów jednonienasyconych, a także fosfor, wapń i magnez.

Orzechy brazylijskie

Ich zaletą jest przewaga nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym stosunkowo duża zawartość kwasu linolenowego należącego do grupy omega-3, a przede wszystkim wyjątkowo duża zawartość selenu – silnego przeciwutleniacza.

Nerkowce

Jak wszystkie orzechy, są bogate w jednonienasycone kwasy tluszczowe, mają także sporo żelaza - to jedyny roślinny produkt z tak dużą ilością tego pierwiastka (6 mg/100 g), a także potas, fosfor i magnez.

Pistacje

Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, a także witaminę B6; mają też sporo żelaza i najwięcej ze wszystkich orzechów - potasu.

Orzechy pekan

Są bogate w przeciwutleniacze: fenole, proantocyjanidy, hydrolizowalne garbniki, flawonoidy i kwasy fenolowe, mają też sporo błonnika, potasu, fosforu, magnezu i wapnia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę B1, która wspomaga pracę serca.

Migdaly

Zawierają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika, nie brakuje w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu), dzięki czemu ich spożywanie może zapobiegać chorobom serca i cukrzycy.

Orzechy arachidowe

Zawierają nawet do 30% pełnowartościowego białka roślinnego, mają sporo błonnika, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także cynk, fosfor, magnez, potas. Uwaga: są silnie alergizujace!

email