Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Mają obfitość jednonienasyconych kwasów tluszczowych, zwłaszcza kwasów omega 3 wspomagających prace mózgu, sporo fosforu i wapnia, a także l-argininię, substancję, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, zawierają obfitość witamin z grupy B i tłuszczowych kwasów jednonienasyconych, a także fosfor, wapń i magnez.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie

Ich zaletą jest przewaga nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym stosunkowo duża zawartość kwasu linolenowego należącego do grupy omega-3, a przede wszystkim wyjątkowo duża zawartość selenu – silnego przeciwutleniacza.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Nerkowce

Nerkowce

Jak wszystkie orzechy, są bogate w jednonienasycone kwasy tluszczowe, mają także sporo żelaza - to jedyny roślinny produkt z tak dużą ilością tego pierwiastka (6 mg/100 g), a także potas, fosfor i magnez.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Pistacje

Pistacje

Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, a także witaminę B6; mają też sporo żelaza i najwięcej ze wszystkich orzechów - potasu.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Orzechy pekan

Orzechy pekan

Są bogate w przeciwutleniacze: fenole, proantocyjanidy, hydrolizowalne garbniki, flawonoidy i kwasy fenolowe, mają też sporo błonnika, potasu, fosforu, magnezu i wapnia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę B1, która wspomaga pracę serca.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Migdaly

Migdaly

Zawierają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika, nie brakuje w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu), dzięki czemu ich spożywanie może zapobiegać chorobom serca i cukrzycy.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Orzechy arachidowe

Orzechy arachidowe

Zawierają nawet do 30% pełnowartościowego białka roślinnego, mają sporo błonnika, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także cynk, fosfor, magnez, potas. Uwaga: są silnie alergizujace!
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Pistacje
Orzechy pekan
Migdaly
Orzechy arachidowe
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email