Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

29 komentarze
Autor: Katarzyna Kujac

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Prezentujemy sprawdzony domowy przepis na ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy powstaje z fermentacji jabłek, która dokonuje się za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Ma charakterystyczny złocisty kolor i jabłkowy zapach. Ocet jabłkowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak wokół efektów jego regularnego spożywania narosło wiele mitów. Faktem jest, że korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, co udowodniły badania przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycę.

Choć ocet jabłkowy można kupić w sklepie spożywczym, a w aptekach nawet dostać go w tabletkach, smak domowego, samodzielnie przyrządzonego octu, jest wyjątkowy. Tradycyjnie pije się go codziennie, w proporcjach: 2 łyżeczki octu + 2 łyżeczki miodu + 0,5 szklanki przegotowanej wody. Uwaga: osoby z chorobą wrzodową powinny unikać tej mikstury!

Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Jednak już twierdzenia, że ocet jabłkowy obniża cholesterol, hamuje apetyt - ułatwiając tym samym odchudzanie - i poprawia pracę układu krążenia, nie znajdują potwierdzenia w badaniach. Zewnętrznie, ocet jabłkowy był tradycyjnie stosowany do okładów na bóle głowy, jako dodatek do przygotowanych w domu preparatów na niedoskonałości skóry, takie jak wypryski i krosty, w celu złagodzenia obrzęków nóg i oparzeń słonecznych, przy zwichnięciach, żylakach, zapaleniu gardła, kaszlu, na poprawę stanu włosów i skóry.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 80 dag jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1 litr wody
  • 1 dag drożdży
  • piętka chleba razowego

Umyte jabłka (całe, ze skórką) pokrój i włóż do słoika. Zalej litrem przegotowanej, letniej wody z cukrem. Dodaj pokruszone drożdże i włóż skórkę razowca. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłym i ciemnym miejscu na 10 dni. Codziennie, dwa lub trzy razy dziennie, zamieszaj całość drewnianą łyżką. Po upływie 10 dni zawartość słoika przecedź przez gazę. Płyn wlej z powrotem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce, tym razem na półtora miesiąca (ok. 45 dni). Po tym czasie przefiltruj powstały ocet i przelej go do butelek lub karafek i szczelnie zamknij. Butelki przechowuj w chłodzie. Ocet pije się zazwyczaj po rozcieńczeniu lub używa się go jako dodatku do potraw.

Polecamy
SODA OCZYSZCZONA - właściwości i zastosowanie. Leczenie sodą oczyszczoną

SODA OCZYSZCZONA - właściwości i zastosowanie. Leczenie sodą oczyszczoną

Soda oczyszczona ma wiele właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie, kuchni, kosmetyce i nie tylko. Najbardziej znana jest jako ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 21.07.2016

Komentarze (1 - 10 z 29)
Todorowicz , 09.12.2016 12.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co to za jednostka dag :D
 
anka, 24.11.2016 12.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ocet na chlebie i drożdżach?! Kto pisał te głupoty. Bakterie kwasu mlekowego są w powietrzu, nie trzeba dodawać niczego poza cukrem aby uzyskać mocno sfermentowany produkt. Natomiast sam ocet nie wspomaga niczego, to jakieś mity, że można się odchudzić pijąc go. Można stosować ewentualnie rozcieńczony na włosy w formie płukanki. Polecam artykuł na wikipedii, tam jest więcej na temat tego, że ocet nie działa na zupełnie nic (powoduje tylko marskość wątroby pity w nadmiarze). https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar?wprov=sfsi1
 
ula, 20.10.2016 13.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
gdyby tak bylo ludzie nie mieliby wogole problemow z cholesterolem....wiec bzdury piszesz!!!!!!!
 
Igor, 03.08.2016 09.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy do drugiego etapu fermentacji można użyć gąsiora rurką fermentacyjną ?
 
Maj51, 07.04.2016 12.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pytanie: ile jabłek 80 dkg czy 1 kg na 1 litr wody z miodem? Czy miód musi być spadziowy czy np.lipowy?
 
miro, 04.04.2016 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy tu chodzi o drożdże winiarskie czy zwykłe spożywcze? ciekawy artykał
 
Karol, 05.03.2016 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli przy artykule nie ma podanych wiarygodnych naukowych źródeł (jak przy 99% na tym portalu), można go wsadzić między bajki. Na bank zawiera niepotwierdzone, anegdotyczne opowieści. Nie wiem dlaczego ludzie wierzą wszystkiemu co wypisuje się w necie?!
 
Maria, 06.02.2016 21.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie dodaje drozdzy ani chleba razowego, nie trzeba. Na litr przegotowanej chlodnej wody daje lyzke cukru i zalewam jablka pokrojone lub same skorki. Jablka musza byc niepryskane! Wazne jest dwa razy dziennie wtykac jablka/skorki pod wode, zeby nie bylo plesni. Ja przykrywam sloik gesta gaza. Po 2-3 tygodniach mozna przecedzic i zlac do butelek. Wychodzi nawet zima, choc wtedy troche dluzej trwa, jesli w pomieszczeniu jest chlodno.
 
PablitO1981, 26.01.2016 12.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Jedni wpisują drożdże w przepis inni nie , a mnie własnie wyszło coś zamiast octu,to smierdzący drożdżami płyn. Nie polecam.
 
mm, 16.01.2016 14.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
organizm sam reguluje sobie gospodarkę cholesterolowa- jak dostarczamy go za mało z dieta to zostanie on zsyntetyzowany w większych ilościach w komórkach. na dobra sprawe, nie musimy w ogole go dostarczać z zewnatrz bo i tak bedzie on produkowany przez organizm.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

275

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

216

Oliwki: wartość odżywcza i właściwości Oliwki: wartość odżywcza i właściwości

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz...

więcej

188

KOMBUCHA - PRZEPIS na napój z kombuchy. Jak zrobić napój z kombuchy? KOMBUCHA - PRZEPIS na napój z kombuchy. Jak zrobić napój z kombuchy?

Przepis na napój z kombuchy jest bardzo prosty, a do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka...

więcej

175

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.