Wartości odżywcze przetworów z JABŁEK

1 komentarze

Jakie przetwory z jabłek najlepiej przygotować na zimę? Co jest zdrowsze - dżem z jabłek, marmolada, sok czy może suszone jabłka? Najlepsze  są te metody utrwalania owoców, które pozwalają zachować w jabłkach jak najwięcej witaminy C, bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia środków konserwujących.

Choć wszyscy doceniamy walory smakowe soku jabłkowego czy musu z tych owoców, niewiele z nas orientuje się, ile w nich wartości odżywczej. Zależy ona przede wszystkim od sposobu, w jaki przetwory z jabłek zostały przygotowane.

Nie przegap
  • Sporo witaminy C zachowują przeciery i soki pasteryzowane. Bo obróbka termiczna trwa stosunkowo krótko, na dodatek przetwarzane jabłka gotują się we własnym soku i pod przykryciem.
    Przygotowanych w ten sposób przetworów nie powinno się przed jedzeniem ponownie gotować, aby nie zwiększyć strat witaminy C.
  • Pasteryzowane jabłka są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że się ich nie słodzi.
  • Przetwory z surowych jabłek można konserwować bez pasteryzowania, dodając do nich dużo cukru.
    Zachowują one znaczną ilość witaminy C, ale są bardzo kaloryczne. Nie nadają się też do długotrwałego przechowywania.
  • Dżemy i marmolady trzeba gotować, dlatego mało w nich witaminy C, zawierają jednak sole mineralne i błonnik.
  • Suszone jabłka dostarczają bardzo dużo błonnika, ale nie ma w nich witamin.
    Dobrze wpływają na pracę przewodu pokarmowego, jednak są kaloryczne. Dlatego jedzmy je tylko od czasu do czasu.

W sklepach można kupić preparaty żelujące, które zagęszczają przetwory, co skraca czas ich duszenia, a przetwory żelowane zachowują trochę więcej witaminy C niż przyrządzone tradycyjnie. Niestety żele, tak jak cukier, są kaloryczne.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
dobrozbiór, 13.12.2014 15.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wyobrażam sobie jednakże jabłecznika bez udziału cukru rozumiem natomiast obawy ludzi, którzy kupują słodkie jabłka do szarlotki. Mimo to ja często wolę skorzystać z gotowych rozwiązań i przepisów najwygodniejszych ze smacznych, choćby takich jak ten: Jabłecznik Składniki: 50 dag mąki, kostka (25 dag)masła lub margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 15 dag cukru pudru, 2-4 łyżki gęstej śmietany, 1 słój jabłek prażonych, łyżka bułki tartej, cukier puder do posypania ciasta. Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

36371

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej...

Każda dieta, którą będzie pani stosowała regularnie przez dłuższy czas będzie dawała pozytywne efekty w postaci redukcji masy ciała. Do spadku wagi dochodzi w momencie spożywania mniejszej ilości...

W twoim przypadku należy zastosować dietę lekkostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz produktów, z których w organizmie powstaje kwas moczowy są to: mięsa, ryby oraz nasiona roślin...

Grupy wsparcia
data

Maj 04, 2015

czy vita slim jest nawet skuteczne po ciąży?

data

Maj 04, 2015

kilka osób o nich wspomniało. Polecam tabletki Slimcea. Są faktycznie bardzo skuteczne. Przyśpieszają chudnięcie na tyle że widać to po 2 tygodniach stosowania. Miałam wtedy pierwsze większe spadki wagi. Łącznie 11kg przez lekko ponad miesiąc ( miałam przerwe w kuracji przez chorobę )

data

Kwiecień 30, 2015

Witajcie, osobiście stosuję tabletki od firmy Mango, Po czterech miesiącach (bez diety) ubyło mi 12 kilo. Sądzę, że to dość dobry efekt przy nie stosowaniu specjalnych diet czy ćwiczeń. Polecam każdej osobie chcącej zgubić trochę kilogramów w niekoniecznie szybkim czasie. Według mnie...

data

Maj 04, 2015

brałam slimcea po ciążach i faktycznie odczułam jej działanie. 2 miesiące pozwoliły mi wrócić do sylwetki z przed ciąży.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.