Wartości odżywcze przetworów z JABŁEK

1 komentarze

Jakie przetwory z jabłek najlepiej przygotować na zimę? Co jest zdrowsze - dżem z jabłek, marmolada, sok czy może suszone jabłka? Najlepsze  są te metody utrwalania owoców, które pozwalają zachować w jabłkach jak najwięcej witaminy C, bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia środków konserwujących.

Choć wszyscy doceniamy walory smakowe soku jabłkowego czy musu z tych owoców, niewiele z nas orientuje się, ile w nich wartości odżywczej. Zależy ona przede wszystkim od sposobu, w jaki przetwory z jabłek zostały przygotowane.

Nie przegap
  • Sporo witaminy C zachowują przeciery i soki pasteryzowane. Bo obróbka termiczna trwa stosunkowo krótko, na dodatek przetwarzane jabłka gotują się we własnym soku i pod przykryciem.
    Przygotowanych w ten sposób przetworów nie powinno się przed jedzeniem ponownie gotować, aby nie zwiększyć strat witaminy C.
  • Pasteryzowane jabłka są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że się ich nie słodzi.
  • Przetwory z surowych jabłek można konserwować bez pasteryzowania, dodając do nich dużo cukru.
    Zachowują one znaczną ilość witaminy C, ale są bardzo kaloryczne. Nie nadają się też do długotrwałego przechowywania.
  • Dżemy i marmolady trzeba gotować, dlatego mało w nich witaminy C, zawierają jednak sole mineralne i błonnik.
  • Suszone jabłka dostarczają bardzo dużo błonnika, ale nie ma w nich witamin.
    Dobrze wpływają na pracę przewodu pokarmowego, jednak są kaloryczne. Dlatego jedzmy je tylko od czasu do czasu.

W sklepach można kupić preparaty żelujące, które zagęszczają przetwory, co skraca czas ich duszenia, a przetwory żelowane zachowują trochę więcej witaminy C niż przyrządzone tradycyjnie. Niestety żele, tak jak cukier, są kaloryczne.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze

JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze

JABŁKA: owoce dla zdrowia i urody. Dlaczego warto jeść jabłka?

JABŁKA: owoce dla zdrowia i urody. Dlaczego warto jeść jabłka?

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
dobrozbiór, 13.12.2014 15.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wyobrażam sobie jednakże jabłecznika bez udziału cukru rozumiem natomiast obawy ludzi, którzy kupują słodkie jabłka do szarlotki. Mimo to ja często wolę skorzystać z gotowych rozwiązań i przepisów najwygodniejszych ze smacznych, choćby takich jak ten: Jabłecznik Składniki: 50 dag mąki, kostka (25 dag)masła lub margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 15 dag cukru pudru, 2-4 łyżki gęstej śmietany, 1 słój jabłek prażonych, łyżka bułki tartej, cukier puder do posypania ciasta. Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

1222

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest...

więcej

1130

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

1066

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

1061

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Sądzę, że trzeba wierzyć lekarzom i brać te leki, które oni zalecają w leczeniu choroby. Internet pełen jest cudownych kuracji i leków, prosto z natury, które leczą wszystko: od kurzajek, zaparć,...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

data

Styczeń 02, 2017

czy to jest to samo co naturalny ocet jabłkowy ojca mateusza? źródło to samo.

data

Grudzień 27, 2016

jak słyszymy w reklamach magnez działa na wszystko czy to na nerwy czy to na skurcze czy to na serce itp Oczywiście że magnez jest potrzebny dla naszego dobrego funkcjonowania i są używki takie jak kawa które obniżają jego zawartość w organizmie ale możemy go uzupełniać jedząc czekoladę...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.