Wartości odżywcze przetworów z JABŁEK

1 komentarze

Jakie przetwory z jabłek najlepiej przygotować na zimę? Co jest zdrowsze - dżem z jabłek, marmolada, sok czy może suszone jabłka? Najlepsze  są te metody utrwalania owoców, które pozwalają zachować w jabłkach jak najwięcej witaminy C, bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia środków konserwujących.

Choć wszyscy doceniamy walory smakowe soku jabłkowego czy musu z tych owoców, niewiele z nas orientuje się, ile w nich wartości odżywczej. Zależy ona przede wszystkim od sposobu, w jaki przetwory z jabłek zostały przygotowane.

Nie przegap
  • Sporo witaminy C zachowują przeciery i soki pasteryzowane. Bo obróbka termiczna trwa stosunkowo krótko, na dodatek przetwarzane jabłka gotują się we własnym soku i pod przykryciem.
    Przygotowanych w ten sposób przetworów nie powinno się przed jedzeniem ponownie gotować, aby nie zwiększyć strat witaminy C.
  • Pasteryzowane jabłka są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że się ich nie słodzi.
  • Przetwory z surowych jabłek można konserwować bez pasteryzowania, dodając do nich dużo cukru.
    Zachowują one znaczną ilość witaminy C, ale są bardzo kaloryczne. Nie nadają się też do długotrwałego przechowywania.
  • Dżemy i marmolady trzeba gotować, dlatego mało w nich witaminy C, zawierają jednak sole mineralne i błonnik.
  • Suszone jabłka dostarczają bardzo dużo błonnika, ale nie ma w nich witamin.
    Dobrze wpływają na pracę przewodu pokarmowego, jednak są kaloryczne. Dlatego jedzmy je tylko od czasu do czasu.

W sklepach można kupić preparaty żelujące, które zagęszczają przetwory, co skraca czas ich duszenia, a przetwory żelowane zachowują trochę więcej witaminy C niż przyrządzone tradycyjnie. Niestety żele, tak jak cukier, są kaloryczne.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze

JABŁKA zawierają potas, pektyny i przeciwutleniacze

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

JABŁKA: owoce dla zdrowia i urody. Dlaczego warto jeść jabłka?

JABŁKA: owoce dla zdrowia i urody. Dlaczego warto jeść jabłka?

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
dobrozbiór, 13.12.2014 15.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wyobrażam sobie jednakże jabłecznika bez udziału cukru rozumiem natomiast obawy ludzi, którzy kupują słodkie jabłka do szarlotki. Mimo to ja często wolę skorzystać z gotowych rozwiązań i przepisów najwygodniejszych ze smacznych, choćby takich jak ten: Jabłecznik Składniki: 50 dag mąki, kostka (25 dag)masła lub margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 15 dag cukru pudru, 2-4 łyżki gęstej śmietany, 1 słój jabłek prażonych, łyżka bułki tartej, cukier puder do posypania ciasta. Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w...

więcej

2121

KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców...

więcej

1965

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

1718

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

1648

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze, to nie tylko kwestia diety, ale szeroko pojętego stylu życia. Jeśli dużo siedzisz, stoisz w jednej pozycji i do tego dźwigasz albo też pchasz jakieś ciężary, wtedy...

Forum
data

Marzec 29, 2017

Dla mnie zielona to jedynie tradycyjna, najlepsza jest z Vitaxu

data

Marzec 27, 2017

Oj pomysłów jest bardzo wiele: jajka z awokado jaka z szynką jajka z awokado MOżesz rownięz upiec jakiś pasztet. Przepisów jest bez liku : pasztety z drobiu, z dziczyzny, a nawet z warzyw! Jak z selera. Mi osobiście bardzo smakuje pasztet z...

data

Marzec 21, 2017

Teraz odchodzi się od sokowirówek. Przede wszystkim pienią sok i tną, nie wszystko też w niej zrobisz. W wyciskarkach już tych lepszych masz opcje i musów, koktajli a nawet lodów. Nie wspominając o wyciskaniu chociażby trawy cytrynowej, sałaty, rukoli, jarmużu i wielu innych kiedyś...

data

Marzec 21, 2017

Mam coś dla tych którzy zajmują sie produkcją leków - można już zakupić profesjonalną kapsulkarke do kapsułek skrobiowych kapsulki.eu Podpowiedzcie komuś kto pracuje w aptece. Wielkie ułatwienie.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.