Produkty light: czy są zdrowe i czy odchudzają?

2019-07-23 15:18

Zamierzasz się odchudzać i zastanawiasz nad zmianą diety, polegającą na wprowadzeniu do menu produktów typu light. Czy to dobry pomysł? Co zawierają produkty light, slim, fit i jak obniżana jest ich kaloryczność i czy są zdrowe? Sprawdź, czy spożywanie żywności typu light jest dobrym sposobem na zrzucenie nadwagi.

PRODUKTY LIGHT: czy są zdrowe i czy odchudzają?
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Produkty light zawierają mniej tłuszczu, więcej wody i konserwantów
  2. Nie zawsze light jest light

Produkty light, czyli produkty o obniżonej wartości energetycznej mogą stanowić element diety odchudzającej. Nie można jednak twierdzić, że są koniecznie polecane. Podstawą trwałej utraty masy ciała jest zmiana złych nawyków żywieniowych. Musimy przede wszystkim mniej zjadać, nauczyć się wybierać wartościowe produkty, odpowiednio przygotowywać je do spożycia oraz zadbać o codzienną aktywność fizyczną.

Zasada jest prosta: podstawą utraty masy ciała jest ujemny bilans energetyczny. Oznacza to, że w ciągu dnia należy zjadać mniej kalorii, niż potrzebuje organizm. Deficyt kaloryczny sprawia, że zaczynamy wykorzystywać jako źródło energii tkankę tłuszczową, więc waga spada.

Czytaj też: Dieta ujemnych kalorii: zasady i efekty. Ile można schudnąć na diecie ujemnych kalorii?

Produkty light zawierają mniej tłuszczu, więcej wody i konserwantów

Żywność typu light nie należy do szczególnie odżywczej. Aby obniżyć kaloryczność produktu, musimy coś z niego usunąć. W serach żółtych i twarogach najczęściej obniża się zawartość tłuszczu. Pozwala to co prawda zaoszczędzić trochę energii, ale wraz z tłuszczem usuwane są rozpuszczalne w nim witaminy (głównie witaminy A i witaminy D, niezbędnych m.in. dla dobrej kondycji wzroku, skóry i kości).

Czytaj też:

Odpowiednio dobraną DIETĄ można poprawić kondycję OCZU

Dieta na zdrową cerę. Jak odżywić skórę twarzy?

Taki zabieg rzeczywiście zmniejsza wartość odżywczą produktu, a w niektórych wypadkach obniża też wykorzystanie innych składników. Np. wapń, za który tak bardzo cenimy nabiał, jest znacznie gorzej przyswajalny, jeśli nie towarzyszy mu witamina D. Jeżeli coś z produktu usuwamy, to musimy wypełnić wolne miejsce. Często pozycję brakującego składnika zastępuje woda oraz substancje zagęszczające, które pozwalają ją zatrzymać w gotowym produkcie i nadać mu odpowiedni kształt. Im wyższa zawartość wody, tym mniejsza trwałość żywności, stąd w produktach o obniżonej kaloryczności często pojawiają się konserwanty. Część tłuszczu może zostać zastąpiona cukrem, co również nie jest dobrym rozwiązaniem.

Czytaj też:

Czy DODATKI DO ŻYWNOŚCI są szkodliwe dla zdrowia?

Konserwanty, barwniki, polepszacze - ograniczaj chemiczne dodatki do żywności

Ważne

Z żywnością typu light związany jest także aspekt psychologiczny. Jeśli produkt ma obniżoną kaloryczność, to najczęściej mniejszą wagę przywiązujemy do spożywanej ilości. Jest to niekorzystne, ponieważ nie uczymy się kontrolować wielkości porcji, a wówczas możemy po prostu zjeść za dużo. Pamiętajmy, że wszystkie produkty, nawet typu light, zjadane w nadmiernych ilościach są przyczyną nadwagi.

Nie zawsze light jest light

Robiąc zakupy, dokładnie czytaj etykiety. Nie każdy produkt oznaczony jako „light”, „fit” czy „0%” jest naprawdę niskokaloryczny. Warto sprawdzać skład „dietetycznych słodyczy”. Usuwany z nich cukier jest często zastępowany tłuszczem. Taka czekolada czy batonik o zmienionym składzie może się okazać bardzo kaloryczna. Są to produkty przeznaczone głównie dla chorych na cukrzycę, a nie dla osób pragnących schudnąć.

Do dietetycznych produktów mających zastępować tradycyjne słodycze dodaje się fruktozę (cukier) lub substancje słodzące. Fruktoza ma taką samą wartość energetyczną jak sacharoza, ale niższy indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ponadto fruktoza jest słodsza od tradycyjnego cukru, więc dla uzyskania takiego samego efektu smakowego możemy użyć jej mniej.

Pozostaje jeszcze aspekt ekonomiczny. Żywność typu light jest najczęściej droższa od tradycyjnych produktów, mimo że jakościowo wcale nie wypada lepiej. Odchudzone produkty spożywcze nie są zatem złotym środkiem w walce ze zbędnymi kilogramami, warto o tym pamiętać, zanim wrzucimy je do koszyka.

Ważne

Syntetyczna słodycz - jakie zamienniki cukru znajdziesz w produktach light?

Sztuczne substancje słodzące to zróżnicowana grupa związków. Część z nich, jak np. sacharyna, aspartam czy taumatyna, jest nawet kilkaset razy słodsza od cukru i dla uzyskania pożądanej słodyczy można wykorzystywać je w minimalnych ilościach. Nadają słodki smak bez dodatkowego zwiększenia kaloryczności lub tylko nieznacznie wpływając na jej wzrost. Substancje słodzące nie są jednak idealne, np. aspartam nie może być stosowany do gotowania czy pieczenia, ponieważ w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości i powstają toksyczne substancje. Z produktów z aspartamem muszą również zrezygnować chorzy na fenyloketonurię.

Czytaj też: Sztuczne słodziki zwiększają apetyt i sprzyjają tyciu

Substancje słodzące należące do polioli (sorbitol, mannitol, laktitol) mają słodycz zbliżoną do sacharozy, jednak ich kaloryczność w przeliczeniu na 1 g jest niższa. Są często stosowane jako substytut cukru. Niestety, ich nadmierne spożycie może wywołać biegunki.

miesięcznik "Zdrowie"