Czy ASPARTAM jest rakotwórczy? Jakie są skutki uboczne przyjmowania słodzika?

2013-09-06 15:26

Czy aspartam jest szkodliwy i może wywołać raka? Według ekspertów z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ten powszechnie stosowany słodzik można spożywać bez obaw o zdrowie. Jednak wielu naukowców twierdzi, że aspartam jest rakotwórczy. Sprawdź, czy aspartam jest szkodliwy dla zdrowia i jakie skutki uboczne niesie za sobą jego regularne spożywanie.

Aspartam to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych, który jest używany jako sztuczny środek słodzący, czyli słodzik, o kodzie E951. Dodawany jest do wielu produktów spożywczych, zwłaszcza tych określanych mianem "light", w których rekompensuje brak cukru lub tłuszczu. Chętnie sięgają po niego diabetycy. Niewielka jego ilość (zaledwie 1/10 kalorii) zapewnia słodki smak równoważony przez łyżeczkę cukru, przy czym jego kaloryczność jest niemal równa zeru. W związku z tym nie wpływa na wytwarzanie insuliny po spożyciu.

Aspartam jako jedyny słodzik jest metabolizowany przez ludzki organizm. Po strawieniu rozkłada się on na dwa naturalne aminokwasy: fenyloalaninę i kwas asparaginowy. W związku z tym stanowi poważne zagrożenie dla osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Produktem metabolizmu aspartamu jest również toksyczny dla organizmu metanol. Jak jednak wynika z badań, przy umiarkowanym spożyciu aspartamu ilości metanolu w organizmie są nieszkodliwe dla zdrowia człowieka.

Czy aspartam jest rakotwórczy?

W latach 90. ub. w. ukazało się kilka publikacji naukowych dotyczących wpływu słodzika na rozwój komórek nowotworowych. W tym czasie naukowcy z Bolonii, którzy przeprowadzili badania na szczurach, określili aspartam jako substancję rakotwórczą. Jednak inni badacze wskazali na wiele nieprawidłowości w przeprowadzanych badaniach, m.in. odmienne układy enzymatyczne ludzi i szczurów laboratoryjnych, a także stosowanie znacznie większych dawek niż te używane w przemyśle spożywczym.

Późniejsze badania wykazały, że nie ma powiązania między spożyciem aspartamu a rozwojem nowotworów. Potwierdzają to eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych. Dzięki ich pozytywnej opinii aspartam został dopuszczony do sprzedażny na obszarze całej Unii Europejskiej.

Na czym polega szkodliwość aspartamu? Jakie skutki uboczne może wywołać aspartam?

W raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednika naszego Ministerstwa Zdrowia) znajduje się lista działań niepożądanych aspartamu. Osoby regularnie spożywające słodzik najczęściej skarżyły się na:

  • bóle głowy (także te migrenowe)
  • zawroty głowy
  • nudności
  • drętwienia i skurcze mięśni
  • przybieranie na wadze
  • wysypki
  • depresje
  • częstoskurcz serca
  • bezsenność
  • problemy z widzeniem
  • szum w uszach i utrata słuchu
  • trudności z oddychaniem
  • utrata smaku
  • zawroty głowy
  • utrata pamięci
  • bóle stawów

Wszystkie ww. objawy są klasycznymi objawami zatrucia po przedawkowaniu aspartamu. Mogą się pojawić już po wypiciu litra napoju z dodatkiem tego słodzika.

    To ci się przyda

    Produkty zawierające aspartam

    Lista produktów, w którym można znaleźć aspartam:

    • większość napojów gazowanych
    • napoje izotoniczne
    • wody mineralne smakowe
    • niektóre piwa, np. Karmi
    • większość gum do żucia
    • niektóre dropsy i drażetki
    • rozpuszczalne kakao
    • słodziki
    • napoje typu mrożona herbata
    • polewy do ciast
    • niektóre jogurty
    • galaretki
    • napoje owocowe i mleczne
    • rozpuszczalna kawa i herbata
    • środki przeczyszczające
    • mrożone desery
    • napoje miętowe
    • odświeżacze oddechu
    To ci się przyda

    W jakich lekach można znaleźć aspartam?

    • tabletkach do ssania - zwłaszcza tych bez cukru
    • tabletkach musujących np. multiwitaminach
    • tabletkach na stawy
    • granulatach do przygotowania roztworu doustnego np. na grypę i przeziębienie
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.