Dieta ujemnych kalorii: zasady i efekty. Ile można schudnąć na diecie ujemnych kalorii?

2015-03-12 8:30

Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca idealna na sezon wiosna/lato i wczesną jesień. W jej jadłospisie dominują świeże owoce i warzywa, które przyczyniają się do ujemnego bilansu energetycznego, a co za tym idzie - do spadku masy ciała. Na czym polega dieta ujemnych kalorii? Ile można na niej schudnąć? Czy dieta ujemnych kalorii jest zdrowa?

Dieta ujemnych kalorii: zasady i efekty
Autor: thinkstockphotos.com Ile można schudnąć na diecie ujemnych kalorii?

Spis treści

  1. Dieta ujemnych kalorii - zasady
  2. Dieta ujemnych kalorii - co można jeść?
  3. Dieta ujemnych kalorii - ile można schudnąć?
  4. Dieta ujemnych kalorii - czy jest zdrowa?
  5. Dieta ujemnych kalorii  - przeciwwskazania

Dieta ujemnych kalorii to 2-tygodniowa dieta odchudzająca, która zakłada spożywanie niskokalorycznych świeżych warzyw i owoców. W związku z tym jest to kuracja odchudzająca idealna do stosowania wiosną, latem i wczesną jesienią, kiedy jest nieograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Zdaniem eksperta: Ile powinien ważyć człowiek?

Dieta ujemnych kalorii - zasady

Podstawową zasadą diety jest spożywanie produktów, na których strawienie i przyswojenie organizm zużywa więcej energii niż one same dostarczają. Na przykład, na strawienie 100 g selera, który dostarcza tylko 8 kcal, organizm zużywa ok. 100 kcal. W związku z tym ujemny deficyt energetyczny wynosi ok. 92 kcal, który organizm musi wyrównać, pobierając energię z tkanki tłuszczowej.

Dzienny limit energetyczny w diecie ujemnych kalorii wynosi 1000-1200 kcal.

Jakie produkty doprowadzają do ujemnego bilansu kalorycznego? Według twórców diety najlepiej sięgać po niskokaloryczne produkty bogate w błonnik, ponieważ wypełnia on żołądek, dając uczucie sytości na długi czas. W związku z tym, im więcej go w diecie, tym mniej kalorii się przyjmuje, co zwiększa szanse na uzyskanie jeszcze większego deficytu energetycznego. W diecie ujemnych kalorii obowiązuje zasada, że wybiera się warzywa o niskiej wartości kalorycznej, z dużą zawartością błonnika, wody oraz enzymów, które ułatwiają trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Ta sama zasada dotyczy owoców, jednak sięgając po nie, należy sprawdzić również zawartość cukrów.

Dieta ujemnych kalorii - co można jeść?

"Ujemne kalorie" znajdują się głównie w zielonych warzywach, takich jak szparagi, buraki, brokuły, jarmuż, kapusta, marchewka, kalafior, seler naciowy, papryka chili, kukurydza, sałaty, szpinak, zielona fasolka i groszek cukrowy, cebula, por, cukinia. Powinny być one spożywane surowe lub gotowane na półtwardo, najlepiej na parze, a także np. w postaci chłodnika. Można dodawać do nich przyprawy, ale nie jest wskazane ich solenie.

Z owoców bez obaw można spożywać jabłka, jagody, melon, żurawinę, maliny, mango, truskawki, poziomki, owoce cytrusowe, brzoskwinie, śliwki, a także bogate w odchudzające enzymy ananasy, grejpfruty oraz bogate w wodę arbuzy. Z owoców można przyrządzać także koktajle i musy (ale tylko na bazie owoców, bez żadnych dodatków), które również przyczyniają się do ujemnego bilansu energetycznego.

Dieta ujemnych kalorii - ile można schudnąć?

Po 2 tygodniach stosowania diety waga powinna pokazać 6 kg mniej.

Polecamy
jesz co lubisz odchudzanie

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta ujemnych kalorii - czy jest zdrowa?

Spożywanie samych warzyw i owoców bogatych w błonnik nie do końca jest dobrym rozwiązaniem. Warzywa i owoce, mimo że są zdrowe, nie są w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych. Co więcej, nie wszystkie owoce i warzywa (np. sałata) posiadają duże walory odżywcze. Ponadto w diecie brakuje składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu - "dobrych" tłuszczów i białek, na których trawienie i przyswojenie organizm pochłania nawet 25 proc. kalorii, co sprzyja odchudzaniu. Jednak co najważniejsze, dieta ujemnych kalorii nie uczy dobrych nawyków żywieniowych, co oznacza, że po zakończeniu kuracji odchudzającej możliwy jest efekt jo-jo.

Dieta ujemnych kalorii  - przeciwwskazania

Z diety powinny zrezygnować osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego, nastolatki, kobiety w ciąży, karmiące matki oraz osoby aktywne fizycznie.