Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

2 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu moczowego w stawach i tkankach okołostawowych. Obrzęk i ból stawów powinien cię skłonić do zmiany diety, która jest podstawą leczenia podagry. Jaka dieta jest wskazana przy dnie moczanowej?

Czy dieta wspomaga walkę z ciężką chorobą, taką jak dna moczanowa? Kwas moczowy jest końcowym produktem przemian związków purynowych, zarówno wytwarzanych przez nasz organizm, jak i dostarczanych wraz z pożywieniem.

Jeśli puryn jest zbyt dużo, powstaje nadmiar kwasu moczowego. Nerki nie są go w stanie wydalić, a nadwyżka trafia m.in. do stawów. To zaś prowadzi do stanów zapalnych, co objawia się zaczerwienieniem, obrzękiem, rozgrzaniem i gwałtownymi bólami jednego albo kilku stawów, np. palucha, kciuka, nadgarstka lub łokcia. Ataki podagry nasila stres, nadmierne spożycie produktów o dużej zawartości związków purynowych, a także nadużywanie alkoholu. Dolegliwości pojawiają się zwykle w nocy i mogą się utrzymywać od kilku dni do kilku tygodni. Początkowo dna moczanowa atakuje rzadko, co 1–2 lata, i obejmuje jeden staw. Już wtedy warto jak najszybciej zmienić dietę.

Dna moczanowa: dieta chudo i lekko

Najlepsze efekty daje dieta wegetariańska wzbogacona w nabiał i jajka. Jadaj regularnie 4–5 małych posiłków dziennie, w odstępach 2–3-godzinnych. Kolację spożywaj 4 godziny przed położeniem się spać, aby nie dopuścić do zatrzymywania w organizmie kwasu moczowego, co wywołuje dolegliwości bólowe (odkładanie kwasu moczowego zwiększa się podczas snu). Potrawy powinny być chude, łagodne w smaku, gotowane, duszone bez obsmażania na tłuszczu albo pieczone.

Jeśli nie chcesz zrezygnować z mięsa, gotuj je w dużej ilości wody, by zmniejszyć zawartość związków purynowych. Niewskazane są potrawy smażone, pieczone i duszone w sposób tradycyjny – z tłuszczem. Można go dodawać do gotowej potrawy na surowo, np. odrobinę masła do zupy tuż przed podaniem. Należy unikać także wywarów mięsnych i kostnych, zupy i sosy przygotowywać wyłącznie na wywarach warzywnych. 

Pamiętaj o wypijaniu 2–3 litrów płynów dziennie. Dzięki temu wzrośnie wydalanie kwasu moczowego, co zapobiegnie powstawaniu kamieni nerkowych, na które często zapadają chorzy na podagrę. Wskazane są herbaty ziołowe i owocowe, kawa zbożowa, słaba herbata, koktajle mleczno-owocowe, warzywno-owocowe, woda mineralna alkaliczna, np. Zuber. Soki owocowe najlepiej ograniczać i pić nie więcej niż szklankę dziennie, i to po rozcieńczeniu pół na pół z wodą. Regularne wypijanie kilku szklanek soków owocowych dziennie może zwiększać zawartość kwasu moczowego w organizmie.

Nie przegap

Dna moczanowa: dieta bogata w węglowodany

Jak pokazują badania, dieta bogata w węglowodany zwiększa wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Natomiast dieta zawierająca dużo tłuszczów działa przeciwnie – wzmaga wchłanianie zwrotne moczanów, co z kolei nasila objawy podagry. Dlatego jeśli dokuczają ci gwałtowne bóle stawów, w jadłospisie nie powinno zabraknąć ryżu, makaronu i pieczywa (np. chleb chrupki, kajzerki, chleb pszenny, żytni i razowy). Pieczywo pełnoziarniste i razowe ma tę zaletę, że zawiera sporo błonnika zapobiegającego nadwadze.
Jeśli nie chorujesz na cukrzycę ani nie masz zaburzeń lipidowych, pieczywo możesz smarować masłem, miodem albo dżemem, a do zup dodawać łyżkę śmietany. Unikaj natomiast tłuszczów zwierzęcych (smalcu, słoniny, boczku) i ogranicz ilość tłuszczu w diecie do 1–2 łyżek oleju rzepakowego, lnianego, oliwy lub łyżeczki margaryny miękkiej dziennie. To bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwościach przeciwzapalnych, które wspomagają stawy. Oleje i oliwę można dodawać do sałatek i surówek, co zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).

Przy podagrze ogranicz w diecie kwas moczowy

Podstawowym celem diety jest zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w organizmie. Dlatego w menu powinny dominować produkty, z których powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Wybieraj chude twarogi, surowe mleko (przy nietolerancji laktozy zastąp je serem żółtym lub pleśniowym – zawierają śladowe ilości laktozy). Możesz jeść niewielkie ilości metki, mortadeli, salami albo szynki gotowanej. Wskazane są buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, marchew, ogórki, pomidory, grzyby. Twoimi sprzymierzeńcami są rzodkiewki, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki, oliwki, ananas, pomarańcze, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki i winogrona. Dozwolone są także ziarna słonecznika, sezamu, orzechy laskowe, ziemne i włoskie.

Ogranicz produkty, z których powstaje od 50 do 100 mg kwasu moczowego. W okresie ataku dny musisz zrezygnować z flądry, lina, frankfurterek, parówek i kaszanki, dyni, zielonej fasolki szparagowej, kapusty czerwonej i włoskiej, fasoli, grochu, soczewicy, bananów i melonów.

Na czarnej liście są produkty, z których powstaje więcej niż 100 mg kwasu moczowego. Całkowicie wyeliminuj dorsza, karpia, łososia, makrelę, pstrąga, sandacza, solę, szczupaka, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki, cielęcinę, jagnięcinę, wołowinę (wyjątek to mostek wołowy), wieprzowinę, kurczaka pieczonego, dziczyznę, gęś, zająca. Zakazane są również brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, pieczarki, boczniaki, prawdziwki, rabarbar, kakao. Nie dla ciebie kawa, mocna herbata, sosy i wywary mięsne, golonka, konserwy, czekolada, marynaty, ostre przyprawy.

Przykładowy jadłospis na cały dzień

» Śniadanie:

  • kajzerka z łyżeczką masła
  • twaróg z warzywami (wymieszaj 50 g chudego twarogu z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, dodaj pokrojony pomidor i po łyżce posiekanego szczypiorku i natki)
  • szklanka słabej herbaty

» II śniadanie:

  • miseczka sałatki owocowej z surowego jabłka, pomarańczy, mandarynki i kiwi, skropiona sokiem z cytryny, z garścią orzechów włoskich, polana 3 łyżkami jogurtu naturalnego
  • szklanka herbatki z owoców leśnych

» Obiad:

  • 250 ml zupy jarzynowej z ziemniakami na wywarze warzywnym
  • zraz z warzywami z 2 łyżkami kaszy jęczmiennej
  • miseczka surówki z 1/2 szklanki kwaszonej kapusty, z marchewką, małą posiekaną cebulą i łyżką nasion słonecznika, skropiona łyżką oleju rzepakowego

» Podwieczorek:

  • surówka z marchewki i jabłka, skropiona sokiem z mandarynki lub pomarańczy
  • szklanka herbatki owocowej

» Kolacja:

  • ryż z jabłkiem
  • herbatka ziołowa
Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 14.12.2013 15:25
Głównym celem diety jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Doskonale sprawdza się tutaj dieta ubogopurynowa, Z codziennego żywienia należy wykluczyć żywność obfitującą w puryny, czyli wyciągi z kości, mięsa, podroby, czyli wątróbkę, kiszkę, pasztetową, pasztet, parówki itp. dziczyznę, baraninę, sardynki, http://vivalavita.pl/pytanie-do-dietetyka/dnaskazamoczanowazaleceniazywieniowe-885.html śledzie, szproty, czekoladę, wyroby czekoladowe, kawę naturalną, herbatę, kakao, soczewicę, groch, fasolę, grzyby oraz szpinak. Szczególnie soczewica zawiera dużo związków purynowych.
Redakcja, 05.12.2013 9:51
Zasady diety przy dnie moczanowej (podagrze) dokładnie opisaliśmy w artykule: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dieta-w-chorobie/dna-moczanowa-jaka-diete-stosowac-w-ataku-dny-moczanowej_38702.html Zachęcam do lektury :)
 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 09.10.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Bożena Czajkowska b.czajkowska@o2.pl, 07.10.2014 23.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BOZENA CZAJKOWSKA ZAMIESZKALA W KROTOSZYNIE W WOJ.WIELKOPOLSKIM. MAM 69 LAT CHORUJE NA WIELE CHOROB JAK: OTYLOSC,-CHOROBE SERCA/PO ZAWALE/-NACISNIE TETNICZE-TETNIAK AORTY BRZUSZNEJ-CUKRZYCETYP.II- A OBECNIE DNE MOCZANOWA. MOJ TELEFON KONTAKTOWY-5O9 309 170. PROSZE O POMOC
 
monika, 29.07.2014 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do nowego programu TV o tematyce medycznej poszukujemy osób z Warszawy i okolic, które są gotowe zmienić swój styl życia i które cierpią m.in. na: - otyłość, - choroby serca, - nadciśnienie tętnicze, - cukrzycę typu II, - łuszczycę, - reumatoidalne zapalenie stawów, - dnę moczanową, - problemy ortopedyczne lub stawowe. Być może to właśnie Tobie jesteśmy w stanie pomóc! Osobom, które wezmą udział w programie oferujemy kontakt z wybitnymi lekarzami i specjalistą medycyny żywienia oraz pełną opiekę w prywatnej klinice. Zgłoś się, pisząc na adres: zawroceni@formacjatv.pl. W zgłoszeniu proszę zamieścić: informację o sobie i swojej chorobie oraz telefon kontaktowy.
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU

Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób...

więcej

15074

Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów

Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem...

więcej

20305

Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY? Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY?

Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne,...

więcej

20191

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

17736

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 22, 2014

I oczywiście zielona albo czerwona herbata :)

data

Październik 22, 2014

Też boję się wszelkich radykalnych diet, które potrafią mocno wyniszczyć organizm. Lepiej podejść do sprawy racjonalnie i zmienić nie tylko dietę, ale styl życia.

data

Październik 22, 2014

Dla pozbawionych energii polecam sekret Aztków ;) kiełki chia http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia"]http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia dodaję do chleba i naprawde inna bajka :) a prowadzę bardzo aktywny tryb życia i nie mam czasu na zmęczenie ;) poza tym:...

data

Październik 21, 2014

Byłam trochę zagubiona we wszystkich dietach i brak był zacięcie do ćwiczeń. Dietetyczka z centrum odchudzania i odżywiania rozjaśniła temat żywienia, wyjaśniła wszystko, tak abym zrozumiała o cokaman i co najważniejsze zaczęłam pod jej wpływem ćwiczyć i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.